Μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια συμφωνία προμήθειας για τη νέα θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19 της Eli Lilly, το bebtelovimab, το FDA χορήγησε στο φάρμακο άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Το Bebtelovimab μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας λοίμωξης COVID-19 σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς, ηλικίας 12 ετών και άνω, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε νόσηση. Η θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι δραστική έναντι της παραλλαγής όμικρον. Πριν από τρεις εβδομάδες, το κοκτέιλ αντισωμάτων της Lilly με bamlanivimab και etesevimab απαγορεύτηκε από τον FDA επειδή αποδείχθηκε ότι ήταν αναποτελεσματικό έναντι της Οmicron. Το ίδιο συνέβη και με το αντίσωμα της Regeneron, REGEN-COV, την ίδια μέρα.

Η εγκεκριμένη δόση του bebtelovimab είναι 175 mg χορηγούμενη ως ενδοφλέβια ένεση για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Η δόση είναι σημαντικά μικρότερη και γρηγορότερη στη χορήγηση από τις προηγούμενες θεραπείες αντισωμάτων που εγκρίθηκαν για την COVID-19. «Με την εμφάνιση παραλλαγών όπως η Όμικρον, οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν περιορισμένες», δήλωσε ο Daniel Skovronsky, M.D., Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Lilly, σε σχετική ανακοίνωση.

«Η Lilly είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει μια άλλη θεραπευτική επιλογή για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων αναγκών των ασθενών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι συνεχίζουν να παλεύουν με αυτήν την πανδημία». Η έγκριση βασίστηκε στις αναλύσεις της δοκιμής BLAZE-4 φάσης 2 σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με bebtelovimab μόνο ή μαζί με bamlanivimab και etesevimab. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το bebtelovimab διατήρησε πλήρη εξουδετερωτική δράση έναντι της Όμκρον. Επιπλέον, το φάρμακο επέδειξε εξουδετερωτική ικανότητα και έναντι όλων των άλλων γνωστών παραλλαγών ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της αναδυόμενης υποπαραλλαγής BA.2 της Όμικρον.