Ηλίας Μόσιαλος για αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι ανησυχίες που πολλοί εκφράζουν για τα μη-mRNA εμβόλια των AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson, σε σχέση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, δεν δικαιολογούνται από τα δεδομένα, ιδιαίτερα όσον αφορά την πιθανότητα εκδήλωσης βαριάς και επικίνδυνης Covid-19. Τα παραπάνω τονίζει σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Επισημαίνει ότι ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί, επειδή τα πρώτα δύο εμβόλια που ολοκλήρωσαν τις κλινικές δοκιμές (Pfizer/BioNTech και Moderna) ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά, με αποτελεσματικότητα της τάξης του 95%, ενώ η αναμενόμενη από πολλούς ειδικούς ήταν 50-70%. Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson και αρκετοί άρχισαν να θεωρούν ότι αυτά είναι ‘κατώτερα’ εμβόλια. Είναι όμως όντως υποδεέστερα αυτά τα εμβόλια ή είναι χρήσιμα στη μάχη απέναντι στον ιό, αναρωτιέται ο κ.Μόσιαλος και από την ανάλυση του προκύπτει το δεύτερο.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι τα τρία εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson και το ρωσικό Sputnik-V είναι παρόμοια στην τεχνολογία ανάπτυξης (ιικού φορέα), ενώ της Novavax είναι πρωτεϊνικού τύπου. Τα αποτελέσματα όμως από τις κλινικές μελέτες τους αναφέρονται σε διαφορετικές περιόδους ανάλυσης μετά τον εμβολιασμό, οπότε δεν μπορούν να συγκριθούν ένα προς ένα ούτε αυτά τα τέσσερα εμβόλια μεταξύ τους, ούτε με τα αρχικά δύο.

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, βασιζόμενος στα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρεί πως δεν θα υπάρχει τελικά ηλικιακή διαφοροποίηση. Αλλά όπως τονίζει, θα περιμένουμε και τη συλλογή των αποτελεσμάτων από τις τρέχουσες μελέτες, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα προς ανάλυση. «Γνωρίζουμε και από τις προηγούμενες φάσεις της κλινικής δοκιμής (με μικρότερο αριθμό δεδομένων) πως οι άνω των 65 ετών που εμβολιάστηκαν, ανοσο-αποκρίθηκαν αποτελεσματικά μετά τους εμβολιασμούς. Γνωρίζουμε επίσης πως τα -παρόμοιας τεχνολογίας- εμβόλια Johnson & Johnson και Sputnik-V, ήταν αποτελεσματικά και σε αυτές τις ηλικίες. Δεν περιμένω επομένως να υπάρξει ηλικιακή διαφοροποίηση», τονίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Επανεμφάνιση έμπολα στο Κονγκό

Ο υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ετενί Λονγκοντό ανακοίνωσε επανεμφάνιση του ιού Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της χώρας,  διευκρινίζοντας ότι ένα θανατηφόρο κρούσμα εντοπίστηκε στο χωριό Μπιένα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου. «Επρόκειτο για μια αγρότισσα, σύζυγο επιζήσαντα από την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα, που παρουσίασε την 1η Ιανουαρίου συμπτώματα» της νόσου που προκαλεί ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός, εξήγησε ο υπουργός. Η γυναίκα πέθανε την 3η Φεβρουαρίου και οι αναλύσεις σε δείγμα του αίματός της που πάρθηκε πριν από τον θάνατο έδειξε πως είχε πράγματι μολυνθεί από τον Έμπολα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Επιδημιολόγοι του ΠΟΥ,  άρχισαν να κάνουν επιτόπια έρευνα στο χωριό Μπιένα όπου έχουν εντοπιστεί σχεδόν 70 επαφές της γυναίκας που πέθανε, ανέφερε το τμήμα του οργανισμού που είναι αρμόδιο για την Αφρική σε δελτίο Τύπου . «Βρίσκεται σε εξέλιξη επίσης η απολύμανση των χώρων που είχε επισκεφθεί η ασθενής», πρόσθεσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ, θυμίζοντας πως η Μπουτέμπο «ήταν ένα από τα επίκεντρα της προηγούμενης επιδημίας του Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό» και ότι «δεν είναι σπάνιο να σημειώνονται σποραδικά κρούσματα έπειτα από μια μείζονα επιδημία».

