Αρνητικές επιπτώσεις είχε η πανδημία COVID-19, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με όσο ανέφεραν οι ειδικοί στο Cancer Week. Στα αποτελέσματα διαδικτυακής πανευρωπαϊκής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 298 χειρουργοί, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Βάιλας, MD, Pharm.D, MSc (HPB), PhDc, Γενικός Χειρουργός, Ακαδημαϊκός υπότροφος Α’ Χειρουργική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μείωση στα ογκολογικά χειρουργεία κατά 29.3%, ενώ το 68,7% των ερωτηθέντων γιατρών θεωρεί ότι η πανδημία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο.
Για το πώς επηρεάστηκε η συστηματική θεραπεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας μίλησε ο Δημήτρης Ματθαίος, Παθολόγος- Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Χημειοθεραπείας -Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν Ρόδου. Επικαλούμενος ανάλυση που έγινε στην Μ. Βρετανία είπε ότι η πρόσβαση επιβεβαιωμένων ασθενών με καρκίνο στις θεραπείες στην αρχή της πανδημίας ελαττώθηκε κατά 22%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ωστόσο, σε όλες τις μελέτες καταγράφηκε ότι στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα χάρη στην υπερπροσπάθεια των ογκολόγων, το 81% των θεραπειών δεν επηρεάστηκαν.
Ο Γιώργος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού – Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α., «Αλεξάνδρα», Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), τόνισε ότι η πανδημία επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στον τομέα των ακτινοθεραπείών στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα για την θεραπεία τους, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν από 1.500-2.500 ευρώ ανά πράξη, συν την αμοιβή του γιατρού, παρότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις ιδιωτικές κλινικές για τις εν λόγω θεραπείες. Τόσο ο Σύλλογος ασθενών ΚΕΦΙ όσο και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτική Ογκολογίας, έχουν κάνει διαβήματα στον ΕΟΠΥΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο ωστόσο ακόμα δεν έχει λυθεί.
O Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής A στη Α’ Παθολογική – Ογκολογική Κλινική του Γενικού Αντικαρκινικού –Ογκολογικού νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», τόνισε ότι η έλλειψη επικοινωνίας με τους γιατρούς, η δυσκολία στην προμήθεια των φαρμάκων, η κοινωνική απομόνωση, η δυσκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τα προβλήματα της καθημερινότητας το άγχος, η στενοχώρια και η μοναχικότητα που βίωσαν οι ασθενείς με καρκίνο εν μέσω πανδημίας επέφεραν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη και αντίληψη των προβλημάτων και αναμένεται στο άμεσο μέλλον να γνωρίζουμε επαρκώς τις ακριβείς επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, την ψυχολογία και την καθημερινότητα των ασθενών με καρκίνο. Αναφερόμενος στη σοβαρότητα της COVID-19 στους ασθενείς με καρκίνο, είπε ότι οι αιματολογικές κακοήθειες έδειξαν ότι έχουν τη χειρότερη πρόγνωση, ενώ παρατηρήθηκε ότι η σοβαρότητα της νόσου COVID-19 σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου δεν ήταν διαφορετική από αυτή των ασθενών με ενεργό καρκίνο.