Σωματική και ψυχική επιβάρυνση των ασθενών με καρκίνο από την πανδημία

Αρνητικές επιπτώσεις είχε η πανδημία COVID-19, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με όσο ανέφεραν οι ειδικοί στο Cancer Week. Στα αποτελέσματα διαδικτυακής πανευρωπαϊκής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 298 χειρουργοί, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Βάιλας, MD, Pharm.D, MSc (HPB), PhDc, Γενικός Χειρουργός, Ακαδημαϊκός υπότροφος Α’ Χειρουργική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μείωση στα ογκολογικά χειρουργεία κατά 29.3%, ενώ το 68,7% των ερωτηθέντων γιατρών θεωρεί ότι η πανδημία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο.

Για το πώς επηρεάστηκε η συστηματική θεραπεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας μίλησε ο Δημήτρης Ματθαίος, Παθολόγος- Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Χημειοθεραπείας -Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν Ρόδου. Επικαλούμενος ανάλυση που έγινε στην Μ. Βρετανία είπε ότι η πρόσβαση επιβεβαιωμένων ασθενών με καρκίνο στις θεραπείες στην αρχή της πανδημίας ελαττώθηκε κατά 22%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ωστόσο, σε όλες τις μελέτες καταγράφηκε ότι στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα χάρη στην υπερπροσπάθεια των ογκολόγων, το 81% των θεραπειών δεν επηρεάστηκαν.

Ο Γιώργος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού – Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α., «Αλεξάνδρα», Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), τόνισε ότι η πανδημία επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στον τομέα των ακτινοθεραπείών στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα για την θεραπεία τους, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν από 1.500-2.500 ευρώ ανά πράξη, συν την αμοιβή του γιατρού, παρότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις ιδιωτικές κλινικές για τις εν λόγω θεραπείες. Τόσο ο Σύλλογος ασθενών ΚΕΦΙ όσο και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτική Ογκολογίας, έχουν κάνει διαβήματα στον ΕΟΠΥΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο ωστόσο ακόμα δεν έχει λυθεί.

O Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής A στη Α’ Παθολογική – Ογκολογική Κλινική του Γενικού Αντικαρκινικού –Ογκολογικού νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», τόνισε ότι η έλλειψη επικοινωνίας με τους γιατρούς, η δυσκολία στην προμήθεια των φαρμάκων, η κοινωνική απομόνωση, η δυσκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τα προβλήματα της καθημερινότητας το άγχος, η στενοχώρια και η μοναχικότητα που βίωσαν οι ασθενείς με καρκίνο εν μέσω πανδημίας επέφεραν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη και αντίληψη των προβλημάτων και αναμένεται στο άμεσο μέλλον να γνωρίζουμε επαρκώς τις ακριβείς επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, την ψυχολογία και την καθημερινότητα των ασθενών με καρκίνο. Αναφερόμενος στη σοβαρότητα της COVID-19 στους ασθενείς με καρκίνο, είπε ότι οι αιματολογικές κακοήθειες έδειξαν ότι έχουν τη χειρότερη πρόγνωση, ενώ παρατηρήθηκε ότι η σοβαρότητα της νόσου COVID-19 σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου δεν ήταν διαφορετική από αυτή των ασθενών με ενεργό καρκίνο.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ΣΦΕΕ: Οι ασθενείς μπορούν να είναι μέρος της χάραξης πολιτικής φαρμάκου και να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων

Η Ελλάδα έχει παράδοση στον κατακερματισμό και η Ένωση Ασθενών προσπαθεί να το πολεμήσει αυτό  και να ενώσει όλους και αυτό είναι σημαντικό, τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του στο συνέδριο Partnering for Patients ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, είναι απαραίτητη μια σωστά οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με σαφή προσανατολισμό στην πρόληψη, εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού, πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες και στην καινοτομία, τεκμηριωμένη τοποθέτηση πόρων σε δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα και σάρωση ορίζοντα νέων θεραπειών. Επίσης, αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και δυνατοτήτων με καταγραφή συνταγογραφικών δεδομένων, συλλογή στοιχείων θεραπευτικών εκβάσεων, ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και έλεγχο στη συνταγογράφηση και τις ιατρικές πρακτικές. Επίσης, αξιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασισμένα σε τεκμηριωμένη ιατρική σχέση και σχέση κόστους-οφέλους και φυσικά σύνδεση αποτελεσμάτων διαγνωστικών και άλλων εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Όπως ανέφερε, χρειαζόμαστε υγειονομικές δομές που θέτουν στο κέντρο τον ασθενή και όχι τους επαγγελματίες υγείας ή άλλους εταίρους του συστήματος υγείας.  Ενημερωμένοι και ενδυναμωμένοι ασθενείς είναι όσοι έχουν σωστή πληροφόρηση και η αναγνώριση του συμβουλευτικού τους ρόλου στην αξιολόγηση τεχνολογιών και στη λήψη αποφάσεων.

