Βρυξέλλες: Αύξηση των αυτοκτονιών κατά 20%

Οι αυτοκτονίες στις Βρυξέλλες, αυξήθηκαν κατά 20% γεγονός που αποδίδεται και στο αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε διαφορετικά σενάρια για άρση των περιοριστικών μέτρων. Μιλώντας στο δίκτυο LN24 ο Bouchez υποστήριξε ότι η υγειονομική κατάσταση στο Βέλγιο παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, «επειδή οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι σχετικά σταθερές εδώ και πολύ καιρό, παρά τα μέτρα». Επικαλούμενος στοιχεία από τις αρμόδιες Αρχές στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι στην πρωτεύουσα έχει καταγραφεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά 20%. «Ο κόσμος δεν αισθάνεται καλά»: προειδοποιούν και οι παθολόγοι του Βελγίου. Το Ινστιτούτο Γαλλόφωνων Παθολόγων Βελγίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών της χώρας μετά από πολλούς μήνες αυστηρών περιορισμών, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Brussels Times.

Οι γιατροί βλέπουν όλο και περισσότερους ασθενείς να μπαίνουν στα ιατρεία τους, «των οποίων το πνεύμα εξασθενεί και των οποίων η δυσφορία γίνεται ολοφάνερη και μερικές φορές αφόρητη». Τα ευρήματα παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τους παθολόγους, τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του κορονοϊού ήταν μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθούν και δεν φαινόταν πάντα σαφή. Επιπλέον, «η έλλειψη εξηγήσεων σε σχέση με τις αποφάσεις επηρεάζει τη νομιμότητα τους στο μυαλό των πολιτών» και αυτό προκαλεί απογοήτευση και ερωτήσεις, επισημαίνει το Ινστιτούτο. «Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα μέτρα, τα κριτήρια που φαίνονται αυθαίρετα, η μοναξιά που μας επιβάλλεται, είναι όλα πηγή δυσφορίας», προειδοποιούν.

 

Μετάδοση του Sars-Cov-2 μέσω των τροφίμων

Πρόσφατα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σημειώνει ότι δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις μετάδοσης του SARS-CoV-2 μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια σημεία.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό σημειώνεται ότι η νόσος COVID-19 είναι μια αναπνευστική ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με τους ιούς που μεταδίδονται με τα τρόφιμα ή το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ο νοροϊός και η ηπατίτιδα Α. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες αναφορές για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 σε τρόφιμα και συσκευασίες, οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται κυρίως στην ανίχνευση του γενετικού αποτυπώματος του ιού και όχι σε στοιχεία μετάδοσης του ιού που οδηγούν σε μόλυνση. Δεδομένου ότι ο αριθμός των σωματιδίων του ιού που θα μπορούσαν θεωρητικά να συλλεχθούν αγγίζοντας μια επιφάνεια με τα χέρια θα ήταν πολύ μικρός και η ποσότητα που απαιτείται για μόλυνση μέσω εισπνοής από το στόμα θα ήταν πολύ υψηλή, η πιθανότητα μόλυνσης αγγίζοντας την επιφάνεια μιας συσκευασίας τροφίμων ή καταναλώνοντας τρόφιμα θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή. Επιπλέον, ένα έτος από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 δεν υπάρχουν επιδημιολογικές ενδείξεις εξάρσεων κρουσμάτων COVID-19 με πηγή την τροφική αλυσίδα.

SOBI: Ισχυρά έσοδα το 2020

Η Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi™) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο και το πλήρες έτος 2020. Η αύξηση εσόδων για το πλήρες έτος ήταν ίση με 7% με έσοδα που ανήλθαν στα 15.261 εκατ. SEK. Το προσαρμοσμένο EBITA ανήλθε στα 6.301 εκατ. SEK, καταλήγοντας σε ένα περιθώριο προσαρμοσμένου EBITA ίσο με 41% για το πλήρες έτος. Αναλυτικότερα, το τελευταίο τετράμηνο του 2020, τα συνολικά έσοδα ήταν 4.581 εκατ. SEK (4.890), -6% (-2% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER).

