Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν περιορίζουν αποτελεσματικά τη διασπορά του κορονοϊού

Ελλείψει περιοριστικών μέτρων

Η επίδραση μετεωρολογικών και κλιματικών μεταβλητών στην πανδημία COVID-19 εξετάζεται στο άρθρο: «A review of the impact of weather and climate variables to COVID-19: In the absence of public health measures high temperatures cannot probably mitigate outbreaks», Science of The Total Environment, που υπογράφει ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ (Δ. Παρασκευής, Ε.Γ. Κωστάκη, Ν. Αλυγιζάκης, Ν. Θωμαΐδης, Κ. Καρτάλης, Σ. Τσιόδρας και Θ. Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)).

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα αναφορικά με την επίδραση των μετεωρολογικών και κλιματικών μεταβλητών στον COVID-19 είναι αντικρουόμενα. Συγκεκριμένα, αν και οι περισσότερες μελέτες εντόπισαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας (καθώς και άλλες μεταβλητές όπως η διάρκεια της ηλιοφάνειας, η υγρασία, κ.α.) οδηγεί στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19, όταν στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν και παράμετροι που αναφέρονταν στις παρεμβάσεις προστασίας δημόσιας υγείας (λ.χ. περιορισμός της κινητικότητας, αποστάσεις) τότε δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των μετεωρολογικών και κλιματικών συνθηκών και του COVID-19. Στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν πολύ ισχυρότερη επίδραση στην πορεία της πανδημίας σε σχέση με τις μετεωρολογικές ή κλιματικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν μόνο το 18% της διακύμανσης των περιστατικών COVID-19. Άλλες σημαντικές παράμετροι που βρέθηκαν να σχετίζονται με τη μετάδοση του ιού ήταν τα επίπεδα της ανθρώπινης κινητικότητας καθώς και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων σε κάθε περιοχή.

Τα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιώνονται από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2020 σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο. Συγκεκριμένα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία ήταν μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν σημαντική αύξηση περιστατικών (Ιούνιος 2020), ακολουθούμενες από την Αυστρία, την Κροατία, τη Δανία , τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Ουκρανία. Η σημαντική αύξηση του κρουσμάτων υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει εστίες διασποράς ακόμα και σε υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, όπως εν μέσω θερινής περιόδου στη Νότια Ευρώπη. Συμπερασματικά αν και η επίδραση του καιρού και του κλίματος στις μεταδόσεις COVID-19 είναι πιθανή, η ακριβής επίδρασή τους δεν έχει προσδιοριστεί. Αντιθέτως, η αύξηση του αριθμού των περιστατικών COVID-19 κατά τη θερινή περίοδο σε χώρες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, συνεπάγεται χωρίς αμφιβολία ότι, ελλείψει προστατευτικών μέτρων, οι μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες δεν μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας την περίοδο του covid-19

Αναγκαία η τήρηση των μέτρων στους ασθενείς

Επειδή δεν έχουν πλήρως μελετηθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, επιβάλλεται, ειδικά για όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, να τηρούν τις προφυλάξεις και τα μέτρα προσωπικής προστασίας που επιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία κατόπιν υποδείξεων των αρμόδιων επιστημόνων.

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, στην διαδικτυακή ημερίδα με θέμα : «Η προσφορά του Εθελοντισμού και τα αποτελέσματά της. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας την περίοδο του Covid-19», που διοργάνωσε O Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ).

Αναφερόμενη στην αξία του εθελοντισμού, η πρόεδρος της ΣΑμΣΚΠ, Βάσω Μαράκα δήλωσε: «Ο εθελοντισμός δεν είναι χόμπι, δεν είναι απασχόληση. Είναι στάση ζωής που προωθεί τις ευγενικές ιδέες του ανθρωπισμού, της ενσυναίσθησης, της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Δεν επιλύει κοινωνικά, ιατρικά ή άλλα προβλήματα, όμως απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν από αυτά. Ένας εθελοντής έχει την ικανότητα να ξαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο ενός αδύναμο, ευάλωτου ατόμου και αυτό έχει ανυπολόγιστη αξία».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες έγκριτων επιστημόνων, για τα παρακάτω θέματα:

«Διάφορες μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης την εποχή του covid-19», «MS και covid-19», «Αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας την εποχή της πανδημίας. Η σημασία της ανάπτυξης υπηρεσιών τηλε-Αποκατάστασης», «Νευρογενείς διαταραχές ούρησης στην εποχή της πανδημίας», «Σεξουαλικότητα – πολλαπλή σκλήρυνση και covid-19».