Η σπουδαιότητα των ασθενών και τον συλλόγων στη χάραξη πολιτικής σε εθνικό επίπεδο

Οι ασθενείς όπως είπε, αποκτούν όλο και περισσότερη γνώση, η δύναμή τους αυξάνεται, είναι περισσότερο απαιτητικοί και θέλουν αποτελεσματικά και καλύτερα ανεκτά φάρμακα, εύχρηστα και σε προσιτή τιμή.

Οι οργανώσεις ασθενών αποκτούν όλο και περισσότερη δύναμη και ασκούν μεγάλη επιρροή. Μπορούν να είναι μέρος της χάραξης πολιτικής φαρμάκου και να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τη λήψη  αποφάσεων τόσο για τις τεχνολογίες υγείας όσο και για το θέμα της αποζημίωσης κ.λπ.

Οδικός χάρτης για την υλοποίηση μιας βιώσιμης και ασθενοκεντρικής φαρμακευτικής πολιτικής

Επαναπροσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αύξηση της αποτελεσματικότητας, αντιμετώπιση των αναγκών, ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, αναθεώρηση του μηχανισμού επιστροφών, προώθηση των επενδύσεων, ενίσχυση της εποπτείας συστήματος και αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων, προώθηση ηθικής και κοινωνικής ευθύνης και ανοικοδόμηση των θεμελίων.

Βασικός στόχος όπως είπε, πρέπει να είναι η σύνδεση της αύξησης του προϋπολογισμού με τους στόχους εξοικονόμησης, δηλαδή τον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη.

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Ανάγκη για μια ασθενοκεντρική πολιτική

Την ανάδειξη της ανάγκης για μια ασθενοκεντρική πολιτική τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος  Κατερίνα Κουτσογιάννη. Όπως ανέφερε, στην Ένωση Ασθενών Ελλάδος, όπου συμμετέχουν ήδη 60 οργανώσεις ασθενών από όλη την Ελλάδα, όραμα είναι η Υγεία για όλους, με εφαρμογή πολιτικών που βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση, με δίκαιη και αποδοτική κατανομή και χρήση των πεπερασμένων πόρων, με τη συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με έμφαση στη δημόσια υγεία και την πρόληψη, με σχεδιασμό και υλοποίηση μίας μακρόπνοης στρατηγικής και με αξιολόγηση των πολιτικών, των υπηρεσιών, των υποδομών και των παρόχων. Η πανδημία σύμφωνα με την κα Κουτσoγιάννη ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν όλοι, ασθενείς και πολιτεία, όμως υπάρχει ανάγκη αλλαγής στη φιλοσοφία του συστήματος και ο ρόλος του ασθενή πρέπει να είναι απολύτως ενεργός, να εκφράζει τις ανάγκες του. Στην Ελλάδα όπως τόνισε, η φωνή των ασθενών είναι ακόμα αδύναμη και δεν συμμετέχουν σε σημαντικές αποφάσεις που τους αφορούν. Ενώ, η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης είναι πολύ καλύτερη όταν ο ίδιος ο ασθενής λαμβάνει μέρος στη θεραπεία του.

Η εγγραμματοσύνη υγείας
Πολύς λόγος γίνεται για την εγγραμματοσύνη υγείας, σημείωσε η κα Κουτσογιάννη. Η  εγγραμματοσύνη υγείας εκτός από χρήσιμη είναι κρίσιμη στρατηγική για να διασφαλιστεί η ισότητα στην υγεία, η ενδυνάμωση και η περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή. Η βελτίωση των δεξιοτήτων των ασθενών, των πολιτών και των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας θα πρέπει να επιτυγχάνεται διαμέσου ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού και σε ένα υγειονομικό περιβάλλον προσανατολισμένο στο χρήστη των υπηρεσιών του.

