Οικονομικά κίνητρα για την υιοθέτηση λιγότερο βλαβερών για την υγεία συμπεριφορών

Με την ευκαιρία συνεδρίας με τίτλο «Μείωση της Βλάβης: Η εφαρμογή στην πράξη και ο αντίκτυπος στη Δημόσια Υγεία» στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2020, την οποία συντόνισε ο οικονομολόγος Κώστας Αθανασάκης και συμμετείχε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), διεξήχθη έρευνα στους συνέδρους για τα κίνητρα και αντικίνητρα για συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία, με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Στην ερώτηση αν η φορολογική πολιτική θα πρέπει να παρέχει κίνητρα στη βιομηχανία ώστε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που περιορίζουν τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις ή και βλάβες σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση, και να συμβάλουν στην προάσπιση της υγείας και τον έλεγχο της δημόσιας δαπάνης υγείας, η αντίδραση ήταν πολύ θετική. 79% των συνέδρων απάντησαν ότι πρέπει να παρέχονται φορολογικά κίνητρα στη βιομηχανία.

Ποσοστό 59% των συνέδρων πιστεύουν ότι η εφαρμογή διαφορικής φορολογίας μπορεί να κατευθύνει και τον καταναλωτή προς λιγότερο επιβλαβή υποκατάστατα προϊόντα, στον τομέα της ενέργειας, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 41% όταν η ερώτηση αφορά το κάπνισμα και τα λιγότερο επιβλαβή υποκατάστατα προϊόντα, στον τομέα των προϊόντων νικοτίνης (ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα θέρμανσης του καπνού), ενώ ανέρχεται σε 48% όταν πρόκειται για είδη διατροφής και σε 45% για αλκοολούχα ποτά. Σε κάθε περίπτωση, ένας στους δύο συνέδρους πιστεύουν ότι η διαφορική φορολογία, δηλαδή

ένα οικονομικό κίνητρο, μπορεί να κινητοποιήσει τον καταναλωτή προς συμπεριφορές λιγότερο επιβλαβείς. Στην ερώτηση αν η εφαρμογή πολιτικής για τη μείωση της βλάβης από τους μείζονες παράγοντες κινδύνου για την υγεία θα είναι αποτελεσματική στη χώρα μας, το ποσοστό αποδοχής είναι 40%, για το κάπνισμα 42%, ενώ για την παχυσαρκία 37%.

Στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της πολιτείας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής για την υγεία, οι σύνεδροι έδωσαν την υψηλότερη προτεραιότητα στην αγωγή υγείας και την πρόληψη ως πολιτικές επιλογής για την προάσπιση της υγείας, με τα μέτρα μείωσης κινδύνου/βλάβης να ακολουθούν, ενώ το κανονιστικό πλαίσιο και η ειδική φορολογία κατανάλωσης έλαβαν χαμηλότερη βαθμολογία. Αντίστοιχα, αναφορικά με το κάπνισμα υψηλότερη προτεραιότητα και πάλι έχουν η ενίσχυση της αγωγής υγείας και η πρόληψη, και ακολουθούν τα μέτρα μείωσης κινδύνου/βλάβης ως δεύτερη επιλογή, και τελευταία η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου και την εφαρμογή ειδικής φορολογίας κατανάλωσης.

Στην περίπτωση υιοθέτησης μιας πολιτικής για τη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, υψηλότερη προτεραιότητα δόθηκε στην αγωγή υγείας και την προώθηση της φυσικής άσκησης, ενώ οι πολιτικές οικονομικού περιεχομένου έλαβαν χαμηλότερη βαθμολογία.

 

Ένας στους πέντε Έλληνες «αρνητές» του εμβολίου κατά της Covid-19

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών της Focus Bari | YouGov σχετικά με την πανδημία και το εμβόλιο ένας στους πέντε Έλληνες (20%) δηλώνει αρνητική πρόθεση προς το εμβόλιο κατα της covid-19, και η αναλογία αυτή είναι σταθερή μεταξύ των δύο μετρήσεων (26-28 Ιανουαρίου και 9-10 Φεβρουαρίου).

Παράλληλα, 5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει από Covid 19 με καθόλου ή πολύ ελαφριά συμπτώματα, ενώ εκείνοι που δηλώνουν ότι το πέρασαν βαριά και νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο είναι 0,3% του γενικού πληθυσμού. 8% δηλώνουν ότι νόσησε από κορονοϊό ένα άλλο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ 85% απαντούν αρνητικά στην σχετική ερώτηση, και 14% δεν γνωρίζουν αν έχουν νοσήσει ή όχι. Σχετικά με το εμβόλιο κατά της πανδημίας, ένα 3% του πληθυσμού δηλώνει ότι το έχει ήδη κάνει, επίσης ένα 3% έχει κλείσει ραντεβού για να το κάνει, και σχεδόν ένας στους τρεις (31%) δηλώνουν ότι «οπωσδήποτε θα κάνουν το εμβόλιο».

