Εμβολιασμός των εγκύων κατά της covid-19

Τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatriacs, σχετικά με την ανοσιακή απάντηση της μητέρας έναντι του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η μεταφορά αυτών των αντισωμάτων μέσω του πλακούντα αντισώματος, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Συνολικά, 1714 γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 9 Απριλίου και 8 Αυγούστου 2020, ενώ 1471 ζεύγη ορών από τη μητέρα και τον πλακούντα ήταν διαθέσιμα για μετρήσεις του τίτλου των αντισωμάτων. Από τις μετρήσεις που έγιναν στους διαθέσιμους ορούς, IgG ή/και IgM αντισώματα ανιχνεύτηκαν σε 83 από τις 1471 γυναίκες (6%) τη στιγμή του τοκετού, ενώ IgG αντισώματα ανιχνεύτηκαν στο πλακουντιακό αίμα στα 72 από τα 83 νεογέννητα (87%).

Δεν ανιχνεύτηκαν IgM αντισώματα σε κανέναν ορό που προερχόταν από πλακούντα, ενώ δεν ανιχνεύτηκαν αντισώματα σε κανένα νεογνό που γεννήθηκε από οροαρνητική μητέρα. 11 νεογνά που γεννήθηκαν από οροθετικές μητέρες δεν εμφάνισαν αντισώματα. Διαπλακουντιακή μετάδοση ανιχνεύτηκε τόσο σε ασυμπτωματικές γυναίκες με παρελθούσα λοίμωξη COVID-19 όσο και αυτές με ήπια, μέτρια ή σοβαρή νόσο COVID-19. Το ποσοστό της μεταφοράς αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο αυξήθηκε όσο αυξήθηκε ο χρόνος από την έναρξη της λοίμωξης COVID-19 ως τον τοκετό. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συνηγορούν υπερ της τακτικής εμβολιασμού των εγκύων έναντι του SARS-CoV-2, όπως έχει ήδη ξεκινήσει σε μερικές χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε εφήβους και παιδιά

Τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας και η χρήση ναρκωτικών σε εφήβους και παιδιά αυξάνονται συνεχώς, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,  Κώστας Γιαννόπουλος, στην Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη που επισκέφθηκε χθες το Επιχειρησιακό Κέντρο Ημέρας του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Μαρούσι.

Καθώς και λόγω πανδημίας αυξάνονται μεταξύ άλλων τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ζήτηση των υπηρεσιών του Οργανισμού, συζητήθηκε η συνεργασία με το Υπουργείο για τη στήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων του. Παράλληλα, έγινε διαδικτυακή σύνδεση με τη δομή «Το Σπίτι του Παιδιού», που βρίσκεται στου Ζωγράφου, του οποίου το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί υπό την εποπτεία και την επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας και προσφέρει καθημερινά δωρεάν υπηρεσίες σε εφήβους και παιδιά που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας. Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Υγείας τόνισε πως στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται, με οικονομική ενίσχυση στη δομή και με τη συμμετοχή στη γραμμή 10306 (γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για το νέο κορονοϊό).

SARS-Cov-2: Εφικτή αλλά σπάνια η μετάδοσή του από τις επιφάνειες

Τα δεδομένα δημοσίευσης του περιοδικού Nature, σχετικά με το  πόσο οι μολυσμένες επιφάνειες αποτελούν συχνή πηγή διασποράς του κορονοϊού, συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Όπως αναφέρεται, σε μία μελέτη που διενεργήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο στο Tufts University στη Μασαχουσέτη, οι ερευνητές έπαιρναν καθημερινά δείγματα από εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να ανιχνεύσουν το γενετικό υλικό του ιού. Με βάση τα επίπεδα RNA του ιού και το πόσο συχνά οι άνθρωποι άγγιζαν τις επιφάνειες αυτές υπολόγισαν τον κίνδυνο λοίμωξης από μολυσμένη επιφάνεια σε λιγότερο από 5 ανά 10000, δηλαδή είναι εφικτή αλλά σπάνια.

