Τοσιλιζουμάμπη: Μη αποτελεσματική σε νοσηλευόμενους ασθενείς με covid-19

Αποτελέσματα μελέτης

Τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσίευσης στο The New England Journal of Medicine σχετικά με τα αποτελέσματα της τοσιλιζουμάμπης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Η μελέτη ερευνά την αποτελεσματικότητα της τοσιλιζουμάμπης, ενός ανταγωνιστή του υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6 σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 που δεν λαμβάνουν αναπνευστική υποστήριξη με μηχανικό αερισμό.

Πραγματοποιήθηκε μια διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με επιβεβαιωμένο σοβαρό σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, υπερφλεγμονώδεις καταστάσεις και τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα σημεία: πυρετός, πνευμονικά διηθήματα ή ανάγκη για παροχή συμπληρωματικού οξυγόνου προκειμένου να διατηρηθεί ένας κορεσμός οξυγόνου μεγαλύτερος από 92%. Στις 14 ημέρες από την ένταξη στη μελέτη, η κλινική εικόνα επιδεινώθηκε στο 18,0% των ασθενών στην ομάδα της τοσιλιζουμάμπης και στο 14,9% των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Παράλληλα, το 24,6% των ασθενών στην ομάδα της τοσιλιζουμάμπης και το 21,2% των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου εξακολουθούσαν να λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο. Οι ασθενείς που έλαβαν τοσιλιζουμάμπη είχαν λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συμπερασματικά, η κλινική μελέτη «BACC Bay Tocilizumab Trial» έδειξε ότι η τοσιλιζουμάμπη δεν ήταν αποτελεσματική ως προς την πρόληψη της διασωλήνωσης ή του θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 μέτριας βαρύτητας.

Πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία»
Από το Metropolitan Hospital και τον Όμιλο HHG

Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι σήμερα περισσότερο από αναγκαία για όλους και κυρίως για τους καπνιστές. Στοχεύοντας σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη το Πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών, η Πνευμονολογική Κλινική «Πνοή» με το Τμήμα Επεμβατικής Πνευμονολογίας και το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης του Metropolitan Hospital, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη χώρα μας το οργανωμένο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία».

Τα τελευταία χρόνια το μοναδικό, αποδεδειγμένα χρήσιμο εργαλείο για πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι η χρήση αξονικής τομογραφίας θώρακα με χαμηλή δόση ακτινοβολίας και χωρίς σκιαγραφικό (low-dose CT, LDCT), δηλαδή τομογραφία με περίπου το 1/3 της ακτινοβολίας μιας κλασικής αξονικής θώρακα. Η τομογραφία αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη ως διαγνωστικό μέσο πραγματοποιούμενη ετησίως σε άτομα υψηλού κινδύνου: ενήλικες άντρες και γυναίκες 50-80 ετών, βαρείς καπνιστές, που καπνίζουν τώρα ή διέκοψαν μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, και με ένα ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 30 «πακέτα-έτη» (pack-years).

Ο δείκτης «πακέτα-έτη» υπολογίζεται με τον αριθμό των πακέτων τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως ένας καπνιστής πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμό των ετών που καπνίζει (π.χ. ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 30 έτη ή 2 πακέτα για 15 έτη= 30 «πακέτα-έτη»). Σε προληπτικό έλεγχο μπορεί να υποβληθούν ανεξάρτητα από το ιστορικό καπνίσματος και άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου πνεύμονα.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας είναι πλέον εγκεκριμένος για ομάδες υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ και ήδη και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας η συζήτηση αυτή δεν έχει καν αρχίσει, παρότι κατέχουμε τα θλιβερά πρωτεία σε αριθμό καπνιστών κάτω των 45 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του Ομίλου HHG και του Metropolitan Hospital με τον πρώτο μη κερδοσκοπικό φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, τον φορέα «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» στη μνήμη του Simon Bell, το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» θα προσφέρεται δωρεάν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσω του FairLife L.C.C.

Γιώργος Παυλάκης: «Οι δόσεις εμβολίου στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψουν τον μισό πληθυσμό το 2021»

Στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται το ετήσιο κόστος της πανδημίας.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά της Covid-19 που θα αρχίσουν σε λίγες εβδομάδες σε ορισμένα κράτη, δεν αναμένεται να λύσουν μέσα στο 2021 το πρόβλημα της πανδημίας, ανέφερε ο Γιώργος Παυλάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ, Διευθυντής του τομέα ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NCI), Maryland, USA, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΔΥ.

Ο λόγος είναι ότι οι ποσότητες που θα παραχθούν δεν φτάνουν για όλο τον πληθυσμό. Όπως ανέφερε, η Pfizer έχει δεσμευτεί για παράδοση 40 εκατ. δόσεων το 2020 και 1,2 δισ. δόσεων το 2021. Όμως, μόνο η Ε.Ε., η Βόρειος Αμερική και η Ιαπωνία έχουν πληθυσμό γύρω στο 1 δισ. Όσο για την Ελλάδα, που έχει πληθυσμό που ανέρχεται στο 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., ακόμα και με την πιο δίκαιη μοιρασιά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., θα λάβει κατά μέγιστον 10 εκατ. δόσεις, ποσότητα που δεν φτάνει παρά για τον μισό πληθυσμό της χώρας το 2021. Συνεπώς, τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και εντός του 2021.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα, παρά την εμπειρία άλλων χωρών, δεν απέφ γε το «τσουνάμι» μολύνσεων και θανάτων και σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας ήδη έναν δύσκολο χειμώνα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η χώρα παρουσιάζει ποσοστό επιβεβαιωμένων θανάτων από Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους υψηλότερο από αυτόν των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών.