Το προσαρμοσμένο EBITA, ανήλθε σε 2.177 εκατ. SEK (2.380), με περιθώριο προσαρμοσμένου EBITA ίσο με 48%. Το προσαρμοσμένο EBITA εξαιρεί τον θετικό αντίκτυπο από αναστροφή υποχρεώσεων δικαιώματος υπό όρους ύψους 399 εκατ. SEK. Το ίδιο διάστημα, η Sobi και η Apellis υπέγραψαν συνεργασία για την παγκόσμια από κοινού ανάπτυξη και την εκτός Ηνωμένων Πολιτειών εμπορική διάθεση της συστημικής pegcetacoplan σε σπάνιες νόσους που χαρακτηρίζονται από επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες. Τα συνολικά έσοδα για το 2020 ήταν ύψους 15.261 εκατ. SEK (14.248), αύξηση 7% (8% σε CER). Το προσαρμοσμένο EBITA1,2 ανήλθε στα 6.301 εκατ. SEK (6.145), παρουσιάζοντας αύξηση 3%, με περιθώριο προσαρμοσμένου EBITA1,2 ίσο με 41% .

Για το 2021 τα έσοδα αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 14.000-15.000 εκατ. SEK. Το περιθώριο EBITA αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 30-35% των εσόδων. Ο Guido Oelkers, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε σχετικά: «Κλείσαμε το πλήρες έτος 2020 με ισχυρά έσοδα της τάξης των 15.261 εκατ. SEK, με τους δύο τομείς της κύριας επιχειρηματικής μας δραστηριότητας να παρουσιάζουν διψήφια ανάπτυξη. Το προσαρμοσμένο EBITA αυξήθηκε κατά 3% και ανήλθε στα 6.301 εκατ. SEK».

 

FDA: Στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται η εμπορική διάθεση τεστ αντισωμάτων για την covid-19

Την  πολιτική που εφαρμόστηκε από τον FDA όσον αφορά την κυκλοφορία τεστ αντισωμάτων για την COVID-19, πολλά από τα οποία δεν ήταν αξιόπιστα, σχολιάζουν με άρθρο τους στο περιοδικό New England Journal of Medicine,  δύο διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού. Οι δύο διευθυντές παραδέχονται ότι είχε πολλά προβλήματα και ατέλειες, αλλά θα αποτελέσει ένα σημαντικό «μάθημα» για την ορθότερη διαχείριση μελλοντικών πανδημιών. Η Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη συνοψίζει τα κυριότερα σημεία του άρθρου. Λόγω της πίεσης από την ταχύτατη διασπορά των κρουσμάτων, ο FDA στις 16 Μαρτίου 2020 επέτρεψε σε εταιρείες να εμπορευθούν τα τεστ τους χωρίς EUA, εφόσον παρουσίαζαν καλά αποτελέσματα από τον έλεγχο που είχαν κάνει στα δικά τους εργαστήρια. Στα τεστ αυτά ήταν υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι δεν είχαν λάβει EUA και τα αποτελέσματά τους δεν μπορούσαν να αποκλείσουν τη λοίμωξη από τον κορονοϊό. Για ασφάλεια, ο FDA περιόρισε τη χρήση των τεστ αντισωμάτων μόνο από πιστοποιημένα εργαστήρια με έμπειρο προσωπικό. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020, 37 εμπορικές εταιρείες είχαν κοινοποιήσει στον FDA την πώληση τεστ αντισωμάτων στις ΗΠΑ. Όμως, οι πρώτες εγκρίσεις EUA ξεκίνησαν τον Απρίλιο, και μάλιστα υπό την πίεση κυβερνητικών παραγόντων των ΗΠΑ για το άνοιγμα της οικονομίας. Έτσι άρχισε μια ευρεία χρήση των τεστ αντισωμάτων, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που είχε ορίσει ο FDA. Ως αποτέλεσμα, η αγορά πλημμύρισε με τεστ αντισωμάτων, αρκετά από τα οποία ήταν μη αξιόπιστα, και είχαν χαμηλή ακρίβεια και ευαισθησία.

