Βιοιατρική: Ποσοτικός προσδιορισμός αντισωμάτων κατά του νέου κορονοϊού

Τα Κεντρικά Εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διενεργούν Ποσοτικό Προσδιορισμό  ειδικών IGG αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης της ακίδας (spike S1/S2) του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Η παρουσία ειδικών αντισωμάτων IgG επιτρέπει την αναγνώριση ατόμων που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν. Πρόκειται για τα αντισώματα που «χτίζουν» τη μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ανοσία του οργανισμού κατά του νέου ιού. Η ειδική εξέταση που πραγματοποιείται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ δεν ανιχνεύει απλώς τα IGG αντισώματα, αλλά προσδιορίζει και την ποσότητα αυτών των αντισωμάτων κατά τη δεδομένη στιγμή. Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρακολούθηση της ανοσίας στο γενικό πληθυσμό καθώς και στην παρακολούθηση των αντισωμάτων κατόπιν εμβολιασμού. Ο προσδιορισμός των ειδικών IGG αντισωμάτων γίνεται με απλή αιμοληψία η οποία δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Για την ανάλυση, τα Εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ χρησιμοποιούν μια πλήρως αυτοματοποιημένη δοκιμασία με την μέθοδο της χημειοφωταύγειας (CLIA),  η οποία έχει σχεδιαστεί για την ποσοτική ανίχνευση αντισωμάτων στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης S, τα οποία πιστεύεται ότι εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό και δημιουργούν ανοσία.

Το RNA του SARS CoV 2 κωδικοποιεί τέσσερις δομικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης στην ακιδική περιοχή (S), της μεμβράνης (Μ), του περιβλήματος (Ε) και της νουκλεοκαψιδικής (Ν) με την πρωτεΐνη S να αποτελείται από δύο λειτουργικές υπομονάδες  S1 και S2. Η εξέταση γίνεται χωρίς ραντεβού, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας, τόσο για τους αιμολήπτες όσο και για τους εξεταζόμενους, και το αποτέλεσμα μπορεί να δοθεί αυθημερόν για λήψεις μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι, διαφορετικά αποστέλλεται την επόμενη ημέρα ηλεκτρονικά.

 

ΥΓΕΙΑ IVF-Athens: Η μεγαλύτερη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group και το νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ιδρύουν τη μεγαλύτερη και υπερσύγχρονη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα. Η νέα Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Athens, όπως θα ονομάζεται, αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη της σημερινής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΜΗΤΕΡΑ που λειτουργεί εδώ και 35 συνεχή έτη ως πρότυπη μονάδα με ένα από τα καλύτερα εμβρυολογικά εργαστήρια στη χώρα και με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Athens, αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού θα αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται την τελευταία δεκαετία σε Μονάδα εξωσωματικής στην Ελλάδα. Από τον state-of-the-art εξοπλισμό που θα διαθέτει, τον μοντέρνο σχεδιασμό που απαντά στις τελευταίες αρχιτεκτονικές τάσεις, μέχρι τις νέες φιλόξενες εγκαταστάσεις και την κορυφαία εξειδίκευση του επιστημονικού της προσωπικού, η νέα Μονάδα θα καταστεί, σε πανελλαδικό -και όχι μόνο- επίπεδο, σημείο αναφοράς για τις θεραπείες υπογονιμότητας.

Η Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Athens θα επεκταθεί πολύ σύντομα σε 5 περιοχές στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, μέσω του δικτύου κλινικών που ήδη αναπτύσσονται. Επιστημονικός Διευθυντής της Μονάδας θα είναι ο Δρ. Ευάγγελος Μακράκης, Γυναικολόγος εξειδικευμένος σε θέματα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου ο Κλινικός Εμβρυολόγος, Δρ. Ιωάννης Σφοντούρης, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Εμβρυολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. Η λειτουργία της νέας Μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει την Άνοιξη του 2021.