Η ενδυνάμωση των ασθενών
Αναφορικα΄με την ενδυνάμωση των ασθενών σημείωσε ότι είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης. Αποτελεί ταυτόχρονα προϋπόθεση αλλά και αποτέλεσμα ενός συστήματος υγείας που εφαρμόζει πολιτικές με επίκεντρο και γνώμονα τον λήπτη υπηρεσιών υγείας και την εμπειρία του. Η ενδυνάμωση των ασθενών ορίζεται με πολλούς τρόπους ανάλογα με το πλαίσιο και τους στόχους.  Οι πτυχές της ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν την εγγραμματοσύνη υγείας, την από κοινού λήψη αποφάσεων και την αυτοδιαχείριση.

Ασθενοκεντρική προσέγγιση μετά την πανδημία
Η ασθενοκεντρική προσέγγιση στην περίοδο μετά την πανδημία έγκειται στην ανθεκτικότητα του υγειονομικού συστήματος που εξαρτάται άμεσα από τις συμπεριφορές ατόμων, την ενημέρωση και εκπαίδευσή τους, την ψηφιακή υγεία και την τηλεϊατρική που πρέπει να έχουν αυξητική πορεία αξιοποίησης, ωστόσο προϋποθέτουν τον ενεργητικό ρόλο του ασθενούς. Ο ασθενής μεταβαίνει σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης αυτονομίας πρωτοβουλιών όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση, η λιγότερο συχνή επικοινωνία με τον γιατρό, οι λιγότερες επισκέψεις στην υγειονομική μονάδα, η μεγαλύτερη εμπλοκή του φαρμακείου κοινότητας για παροχή συμβουλευτικής. Επίσης η ορθή αξιοποίηση των δεδομένων του ασθενούς με την πλήρη λειτουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας είναι σημαντική.

 Ασθενοκεντρική προσέγγιση: η επόμενη μέρα
Η ίδρυση της Ένωσης Ασθενών ήρθε ως καταλύτης για την ισότιμη και θεσμική συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Πρόταση σχεδίου νόσου της Ένωσης για το θεσμικό ρόλο των ασθενών σε συλλογικό επίπεδο έχει κατατεθεί και περιλαμβάνει συνομοσπονδίες, ομοσπονδίες, πανελλήνιους συλλόγους και τοπικού συλλόγους και αφορά όλες τις διαδικασίες χάραξης και υλοποίησης πολιτικών υγείας. Όπως είπε, χρέος όλων μας είναι να υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, διαφάνεια, τεκμηριωμένος λόγος, δικτύωση, εκπαίδευση και φυσικά κατάρτιση των μελών. Όλο αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία στο σύστημα υγείας, οι αποφάσεις λαμβάνονται βάση των αναγκών και των προσδοκιών των ασθενών, υπάρχει λογοδοσία και προαγωγή της συνυπευθυνότητας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις
Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί την ενεργητική προσήλωση όλων των μερών, τόσο του υγειονομικού συστήματος όσο και του επαγγελματία υγείας και φυσικά του ασθενούς. Ο μη εκπαιδευμένος ασθενής χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσχημα για τη μη εφαρμογή της ασθενοκεντρικής προσέγγισης, ενώ, ουσιαστικά αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής της. Η μετάβαση σε μια προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή συναντά αντιστάσεις καθώς πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο δόμησης του υγειονομικού συστήματος και καθημερινής πρακτικής. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να συνεπάγεται περισσότερους πόρους για το σύστημα υγείας ωστόσο, μακροπρόθεσμα συμβάλει καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του και φυσικά στη βιώσιμότητά του.

