Με τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (άρθρ. 71 του ν.4864/21) απαγορεύτηκε η εισαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για εγχώρια κατανάλωση. Σημειώνεται ότι η εγχώρια παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης δεν έχει αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από την εγχώρια αγορά.

Με βάση τα παραπάνω, οι ασθενείς δεν θα μπορούν να προμηθευτούν πλέον την φαρμακευτική κάνναβη. Σημειώνεται ότι με βάση την επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλές ουσίες που περιέχονται στο φυτό cannabis sativa έχουν για την φαρμακευτική δράση της κάνναβης σε σειρά ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων (χρόνιος πόνος, επιληψία, παρενέργειες χημειοθεραπειών κ.λ.π), ο νόμος 4523/2018 προέβλεπε τη θεσμοθέτηση ενός συνολικού πλαισίου για την καλλιέργεια, διακίνηση και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα για αυτή την παραγωγική διαδικασία (επάρκεια επιστημονικού προσωπικού, αναπτυγμένο αγροτικό και φαρμακευτικό τομέα, κλίμα).

Σημειώνεται ότι τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν με βάση τον παραπάνω νόμο για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης ξεπερνούσαν σε αξία τα 350 εκατ. ευρώ και τα υποβεβλημένα περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από τον Ανδρέα Ξανθό.