Pfizer: Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Οι λόγοι που οδήγησαν στην επένδυση και η στρατηγική των προσλήψεων που ακολουθείται

Τη στρατηγική και το όραμά της για το Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη η Pfizer. Ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη Nico Gariboldi και ο επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου ψηφιακής τεχνολογίας, Jeff Hamilton, παρουσίασαν το όραμα της εταιρείας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη στρατηγική των προσλήψεων που ακολουθείται για τη στελέχωση του Ψηφιακού Κέντρου Τεχνολογίας (Hub) της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Gariboldi εξήγησε εκτενώς τους λόγους που οδήγησαν την Pfizer να επιλέξει την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία του Ηub, αναφερόμενος σε διάφορους παράγοντες. Αναφέρθηκε στις ισχυρές οικονομικές προοπτικές της χώρας και την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την Καινοτομία, το νέο αναδυόμενο περιβάλλον των νεοφυών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα για συνεργασία με τεχνολογικά Ηubs και το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του πληθυσμού, παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα στο να βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικού αριθμού νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών από μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής και των τεχνολογιών επικοινωνίας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε τη συγκέντρωση ταλέντων του κλάδου της πληροφορικής στην πόλη, τον ρόλο της ως εκπαιδευτικού Hub της Ελλάδας και των Βαλκανίων με 5 μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα 9 παγκοσμίου βεληνεκούς ερευνητικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον κ. Gariboldi, οι βασικές αρχές του Ψηφιακού Κέντρου Τεχνολογίας της Pfizer είναι:

Το στρατηγικό όραμα ( Μια διεπιστημονική ομάδα ψηφιακής τεχνολογίας με πλήρες σύνολο δεξιοτήτων και ικανοτήτων παρόμοιο με άλλα παγκόσμια Hubs, Χώρο για καινοτομία, Δεξαμενή Ταλέντων), το μοντέλο λειτουργίας (Ευέλικτη προσέγγιση, Συνεργασία διαφορετικών ομάδων, Συνεργασία επιστημόνων από διαφορετικά Hub) και το «Οικοσύστημα» (Σύνδεση, Συνεργασία, Εξερεύνηση, Δοκιμή).

Προσδιορίζοντας την προστιθέμενη αξία που θα προσφέρει το Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας της Pfizer στην Ελλάδα, ο κ. Gariboldi εξήγησε ότι αυτή βασίζεται στη συνεχή αλληλεπίδραση και στις συνέργειες μεταξύ του Hub της Pfizer και του ελληνικού «οικοσυστήματος». Συνεπώς, το Hub θα διερευνήσει να ενεργοποιήσει και να εμπλέξει μια μεγάλη ποικιλία από συμμετέχοντες που περιλαμβάνει την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον τομέα της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, το σύστημα υγείας, ασθενείς, ασφαλιστικούς φορείς και την κυβέρνηση, δημιουργώντας σημαντικά οφέλη για όλους τους στρατηγικούς εταίρους.

Ο κ. Gariboldi ανέπτυξε επίσης τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του Hub για την εξεύρεση ταλαντούχου στελεχιακού δυναμικού, οι οποίοι είναι:

1. Να προσελκύσει τους ικανότερους και 2. Να αναπτύξει ένα φυτώριο ταλαντούχων ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια πολύ θετική πορεία στην διαδικασία των προσλήψεων, καθώς το Hub έλαβε 3.000 αιτήσεις από υποψηφίους υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το 71% των αιτούντων έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και το 21% προέρχεται από το εξωτερικό.

Κλείνοντας, ο κ. Gariboldi εξήγησε ότι η στρατηγική του Bootcamp της Pfizer, έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση και πρόσληψη των καλύτερων υποψηφίων από τον Πανεπιστημιακό χώρο: Το Bootcamp συγκεντρώνει υποψήφιους (συνήθως 25 για κάθε τάξη), τους εκπαιδεύει στις πιο προηγμένες τεχνολογίες και προσλαμβάνει όσους θεωρούνται καταλληλότεροι (κατά μέσο όρο 70% από τους υποψήφιους που συμμετέχουν στο Bootcamp προσλαμβάνονται).

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συνολικά 5 bootcamps, 4 από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία.

ΠΑΣΙΔΙΚ: Παραβίαση προσωπικών δεδομένων
Στη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19

Για προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 8389/10.12.2020 εγγράφου που απεστάλη από το γραφείο του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας σε όλα τα Εργαστήρια της χώρας που διενεργούν tests για τον ιό SARS-COV-2, κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων.