 

Αισιοδοξία για τη διάρκεια ανοσίας στον κορονοϊό

Για μεγάλη διάρκεια ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό  για όσους πέρασαν ακόμα και σε ήπια μορφή τη λοίμωξη κάνει λόγο νέα αμερικανική έρευνα ενισχύοντας την αισιοδοξία επιστημόνων και πολιτών. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έχουν νοσήσει  από Covid-19 έχουν στο μυελό των οστών τους κύτταρα μνήμης, που μπορούν να παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού για αρκετά χρόνια ή και για δεκαετίες. Ήδη κάποιο επιστήμονες  έχουν εκφράσει την άποψη ότι η ανοσία απέναντι στο νέο κορονοϊό δεν θα είναι τόσο πρόσκαιρη όσο απέναντι στους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά θα διαρκεί για τουλάχιστον ένα έτος. Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης με επικεφαλής τον ανοσολόγο δρα Αλί Ελεμπεντί του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις στο Μισούρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», συμπεραίνουν ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, πιθανότατα, θα παράγουν αντισώματα για μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Η μελέτη σε 77 ανθρώπους που πέρασαν κυρίως ήπια Covid-19 (μόνο έξι είχαν νοσηλευθεί) εντόπισε μακρόβια κύτταρα παραγωγής αντισωμάτων στον μυελό των οστών όσων ανέρρωσαν. Από αυτό οι ερευνητές έκαναν την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η φυσική ανοσία που «πυροδοτείται» από τη λοίμωξη με κορονοϊό μπορεί να έχει απρόσμενα μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, «τεκμαίρεται ότι τα εμβόλια θα έχουν εξίσου διαρκές αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Ανοσολογίας Μένο βαν Ζελμ του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης. Για να εντοπιστεί η προέλευση αυτών των μακρόβιων αντισωμάτων, οι ερευνητές συνέλλεξαν δείγματα από τον μυελό των οστών των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι επτά μήνες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν κύτταρα μνήμης Β, που αναγνώριζαν τον κορονοϊό, ενώ πολλοί είχαν και κύτταρα πλάσματος του μυελού που παρήγαγαν νέα αντισώματα. Από την άλλη πλευρά, όμως, μερικοί δεν είχαν σχεδόν καθόλου σχετικά κύτταρα μνήμης, κάτι που δείχνει, κατά τον Ελεμπεντί, πως «ακόμη κι αν κανείς μολυνθεί, δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα έχει κάποια σούπερ-ανοσιακή απόκριση», συνεπώς ακόμη και κάποιος που ανέρρωσε από Covid-19, μπορεί να χρειάζεται εμβολιασμό.

FDA: Άδεια επείγουσας χρήσης σε θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε πρόσφατα, άδεια επείγουσας χρήσης (EUA) στη θεραπεία αντισωμάτων κατά της COVID-19, που έχουν αναπτύξει η Vir Biotechnology Inc και η GlaxoSmithKline για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας Covid-19 σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 12 ετών. Το φάρμακο αντισωμάτων Sotrovimab δεν έλαβε έγκριση για ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της Covid-19 ή χρειάζονται θεραπεία οξυγόνου, ανακοίνωσε ο FDA. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)υποστήριξε τη χρήση του φαρμάκου για ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και δεν χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

 

Ο ΕΟΦ εξετάζει ακόμα δυο περιστατικά θρομβώσεων 

Μετά τα 5 περιστατικά θρομβώσεων και TTS  που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι συνδέονται  με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca,  το Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξετάζει άλλα δύο περιστατικά θρομβώσεων που πιθανώς να οφείλονται στον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για δύο γυναίκες, 32 και 45 ετών, οι οποίες εμβολιάσθηκαν και παρουσίασαν λίγο μετά θρομβώσεις.  Ο ΕΟΦ χθες ανακοίνωσε ότι πέντε περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοκυτταροπενίας (TTS) έχουν εντοπιστεί σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca κατά της Covid-19, από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των εν λόγω περιπτώσεων.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της Μαρία Θεοδωρίδου, συνέστησε να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί, δίνοντας πάντως την επιλογή στις γυναίκες μεταξύ 30 και 49 ετών να επιλέξουν άλλα εμβόλια, εφόσον το επιθυμούν.

Στο 9,15 % το ποσοστό της νιγηριανής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση σε 632 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 14 Απριλίου έως 16 Μαΐου. Από την ανάλυση παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού της νιγηριανής μετάλλαξης που κυμάνθηκε σε 9,15% την εν λόγω βδομάδα από 6% που ήταν την προηγούμενη. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 154 νέα κρούσματα, που όμως δεν ανησυχούν τους ειδικούς.

Γενικότερα από τον έλεγχο των 632 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 454 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 154 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI). Εκ των 454 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν το βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), ενώ τα 154 δείγματα με στελέχη VUI αφορούν το νοτιοαφρικανικό B.1.1.318 (Variant E484K).