Αχιλλέας Γραβάνης: Σημαντική η συνεισφορά των πανεπιστημίων

Για την ακαδημαϊκή συνεισφορά στα εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα αναφέρθηκε ο Aχιλλέας Γραβάνης, Kαθηγητής Φαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ερευνητής  IMBB-FORTH Affiliated Research Professor, Center of Drug Discovery, Northeastern University, μιλώντας στο 1ο συνέδριο για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Υγεία, που διοργάνωσε το Health Daily και η BOUSSIAS. Όπως ανέφερε ο κ. Γραβάνης, σε μια μελέτη του 2010, μεταξύ 1998-2007 σε 252 νέα φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA, το 58% προήλθε μόνο από τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ το 24% προήλθε από ένα πανεπιστήμιο με το υπόλοιπο να προέρχεται από τον τομέα της βιοτεχνολογίας. Σε μια μελέτη του 2011, από 357 φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA, το 48% προήλθε από ακαδημαϊκή έρευνα αποδεικνύοντας ότι συνδέονταν με ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που ανέφερε προηγούμενη τέχνη που δημιουργήθηκε στο δημόσιο τομέα. Σε μια μελέτη του 2015, το 55% των 1453 εγκεκριμένων από τον FDA NME αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τον ακαδημαϊκό χώρο. Σε μια μελέτη του 2018, από 210 NME FDA που εγκρίθηκαν μεταξύ 2010 και 2016 έδειξαν ότι η χρηματοδότηση του NIH συνέβαλε σε κάθε έναν, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση επικεντρώθηκε κυρίως στους στόχους των ναρκωτικών και όχι στους ίδιους τους NME.

Πολλές από τις πρόσφατες αποδιοργανωτικές τεχνολογίες και πλατφόρμες προέρχονται από ακαδημαϊκούς, επεσήμανε, όπως εξανθρωπισμός αντισωμάτων και εμφάνιση φάγου, ανοσοθεραπεία CTLA-4 και PD-1 και ανοσοθεραπεία CAR-T ή θεραπεία με siRNA.

Ενώ, τόνισε ότι η συνολική παγκόσμια δαπάνη Ε & Α για φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες αυξήθηκε από 108 δισεκατομμύρια USD (2006) σε 141 δισεκατομμύρια USD το 2015 με το 40-50% αυτού του ποσού, δηλαδή 65-70 δισεκατομμύρια να έχουν επενδυθεί σε εξωτερική ανάθεση έργου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Στη σκιά μιας παγκόσμιας πανδημίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ένας διεθνής θεσμός που φέτος κλείνει 21 χρόνια, βρίσκεται αυτή τη χρονιά στη σκιά της πανδημίας Covid-19, με την παγκόσμια κοινότητα να συντονίζει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπισή της. Η Παγκόσμια Ημέρα φέρνει και πάλι στο επίκεντρο τον καρκίνο και κυρίως την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, που σαφώς επηρεάστηκαν και επηρεάζονται από την πανδημία. Τα κύματα της λοίμωξης Covid-19 και τα lockdown που εφάρμοσαν οι διάφορες χώρες ως μέτρο αποτροπής της μετάδοσης, δημιούργησαν ποικίλα προβλήματα πρόσβασης στις δομές υγείας και στις προληπτικές εξετάσεις, στις χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, στα χειρουργεία και στους επαναληπτικούς ελέγχους. Δεδομένα από τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τους Z. Bakouny και συνεργάτες στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου Μάρτιος-Ιούνιος 2020 πραγματοποιήθηκαν 15.453 διαγνωστικές εξετάσεις πληθυσμιακού ελέγχου για έλεγχο κακοήθειας, συγκριτικά με 64.269 τρεις μήνες νωρίτερα και 60.344 κατά την περίοδο Μάρτιος-Ιούνιος 2019. Σημαντικό είναι ότι η μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων κατά την κορύφωση του πρώτου επιδημικού κύματος συνοδεύτηκε από μείωση και στον αριθμό των διαγνώσεων του καρκίνου. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.438 κακοήθειες σε πρώιμο στάδιο να παραμείνουν αδιάγνωστες.

Σε μία παγκόσμιας κλίμακας μελέτη, για την οποία ενημερώνει η Ελληνική Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, και στην οποία συμμετείχαν 356 ογκολογικά Νοσοκομεία και των 5 ηπείρων, ήδη από το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας, διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των Νοσοκομείων (88,2%) μείωσε το συνηθισμένο επίπεδο φροντίδας των καρκινοπαθών ασθενών και ιδιαίτερα σε ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ αυτών (55,34%) ως προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλες αιτίες για τις περικοπές αυτές περιελάμβαναν την υπερφόρτωση του συστήματος (19,94%), την έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού ατομικής προστασίας (19,10%), την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού (17,98%) και την περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα (9,83%). Επίσης, στα μισά περίπου Νοσοκομεία αναφέρθηκε η απώλεια ενός ή περισσοτέρων κύκλων χημειοθεραπείας σε πάνω από 10% των ασθενών. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι το 1/3 των ογκολογικών ασθενών πιθανότατα υπέστη κάποια βλάβη από τη μεταβολή ή τη διακοπή της ειδικής ογκολογικής θεραπευτικής φροντίδας και ένα άλλο 39% από έλλειψη μη σχετιζόμενης με τον καρκίνο φροντίδας, με ορισμένα Νοσοκομεία να εκτιμούν ότι έως και το 80% των ασθενών τους εκτέθηκαν σε πιθανή βλάβη.

