Τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τέθηκαν στην ψηφιακή συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε το θέμα των ανασφάλιστων με Σακχαρώδη Διαβήτη, που λαμβάνουν τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να εκτελέσουν τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις (συνταγές), λόγω των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν. Επίσης έγινε αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του άρθρου 38 του νόμου 4865/2021, σύμφωνα με το οποίο οι ανασφάλιστοι πάσχοντες θα συνταγογραφούν μόνο σε δημόσιες δομές από την 1η Μαρτίου. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος των ανασφαλίστων η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πρότεινε να δίνεται η δυνατότητα στους ανασφάλιστους να συνεχίσουν να συνταγογραφούν και σε ιδιώτες ιατρούς.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε στην κ Γκάγκα, πάγιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι η ίδρυση και η πλήρης στελέχωση περισσότερων Ιατρείων και Κέντρων, καθώς και Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού, στο πλαίσιο της πρόληψης και της απομάκρυνσης του κινδύνου της εμφάνισης επιπλοκών στους πάσχοντες. Επίσης η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει τη νομοθέτηση του περιθωρίου κέρδους του φαρμακοποιού στα ιατροτεχνολογικά υλικά, γεγονός που άλλωστε ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ή την άρση της αποκλειστικής διάθεσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία είτε τη διάθεση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ταχυδρομική αποστολή απευθείας στο άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη. Για τη συμμετοχή σε ποσοστό 10% των πασχόντων από ΣΔ τύπου 2 στην ινσουλίνη, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι αποτελεί ένα άνισο μέτρο, το οποίο θα πρέπει να αρθεί και η συμμετοχή να είναι μηδενική, όπως ακριβώς ισχύει και στον ΣΔ τύπου 1.

Η Υπουργός ενημερώθηκε επίση για το ότι οι εξετάσεις που ζητούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ καθώς και για το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει με τη διαφορετική φορολόγηση των αναλώσιμων και ιατροτεχνολογικών υλικών Διαβήτη. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι θα μεταφέρει στον Υπουργό Υγείας τα θέματα που τέθηκαν προκειμένου να εξεταστούν, από κοινού. Επιπλέον, συμφωνήθηκε μία στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο και την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, για την επίλυσή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από ΣΔ στη χώρα μας.