 

 

Έγκριση συνδυασμού nivolumab με cabozantinib

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το nivolumab σε συνδυασμό με το cabozantinib ως πρώτης γραμμής θεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Η έγκριση βασίστηκε στη μελέτη CheckMate -9ER, στην οποία το nivolumab σε συνδυασμό με cabozantinib διπλασίασε τη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου και το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης και κατέδειξε ανώτερη συνολική επιβίωση έναντι του sunitinib. «Το nivolumab σε συνδυασμό με cabozantinib συνδυάζει τη σημαντική κληρονομιά και των δύο φαρμάκων, ώστε να προσφέρει πλέον στους ιατρούς έναν νέο συνδυασμό στο προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, ο οποίος δύναται να παρέχει βελτιωμένες εκβάσεις σε ασθενείς για τους οποίους ενδείκνυται η χορήγηση ενός θεραπευτικού σχήματος που συνδυάζει μια ανοσοθεραπεία με έναν αναστολέα τυροσινικής κινάσης», δήλωσε ο Adam Lenkowsky, Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής των τμημάτων Ογκολογίας, Ανοσολογίας και Καρδιαγγειακών παθήσεων της Bristol Myers Squibb στις ΗΠΑ.

«Χάρη σε αυτή τη σημαντική έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ο συνδυασμός πρόκειται να καταστεί μια καθιερωμένη θεραπεία για τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο των νεφρών», δήλωσε ο Toni Choueiri, M.D., Διευθυντής του Κέντρου Lank για την Ουρογεννητική Ογκολογία στο Αντικακρινικό Ινστιτούτο Dana-Farber και Καθηγητής Ιατρικής στην έδρα Jerome και Nancy Kohlberg στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σημειώνεται ότι ο συνδυασμός εγκρίθηκε για όλες τις κατηγορίες κινδύνου σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Κοινοπραξίας Βάσης Δεδομένων για το Μεταστατικό Νεφροκυτταρικό Καρκίνωμα (IMDC).

Προσαρμογή εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις του Sars-Cov-2

Η ανάδυση νέων στελεχών του SARS-CoV-2 που εμφανίζουν αυξημένη μεταδοτικότητα προκαλεί προβληματισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τρέχουσας εμβολιαστικής στρατηγικής. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Όπως αναφέρεται, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) συνεργάζεται στενά με τουλάχιστον δύο παρασκευαστές εμβολίων ώστε εντός του μήνα να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες που θα αξιολογούν την αποτελεσματικότητα ειδικά σχεδιασμένων εμβολίων έναντι των νέων στελεχών του SARS-CoV-2. Η ιατρός και αναπληρώτρια επίτροπος του FDA Janet Woodcock σημείωσε ότι ο FDA υποστηρίζει ένθερμα αυτές τις προσπάθειες και με τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας, ενώ παράλληλα αναμένει κριτική ανατροφοδότηση από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ειδικοί δημόσιας υγείας επισημαίνουν ότι η στρατηγική εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για την αντίστοιχη στρατηγική έναντι του SARS-CoV-2.

Κάθε χρόνο οι εμβολιαστικές δόσεις έναντι του ιού της γρίπης βασίζονται σε ένα θεμελιώδες εμβόλιο που στη συνέχεια τροποποιείται ανάλογα με τα στελέχη που αναμένεται να κυριαρχήσουν την εκάστοτε εποχή της γρίπης. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας προσέγγισης θα ήρε την ανάγκη διενέργειας πολύμηνων κλινικών μελετών κάθε φορά που ένα νέο στέλεχος SARS-CoV-2 θα εμφανιζόταν. Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια ενός τροποποιημένου εμβολίου που έχει λάβει προηγουμένως έγκριση κυκλοφορίας θα μπορούσε να αποδειχθεί από μικρές μελέτες που συμπεριλαμβάνουν μερικές εκατοντάδες εθελοντές και μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Επιπλέον, η διενέργεια μιας κλινικής μελέτης για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας έναντι ενός συγκεκριμένου στελέχους καθίσταται δυσχερής καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται με τα υπάρχοντα εμβόλια και αποκτούν ανοσία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διασφαλιστεί ο έγκαιρος και αποτελεσματικός εμβολιασμός και να ανακοπεί η μετάδοση των νέων στελεχών του SARS-CoV-2.