Όπως αναφέρεται , με το εν λόγω έγγραφο με θέμα «Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19» απαιτείται από τα Εργαστήρια η άμεση αποστολή προς την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στοιχείων για τις εξετάσεις που αυτά έχουν διενεργήσει από την έναρξη της πανδημίας έως τις 10.12.2020. Το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας επιθυμεί την εκ νέου αποστολή προσωπικών δεδομένων εξεταζόμενων από τα Διαγνωστικά Εργαστήρια στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με σκοπό την εξακρίβωση της ακρίβειας των δεδομένων που ήδη διαθέτει.

Η αποστολή αυτή ωστόσο αντιβαίνει στην αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων που προβλέπεται από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (ΕΕ) 679/2016 – ΓΚΠΔ (“GDPR”) , καθώς τα δεδομένα που ζητούνται βρίσκονται ήδη καταχωρημένα στα συστήματά της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, αφού το κάθε Διαγνωστικό Εργαστήριο τα καταχωρεί εκεί συστηματικά και σε καθημερινή βάση. Η συγκέντρωση και η μαζική αποστολή λιστών με στοιχεία εξεταζόμενων για τους οποίους διενεργήθηκαν εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 αποτελεί επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, η οποία κρίνεται υπερβολική και εκτός του εθνικού κι ευρωπαϊκού πλαισίου για την προστασία της ιδιωτικότητας, αφού παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων που προβλέπονται και τα κράτη είναι υποχρεωμένα να τηρούν.

Επιπλέον, η συγκέντρωση και η διαβίβαση των δεδομένων αυτών από τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, θα προσθέσει επιπλέον φόρτο εργασίας στην ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα των τελευταίων, τα οποία λόγω της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού λειτουργούν με σαφέστατα ταχύτερους ρυθμούς, υποχρεώνοντάς τα σε επιπρόσθετη εργασία και σπατάλη πολύτιμου χρόνου, τον οποίο αφιερώνουν με αυταπάρνηση στην καθημερινή παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.

Τέλος, προκύπτουν λειτουργικά προβλήματα στη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με COVID-19, τα οποία επίσης καθιστούν αδύνατη την εν λόγω εκ νέου καταγραφή.

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια της Χώρας δεν δύνανται να αποστείλουν τις σχετικές λίστες στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, καθώς τηρούν στο σύνολό τους την υποχρέωση για τη συμπλήρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών COVID-19, ενώ παράλληλα επιθυμούν να συμμορφώνονται καθ’ όλα με τις απαιτήσεις του εθνικού κι ευρωπαϊκού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εξεταζόμενών τους.

Επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας Sars-Cov-2 στην Ελλάδα

Ποια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν

Τα παραδοσιακά όσο και ορισμένα καινοτόμα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν σε συνεδρία με θέμα «Σύγχρονη επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας SARS-CoV-2», με συντονιστές τους Σωτήρη Τσιόδρα, Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και Άγγελο Χατζάκη, Καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2020.

Ένα καινοτόμο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης ήταν το «Πρόγραμμα EVA» που χρησιμοποίησε εργαλείο μηχανικής εκμάθησης για τον έλεγχο των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της χώρας, το οποίο πολλαπλασίασε την αποδοτικότητα των τεστ σε σύγκριση με τον τυχαίο έλεγχο. Για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, η οποία έχει μεγάλη σημασία για τον περιορισμό της πανδημίας, χρησιμοποιήθηκε διαδικτυακή εφαρμογή, και στη συνεδρία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης των συρροών SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι μέθοδοι εκτίμησης του στιγμιαίου πραγματικού αναπαραγωγικού ρυθμού (Rt) κατά την πρώτη φάση της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα. Έγινε αναφορά στις οροεπιδημιολογικές μελέτες της νέας πανδημίας και στην αξιοπιστία των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα τους.

Η μοριακή βιολογία μπορεί να δώσει πολλά δεδομένα και χρήσιμες πληροφορίες, όπως ειπώθηκε, με το μειονέκτημα ότι είναι χρονοβόρα, και ότι έχει αυξημένο κόστος, οπότε είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση ιού που προκαλεί οξεία λοίμωξη˙ αν όμως υπήρχε η τεχνολογία και περισσότερα δεδομένα, θα είχαμε καλύτερη εικόνα του τρόπου διασποράς και το πώς εξελίσσεται χρονικά ο ιός.