Οι δύο διευθυντές τονίζουν ότι: Η εμπειρία με τα τεστ αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 που στην κυριολεξία κατέκλεισαν την αγορά, έδειξε ότι στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται η εμπορική διάθεση τεστ χωρίς άδεια. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συντονίσουν την προετοιμασία ερευνητικού σχεδίου για την γρήγορη επιδημιολογική εκτίμηση μιας επείγουσας κατάστασης στην αρχή μιας πανδημίας (πχ. τη διασπορά, την ανοσία του πληθυσμού) ως μέρος του σχεδίου ετοιμότητας των κρατών. Θα πρέπει να καθοριστεί και να καθιερωθεί επίσημα ο τρόπος του ανεξάρτητου και αξιόπιστου ελέγχου των τεστ πριν την κήρυξη μιας πανδημίας ή πολύ γρήγορα με την εμφάνισή της. Η επιστημονική και ιατρική κοινότητα θα πρέπει να κατανοούν από την αρχή την κλινική χρήση των τεστ αντισωμάτων και πώς θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών. Η συνεχής επιστημονική και ιατρική εκπαίδευση είναι υψίστης σημασίας σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία. Για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία πρέπει οι σωστές και κατάλληλες πληροφορίες να παρέχονται πιο γρήγορα.

FDA: «Πράσινο φως» για σεμιπλιμάμπη

H σεμιλιμάμπή (Libtayo) των Sanofi και Regeneron πήρε το δεύτερο «πράσινο φως» από τον FDA  σε μόλις δύο εβδομάδες και εισέρχεται στην ανταγωνιστική αγορά των θεραπειών του καρκίνου του πνεύμονα, όπου κυριαρχεί το Keytruda της Merck Sharp & Dohme Ltd. Ο εν λόγω αναστολέας PD-1 ήδη έχει λάβει δύο εγκρίσεις ως θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, και πλέον με τη νέα έγκριση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία ασθενών με πρόσφατα διαγνωσμένο, τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) των οποίων οι όγκοι έχουν υψηλά επίπεδα έκφρασης της PD-L1. Σε κλινική δοκιμή φάσης 3 που ονομάστηκε Empower-Lung 1, και αφορούσε ασθενείς με υψηλή PD-L1, το Libtayo μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 43% σε σχέση με τη χημειοθεραπεία, όπως δείχνει η νέα ετικέτα στο εγκεκριμένο από τον FDΑ test kit PD-L1.

Ηλίας Μόσιαλος για εμβόλιο Astrazeneca

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, επικαλούμενος μελέτη στη Σκωτία, επισημαίνει  ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο αποτελεσματικό από το  το εμβόλιο της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει τα εξής:  «Στη μελέτη δεν αναφέρονται στα διαφορετικά στελέχη του ιού που ευθύνονται για τις λοιμώξεις, αλλά γνωρίζουμε ότι και τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα κυρίαρχα στελέχη στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία.

Παρότι δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία (ανά εμβόλιο και ανά ηλικιακή ομάδα), αλλά συνολικά ανά ηλικιακή ομάδα για τα δύο εμβόλια, όταν ένα εμβόλιο όπως της ΑstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 90% σε όλες τις ηλικίες, δεν αναμένουμε να έχει πολύ μικρότερη στους άνω των 55 – 65 ετών. Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εμβολιασμών (όπως παρουσιάζονται σε μία προδημοσίευση μελέτης από τη Σκωτία), δείχνουν πως μια δόση – είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca – είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19.

Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν κατά 85% αποτελεσματική στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω λοίμωξης από COVID-19 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 76 έως 91) στο διάστημα 28 – 34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικό στην μείωση των νοσηλειών κατά 94% (95% CI 73 έως 99).