Οι αναλογίες αυτές φέρνουν την Ελλάδα σε συνολικά 37% του πληθυσμού να είναι σαφώς θετικοί για το εμβόλιο, αναλογία που φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 24 χώρες, από την άποψη αυτή, με την Αγγλία να έρχεται πρώτη με 80% και την Πολωνία με 28%.

Η αναλογία των Ελλήνων που δηλώνουν θετικοί προς το εμβόλιο (έχουν κάνει ήδη/έχουν ραντεβού/οπωσδήποτε θα το κάνουν) είναι σημαντικά μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών και μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών (55+).

https://www.focusbari.gr/yougov/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-yougov.html#filesAnchor

Εισαγγελική έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Την διενέργεια έρευνας, με αντικείμενο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, για τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακού, με αφορμή παράλυση που εμφάνισε 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η παρέμβαση της εισαγγελέως για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης οφείλεται στις δηλώσεις του κ. Γιαννακού σε τηλεοπτικό σταθμό, στις οποίες συνέδεσε το πρόβλημα που εμφάνισε η νοσηλεύτρια με την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, την οποία έκανε η 40χρονη.

Ο κ. Γιαννακός εμφανίστηκε βέβαιος πως η παράλυση των κάτω άκρων που εμφάνισε η γυναίκα οφείλεται στο εμβόλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία τέτοια σχετική επίσης ανακοίνωση των γιατρών.

Η προκαταρκτική εξέταση θα διαπιστώσει αν ο κ. Γιαννακός έχει διαπράξει ή όχι το ερευνώμενο αδίκημα.

 

Τεχνική της υγρής βιοψίας για διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Μήνυμα ελπίδας για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την τεχνική της υγρής βιοψίας, όπως αναφέρει η Dr. Minetta C. Liu, MD, Professor and Research Chair, Department of Oncology, Consultant, Department of Laboratory Medicine and Pathology, Mayo Clinic, Rochester, MN, μέσω video.

Συγκεκριμένα, η Dr. Liu  αναφέρει ότι:

«Είναι γνωστό ότι οι όγκοι αφήνουν το DNA τους κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Το DNA αυτό, που μπορούμε να το πάρουμε με μια απλή αιμοληψία, παρέχει πληροφορίες που παραδοσιακά θα απαιτούσαν βιοψία του όγκου με επεμβατικά μέσα. Αυτές οι εξετάσεις αίματος ονομάζονται “υγρές βιοψίες” και όλο και περισσότερο καθιερώνονται ως μέθοδος επιλογής για να αποφασιστεί ποια θα είναι η θεραπεία που θα λάβει ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις υγρές βιοψίες για την παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών, για την ανίχνευση υπολειπόμενης νόσου ή υποτροπής μετά από οριστική θεραπεία πρώιμων όγκων, με στόχο την ίαση, και επιπλέον για την πρώιμη διάγνωση όγκων στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Υπάρχουν ήδη αρκετές ενεργές κλινικές μελέτες, που όλες αποσκοπούν στη μείωση της τοξικότητας, στην υιοθέτηση ηπιότερων θεραπευτικών σχημάτων και στη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών με διάφορες κακοήθειες».

 

Η τοσιλιζουμάμπη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και τον χρόνο ανάρρωσης σε ασθενείς με Covid-19

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης μελέτης RECOVERY, η τοσιλιζουμάμπη της εταιρείας Roche, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής Covid-19, ενώ μειώνει και το χρόνο ανάρρωσης καθώς και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας τους. «Γνωρίζουμε τώρα ότι τα οφέλη της τοσιλιζουμάμπης επεκτείνονται σε όλους τους ασθενείς με Covid-19 που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνωσης και σημαντική φλεγμονή», ανέφερε ο Πίτερ Χόρμπι, ένα από τους επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πέρσι τον Ιούνιο, η μελέτη RECOVERY διαπίστωσε ότι το φτηνό και ευρέως διαθέσιμο στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη μείωνε το ποσοστό θανάτων, κατά περίπου το ένα τρίτο, σε ασθενείς με Covid-19 πολύ βαριάς μορφής. Η τοσιλιζουμάμπη, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Actemra, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλεβίως, συνήθως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Προστέθηκε στη δοκιμή τον Απρίλιο του 2020 και δοκιμάστηκε σε ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο και είχαν ενδείξεις φλεγμονής. Τα στοιχεία της μελέτης προέρχονται από 2.022 ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν ενδοφλεβίως τοσιλιζουμάμπη. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα 2.094 ασθενών που έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το 82% όλων των ασθενών λάμβανε και ένα συστημικό στεροειδές, όπως δεξαμεθαζόνη. Με βάση τα αποτελέσματα, η τοσιλιζουμάμπη μείωσε τους θανάτους: από τους ασθενείς της πρώτης ομάδας πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών οι 596 (ποσοστό 29%), ενώ στη δεύτερη ομάδα καταγράφηκαν 694 θάνατοι (33%).