Επιπλέον, αναδείχθηκαν 2 δείγματα με στέλεχος Variant S Gene Delete και 1 δείγμα με το στέλεχος C.36 (στέλεχος υπό παρακολούθηση, Variant Under Monitoring).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 13.289 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το βρετανικό Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 68,82%, ακολουθούμενο από το νιγηριανό B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,16% και το νοτιοαφριακανικό B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,59%.

Εμβόλιο της Moderna για εφήβους

Η Moderna ανακοίνωσε ότι η μελέτη TeenCOVE  για το εμβόλιο της για εφήβους 12-18 ετών, έδειξε αποτελεσματικότητα 93% σε οροαρνητικούς συμμετέχοντες. Στην μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 37.000 έφηβοι ηλικίας 12 ετών έως κάτω των 18 ετών παρατηρήθηκε αποτελεσματικότητα του εμβολίου 93% σε οροαρνητικούς συμμετέχοντες, ξεκινώντας 14 ημέρες μετά τις πρώτες δόσεις χρησιμοποιώντας τον δευτερεύοντα ορισμό περιστατικού CDC της COVID-19, ο οποίος απαιτεί μόνο ένα σύμπτωμα της νόσου και θετικό δείγμα για SARS-CoV-2.
Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες έως μέτριες, με τις πιο συχνές να είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση, μυαλγία και ρίγη.
«Το mRNA-1273 ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 σε εφήβους. Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό το γεγονός ότι το εμβόλιο Moderna COVID-19 μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 », δήλωσε ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna. Η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει αυτά τα αποτελέσματα στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων [FDA] και σε ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως στις αρχές Ιουνίου και να ζητήσει εξουσιοδότηση για την χρήση του. Η Moderna πρόσθεσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη TeenCOVE θα παρακολουθούνται για 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, για την αξιολόγηση της μακροχρόνιας προστασίας και ασφάλειάς τους.

 

Εμβόλιο SANOFI- GSK κατά Covid-19

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi  ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙΙ για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει  μαζί με τη βρετανική GSK .  Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δοκιμών που έδειξαν ότι το εμβόλιο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων κατά του κορονοϊού στα περισσότερα από τα άτομα που συμμετείχαν.

Οι κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ θα δώσουν την πραγματική εικόνα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου αυτού για το οποίο η GSK προμηθεύει το ενισχυτικό συστατικό. Στις δοκιμές θα συμμετάσχουν 35.000 άτομα σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Sanofi, το εμβόλιο θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι θα κυκλοφορήσει έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία των πρώτων εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid.

ΙΣΝ: Oλοκλήρωση διεθνούς πρωτοβουλίας δράσης Covid-19

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ολοκλήρωσε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης COVID-19, ύψους $100 εκατομμυρίων για την Καταπολέμηση των Συνεπειών της Πανδημίας. Τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο σε μία παγκόσμια κρίση, της οποίας οι υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις είχαν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19, και στη χρονιά που ακολούθησε, υποστήριξε πλήθος οργανισμών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε 5 ηπείρους σε 50 χώρες, ώστε να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων τους. Οι τομείς εξειδίκευσης και οι περιοχές δράσης των οργανισμών αυτών οδήγησε στη διαμόρφωση των 208 δωρεών που πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας.

Ο τελευταίος κύκλος δωρεών περιλάμβανε την εκ νέου υποστήριξη προς οργανισμούς με τους οποίους προϋπήρχε συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, καθώς και κάποιες νέες συνεργασίες. «Η προσέγγισή μας είναι να προσπαθούμε να βοηθήσουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, και όχι να ακολουθούμε αυτό που εμείς πιστεύουμε πως είναι σημαντικό, φορώντας παρωπίδες», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Έχουμε μάθει να ακούμε και να οδηγούμαστε από εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή και, σε αυτό το ταξίδι είχαμε τους καλύτερους δυνατούς οδηγούς – τους συνεργαζόμενους οργανισμούς που έχουν εργαστεί εντατικά και με αφοσίωση για να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία και να συνεχίσουν να υπηρετούν τους πλέον ευάλωτους ανάμεσά μας. Καθώς ολοκληρώνεται η πρωτοβουλία, επικρατεί μέσα μας ένα αίσθημα τεράστιας ευγνωμοσύνης για τους ακούραστους συνεργάτες μας».