Όλες αυτές οι πληροφορίες οδηγούν σε συγχυτικά στατιστικά δεδομένα, σχετικά με τα μοτίβα μετάδοσης του νέου ιού, κάτι που είναι απαραίτητο να διερευνηθεί περισσότερο. Οπλισμένοι με ενός έτους δεδομένα για τον ιό SARS-CoV-2 ένα είναι σίγουρο: οι άνθρωποι και όχι οι επιφάνειες πρέπει να μας απασχολούν. Οι περιπτώσεις πολλαπλών κρουσμάτων μετά από μία συνάθροιση συνήθως σε εσωτερικό χώρο δύσκολα ερμηνεύεται μέσω των μολυσμένων επιφανειών, ενώ ξεκάθαρα καταδεικνύει την αερογενή οδό μετάδοσης. Το πλύσιμο των χεριών παραμένει σημαντικό, αλλά πρώτιστο ρόλο παίζει η βελτίωση του εξαερισμού και ο καθαρισμός του αέρα. Παρά τα περιορισμένα δεδομένα για την μετάδοση μέσω επιφανειών, η λογικοφανής και πιθανή αυτή οδός οδηγεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο να προτείνει τεχνικές απολύμανσης ως μέσο πρόληψης.

 

Siemens Healthineers: Σήμανση CΕ για την εξέταση αντιγόνων Clinitest

Η Siemens Healthineers ανακοίνωσε σήμερα ότι η σήμανση CE έχει αποκτηθεί σχετικά με τη χρήση επιχρίσματος από το πρόσθιο μέρος της μύτης για την ταχεία εξέταση αντιγόνων CLINITEST για COVID-19. Η εν λόγω μέθοδος δειγματοληψίας μπορεί να είναι λιγότερο πολύπλοκη και χρονοβόρα τόσο για τον πάροχο όσο και για τον ασθενή. Η ταχεία εξέταση αντιγόνων CLINITEST για COVID-191 είναι μια εξέταση κασέτας στον τόπο περίθαλψης (point-of-care) που δεν απαιτεί εργαστηριακά όργανα ή εξειδικευμένο εργαστηριακό προσωπικό, και παρέχει αποτελέσματα σε 15 λεπτά. Τον Οκτώβριο του 2020 η εξέταση κατέστη για πρώτη φορά διαθέσιμη υπό τη σήμανση CE με τη μέθοδο του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. «Η ταχεία εξέταση αντιγόνων CLINITEST για COVID-19 παρέχει στους παρόχους και στους ασθενείς ευελιξία σχετικά με τον τρόπο εξέτασης χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των αποτελεσμάτων των ασθενών και χωρίς να απαιτείται διαφορετικό κιτ εξέτασης», δήλωσε ο Christoph Pedain, PhD, επικεφαλής του διαγνωστικού κέντρου περίθαλψης της Siemens Healthineers. «Με τις τιμές εξέτασης που επιτεύχθηκαν, η ταχεία εξέταση αντιγόνων αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα για την καταπολέμηση του Covid-19, πέρα από τον εμβολιασμό», προσθέτει ο Pedain.

Για την αξιολόγηση της κλινικής απόδοσης με τη μέθοδο δειγματοληψίας μέσω επιχρίσματος από το πρόσθιο μέρος της μύτης, πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτη με 237 άτομα, από τα οποία τα 109 επιβεβαιώθηκε ότι ήταν θετικά με μια εξέταση PCR. Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν ευαισθησία 97,3% και ειδικότητα 100% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της εξέτασης του FDA.

Νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους

Την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας εκφράζουν επιστήμονες που συνεργάζονται με τις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας, καθώς εντόπισαν ότι το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού παρουσιάζει μεταλλάξεις ανάλογες με αυτές της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Η νέα μετάλλαξη ονομάστηκε E484K. Ήδη στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί αρκετά περιστατικά της μετάλλαξης E484K σε ασθενείς με το βρετανικό στέλεχος.

Αν και οι μεταλλάξεις είναι απολύτως φυσιολογικό γεγονός, καθώς με αυτό τον τρόπο διαδίδονται, ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ, τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς όσο εξαπλώνεται ο ιός τόσο θα εξελίσσεται μεταλλασσόμενος.