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει πιο συστηματικά τα δεδομένα κινητικότητας, αντί να υπολογίζει μόνο τον αριθμό κρουσμάτων, προκειμένου να λάβει αποφάσεις. Στο πεδίο των θεραπειών, ο κ. Παυλάκης ανέφερε μια μεγάλη συνεργασία των κέντρων που εργάζεται με ελληνικά νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα πάνω σε μελέτη για τη χρήση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανοσία από τον ιό σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον ιό διαρκεί 6-8 μήνες, γεγονός που δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα και για τα εμβόλια.

Aναφορικά με το οικονομικό κόστος της σε παγκόσμια κλίμακα, τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation, χωρίς την παρουσία εεμβολίου, ανέρχεται σε 3,5 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama, το κόστος εκτινάσσεται τελικώς στα 16 τρισ. δολάρια ετησίως, συνυπολογίζοντας και το κόστος των πρόωρων θανάτων, των προβλημάτων υγείας λόγω Covid-19, αλλά και των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία. Όσο για το μέλλον της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι θα είναι δύσκολο, γιατί ο ιός έχει επεκταθεί αθόρυβα στον πληθυσμό, ενώ το δεύτερο lockdown είναι «μαϊμού», δεν τηρείται. Η απουσία καλής επιδημιολογικής επιτήρησης και τεστ αυξάνει τον κίνδυνο καινούργιων εστιών που διαφεύγουν. Μόλις τα μέτρα χαλαρώσουν, η επιδημία θα επανέλθει δριμύτερη και τα νοσοκομεία θα «γονατίσουν». Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την επιδημία στην Ελλάδα, χωρίς lockdown, αλλιώς η χώρα θα μετρά 10.000 θανάτους.

Έγκριση για το nivolumab από την ΕΕ
Για προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνωμα του οισοφάγου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab για τη θεραπεία ενηλίκων με ανεγχείρητο προχωρημένο, υποτροπιάζον ή μεταστατικό καρκίνωμα του οισοφάγου εκ πλακωδών κυττάρων (ESCC) μετά από προηγούμενη συνδυαστική χημειοθεραπεία με βάση τη φθοριοπυριμιδίνη και την πλατίνα.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 ATTRACTION-3, μια μελέτη χρηματοδοτούμενη από την Ono Pharmaceutical Co., Ltd. στην Ιαπωνία, τα οποία έδειξαν στατιστικά σημαντική και κλινικά ουσιαστική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης (OS) σε ασθενείς οι οποίοι έλαβαν nivolumab έναντι χημειοθεραπείας. Το προφίλ ασφάλειας για το nivolumab ήταν ευνοϊκό σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία και αντίστοιχο με το προφίλ ασφάλειας σε προηγούμενες μελέτες του nivolumab σε άλλους συμπαγείς όγκους.

«Η σημερινή έγκριση αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας ορόσημο για τα άτομα που ζουν με καρκίνωμα του οισοφάγου εκ πλακωδών κυττάρων, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια θεραπευτική επιλογή ανοσοθεραπείας λαμβάνει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών», δήλωσε ο Ian M. Waxman, M.D., επικεφαλής ανάπτυξης του τμήματος καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος της Bristol Myers Squibb.

«Η έγκριση της πρώτης ανοσοθεραπείας σαν θεραπεία δεύτερης γραμμής για τους ασθενείς με πλακώδη καρκινώματα του οισοφάγου αναμένεται να βελτιώσει εντυπωσιακά την κλινική πορεία των ασθενών για τους οποίους, οι έως τώρα θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες και τις περισσότερες φορές ανεπαρκείς», δήλωσε ο Μιχάλης Καραμούζης, Ιατρός Παθολόγος – Ογκολόγος, αν. Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Χωρίς προνοιακά επιδόματα τα άτομα με αναπηρία 37.500 αιτήσεις εκκρεμούν στον ΟΠΕΚΑ!

Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν, χωρίς αμφιβολία, με μεγαλύτερη ένταση αυτές τις επιπτώσεις της πανδημίας, βλέποντας την κοινωνική τους απομόνωση να μεγιστοποιείται και την ίδια τους την επιβίωσή τους να απειλείται. Το κλείσιμο των ΚΕΠΑ, και στην πρώτη φάση, και σήμερα, οι δυσλειτουργίες στο σύστημα απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, οι οποίες πλήθυναν τον τελευταίο χρόνο, ακόμη και προ πανδημίας, αλλά και τα νέα προσκόμματα που προέκυψαν λόγω του κορονοΪού, δημιουργούν για τους ανάπηρους δικαιούχους προνοιακών παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στον ΟΠΕΚΑ εκκρεμούν 37.500 αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας. Από αυτά, 23.500 αιτήματα έχουν σταλεί στα ΚΕΠΑ για να ορισθεί ραντεβού με την επιτροπή κρίσης, με αμφίβολο το χρόνο διεκπεραίωσης, λόγω της νέας αναστολής λειτουργίας τους. Αλλά υπάρχουν επιπλέον 14.000 αιτήματα που δεν μπορούν καν να ολοκληρωθούν, γιατί με το δεύτερο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία σχεδόν περιέστειλαν δραματικά τις τακτικές τους λειτουργίες και δεν χορηγούν τις διαγνώσεις στους ανάπηρους. Παράλληλα, τα ΚΕΠΑ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, και ως προς τις συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών και στις διοικητικές τους διαδικασίες. Λόγω της εκρηκτικής αυτής κατάστασης, είναι απαραίτητο να ληφθούν από την Πολιτεία μέτρα ενίσχυσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στο διάστημα της πανδημίας και να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες προστασίας τους από τον κορονοϊό.

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν να επεκταθούν για 6 μήνες τα χορηγούμενα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση και να δοθεί το προνοιακό αναπηρικό επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ειδικά για την περίοδο των εορτών, λόγω της ιδιαίτερης ευαλωτότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, το προνοιακό αναπηρικό επίδομα, θα πρέπει να δοθεί διπλό σε όσους το δικαιούνται.

Μια λύση που έχει προταθεί είναι το κράτος να καταβάλει σε ιδιώτες γιατρούς την αποζημίωση για την έκδοση διαγνώσεων που είναι απαραίτητες στους αναπήρους, προκειμένου να συμπληρώσουν τους ηλεκτρονικούς φακέλους των αιτήσεών τους στον ΟΠΕΚΑ για χορήγηση, για πρώτη φορά, προνοιακού επιδόματος αναπηρίας.

Χρήση κάνναβης σε ασθενείς με άνοια
Βελτιώνει τις διαταραχές της συμπεριφοράς

Μία νέα έρευνα για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης από ασθενείς με άνοια διεξήγαγε το διακεκριμένο νοσοκομείο Laniado Hospital στο Ισραήλ σε συνεργασία με την Tikun Olam, εταιρεία πρωτοπόρο στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Dr. Vered Hermush, Διευθύντρια του τμήματος Γηριατρικής του νοσοκομείου Laniado Hospital, σε ασθενείς άνω των 60 ετών που είχαν διαγνωσθεί με άνοια, παρουσιάζει τα οφέλη της κάνναβης και αποδεικνύει ότι η λήψη κάνναβης βελτιώνει σημαντικά τις διαταραχές συμπεριφοράς ασθενών με άνοια.

Στην τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή της Dr. Vered Hermush, η οποία διήρκησε 18 μήνες, συμμετείχαν 64 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη. Οι ασθενείς λάμβαναν υπογλώσσιες σταγόνες σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης, προερχόμενο από υβριδικό στέλεχος κάνναβης Avidekel της Εταιρίας Tikun Olam, 3 φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) με απόσταση τουλάχιστον 4 ωρών μεταξύ των δόσεων. Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ξεκάθαρα. Παρατηρήθηκε μία θετική επίδραση στις διαταραχές συμπεριφοράς και την επιθετικότητα των ασθενών. Κατά μέσο όρο, τρεις διαφορετικές διαταραχές συμπεριφοράς βελτιώθηκαν σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε τουλάχιστον μία διαταραχή στο 72% των ασθενών.

Στο σύνολο το 68,8% των συμμετεχόντων στην ομάδα θεραπείας είχε σημαντική μείωση της ταραχής και της επιθετικότητας, σε σύγκριση με μόνο το 30% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το σκεύασμα κάνναβης.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα χρόνια νοσήματα
Από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Την ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων, επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠΑΚΑΝ), με την καμπάνια της «Μην Αμελείς!».

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα που όλοι έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία του SARS-COV-2 , τείνουμε να ξεχάσουμε τα χρόνια νοσήματα που εξακολουθούν να είναι εδώ και χρήζουν πάντα τακτικής παρακολούθησης. Κατά κύριο λόγο, οι ασθενείς έχουν αμελήσει αυτή την απαραίτητη φροντίδα που πρέπει να δέχονται και εμείς ως ιατροί να προσφέρουμε στα χρόνια νοσήματά τους. Το μήνυμα αυτό, πρέπει να ακουστεί.

Πρέπει να αφυπνίσουμε ασθενείς και γιατρούς , προκειμένου να επανέλθει η καθημερινότητα στην τακτική παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η νεφρική νόσος, οι πνευμονοπάθειες, σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Και για αυτά τα νοσήματα εμβόλιο δεν πρόκειται να έρθει ποτέ !

Το «εμβόλιο» για αυτά τα χρόνια νοσήματα , είναι η τακτική ιατρική παρακολούθηση, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η αλλαγή του τρόπου ζωής και τελικά η επίτευξη μιας καλής υγείας και ευεξίας.