Η Chiesi στο πλευρό των «σπάνιων ασθενών»

Με 37 εκατομμύρια Ευρωπαίους και 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από τουλάχιστον μία Σπάνια Πάθηση, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, στις 28 Φεβρουαρίου λειτουργεί ως υπενθύμιση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς, τόσο στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όσο και στις κοινωνικές ευκαιρίες και αποσκοπεί στην κινητοποίηση των εμπλεκόμενων για την εξομάλυνση αυτών των διακρίσεων. Η Chiesi ανταποκρινόμενη στην πρόκληση, προχώρησε το 2020 στην ίδρυση του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases, ενισχύοντας τις προσπάθειες της εταιρείας για την υποστήριξη των ατόμων που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες και των οικογενειών τους.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων, το τμήμα Chiesi Global Rare Diseases φόρεσε…ρίγες. Η εταιρεία δημιούργησε ένα… σπάνιο T-Shirt με στόχο την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού, καθώς οι σπάνιες ασθένειες δεν είναι τόσο σπάνιες και για την πλειονότητα τους δεν υπάρχει θεραπεία. Η καμπάνια ονομάστηκε #WeWearStripes, αφού οι ρίγες είναι χαρακτηριστικό της ζέβρας, που αποτελεί σύμβολο των σπάνιων παθήσεων.

Η καμπάνια παροτρύνει το κοινό να… φορέσει ρίγες, και να μοιραστεί το στιγμιότυπο στα social media χρησιμοποιώντας το hashtag #WeWearStripes. Για τις 20.000 πρώτες φωτογραφίες, η Chiesi θα δωρίσει 1 ευρώ για κάθε μία, για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπάνιων Παθήσεων (EURORDIS).

Όπως δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Chiesi Hellas, «Η δέσμευσή μας επικεντρώνεται σε αυτόν τον τομέα, καθώς πέρα από τον ευρύ κοινωνικό αντίκτυπο, είναι κρίσιμο για τους ίδιους τους λεγόμενους “σπάνιους” ασθενείς, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα προκλήσεων, ενώ συχνά χάνουν τη δυνατότητα να διατηρούν την αυτονομία τους και την ομαλή κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη».

 

 

Διάσκεψη ευρωπαίων ηγετών: Επιφυλάξεις για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η διαδικασία παραγωγής και διάθεσης εμβολίων αποτέλεσε  το κύριο σημείο συζήτησης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και η παράδοση των δόσεων που πλέον κινείται εκτός του αρχικώς προκαθορισμένου πλαισίου. Ζητήθηκε από την Κομισιόν να εντείνει τις πιέσεις προς τις φαρμακοβιομηχανίες για αύξηση των παραγωγής των εμβολίων, ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αναφορικά με το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η συζήτηση μετατέθηκε για μια μελλοντική διάσκεψη, καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις από αρκετούς ηγέτες κρατών-μελλών της Ε.Ε., και κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η γερμανίδα  καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε μετά το πέρας της Συνόδου πως ένα πιστοποιητικό θα μπορούσε να υλοποιηθεί πριν το καλοκαίρι, καθώς η Κομισιόν θα χρειαζόταν περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει τις τεχνικές βάσεις για τα συγκεκριμένα έγγραφα. Ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ο Γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο υπογράμμισε δεν έχει βρεθεί ακόμα η κατάλληλη ισορροπία για το πλαίσιο των πιστοποιητικών, καθώς ηθικά ζητήματα γύρω από το ζήτημα παραμένουν αναπάντητα και βεβαίως παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «Πρέπει να τηρήσουμε αυστηρούς περιορισμούς ενώ εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της παροχής εμβολίων. Προς το παρόν, τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να περιοριστούν». «Ο εμβολιασμός έχει πλέον ξεκινήσει σε όλα τα κράτη μέλη μας και η στρατηγική εμβολίων μας έχει διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Ωστόσο, πρέπει να επιταχύνουμε επειγόντως την έγκριση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, καθώς και τον εμβολιασμό». Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ζητούμε να συνεχιστεί η εργασία σε μια κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα». Σε άλλο σημείο, η ανακοίνωση αναφέρει: «Παραμένουμε δεσμευμένοι να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε εμβόλια για ομάδες προτεραιότητας στη γειτονιά μας και πέρα από αυτήν, βάσει κοινών αρχών και να υποστηρίξουμε μια παγκόσμια προσέγγιση μέσω του COVAX Facility. Χαιρετίζουμε τα πρώτα σχέδια της COVAX για τη διανομή εμβολίων σε 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε το δίκαιο μερίδιο της ΕΕ στη χρηματοδότηση του ACT-A.»

