Καθώς η Βρετανία ανακοινώνει το τέλος των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω πανδημίας, οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί θα κληθούν να κάνουν άλλο ένα ενισχυτικό εμβόλιο για την Covid-19 αυτή την άνοιξη, για να ενισχυθεί η προστασία τους. Το εμβόλιο θα προσφερθεί σε ενήλικες ηλικίας 75 ετών και άνω, κατοίκους γηροκομείων και σε άτομα άνω των 12 ετών που έχουν ανοσοκαταστολή και διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid.
Το αναμνηστικό εμβόλιο συνιστάται για περίπου έξι μήνες, μετά από μια προηγούμενη δόση και θεωρείται ως γέφυρα πριν από μια άλλη, δυνητικά ευρύτερη, ενισχυτική εκστρατεία που προβλέπεται για το φθινόπωρο.

Η απόφαση του Javid ακολουθεί τη συμβουλή της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, η οποία είπε ότι παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Covid θα εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ανοσία που προέρχεται από τον εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και πολλοί από τους γηραιότερους ενήλικες έλαβαν την πιο πρόσφατη δόση εμβολίου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είπε η επιτροπή.
Η πρόσκληση για νέα ενισχυτική δόση στους ευάλωτους πληθυσμούς ανακοινώνεται την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει τον τερματισμό των περιορισμών της πανδημίας της Αγγλίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάσσεται σε μια σχετικά μικρή λίστα χωρών που έχουν ξεκινήσει ευρείες εκστρατείες για μια ακόμα ενισχυτική δόση εμβολίου για Covid-19. Το Ισραήλ τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι προσφέρει μια τέταρτη δόση σε όλους τους ενήλικες. Σε ενήλικες άνω των 18 ετών θα γίνουν τα εμβόλια mRNA που κατασκευάζονται είτε από τη Moderna Inc. είτε από την Pfizer Inc. και τη BioNTech SE, ενώ τα άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών που θα ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες θα λάβουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.