Επίσης, τόνισε ότι αν επιτρέψουμε τη διάδοση, θα φτιάξουμε «μια κατσαρόλα όπου θα μαγειρεύονται νέες παραλλαγές» του ιού. Κάποιοι από τους επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει το γεγονός ότι το E484K μπορεί να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εμβολιασμών δείχνουν ότι εμβόλιο της Moderna είναι ακόμη αποτελεσματικό έναντι της νέας μετάλλαξης, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην είναι ισχυρή ή διαρκής. Τα δύο νέα εμβόλια που αναμένεται να εγκριθούν σύντομα, των Novavax και Janssen, φαίνεται ότι παρέχουν κάποιου είδους προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης.

Οι ιδιαιτερότητες του εμβολιαστικού σχεδιασμού για την Covid-19 στην Ελλάδα

Το φλέγον ζήτημα της προμήθειας, επάρκειας και διαθεσιμότητας των εμβολίων και των θεραπειών για την Covid-19 στη χώρα μας, αναλύθηκε στην 4η ενότητα του χθεσινού συνεδρίου για την Έρευνα την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Υγεία. Ο ΓΓ της ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 300. 000 εμβολιασμούς στη χώρα μας, η οποία είναι 6η στον κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά ημέρα, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τουλάχιστον με την πρώτη δόση των ευπαθών ομάδων, που αριθμούν περίπου 1. 000.000. Στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας όσον αφορά τον εμβολιαστικό σχεδιασμό εστίασε την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Δημήτρης Πανταζής. Όπως ανέφερε αυτές συνίστανται στον τρόπο που είναι οργανωμένο το ΕΣΥ, στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας και στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά (δόσεις, συνθήκες φύλαξης, χρόνος ζωής) του κάθε εμβολίου. Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, στα κρίσιμα  προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν περιλαμβάνονται τα θέματα ασφάλειας στην μεταφορά του εμβολίου, η έλλειψη προσωπικού με κατάλληλες δεξιότητες, οι δυσκολίες στην εύρεση συγκεκριμένων ιατρικών προμηθειών (σύριγγες, βελόνες) οι δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και τέλος η ελλιπής ενημέρωση του πληθυσμού.

Οι αστοχίες και πως μπορούν να διορθωθούν

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισήμανε τις αστοχίες στην στρατηγική του εμβολιασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για ελλιπή ενημέρωση τόσο της κοινωνίας όσο και των υγειονομικών όσον αφορά τα εμβόλια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο χαμηλό ποσοστό ποσοστό  των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί τονίζοντας ότι ουδέποτε υπήρξε σοβαρή ενημέρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Μία ακόμα αστοχία σύμφωνα με τον κ. Ξανθό ήταν η νοσοκομειοκεντρική, τουλάχιστον αρχικά οργάνωση, ενώ θα έπρεπε να συμμετάσχουν οι δομές ΠΦΥ. Τέλος ο κ. Ξανθός επεσήμανε το θέμα της διαφάνειας, όσον αφορά την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, καθώς όπως ανέφερε αυτό αποτελεί μηχανισμό κοινωνικού έλεγχου. Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με τον κ. Ξανθό είναι το θέμα της επάρκειας των εμβολίων. Όπως ανέφερε, η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες από κοινού με άλλες χώρες που έχουν μικρή διαπραγματευτική δυνατότητα ώστε να ενισχυθεί η κεντρική διαπραγματευτική γραμμή της ΕΕ και η υπέρβαση της πατέντας, για να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η προμήθεια των εμβολίων.