 

 

Νέα Υόρκη: Σημαντική εξάπλωση νέας παραλλαγής του κορονοϊού

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Β.1.256, που έχει ορισμένες ομοιότητες με την πιο μεταδοτική νοτιοαφρικανική παραλλαγή, αντιπροσωπεύει  πλέον το 12% των συνολικών κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη από τα μέσα Φεβρουαρίου. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters  και τους «New York Times». Η ίδια παραλλαγή περιγράφηκε, επίσης, σε online δημοσίευση επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Άντονι Γουέστ, αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Οι επιστήμονες του Κολούμπια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αν-Κατρίν Ούλεμαν, ανέφεραν ότι η νοτιοαφρικανική Β.1.351 και η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορονοϊού δεν έχουν κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος στη Νέα Υόρκη, αντίθετα με τη «ντόπια», που συνεχώς αυξάνεται. Επεσήμαναν, όμως, ότι και οι τρεις παραλλαγές έχουν μία κοινή μετάλλαξη (Ε484Κ) σε μία περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού, κάτι που πιθανώς εξασθενεί την ανοσιακή αντίδραση απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη Ε484Κ έχει εμφανιστεί, ανεξάρτητα, σε πολλά μέρη του κόσμου, μία ένδειξη πως παρέχει στον κορονοϊό σημαντικό πλεονέκτημα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παραλλαγές που περιέχουν τη μετάλλαξη Ε484Κ είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εμβόλια, σε σχέση με τις αρχικές παραλλαγές του ιού, όταν ακόμη δεν υπήρχε αυτή η μετάλλαξη.

Πάντως, η βρετανική παραλλαγή είναι αυτή που αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη στις ΗΠΑ έως το τέλος Μαρτίου.

Αρκετή η μια δόση εμβολίου για όσους έχουν ήδη νοσήσει από covid-19

Η ανοσολογική απάντηση των ασθενών που έχουν λάβει μία δόση εμβολίου και έχουν ιστορικό λοίμωξης COVID-19 είναι ίδια ή και καλύτερη από κάποιον που έχει λάβει δύο δόσεις χωρίς να έχει νοσήσει. Αυτό προκύπτει από μικρή μελέτη υπό την εποπτεία του National Institute of Health των ΗΠΑ, τα δεδομένα της οποίας συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Οι ερευνητές αιτιολόγησαν τα ευρήματα αυτά, θεωρώντας ότι η πρώτη δόση σε όποιον έχει ήδη νοσήσει μάλλον δρα όπως η δεύτερη σε κάποιον που δεν έχει νοσήσει ξανά. Εάν τα δεδομένα αυτά υποστηριχθούν και από άλλες μελέτες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  μπορεί να προτείνει μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει με COVID-19 λοίμωξη.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων μετά από την πρώτη δόση στην πλειοψηφία των εμβολιασμένων (Pfizer 90% και Moderna 92.1%) έχει οδηγήσει τους ερευνητές στη σκέψη ότι μία δόση θα είναι αρκετή έτσι ώστε να εμβολιαστεί μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ προς το παρόν θα ακολουθήσουν τη στρατηγική των δύο δόσεων του εμβολίου, καθώς ενώ το ποσοστό της προστασίας μπορεί να είναι υψηλό αλλά χωρίς διάρκεια. Η δεύτερη δόση μεγιστοποιεί τα οφέλη του εμβολιασμού ειδικά όσο ο κίνδυνος της πανδημίας παραμένει υψηλός

