Μετά το Ισραήλ, που ανακοίνωσε τον τερματισμό της εποχής «έκτακτης ανάγκης Covid-19», στην οποία βρισκόταν η χώρα για περισσότερα από δύο χρόνια, και η Ιταλία χθες προχώρησε σε ανάλογα βήματα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν πρόκειται να παραταθεί πέρα από την 31η Μαρτίου», πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά καταργούνται τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στο θέμα της σταδιακής κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, σημειώνοντας ότι σε αυτό το διάστημα θα αφορά μόνο ανοικτούς χώρους όπου διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις, εκθέσεις, γιορτές και θεάματα. Σχετικά με τη χρήση της μάσκας αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργησή της σε ανοιχτούς χώρους, όπως επίσης και η κατάργηση μασκών υψηλής προστασίας στα σχολεία.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι δεν θα ισχύει, πλέον, η διαφοροποίηση των περιφερειών της χώρας σε τρία χρώματα, ανάλογα με τα κρούσματα. Ωστόσο, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους για τυχόν υποτροπή της πανδημίας πρόσθεσε τα εξής: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας, για να παρέμβουμε σε περίπτωση που η κατάσταση υποτροπιάσει».