Σημαντική η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα

Το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην έρευνα είναι η διασύνδεση του clawback με ΣΔΙΤ, τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της ELPEN, μιλώντας στο συνέδριο R&D. Για παράδειγμα, το clawback που επιστράφηκε το 2020 επενδύθηκε και απέφερε σημαντικά οφέλη για τη χώρα. Ανέφερε ότι ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας για λόγους επιβίωσης επενδύει συνέχεια σε δομές, σε τεχνολογίες και προσωπικό. Εν μέσω πανδημίας παρατηρήθηκε ότι ενώ, υπάρχουν 500 εργοστάσια στην Ευρώπη που κάνουν γενόσημα και 28 στην Ελλάδα, επειδή στη χώρα μας υπήρξε οργάνωση και επάρκεια υλικών, καλύφθηκε η διεθνής αγορά χωρίς ελλείψεις, ενώ καλύφθηκαν και 3 εκατ. ασφαλισμένοι. Όπως ανέφερε, την επόμενη τριετία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προγραμματίζει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, σε νέες υποδομές, σε εξοπλισμό και σε συστήματα ολικής διαχείρισης της ποιότητας. Σύμφωνα και με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτη του ΙΟΒΕ, η επίδραση των επενδύσεων στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 86% έως 129% του επενδυόμενου ποσού, τα δημόσια έσοδα αυξάνονται αντίστοιχα από 22,5% έως 30%, ενώ η απασχόληση ενισχύεται με εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Για τη συμβολή στην έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και την προοπτική της διεθνούς φαρμακευτικής βιομηχανίας μίλησε η  Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου, Μέλος Δ.Σ. SFEE & PIF. Όπως είπε, η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα για την επιστημονική & ιατρική πρόοδο αλλά και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το Ευρωπαϊκή Οικονομία. Σύμφωνα με την EUROSTAT, στην Ευρώπη επενδύονται στην φαρμακευτική Ε & Α άνω των 36 εκατ. ευρώ και στις ΗΠΑ φτάνουν τα 62 εκατ. δολάρια. Η φαρμακοβιομηχανία δαπανά σημαντικά ποσά για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), καθώς αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (2017), ενώ μέχρι το 2019 διεξήχθησαν 2.811 κλινικές μελέτες ανεξαρτήτου τύπου και φάσης (1.604 ολοκληρωμένες). Η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε αξία το 2018 προσέγγισε το €1 δισ., ενώ η προστιθέμενη αξία στα €559 εκατ. (3,0% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης). Οι απασχολούμενοι στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων άγγιξαν τα 17,1 χιλ. άτομα το 2018, με το 60,6% των απασχολούμενων να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τέλος, όπως ανέφερε, σημαντικός είναι και ο ρόλος του φαρμακευτικού κλάδου στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2019 σε €1,9 δισ. και αντιστοιχούν στο 4,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2019.

Σημαντικές παρεμβάσεις στο 1ο R&D And Innovation In Healthcare Conference

Σημαντικές και επίκαιρες, δεδομένων και των αναγκών της πανδημίας Covid-19, υπήρξαν οι παρεμβάσεις για την έρευνα και την καινοτομία στην υγεία, στο πλαίσιο του πρώτου R&D and Innovation in Healthcare Conference, που διοργανώθηκε χθες από το Health Daily και τη BOUSSIAS. Όπως ανέφερε και ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου, Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου που έγινε σε διαδικτυακό περιβάλλον, υπάρχει η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους λειτουργίας του συστήματος, όπως το γνωρίζουμε, με διερεύνηση δυνάμεων αλλαγής, καινοτομίας και πρόκλησης του status quo και των συστημικών μοντέλων, με ουσιαστικές λύσεις που θα δώσουν στη χώρα μας κίνητρα για προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης, και χώρο για να αναπτυχθεί η καινοτομία, ιδιαίτερα η ψηφιακή.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Θανάσης Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ανοίγοντας με ομιλία του τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Καινοτομία ως κλειδί ανάπτυξης. Ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι η παροχή κινήτρων είναι απαραίτητη, όπως και η προσέλκυση επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τόνισε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα για την έρευνα και καινοτομία συνεχώς βελτιώνεται, ενώ ανοίγονται νέοι ορίζοντες με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το 35% των χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ανάπτυξης πρέπει να διατεθούν στο κομμάτι αυτό, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας ότι η γενική γραμματεία έρευνας και καινοτομίας συνεργάζεται με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) για τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Vice President of the ERC Scientific Council, Chairman BoD, FORTH, Professor at the Medical School, University of Crete, Member of the Governing Board and Executive Committee of the European Institute of Innovation and Technology (EIT), στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξατομικευμένη ιατρική, η οποία αποτελεί το μέλλον, καθώς ο κάθε άνθρωπος και κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση. Ανέφερε ότι τα επόμενα έτη θα δούμε ραγδαία εξέλιξη στον τομέα αυτό, διότι οι τεχνολογίες στην υγεία έχουν βοηθήσει να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο το ανθρώπινο DNA. Αναφερόμενος στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων στη Βάση της Ιατρικής Ακριβείας που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν μερικούς μήνες και το οποίο συντονίζει, ανέφερε τη νόσο Αλτσχάιμερ η οποία, ενώ στο παρελθόν ήταν σπάνια, έχει αρχίσει να καταγράφει ραγδαία αύξηση στον ελληνικό πληθυσμό. Θέτοντας ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, το νέο Δίκτυο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών, θα προσφέρει νέα γνώση στην επιστημονική κοινότητα και νέους τρόπους και εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρώιμη διάγνωση και για εξεύρεση της καταλληλότερης θεραπείας. \