Η πανδημία επίσης αποτελεί τροχοπέδη στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες. Οι εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών έχουν επικεντρωθεί σε φάρμακα και εμβόλια για τον κορονοϊό, ενώ υπάρχουν και επιπτώσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το clinicaltrials.gov, περίπου 3.000 ερευνητικές εγγραφές για κλινικές μελέτες κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2019 – Μαΐου 2020, ανεστάλησαν, τερματίστηκαν ή αποσύρθηκαν, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, καθώς οι σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο των ογκολογικών θεραπειών επιτρέπουν πλέον τη μακρόχρονη επιβίωση με ικανοποιητική ποιότητα ζωής πολλών ογκολογικών ασθενών, έως και την πλήρη ίαση.

Πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ αναδεικνύουν ότι η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια, από καρκίνο του προστάτη κατά 52%, από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 53%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στο μελάνωμα του δέρματος, λόγω και της εφαρμογής νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικής του καρκίνου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί η παρατηρούμενη αύξηση κατά 0,3% ετησίως της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού από το 2004 η οποία οφείλεται στη μείωση του ποσοστού γονιμότητας των γυναικών αλλά και την αύξηση της παχυσαρκίας ενώ οι ίδιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου της μήτρας (αύξηση 1,3% ετησίως για το διάστημα 2007-2016). Στις ΗΠΑ την τελευταία 10ετία, παρά την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, η θνητότητα έχει μειωθεί κατά 27%.

 

Λιτότητα και πανδημία: Το «διπλό χτύπημα» στους ογκολογικούς ασθενείς

Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης, εργασιακής ανασφάλειας και οικονομικής αβεβαιότητας από τη μια και η πανδημία από την άλλη δημιουργούν πιεστικές συνθήκες για τους ογκολογικούς ασθενείς. Η λοίμωξη από τον Covid-19 απειλεί δυσανάλογα τις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού οι οποίες έχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εάν προσβληθούν από COVID-19. Επίσης, όπως αναφέρει το ΚΕΦΙ, μόλις 6% της συνολικής δαπάνης για την υγεία πηγαίνουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μειώνοντας σημαντικά τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται και την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία. Μόλις 4% των ασθενών γνωρίζει τα δικαιώματά του και ένα ποσοστό πάνω από 80% αιμορραγούν οικονομικά στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν, ενώ και οι φροντιστές ογκολογικών ασθενών δεν έχουν τη στήριξη από την Πολιτεία, μέσω αδειών φροντίδας ασθενούς, ευελιξίας ωραρίου κ.ά.

 

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στον ασυμπτωματικό πληθυσμό είναι πολύ σημαντικός. Στόχος του είναι να εντοπίσει τα άτομα με ανωμαλίες που υποδηλώνουν μια προ-καρκινική κατάσταση ή μια πιθανή μελλοντική καρκινική κατάσταση, και να τους παραπέμψει αμέσως για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους συχνούς τύπους καρκίνου. Ειδικά για τον καρκίνο του πνεύμονα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) εστιάζει στη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση.

Σε γενικές γραμμές οι μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης περιλαμβάνουν τη μαστογραφία, την κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (Test PAP), την κολονοσκόπηση, την αξονική τομογραφία θώρακος και πιθανώς την εξέταση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα (PSA), ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς στη χώρα μας διατίθεται για την έγκαιρη διάγνωση πολύ μικρό ποσοστό (0,5%) της συνολικής δαπάνης για αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, ανεδείχθη ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», η προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης και σε θεραπεύσιμο στάδιο των συχνότερων μορφών καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, του ήπατος και του παγκρέατος, κ.ά. έχει πολύ μεγάλη σημασία στις μέρες μας και για τούτο θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων, εφόσον το άτομο κρίνεται ικανό, με βάση τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, να υποβληθεί σε θεραπευτική χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία στην περίπτωση θετικής διάγνωσης.

 

Ηλίας Μόσιαλος για πρόσφατα δεδομένα από κλινικές δοκιμές της Astrazeneca

Τα πρόσφατα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Astrazeneca, όσον αφορά την καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης για το εμβόλιο κατά της COVID-19, σχολιάζει με άρθρο του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Μεταξύ άλλων στο άρθρο του, ο καθηγητής αναφέρει ότι το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για χρήση με σχήμα δύο τυπικών δόσεων.