 

 

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Την εμπιστεύεται το 57% των πολιτών

Έντονη ανησυχία για την πιθανότητα να νοσήσουν με κορονοϊό οι ίδιοι ή άτομα της οικογένειάς τους εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό 66%, σε πανελλαδική έρευνα της Kάπα Research σχετικά με το τρίτο lockdown. Επιπλέον, το 43% εκφράζει έντονη δυσφορία για το μέτρο του ολικού lockdown και της καραντίνας, ενώ ποσοστό 40% των ερωτηθέντων δηλώνει έντονη κόπωση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, το 52% έχει αρνητική γνώμη και το 46% θετική. Αναφορικά με τους επικεφαλής της διαχείρισης της πανδημίας, οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τον Σωτήρη Τσιόδρα, είναι πιο αρνητικές όσον αφορά τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων φαίνεται ότι κερδίζει τις εντυπώσεις. Ειδικότερα, το 56% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον Σωτήρη Τσιόδρα και το 43% λίγο ή καθόλου. Για τον Νίκο Χαρδαλιά, ποσοστό 55% τον εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου και ποσοστό 44% δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά. Την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εμπιστεύεται το 57% των ερωτηθέντων. Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χειρίζεται σωστά το θέμα των εμβολίων, αλλά και γενικότερα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα του εμβολίου, το 46% αναφέρει ότι σίγουρα θα εμβολιαστεί και το 14% ότι μάλλον θα εμβολιαστεί. Επιφυλακτικό εμφανίζεται το 13% των ερωτηθέντων λέγοντας ότι θα εμβολιαστεί αφού πρώτα βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρχουν παρενέργειες. Αρνητικό είναι το 21%, ενώ το 5% δηλώνει ότι έχει ήδη εμβολιαστεί.

Astrazeneca: Παράδοση λιγότερων εμβολίων στην ΕΕ

Ευρωπαίος αξιωματούχος, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια για την Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος της ΕΕ, επικαλούμενος εσωτερικές συναντήσεις με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, στις οποίες συμμετείχε, είπε ότι η εταιρεία ανέφερε στην Ένωση, ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους. Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ, το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες κατά το δεύτερο τρίμηνο. «Επειδή εργαζόμαστε απίστευτα σκληρά για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας μας στην ΕΕ και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μας, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φέρουμε τις παραδόσεις μας πιο κοντά στη συμφωνία προαγοράς», είπε ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες με τους παρασκευαστές εμβολίων, απέφυγε επίσης να σχολιάσει. Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η AstraZeneca σχεδίαζε να παραδώσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή λιγότερες από τις μισές από τις 90 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι θα παρέδιδε

Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πλέον πολύ δύσκολη, καθώς οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά, ενώ γίνεται αγώνας προκειμένου να βρεθεί κενό κρεβάτι ΜΕΘ-COVID. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες και διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν καθημερινά διακομιδή σε διαθέσιμη κλίνη. «Με 150 εισαγωγές ασθενών την ημέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν φθάνουν. Κάθε ημέρα περιμένουν διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ να διακομισθούν. Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι σχεδόν γεμάτες», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει ότι υπάρχουν ράντζα παντού στα νοσοκομεία με γενικά περιστατικά. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ως χαρακτηριστική περίπτωση το «Θριάσιο» όπου λειτούργησαν 5 νέες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες καλύφθηκαν αμέσως και διασωληνωμένος ασθενής χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αναλυτικά η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής μέχρι χθες ήταν η εξής: ΚΑΤ: 13 ασθενείς σε 14 κλίνες, «Σισμανόγλειο»: 14 σε 14 κλίνες, «Γ. Γεννηματάς»: 11 σε 11 κλίνες, «Σωτηρία»: 84 σε 84 κλίνες, «Ευαγγελισμός»: 38 ασθενείς στις 44 κλίνες, «Ελπίς»: 6 στις 6 κλίνες, ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες, «Αττικόν»: 27 ασθενείς σε 33 κλίνες, «Ασκληπιείο» Βούλας: 12 ασθενείς σε 12 κλίνες, «Θριάσιο»: 17 ασθενείς σε 17 κλίνες.

Τα νέα κρούσματα κορονοιού που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας ήταν 2.147, αριθμό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το 2021. Από αυτά, 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 1.047 στην Αττική , 205 είναι από τη Θεσσαλονίκη και 121 αφορούν την Αχαΐα

 

 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357, ενώ ακόμα 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.