Νίκος Παπαθανάσης: Πυλώνας Ανάπτυξης οι ΣΔΙΤ για τη χώρα

Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα, δεν έχει σχέση με ιδιωτικοποίηση, αλλά αφορούν «παροχή υπηρεσιών συντήρησης ενός συστήματος», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο 1ο συνέδριο για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Υγεία, προσθέτοντας ότι τα έργα ΣΔΙΤ δημιουργούν μόχλευση και αύξηση περίπου 300% στην οικονομία. Ειδικά στην υγεία, τέτοια έργα έχουν τρέξει σε υποδομές κτιριακές όπως το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ένα μεγάλο κτιριακά έργο-ΣΔΙΤ, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σύγχρονη, state-of-the-art, κτιριακή εγκατάσταση υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού ενδεικτικού εμβαδού 23.000 τ.μ., με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές και καινοφυείς (start-ups) επιχειρήσεις. Επίσης, άλλο έργο ΣΔΙΤ είναι η ανακατασκευή του Λομβερδείου κτιρίου, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Χρίστος Δήμας: 95,5 δισ. ευρώ για ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας

Μια πρόσφατη εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» για την Έρευνα και Καινοτομία, η οποία ενδιαφέρει και τη χώρα μας, παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο 1ο  R&D and Innovation in Healthcare Conference, που διοργανώθηκε χθες από το Health Daily και τη BOUSSIAS.  Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Δήμας, είχε μόλις χθες τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στην Ε.Ε., με θέμα το εν λόγω πρόγραμμα, ύψους 95,5 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο 2021-2027 και προβλέπει συνέργειες μεταξύ του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης (πρόγραμμα «Next Generation Eu»). Ο ελληνικός σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις για δράσεις επιχειρηματικής καινοτομίας που έχουν λάβει «Σφραγίδα Αριστείας» («Seal of Excellence») από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» για την υποστήριξη της Βασικής αλλά και της Εφαρμοσμένης Έρευνας σε στοχευμένους τομείς. Επιπλέον, η χρηματοδότηση αυτή αποβλέπει στην ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών, την ενίσχυση για δαπάνες Ε&Α σε επιχειρήσεις με χαμηλή κερδοφορία ή ζημιογόνες χρήσεις, καθώς και τη χρηματοδότηση σποράς (seed funding) για την επικύρωση της καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας (Proof of Concept). Στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων σχεδιάζεται μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε Ε&Α, ο κ. Δήμας ανέφερε τις εξής: 200% αύξηση του ποσοστού υπερέκπτωσης δαπανών για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε Ε&Α, προώθηση μιας σειράς έργων που συνδέουν την Έρευνα με την Καινοτομία στους οκτώ τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Επίσης, παρεμβάσεις για σύνδεση των Φορέων Έντασης Γνώσης και Καινοτομίας (Ερευνητικά Κέντρα & ΑΕΙ) με τις επιχειρήσεις, μέσω των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας. Τέλος ανέφερε τη «Σύσταση Κέντρων Ικανοτήτων». Πρόκειται για ένα νέο θεσμό στη χώρα που καλύπτει πραγματικές ερευνητικές ανάγκες των παραγωγικών φορέων σε κρίσιμους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.