Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν ο εμβολιασμός εμποδίζει την μετάδοση του κορονοϊού

Είναι σαφές πως ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτή η μείωση είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μετάδοση του κορονοϊού, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE). Όπως επισημαίνει, ένα από τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθεί με τους μαζικούς εμβολιασμούς, είναι εάν τα εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση ή, με άλλα λόγια, αν οι εμβολιασμένοι θα είναι μεταδοτικοί αν κολλήσουν τον ιό. Πολλές μελέτες έχουν ήδη δείξει πως τα άτομα που στα τεστ φαίνεται να φέρουν υψηλότερο ιικό φορτίο, τείνουν να είναι πιο μολυσματικά και πολύ συχνά νοσούν επίσης πιο σοβαρά από τον κορονοϊό.

Για να αξιολογηθεί η επίδραση των εμβολιασμών στη μετάδοση του ιού, στο Ισραήλ αναλύθηκαν δεδομένα από 16.297 άτομα που διαγνώστηκαν με θετικό τεστ μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 30ής Ιανουαρίου. Στη μελέτη -που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί- συνέκριναν δεδομένα από άτομα άνω των 60 ετών και άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών.

Συσχετίζοντας την τιμή στα αποτελέσματα όπως προκύπτουν από μοριακά τεστ PCR, υπολογίστηκε ότι το εμβόλιο μείωσε το ιικό φορτίο από 1,6 έως 20 φορές στα άτομα που διαγνώστηκαν με θετικό τεστ. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έφεραν πλέον χαμηλότερο ιικό φορτίο. Κάποια αντίστοιχα προκαταρκτικά αποτελέσματα υπάρχουν και για τα εμβόλια της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Moderna. Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, «όλα αυτά τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις. Δηλαδή, είναι σαφές πως ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτή η μείωση είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μετάδοση. Θα χρειαστούμε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα και έγκριτες δημοσιεύσεις για να έχουμε σαφείς απαντήσεις».

 

Δημιουργία προτύπων δημοσίων νοσοκομείων

Η δημιουργία πρότυπων Ελληνικών Δημόσιων Νοσοκομείων στους τομείς της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων (ΝΛ) και της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ) δρομολογείται μέσω του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντοχής στα αντιβιοτικά, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5 εκατ ευρώ, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Υγείας στην Ελλάδα». Το Πρόγραμμα εισέρχεται πλέον στη φάση της πλήρους ανάπτυξής του μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας & Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2021. «Το Μνημόνιο Συνεργασίας ενώνει για πρώτη φορά τις δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων – πολιτικής ηγεσίας, δημόσιων οργανισμών, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματιών υγείας– σε μία ισχυρή συμμαχία για την καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, που παραμένουν σοβαρότατες απειλές για το ελληνικό σύστημα υγείας, ακόμα και εν μέσω της πρωτοφανούς κατάστασης της πανδημίας, που όλοι βιώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επιστημονικός Διευθυντής του CLEO, Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.

Σε πρώτη φάση, και μετά την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα τα εξής νοσοκομεία:

ΓΝ Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», ΓΝ Παίδων «Η Αγία Σοφία», ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»,

Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», ΠΓΝ «Αττικόν», ΓΝ Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης,

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΠΓΝ Λάρισας, ΠΓΝ Πατρών (Ρίου),

ΠΓΝ Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ.

Ειδικότερα, μεταξύ των στόχων του Προγράμματος είναι:

Η ενίσχυση των Επιτροπών Λοιμώξεων στα παραπάνω νοσοκομεία με πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά εκπαιδευμένο στον έλεγχο των λοιμώξεων, με στόχο να υπάρχει τελικά αναλογία ενός (1) νοσηλευτή λοιμώξεων ανά 250 κλίνες, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Η ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος παρακολούθησης λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και συστήματος παρακολούθησης ΜΑ, που θα παρέχει σε υποδομές υγείας, αρμόδιες τοπικές και εθνικές Αρχές και συνολικά στη χώρα τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών, την παρακολούθηση της προόδου των πολιτικών πρόληψης και, τελικά, για την εξάλειψη λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και για τη μείωση της ΜΑ.

Η δημιουργία Εθνικού Προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, με διαπίστευση, πάνω στις βασικές αρχές πρόληψης και ελέγχου των ΝΛ και της ΜΑ.

Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, κατά το πρώτο έτος υλοποίησης του Προγράμματος, πέρα από τα διοικητικά / οργανωτικά θέματα θα ολοκληρωθούν και

η προετοιμασία για τη δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Καταγραφής για την επιτήρηση των ΝΛ και της ΜΑ καθώς και ο σχεδιασμός Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Παράλληλα, ήδη από το πρώτο έτος δρομολογούνται οι διαδικασίες υλοποίησης των παραπάνω όπως η συλλογή δεδομένων από τους Νοσηλευτές Λοιμώξεων, η καταχώρηση σε πραγματικό χρόνο (real-time) των δεδομένων στο Σύστημα, ο έλεγχος ποιότητας των δεδομένων, η ανάλυσή τους, η δημιουργία εκθέσεων προς τα νοσοκομεία και προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας κ.ά.

 

Αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητά να ανακληθεί το μέτρο μείωσης των χειρουργικών επεμβάσεων ως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, που περιλαμβάνεται στα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Κάνει λόγο για «καταστροφικό μέτρο» που «όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις» και «καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης». Η Ομοσπονδία ζητά από τα μέλη της επιτροπής ειδικών να απαντήσουν «αν αυτό το καταστροφικό μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια “επιστημονικά” δεδομένα την στηρίζουν». «Αν όχι, πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια», καταλήγει η Ομοσπονδία.

 

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Διαφάνεια στις συμβάσεις των εμβολίων

Ψηφίστηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροπολογία για διαφάνεια στις συμβάσεις των εμβολίων. Η τροπολογία κατατέθηκε από την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα από την Γαλλίδα Ευρωβουλευτή Anne – Sophie Pelletier και «παρέσυρε» την συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου με 644 υπέρ, 39 κατά και 12 αποχές, στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης στις συμβάσεις του εμβολίου, αίτημα και της πλειοψηφίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα η τροπολογία 1 στην παράγραφο 44α καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φροντίσει «για την πρόσβαση του κοινού σε όλες τις συμφωνίες προαγοράς στην πλήρη μορφή τους, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της υγείας, ιδίως κατά την παραγγελία εμβολίων». Η τροπολογία έρχεται την επομένη της επίσκεψης της Προέδρου της Κομισιόν, Ursula Von Der Leyen στην συνεδρίαση της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, όπου επανειλημμένα τέθηκε από τους Ευρωβουλευτές της Αριστεράς η ανάγκη για την διαφάνεια στα συμβόλαια αγοράς των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μάλιστα δίνεται δημόσιο χρήμα για την έρευνα των φαρμακευτικών εταιρειών για τα εμβόλια.