Π.Ο.Υ. στην Κίνα: Πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον Π.Ο.Υ., που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, σε μια προσπάθεια να βρεθεί από πού προήλθε ο κορονοιός, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος. Η έρευνα της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Η Κίνα έχει καλλιεργήσει την ιδέα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο» ή κάτω από ποιες συνθήκες, είπε ο Εμπάρεκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού. Ο Εμπάρεκ είπε ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα. Η πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο -ένα άλλο σενάριο- είναι υπερβολικά απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα, εξήγησε ο Εμπάρεκ. Ένα άλλο μέλος της ομάδας, πάντως, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της COVID-19.

Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ

Το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, που συμπλήρωσε 25 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση αλλά και στην απόκτηση δυο νέων υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών, με στόχο τη σφαιρική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Όλοι οι χώροι σχεδιάστηκαν με απόλυτη εργονομία και λειτουργικότητα και επιμελήθηκαν με περισσή φροντίδα και σεβασμό στις ανάγκες του ασθενή και των συνοδών του. Προσεγμένοι στην κάθε τους λεπτομέρεια οι νέοι χώροι λειτουργούν υποστηρικτικά σε κάθε στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας αποπνέοντας συναισθήματα ασφάλειας, ηρεμίας αλλά και αισιοδοξίας. Ως το πλέον σύγχρονο και καλύτερα εξοπλισμένο Κέντρο Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να μην υιοθετεί κάθε νέα τεχνολογία προς όφελος του ασθενή.

Στο πλαίσιο αυτό οι γραμμικοί επιταχυντές Halcyon και EDGE, της εταιρείας Varian, αποτελούν τα νεότερα αποκτήματα και τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα ακτινοθεραπείας, που  προάγουν την εφαρμογή τόσο των σύγχρονων τεχνικών  ακτινοθεραπείας όσο και της Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας προσφέροντας ευελιξία, ταχύτητα, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στη θεραπευτική προσέγγιση, διευρύνοντας τον ορίζοντα στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, διαθέτει επιπλέον δυο τελευταίας γενιάς Γραμμικούς Επιταχυντές (Versa HD & Synergy AgilityTM της εταιρίας Elekta) υπερσύγχρονη μονάδα Βραχυθεραπείας Flexitron υψηλού ρυθμού δόσης και το μοναδικό στην Ελλάδα μηχάνημα ακτινοχειρουργικής εγκεφάλου Gamma Knife.

Pfizer Hellas: Ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Pfizer Hellas συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εστιάζοντας στρατηγικά σε τρεις βασικούς πυλώνες: στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων και φορέων με κοινωνική δράση, καθώς και στην προστασία και τη στήριξη των εργαζομένων της.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε δωρεές συνολικού ύψους 600.000 ευρώ, μέσω των οποίων:

Ενισχύθηκαν και θα επωφεληθούν για τα επόμενα 10 χρόνια 50 ΜΕΘ. Καλύφθηκαν οι ανάγκες σε μάσκες 2.100 υγειονομικών. Καλύφθηκαν για 4 μήνες οι ανάγκες σε μάσκες προστασίας και γάντια 330 ατόμων από την ευπαθή ομάδα των αστέγων. Καλύφθηκαν ανάγκες σε υγειονομικό υλικό σε δύο δομές φιλοξενίας της ΑΜΚΕ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» καθώς και στο Ορφανοτροφείο «ΜΕΛΙΣΣΑ». Δημιουργήθηκαν συνθήκες ασφάλειας για τους 300 εργαζόμενους της εταιρείας και των οικογενειών τους.

Ενισχύθηκαν οικονομικά 3 Σύλλογοι Ασθενών, συγκεκριμένα η Ένωση Ασθενών Ελλάδας,  ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», για την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και υποστήριξης.

Βάσει της διεθνούς μεθοδολογίας του SROI, για κάθε 1 ευρώ δωρεάς της Pfizer Hellas στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας, δημιουργήθηκε κοινωνική αξία ισοδύναμη με 2,08 ευρώ, ενώ το συνολικό κοινωνικό αποτύπωμα των δράσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν στο πλαίσιο μελέτης, που πραγματοποίησε το Κέντρο Αειφορίας με χρήση της διεθνούς μεθοδολογίας Social Return On Investment (SROI) για την αποτίμηση της αξίας των αλλαγών, που βίωσαν τα ενδιαφερόμενα μέρη, χάρη στις δράσεις της εταιρείας το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Νέα δεδομένα για τη θεραπεία με δαρολουταμίδη

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η δαρολουταμίδη συνεχίζει να επιδεικνύει σημαντικό όφελος συνολικής επιβίωσης σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, ανεξάρτητα από την διασταυρούμενη μετάβαση από το εικονικό φάρμακο, σε άνδρες με μη μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη μεταστατικής νόσου. Οι τελευταίες αναλύσεις από την μελέτη Φάσης III ARAMIS δείχνουν επίσης ότι η παρατεταμένη θεραπεία με δαρολουταμίδη εξακολουθεί να είναι καλά ανεκτή. Τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Ογκολογικό Συμπόσιο 2021 της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO GU), που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2021.

«Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ποικίλες ακάλυπτες ανάγκες στη διαχείριση του μη μεταστατικού ευνουχοάντοχου καρκίνου του προστάτη, ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, με ταυτόχρονη μείωση της επιβάρυνσης από τις ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε ο Karim Fizazi, MD, Ph.D., Καθηγητής Ιατρικής στο Institut Gustave Roussy, στην Villejuif της Γαλλίας. «Τα αποτελέσματα από αυτές τις πρόσθετες αναλύσεις είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι η θεραπεία με δαρολουταμίδη βελτιώνει την επιβίωση και έχει ένα συνεχές ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας για μια παρατεταμένη περίοδο παρακολούθησης, επιτρέποντας στους άνδρες με αυτό το είδος καρκίνου του προστάτη να παραμείνουν δραστήριοι, ακόμη και με μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας». Περίληψη της δημοσίευσης επισημαίνει την οπτική από την σκοπιά των ασθενών μέσα από τα κλινικά δεδομένα της μελέτης ARAMIS, δίνοντας ώθηση στην ασθενοκεντρική εκπαίδευση στην έρευνα του μη μεταστατικού ευνουχοάντοχου  καρκίνου του προστάτη.

 

Υψηλά ποσοστά σκεπτικισμού σχετικά με τη λήψη εμβολίων

Τα αποτελέσματα μια νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Προσαρμοσμένης Νοημοσύνης της NielsenIQ, έδειξαν ότι παρότι τα εμβόλια κατά του κορονοιού, χαιρετήθηκαν ως το μέγιστο επίτευγμα του 2020, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν,  τουλάχιστον άμεσα.

Συγκεκριμένα, στις 15 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 41% ​​των πολιτών δήλωσαν ότι θα περιμένουν κάποιο χρονικό διάστημα πριν αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο, το 12% είπαν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο και ένα ακόμη 11% ήταν αναποφάσιστοι.

Τα εμβόλια θεωρούνται «πανάκεια» για την επιστροφή μας στην «κανονικότητα» που ξέραμε. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στη λήψη του εμβολίου ενδέχεται να επιβραδύνουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης και η οικονομική ανάκαμψη.

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δημιουργούν αυτόν τον σκεπτικισμό στους ανθρώπους, και αυτοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η Γαλλία με το 30% του πληθυσμού να δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αρνητών του εμβολιασμού, ενώ η Τουρκία, έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (20%) που εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι για τη λήψη του εμβολίου.Καθώς οι αγορές παγκοσμίως κάνουν προσπάθειες για να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, αυτός ο σκεπτικισμός εκ μέρους των καταναλωτών μπορεί να επιβραδύνει τα σχέδια επιστροφής σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Ρύπανση απο ορυκτά καύσιμα: Υπεύθυνη για 8 εκατ. πρόωρους θανάτους

Η ρύπανση που προκαλείται από την ενέργεια των ορυκτών καυσίμων ήταν υπεύθυνη για περισσότερα επό 8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2018, δηλαδή για τον θάνατο του 20% των ενηλίκων στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard και τριών βρετανικών πανεπιστημίων που δημοσιεύτηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research. Κίνα και Ινδία μοιράζονται το ήμισυ αυτού του απολογισμού, δηλαδή περί τα 4 εκατομμύρια θανάτους, ενώ ακόμη ένα εκατομμύριο αντιστοιχεί στο Μπανγκλαντές, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την μελέτη. Και το τοξικό κοκτέιλ των μικροσωματιδίων που προκαλεί η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και κυρίως άνθρακα είναι υπεύθυνο για τουλάχιστον το ένα τέταρτο των πρόωρων θανάτων σε 5-6 ασιατικές χώρες. «Κάνουμε συχνά λόγο για την καύση ορυκτών καυσίμων στο πλαίσιο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και της κλιματικής αλλαγής. Παραβλέπουμε τις πιθανές συνέπειες στην υγεία», δήλωσε ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Joel Schwartz, του Chan School of Public Health του Πανεπιστημίου του Harvard. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει κατά δύο χρόνια, κατά μέσο όρο, το προσδόκιμο ζωής. Στην Ασία, την πλέον επιβαρυμένη περιοχή του πλανήτη, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά τέσσερα χρόνια στην Κίνα, έναντι 8 μηνών στην Ευρώπη. Η νέα μελέτη διπλασιάζει τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων που προκαλεί η ρύπανση που προέρχεται από την ενέργεια των ορυκτών καυσίμων.

 

Στο 71% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική

Σε πίεση, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19,  βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, ειδικά στην περιφέρεια Αττικής όπου η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ, έφθασε το 71%. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 30% το Σαββατοκύριακο, ενώ έκρηξη κρουσμάτων καταγράφηκε και στα παιδιά. Η Μίνα Γκάγκα, Πνευμονολόγος, διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», μίλησε για τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή και την πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. Η κυρία Γκάγκα έκανε λόγο για «σχετική πληρότητα» στο νοσοκομείο «Σωτηρία», «έχουμε ελάχιστα κρεβάτια σε κοινές κλίνες και λίγο περισσότερο σε μονάδες. Αν χρειαστεί θα μετατρέψουμε άλλα τμήματα» «Όχι δεν είμαστε σε τέτοια κατάσταση… Η Θεσσαλονίκη είχε πολλά περιστατικά ανά νοσοκομείο. Δεν είμαστε πουθενά κοντά στην Αθήνα και δεν θέλει κανείς να φτάσουμε», υπογράμμισε ερωτηθείσα για το αν η κατάσταση στην Αθήνα θυμίζει το δεύτερο κύμα που έπληξε βαρύτατα την συμπρωτεύουσα.

Από τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική. Από τα 1.526 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη. τα 750 εντοπίστηκαν στην Αττική και σχεδόν όλοι οι επί μέρους τομείς του λεκανοπεδίου έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, με την αναλογία των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να είναι υψηλή. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 166.067. Αυξημένος είναι επίσης και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 277 άτομα με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. 1.176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6017 θανάτους συνολικά στη χώρα.