Α. Ξανθός: Λάθος μηνύματα για το εμβόλιο από την κυβέρνηση προς την κοινωνία

Δικλείδες ασφαλείας για την εμβολιαστική στρατηγική

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην αισιόδοξη προοπτική του νέου εμβολίου, αλλά τόνισε ότι ο όρος «Ελευθερία» που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης για την εμβολιαστική εκστρατεία στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι το εμβόλιο θα μας «απελευθερώσει» από τον ιό και ότι τελειώσαμε με την πανδημία . «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα και απαιτείται συνεχής εγρήγορση και για τον έλεγχο της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, και για την πρόσβαση των ασθενών στις διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες και για την ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Τόνισε επίσης τον κίνδυνο να μετατραπούν οι δημόσιες δομές ΠΦΥ αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, εγκαταλείποντας όλη τη συνήθη νοσηρότητα και τους χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούνται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στην «τύχη» τους. Ο κ. Ξανθός έθεσε ορισμένες δικλείδες ασφαλείας για την εμβολιαστική στρατηγική όπως :
1. Να ενισχυθεί το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ με επικουρικούς νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας
2. Να μην γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία προς τα εμβολιαστικά κέντρα
3. Αν κριθεί ότι το ιατρικό δυναμικό των δημόσιων δομών δεν επαρκεί για την στελέχωση και επιστημονική εποπτεία των εμβολιαστικών κέντρων, να κληθούν ιδιώτες γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων (παθολόγοι, γενικοί-οικογενειακοί γιατροί, πνευμονολόγοι κλπ) να συνεισφέρουν στη λειτουργία των δημόσιων δομών με ειδικού τύπου συμβάσεις μέσω των ΥΠΕ ή του ΕΟΠΥΥ, και όχι να λειτουργήσουν ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα
4. Να διασφαλιστεί η ειλικρίνεια, διαφάνεια, η έγκυρη ενημέρωση από την επιστημονική κοινότητα για όλα τα θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό, να υπάρξει καλή προετοιμασία και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, να οργανωθεί ένα αξιόπιστο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης για τα νέα εμβόλια στον ΕΟΦ ενισχύοντας έτσι την αξιοπιστία της Πολιτείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Τέλος ο κ. Ξανθός κατήγγειλε την απόφαση της 1ης ΥΠΕ για αιφνιδιαστική μετακίνηση 13 γιατρών από νοσοκομεία της Αθήνας σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας , γεγονός που αποτελεί ομολογία της πλήρους κατάρρευσης του ΕΣΥ , ειδικά σ’ αυτές τις περιοχές, αλλά και την τεράστια κοροϊδία της κοινωνίας από τις παραπειστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη τη Βουλή για 7000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

ΠΟΥ: Κίνδυνος νέου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη
Στις αρχές του 2021

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην χρήση μάσκας κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο» νέου κύματος της επιδημίας Covid-19 στις αρχές του 2021.
«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για νέα έξαρση τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του 2021», με δεδομένη την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνιστά «τη χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης» κατά τις γιορτές.

«Μπορεί να φαίνεται ενοχλητική η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης παρουσία φίλων και μελών της οικογένειας, αλλά αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της ασφάλειας και της καλής υγείας», τονίζει ο ΠΟΥ.

Και συμβουλεύει: «Στο μέτρο του δυνατού, οι συγκεντρώσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Εάν πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους, είναι σημαντικός ο περιορισμός του αριθμού των προσκεκλημένων και ο καλός αερισμός για τον περιορισμών των κινδύνων».

Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και την Ρωσία, έχει καταγράψει περισσότερα από 22 εκατομμύρια κρούσματα και περί τους 500.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον πίνακα εποπτείας της εξέλιξης της πανδημίας που καταρτίζει ο διεθνής οργανισμός.