Μια επιπλέον προσέγγιση για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τροποποιημένων εμβολίων έναντι των νέων στελεχών έγκειται στη σύγκριση των επιπέδων της αντισωματικής απάντησης μετά τον εμβολιασμό με την αντισωματική απάντηση μετά τη φυσική νόσηση και ανάρρωση από ένα νέο στέλεχος όπως το Β.1.351. Η πιθανότητα προσθήκης μιας επιπλέον αναμνηστικής δόσης έναντι νέων στελεχών σε ήδη εμβολιασμένους με τα υπάρχοντα εμβόλια διερευνάται ισχυρά.

 

Ισραήλ: Παρουσίασε εισπνεόμενο κατά covid-19

Ένα εισπνεόμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών. Το φάρμακο  αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24 και σε πρώτη φάση αποδείχθηκε κατά  96% αποτελεσματικό στους ασθενείς, διασφαλίζοντας ότι 29 στους 30 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες, αφού έλαβαν τη θεραπεία σε διάστημα από 3 έως 5 ημέρες. Βασίζεται σε εξωσώματα εμπλουτισμένα σε CD24 και μπορεί να εισπνευστεί και να φθάσει απευθείας στους πνεύμονες. Καμία επίσημη υγειονομική αρχή δεν έχει εγκρίνει ακόμα το φάρμακο, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει και η χώρα στις κλινικές δοκιμές. Συμφωνήθηκε μάλιστα για τον σκοπό αυτό να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Ισότιμη πρόσβαση ασθενών στις θεραπείες

Την ανάγκη για παροχή ισότιμης φαρμακευτικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας σε όλους τους πολίτες, αναγνώρισαν από κοινού, κατά την πρόσφατη διαδικτυακή τους συνάντηση, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και το Phrma Innovation Forum (PIF). Παράλληλα, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στο κοινό όραμα για ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο περιβάλλον φαρμακευτικής πολιτικής που στο επίκεντρο του τοποθετεί τις ανάγκες των ασθενών.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας όπου αναδείχθηκε η ανάγκη για την κατάθεση μαρτυρίας ασθενών σχετικά με τα σχετιζόμενα νοσήματα που αφορούν τις θεραπείες υπό αξιολόγηση. Στόχος είναι η λήψη αποφάσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών. Επίσης, η Ένωση Ασθενών αναγνώρισε την αξία προσέλκυσης περισσότερων κλινικών μελετών αλλά και την ανάγκη βιώσιμης χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο ΓΓ του ΔΣ του PIF , Σάββας Χαραλαμπίδης τόνισε: «Η κοινή στόχευση μας επιτρέπει να αναλάβουμε και να υλοποιήσουμε μαζί πρωτοβουλίες που θα θέτουν ως ύψιστη προτεραιότητα την σταθερή πρόσβαση των ασθενών στις βέλτιστες θεραπείες και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Κατερίνα Κουτσογιάννη, τόνισε την ανάγκη διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων καθώς και τη θέσπιση ενός κοινού πλάνου για την εξασφάλιση της σταθερής πρόσβασης των ασθενών στις βέλτιστες θεραπείες.

ΕΕ: Οριστική συμφωνία με Pfizer και Biontech

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε χθες μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε μια συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την αγορά άλλων 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους για την Covid-19. «Η Επιτροπή ενέκρινε τη νέα σύμβαση σήμερα», είπε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στις συνομιλίες με την Pfizer, με βάση τη νέα συμφωνία, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη παραγγείλει άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις, που θα παραδοθούν φέτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων. Ένας εκπρόσωπος της Pfizer είπε στο πρακτορείο ότι οι συζητήσεις με την Κομισιόν «συνεχίζονται» ενώ ο εκπρόσωπος της BioNTech απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Την ίδια στιγμή, 276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.997 θανάτους συνολικά στη χώρα.