Ο περιορισμένος αριθμός δόσεων, οι παγκόσμιες ελλείψεις στη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά και τα υπάρχοντα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές – σύμφωνα με την AZ- έφεραν τη συζήτηση και τελικά την αλλαγή του σχήματος των εμβολιασμών, αναφορικά με το αρχικό μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων μεταξύ των 2 δόσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με

προδημοσίευση στο The Lancet μιας συγκεντρωτικής ανάλυσης κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZaneca, και κάποιων αναλύσεων για την αποτελεσματικότητα της επέκτασης του διαστήματος μεταξύ 1ης και 2ης δόσης, η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη όταν μεσολαβούσε μεγαλύτερο μεσοδιάστημα. Δηλαδή με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδες και άνω, η αποτελεσματικότητα καταγράφηκε στο 82,4σε σύγκριση με αποτελεσματικότητα εμβολίου 54,9% όταν το μεσοδιάστημα ήταν μικρότερο από 6 εβδομάδες. «Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά γιατί στηρίζουν τη δυνατότητα εμβολιασμών με μία μόνο δόση, ή και με μια δεύτερη δόση που χορηγείται μετά από μια περίοδο 3 μηνών (στην περίπτωση της ΑΖ). Διαφαίνεται δηλαδή μια εναλλακτική αποτελεσματική στρατηγική», τονίζει στο άρθρο του ο κ. Μόσιαλος.

Β. Κικίλιας: Δεν υπάρχουν δυο αρχεία καταγραφής κρουσμάτων covid-19

Στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με το μητρώο Covid και τα «διπλά βιβλία» καταγραφής των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ απάντησε μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής , ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Το μητρώο φτιάχτηκε και λειτούργησε εν μέσω Covid με διατάξεις ΠΝΠ στα τέλη Μαρτίου 2020. Τηρείται κατ’ αρχάς από την ΗΔΙΚΑ, αλλά ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία, αλλά φυσικά και όλοι οι φορείς υγείας, Νοσοκομεία, διαγνωστικά και θεράποντες» ανέφερε. «Το μητρώο είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, είναι όμως ταυτόχρονα το πιο όψιμο και φυσικά πλαισιώνεται από πλήθος άλλων κριτηρίων για την πορεία της πανδημίας. Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το Υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα. Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα Νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και, δυστυχώς, θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ που διεξάγει ο ίδιος. Τα τεστ των φορέων μας και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες, που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση, εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους»,

δήλωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής, ένα υπάρχει σύστημα καταγραφής, καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, το ένα μητρώο το οποίο έχουμε, η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και βέβαια της ιχνηλάτησης, την οποία την κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία με μεγάλο κόπο και μεγάλη προσπάθεια. Πολλοί είναι οι άνθρωποι και από τις δύο υπηρεσίες σκληρά δουλεύοντας και νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες, η Ελλάδα, που έχει σταματήσει ποτέ να ιχνηλατεί, να αναλύει, να τρέχει πίσω από κάθε περιστατικό, κάθε θετικό περιστατικό να καταγράφεται στην ώρα του», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

 

Χρηματοδότηση για εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση ή την μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών», έγραψαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» (SZ).

Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα τάσσονται με την επιστολή τους υπέρ της υποστήριξης ενός νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής που θα θωρακίζει καλύτερα την ΕΕ από βιολογικούς κινδύνους. Στόχος του θα είναι να φέρει στο ίδιο τραπέζι καινοτόμες εταιρείες, κατασκευαστές και εποπτικές αρχές και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα εντοπίζει νέους επικίνδυνους ιούς και θα μπορεί να αντιδράσει σε αυτούς πολύ πιο γρήγορα, για παράδειγμα με την αύξηση της παραγωγής αντιδότων. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να ενταχθεί στην HERA, την μελλοντική Αρχή της ΕΕ για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Ιωάννα Μιχαλοπούλου: Οι προκλήσεις για τις Κλινικές Δοκιμές

Ακόμα μεγαλύτερες είναι εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να προσαρμόσουν και να διασφαλίσουν τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπινα φάρμακα, λόγω δυσκολιών πρόσβασης σε χώρους κλινικών δοκιμών, ελλείψεων προσωπικού και διαταραχών στη παγκόσμια αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων, που προκαλούνται από την πανδημία covid-19 τόνισε η Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Δικηγόρος LL.M. Health, Pharma, Food & Life Sciences, Michalopoulou & Associates, μιλώντας στο 1ο συνέδριο για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Υγεία, που διοργάνωσε το Health Daily και η BOUSSIAS.. Όπως ανέφερε, τα παραπάνω αποτελούν τροχοπέδη για την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, αλλά και για τα ίδια τα οικονομικά των εταιρειών που υποβάλλονται στη δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με το clinicaltrials.gov, περίπου 3.000 ερευνητικές εγγραφές κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2019 και Μαΐου 2020, ανεστάλησαν, τερματίστηκαν ή αποσύρθηκαν, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Μιχαλοπούλου, ως πολύ θετική καταγράφεται η επινοητικότητα των ερευνητικών ιστοτόπων, που αξιοποίησαν όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού περιβάλλοντος, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς για θέματα των κλινικών δοκιμών τους.