Γιατί κάποιοι νοσούν σοβαρότερα από Covid-19: Αποτελέσματα μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νature προσπάθησε να εντοπίσει γενετικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στη σοβαρή νόσηση και στη δυσμενή έκβαση από την λοίμωξη COVID-19. όχι στον ιό για να εξηγήσει αυτές τις διάφορες. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του EKPA, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν το DNA των 2244 ασθενών σε περισσότερες από 208 μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τελικά προέκυψε ένας αριθμός από γονίδια, τα οποία φαίνεται ότι εμφανίζουν σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ βαρέως πασχόντων και υγιών. Η πρώτη σημαντική διαφορά αφορά σε ένα γονίδιο που ονομάζεται TYK2, και που έχει σημαντικό ρόλο στη ενεργοποίση ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όμως, εάν το γονίδιο είναι «ελαττωματικό», αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι υπερβολική, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτη φλεγμονή , όπως πχ παρατηρείται στους πνεύμονες των ασθενών με σοβαρή COVID-19. Αυτό που κάνει την ανακάλυψη αυτή ακόμα πιο σημαντική είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ήδη για νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που στοχεύουν αυτόν τον βιολογικό μηχανισμό.

Ένα τέτοιο φαρμάκου είναι το Baricitinib το οποίο πρόσφατα έλαβε έγκριση από τον FDA για χρήση σε συνδυασμό με remdesivir σε νοσηλευόμενους ασθενείς COVID. Φυσικά, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να μάθουμε αν αυτή η θεραπεία μπορεί πράγματι να βοηθήσει και ποιους ασθενείς.

Γενετικές διαφορές βρέθηκαν επίσης σε ένα γονίδιο που ονομάζεται DPP9, το οποίο παίζει ρόλο στη φλεγμονή. Γενετικές παραλλαγές σε αυτό το γονιδιακό τόπο σχετίζονται με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Γενετικές παραλλαγές σε ένα γονίδιο που ονομάζεται IFNAR2 εντοπίστηκαν επίσης στους ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID. Το IFNAR2 συνδέεται με ένα ισχυρό αντι-ιικό μόριο που ονομάζεται ιντερφερόνη, το οποίο βοηθά στην εκκίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος μόλις εντοπιστεί μια λοίμωξη.

Πιστεύεται ότι η πολύ χαμηλή παραγωγή ιντερφερόνης μπορεί να δώσει στον ιό ένα πρώιμο πλεονέκτημα, επιτρέποντάς του να αναπαραχθεί γρήγορα, οδηγώντας σε πιο σοβαρή ασθένεια. Δύο άλλες πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science έχουν επίσης εμπλέξει την ιντερφερόνη σε περιπτώσεις COVID, τόσο λόγω γενετικών μεταλλάξεων όσο και από μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει την παραγωγή της.

Η ιντερφερόνη μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπεία, όμως μια κλινική δοκιμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν βοήθησε τους σοβαρά ασθενείς. Ωστόσο, είναι πιθανόν ότι χορηγήθηκε αργά στη πορεία της νόσου και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι εάν δοθεί στις πρώτες δύο-τρεις ημέρες της μόλυνσης, η ιντερφερόνη θα ήταν δραστική, γιατί ουσιαστικά θα παρείχε το μόριο που ο ασθενής δεν παράγει.

Κάδμιο και αυξημένος κίνδυνος θανάτου από γρίπη και πνευμονία
Μελέτη που τα συνδέει

Τα υψηλά επίπεδα καδμίου, μίας χημικής ουσίας που -μεταξύ άλλων- υπάρχει στα τσιγάρα και στα λαχανικά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου των ασθενών με γρίπη ή πνευμονία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κάδμιο ίσως να επιδεινώσει τα συμπτώματα και της Covid-19.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μίσιγκαν, της Νότιας Καλιφόρνια και της Ουάσινγκτον, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 άτομα (το κάδμιο μετρήθηκε είτε στα ούρα είτε στο αίμα τους) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», τόνισαν ότι η μακρόχρονη έκθεση στο κάδμιο, ακόμη και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μπορεί να υποσκάψει το ανοσοποιητικό σύστημα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ο ασθενής με αναπνευστική λοίμωξη να μη μπορεί να την καταπολεμήσει αποτελεσματικά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν στον οργανισμό τους τα μεγαλύτερα επίπεδα καδμίου, ήταν κατά μέσο όρο κατά 15% πιθανότερο να πεθάνουν από γρίπη ή πνευμονία, σε σχέση με όσους είχαν τα μικρότερα επίπεδα της ίδιας ουσίας στο σώμα τους.