 

 

Περίπου 900 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την 14η Φεβρουαρίου, που έχει καθιερωθεί ως  Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «H Καρδιά του Παιδιού» στέλνει μήνυμα ΑΓΑΠΗΣ και υποστήριξης στα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται 700- 900 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους από οποιαδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία. Το κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η οποία θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνο την ενηλικίωση, αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ζουν στη χώρα μας, περίπου 25.000 ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών, «Η Καρδιά του Παιδιού» καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις της, από τις 4 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου, κάνοντας «share» τα σχετικά post και το ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου από τη σελίδα του στο Facebook https://www.facebook.com/SyllogosKardiaPaidiou, διαδίδοντας με τον τρόπο αυτό τα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα και «Στηρίζοντας τους Μικρούς και Μεγάλους Ήρωες της Καρδιάς μας, με την Καρδιά μας». Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων, «Η Καρδιά του Παιδιού» σε συνεργασία με τα σχετικά με την πάθηση Νοσοκομεία, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα συμβολικό αριθμό δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων για τα μέλη της, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της πρόληψης για την αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης.

Astrazeneca: Έως το φθινόπωρο θα υπάρχει εμβόλιο για τις μεταλλάξεις

Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 11/2 ότι αναμένει να έχει έως το φθινόπωρο νέα εκδοχή του εμβολίου της έναντι της COVID-19, που θα αντιμετωπίζει και τις νέες μεταλλάξεις του ιού.  Για αυτό το σκοπό άλλωστε συνεργάζεται με τους επιστήμονες του University of Oxford. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca, Σερ Μενέλαος Πάγκαλος, δήλωσε ότι ερευνητές ξεκίνησαν την εργασία μήνες πριν, όταν εντοπίστηκαν οι μεταλλάξεις. Πρόσθεσε, ότι κινούνται γρήγορα και έχουν διάφορες ποικιλομορφίες από τις οποίες θα επιλέξουν για το εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ χθες, η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της Βρετανίας, δήλωσε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην περιοχή του Κεντ, είναι πιθανό να σαρώσει τον κόσμο, και πρόσθεσε ότι η μάχη κατά του νέου κορονοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια δεκαετία. Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ έχει «σαρώσει τη χώρα» και «αναμένεται να σαρώσει τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα», δήλωσε συγκεκριμένα στο BBC η  Σάρον Πίκοκ.

Κ.Ε.Φ.Ι.: Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Κλινικές Μελέτες»

Οι ενότητες «Έρευνα για θεραπείες στον καρκίνο: Μαθαίνουμε για τις Κλινικές Μελέτες», «Η σημασία των βιοδεικτών στις Κλινικές Μελέτες», «Προσέγγιση και εμπόδια των ασθενών στις Κλινικές Μελέτες», «Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του στις Κλινικές Μελέτες», «Δίκαιο και δεοντολογία των κλινικών μελετών φαρμάκων», αποτελούν την θεματολογία της  επιστημονικής διαδικτυακής ημερίδας με τίτλο: «Κλινικές Μελέτες», την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών. Η εκδήλωση θα  πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, 17:00-19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, www.facebook.com/skkephi.

Οι Κλινικές Μελέτες σχεδιάζονται έτσι ώστε να απαντήσουν σε ένα επιστημονικό και/ή ιατρικό ερώτημα σχετικά με ένα φάρμακο το οποίο προορίζεται για την θεραπεία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού και για μία συγκεκριμένη ασθένεια. Είναι με απλά λόγια ένα «επιστημονικό πείραμα» που αποσκοπεί στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας μιας θεραπείας σε μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Είναι βέβαια υποχρεωτική η εξισορρόπηση μεταξύ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ατόμου που λαμβάνει μέρος σε μία κλινική μελέτη και της κοινωνικής ανάγκης για νέες θεραπείες. Η κλινική έρευνα και οι κλινικές μελέτες διέπονται από παγκοσμίως αποδεκτές και ιδιαίτερα αυστηρές επιστημονικές, δεοντολογικές, ηθικές αρχές, καθώς επίσης και διεθνείς και τοπικές νομοθεσίες στις οποίες όλοι όσοι απασχολούνται με τις κλινικές μελέτες επιβάλλεται να τηρούν.