Ογκολόγοι: Η διεθνής συνεργασία θα βοηθήσει στην εξέλιξη της έρευνας για τον καρκίνο

Την ανάγκη της ανοιχτής παγκόσμιας συνεργασίας για την εξέλιξη της έρευνας στον καρκίνο, τόνισαν οι διακεκριμένοι ογκολόγοι που συμμετείχαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb για την παρουσίαση της κλινικής αξίας των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας. Όπως τόνισαν, η εμπειρία από την αλματώδη εξέλιξη των εμβολίων και των θεραπειών για την λοίμωξη Covid-19 σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών μερών παγκοσμίως, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρώτος κλάδος που θα ωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη, θα είναι η ογκολογία. Ωστόσο ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το κομμάτι της συνεργασίας στο μέλλον, λόγω της ανταγωνιστικότητας των εμπλεκόμενων μερών. Όπως σημείωσε, στην περίπτωση της  COVID-19, η συνεργασία επετεύχθη γιατί υπήρξε «απίστευτη παροχή πόρων πριν ακόμα δημιουργηθεί το εμβόλιο». Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Σουγκλάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, στο ΠαΓΝΗ, τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των μερών είναι θέμα πολιτικής θέλησης και μπορεί να επιτευχθεί.

Την αισιοδοξία της για την μετα COVID εποχή εξέφρασε η Έλενα Γκόγκα, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ. Όπως ανέφερε, «όταν καταλαγιάσει η αναστάτωση της πανδημίας, θα μπορέσουμε να οργανωθούμε και να προσφέρουμε περισσότερα στους ασθενείς με καρκίνο». «Τις πραγματικές συνέπειες της πανδημίας στους ασθενείς και στο σύστημα υγείας, απομένει να δούμε στο άμεσο μέλλον» ανέφερε ο ο Αριστοτέλης Μπάμιας, Καθηγητής Θεραπευτικής – Παθολογίας – Ογκολογίας.

Κατά 40% μειώθηκε η καταγραφή νέων κρουσμάτων καρκίνου στη διάρκεια της πανδημίας

Για σύγκρουση δύο πανδημιών στην εποχή μας, του καρκίνου και της Covid-19,έκανε λόγο ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος και πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ανοίγοντας την χθεσινή συνέντευξη τύπου της Bristol Myers Squibb, για την παρουσίαση της κλινικής αξίας των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η καταγραφή νέων κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά 40%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι λόγω του φόβου της μετάδοσης της κορονοιού, οι πολίτες αμέλησαν το κομμάτι της πρόληψης, γεγονός που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στο άμεσο μέλλον. Σημείωσε, ότι έως 50% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της δευτερογενούς πρόληψης, ενώ σχεδόν 10% του πληθυσμού έχει νοσήσει από καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του και έχει καταφέρει να τον νικήσει. Σύμφωνα με τους ομιλητές, στην Ελλάδα παρότι τηρήθηκαν οι προγραμματισμένες θεραπείες των ασθενών, οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχουν μειώθηκαν στην περίοδο της πανδημίας,  γεγονός που θα έχει συνέπειες στις θεραπείες των ασθενών στη μετα Covid εποχή, γι’αυτό και το ΕΣΥ θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν στη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, που αποτελούν το κύριο όχημα των επαναστατικών εξελίξεων στην θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ειδών καρκίνου.

Όσον αφορά στην καλύτερη διαχείριση της νόσου στην Ελλάδα, τονίστηκε ότι το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης έναντι του καρκίνου 2021-2026 μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, για το οποίο δεν υπάρχει κανένα νέο από το 2015, όπως και για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου Νεοπλασιών που παραμένει στάσιμο εδώ και δύο χρόνια.