Για την πληθώρα χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, από την ανακάλυψη και ανάπτυξη ενός φαρμάκου μέχρι την παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους ασθενείς, αναφέρθηκε η Χαριέττα Ελευθεροχωρινού, Υπεύθυνη Επενδύσεων Καινοτομίας & Στρατηγικών Συνεργασιών της IQVIA, μιλώντας στο 2ο συνέδριο για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία με θέμα: «Η Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία».

Η κ. Ελευθεροχωρινού επεσήμανε ότι το Machine Learning (ML) έχει αναπτυχθεί κατά 10φορές την τελευταία δεκαετία. Ήδη ο FDA έχει εγκρίνει 46 αλγορίθμους βασισμένους στην τεχνητή νοημοσύνη από το 2014-2019, η Βρετανία έχει προχωρήσει σημαντικά στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία με το AI Lab, ενώ πολύ μπροστά βρίσκεται και το Ισραήλ. Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στους τομείς που βοηθάει η τεχνητή νοημοσύνη, με έμφαση στην ανάπτυξη φαρμάκων και σε κλινικές δοκιμές, μέχρι την τελική έγκριση φαρμάκων την αξιοποίηση real world evidence. Αναφορικά με την ανάπτυξη φαρμάκων, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει στους εξής τομείς: Drug Design, Polypharmacology, Drug Repurposing, Drug Screening, Clinical Trial Design, Clinical Trial Operations. Επίσης, με συνδυασμό real world evidence και ιατρική ακριβείας, μπορεί να υπάρξει σημαντική βοήθεια σε τομείς, όπως: Disease Detection, Disease Progression, Treatment Adherence, Treatment Response/Adverse Event, Hospital Readmissions, Hospital Operations.

Αναφερόμενη στους τομείς που η χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την IQVIΑ έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής της καινοτομίας, η κ. Ελευθεροχωρινού ανέφερε κατά κύριο λόγο τις κλινικές δοκιμές (Σχεδιασμός πρωτοκόλλου Φάσης II+, Επιλογή τοποθεσίας και ερευνητή, Συμμετοχή ασθενών), αλλά και στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου ( Γονιδιωματική, Έλεγχος φαρμάκου, Επαναχρησιμοποίηση φαρμάκου). Ειδικά για τις κλινικές δοκιμές, η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει στην ταχύτερη πρόσληψη ασθενών και στο μειωμένο κόστος. Είναι σημαντικό δε ότι το ποσοστό σφάλματος αναφορικά με κρίσιμα δεδομένα ασθενών μειώθηκε κατά τέσσερις φορές έναντι των παραδοσιακών μεθόδων.

Αναφερόμενη στις παγκόσμιες τάσεις καινοτομίας και επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη, η ομιλήτρια τόνισε ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκε κατά 157% ετησίως. Το παγκόσμιο κεφάλαιο καινοτομίας στον τομέα της υγείας ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, με 21% αύξηση ετησίως και για την ψηφιακή υγεία ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 27% ετησίως. Οι επενδυτικές συμφωνίες στο τρίτο τρίμηνο του 2021 έφτασαν το υψηλό ρεκόρ του των 1.904, με αιχμή του δόρατος την Ασία, ενώ το Ισραήλ είχε το 2021 ένα έτος-ρεκόρ σε επενδυτικά κεφάλαια στον τομέα, που έφτασαν τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια (100% αύξηση σε ετήσια βάση).