Οι προκλήσεις που θέτει ο καρκίνος του πνεύμονα στο σύστημα υγείας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους ήταν το βασικό θέμα του πάνελ, με συμμετοχή ογκολόγων, ερευνητών και εκπροσώπων ασθενών, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist Impact, με θέμα “Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην μετά Covid-19 εποχή”.

Ο Thomas Hofmarcher, Health economist, Swedish Institute for Health Economics (IHE), παρουσίασε στοιχεία αφορούν την Ελλάδα από την πρόσφατη έκθεση του ΙΗΕ για τη βελτίωση της πρόσβασης ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) σε θεραπείες στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι το 70% των ασθενών με ΜΜΚΠ λαμβάνει θεραπεία και το 30% δεν λαμβάνει. Αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη είναι το είδος των θεραπειών: το 2014 κύρια θεραπεία ήταν η χημειοθεραπεία, ενώ σήμερα τα ποσοστά για τη χημειοθεραπεία είναι κάτω από 30% και νέες θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες καταλαμβάνουν κύρια θέση. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα να διανύσει δρόμο στο θέμα αυτό, διότι η πρόσβαση στις νέες θεραπείες είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση των δεικτών που αφορούν τη θνητότητα και την πενταετή επιβίωση των ασθενών.

Για την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μίλησε η Σοφία Αγγελάκη, Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επεσήμανε ότι στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα πολλές φορές δεν έχει συμπτώματα ή έχει συμπτώματα που συγχέονται με άλλες παθήσεις, γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των ασθενών να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που συνδέονται με καρκίνο του πνεύμονα. Υποστήριξε την πρόληψη μέσω εξέτασης (screening) με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας σε ενηλίκους ηλικίας 50-80 ετών, με συγκεκριμένο ιστορικό, πρακτική που μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα 20%-25%.

Την επίδραση της πανδημίας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παρουσίασε η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών. Οι ασθενείς είχαν μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση σε δημόσιες δομές για τις τακτικές τους εξετάσεις και έπρεπε να στραφούν σε ιδιωτικές δομές. Αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγνώστηκαν μόνο λόγω των εξετάσεων για covid-19 που γίνονταν στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, τόνισε η κ. Γραμματόγλου, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την υγεία, τις ασθένειες, τον καρκίνο κ.ά.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, τα συστήματα υγείας και τους ασθενείς, δεν έχουμε ακόμα ως Ευρώπη κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, τόνισε ο Πάρις Κοσμίδης, Head of 2nd Medical Oncology Department, Hygeia Hospital, former president, ESMO. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο αποτελεί σαφώς ένα θετικό βήμα, όμως δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή των μέτρων από τα κράτη-μέλη.

Το εθνικό σχέδιο απαιτεί σημαντική παρουσία της πολιτικής βούλησης για να υλοποιηθεί επιτυχώς, κάτι στο οποίο η χώρα μας παραδοσιακά υστερεί. Επίσης, το σχέδιο θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από registry, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς με καρκίνο υπάρχουν σε κάθε περιοχή της χώρας.
Κατά την ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η σχέση καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και η πρόταση για αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, για τον περιορισμό του καπνίσματος.