 

ΒΙΑΝ: Προώθηση και διανομή των επιθεμάτων Compeed

Το Product Portfolio της ΒΙΑΝ Α.Ε. εμπλουτίζεται από ακόμα ένα σημαντικό brand, τα  Compeed επιθέματα τα οποία πλέον θα προωθούνται και θα διανέμονται από την εταιρεία του Ομίλου Γιαννακόπουλου στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Τα  καινοτόμα επιθέματα Compeed ενδείκνυνται για την περιποίηση ποδιών από φουσκάλες, κάλλους και κότσια ενώ στους κωδικούς της εταιρείας συγκαταλέγεται και  εξειδικευμένο προϊόν για την καταπολέμηση του επιχείλιου έρπητα.

Η  προηγμένη υδροκολλοειδής τεχνολογία Compeed δρα άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς διατηρεί τα επίπεδα της φυσικής υγρασίας στο δέρμα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον κατάλληλο για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης. Η εφαρμογή του προϊόντος είναι εύκολη, χάρη στην ειδική συσκευασία κάθε επιθέματος ξεχωριστά. Κάθε επίθεμα επικολλάται στην επιδερμίδα ως δεύτερο δέρμα, προστατεύοντας από τριβές και μολύνσεις, ανακουφίζοντας άμεσα από τον πόνο και ενεργώντας για πλήρη επούλωση της περιοχής.

Η ΒΙΑΝ Α.Ε. αναλαμβάνει την προώθηση και διανομή συνολικά 15 κωδικών Compeed, μεταξύ των οποίων το Compeed HERPES PATCH 15, το Αόρατο Επίθεμα για τον Επιχείλιο Έρπη που δρα άμεσα, ανακουφίζοντας και καλύπτοντας πλήρως το σημείο κάνοντας τον σχεδόν αόρατο. Ο Γενικός Διευθυντής της ΒΙΑΝ Α.Ε., Δημήτρης Μωραΐτης, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την προσθήκη του Compeed, ενός κορυφαίου και διαχρονικού brand, που προσφέρει αποτελεσματικές και εξειδικευμένες λύσεις για τις διαφορετικές ανάγκες του καταναλωτή. Στόχος μας είναι να συνεχίζουμε να προσφέρουμε κορυφαία brands στο πανελλαδικό δίκτυο πελατών μας, πάντα με προσήλωση στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας».

 

Μεταλλαγμένα στελέχη του Sars-Cov-2 και μονοκλωνικά αντισώματα

Σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science περιγράφηκαν όλες οι πιθανές μεταλλάξεις με τις οποίες ο ιός SARS-CoV-2  θα μπορούσε να γίνει ανθεκτικός σε τρία διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά. Στη μελέτη αυτή, βρέθηκαν πάνω από 3800 πιθανές μεταλλάξεις που επηρεάζουν τη δυνατότητα πρόσδεσης του RBD στον υποδοχέα ACE2 και αποτρέπουν την ομαλή λειτουργία των αντισωμάτων. Μέσω της αλλαγής ενός αμινοξέος στην τελική δομή της πρωτεΐνης spike, μελετήθηκε η δυνατότητα των μεταλλάξεων αυτών να προσβάλλουν τα κύτταρα, αλλά και να είναι ανθεκτικές σε τρία μονοκλωνικά αντισώματα: τα δύο που παράγονται από τη Regeneron (REGN10933 και REGN10987), που έχουν πάρει έγκριση μαζί για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19 και λέγονται REGN-COV2 «κοκτέιλ», και ένα αντίσωμα που βρίσκεται σε μελέτες φάσης 3 για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19, και παράγεται από την Eli Lilly (LY-CoVo16).

Με βάση τα δεδομένα των ερευνητών φάνηκε ότι η πληθώρα των πιθανών μεταλλάξεων καθιστά τον  ιό ανθεκτικό σε ένα μόνο από τα δύο αντισώματα της Regeneron, άρα για να γίνει ανθεκτικός στο REGN-COV2 «κοκτέιλ» ο ιός πρέπει να υποστεί παραπάνω από μία μεταλλάξεις. Ωστόσο, υπήρχε ένα πιθανό σημείο μετάλλαξης, που θα έκανε τον ιό ανθεκτικό στο συνδυασμό REGN-COV2. Όσο αφορά το αντίσωμα LY-CoVo16, παρόλο που κάποιες μεταλλάξεις, που οδηγούν στην ανθεκτικότητα εναντίον του, μειώνουν τη λοιμογόνο δράση του ιού, οι περισσότερες έχουν μικρή επίπτωση σε αυτή.