«Οι συσχετίσεις που βρήκαμε πρέπει να επαληθευτούν και σε άλλες ομάδες πληθυσμού και επίσης να μελετηθούν σε συνάρτηση με την πιθανή επίπτωση του καδμίου στη θνητότητα και στη θνησιμότητα της Covid-19. Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δυσκολεύεται περισσότερο να αποβάλει το κάδμιο από ό,τι άλλα τοξικά μέταλλα», επεσήμανε ο καθηγητής Χάουαρντ Χου του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια και κάλεσε τους επιδημιολόγους να λάβουν υπόψη τους και αυτόν τον παράγοντα, όσον αφορά τις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.
Το κάδμιο υπάρχει στα δημητριακά, στο ρύζι, στο ήπαρ και τα νεφρά των ζώων, στη σόγια, σε ορισμένα λαχανικά κ.ά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πολλοί θάνατοι από επιπλοκές Covid-19
Όπως θρομβώσεις, εμβολές ή ηπατική ανεπάρκεια

Το σοβαρό επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή όσο ποτέ άλλοτε σε αυτή την πανδημία». Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες από ενδεχόμενη περιφρόνηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Γνωστοποίησε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κορύφωση της κατάστασης μετά τα Χριστούγεννα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον πληθυσμό να περιορίσει στο ελάχιστο και απολύτως αναγκαίο τις επαφές, μη υπερβαίνοντας τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό για τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Wieler ανέφερε, ότι την περίοδο αυτή οι επιμολυσμένοι από τον νέο ιό στην Γερμανία είναι περισσότεροι από 325.000, την στιγμή που το καλοκαίρι ήταν απλά μερικές χιλιάδες. Ολοένα και πιο συχνά νοσούν άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών. Από τα 27.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα 22.000 είναι ήδη κατειλημμένα.

Οι αριθμοί των θανάτων παραμένουν υψηλοί και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές της CoViD-19, όπως θρομβώσεις, εμβολές ή ηπατική ανεπάρκεια, συγκεκριμένα εβδομάδες ή μήνες μετά. Ποσοστό 15% των επιμολυσμένων ηλικίας πάνω από 85 ετών μπορεί να πεθάνουν. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn που συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου, ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ότι τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο. Οι άνθρωποι, υπογράμμισε, δεν είναι πειραματόζωα και πρέπει να υπάρξει μια υγιής ισορροπία.

Έγκριση της ΕΕ για το Inclisiran
Για τη μείωση της χοληστερόλης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ενέκρινε το inclisiran της Novartis για τη θεραπεία ενηλίκων με υπερχοληστερολαιμία ή μικτή δυσλιπιδαιμία. Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα του ισχυρού προγράμματος κλινικής ανάπτυξης ORION, όπου το inclisiran παρείχε αποτελεσματική και διατηρούμενη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL-C) έως και κατά 52% σε ασθενείς με αυξημένες τιμές LDL-C, παρά τη λήψη θεραπείας με στατίνη στη μέγιστη ανεκτή δόση. Με χορήγηση δύο δόσεων ετησίως, μετά από τη χορήγηση μίας αρχικής δόσης και μίας επόμενης δόσης στους 3 μήνες, το inclisiran αναμένεται να υποστηρίξει τη μακροχρόνια συμμόρφωση.

Το inclisiran είναι ένα πρώτο στην κατηγορία του μικρό παρεμβαλλόμενο RNA (siRNA) που παρέχει αποτελεσματική και διατηρούμενη μείωση των επιπέδων της LDL-C σε ασθενείς με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD), νόσο ισοδύναμου κινδύνου με ASCVD και ετερόζυγη οικογενή υπερχοληστερολαιμία (HeFH), οι οποίες αποτελούν σημαντικότατες αιτίες καρδιακών προσβολών, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και μπορεί τελικά να καταλήξουν στον θάνατο.

«Δεδομένου ότι χορηγείται μόνο δύο φορές τον χρόνο από επαγγελματίες υγείας, το inclisiran αναμένεται ότι θα παρακάμψει τις προκλήσεις της συμμόρφωσης στη θεραπεία, βελτιώνοντας τη θεραπευτική κάλυψη και διατήρηση», δήλωσε ο καθηγητής Ulf Landmesser, M.D., διευθυντής του Charité Center for Cardiovascular Diseases στο Βερολίνο. «Είμαστε περήφανοι που με το inclisiran προσφέρουμε μία πρώτη στην κατηγορία της θεραπεία για την παροχή αποτελεσματικής και μείωσης των επιπέδων της LDL-C, η οποία έχει τη δυναμική να βελτιώσει τις εκβάσεις των ατόμων που ζουν με την ASCVD», δήλωσε η Marie-France Tschudin, Πρόεδρος της Novartis Pharmaceuticals.