Κύπρος: Καινοτομία οι εμβολιασμοί και στο σπίτι

Την ομαλή εξέλιξη του εμβολιαστικού πλάνου για την COVID-19 τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της χώρας. Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα OurWorldInData –μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, η Κύπρος κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου, με μέσο όρο 8,7 δόσεις ανά 100 άτομα. Μια άλλη σημαντική πρωτιά για την Κύπρο είναι και σε πολύ μεγάλο βαθμό, η επιτυχής υλοποίηση του πρώτου στόχου της για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων, που με βάση τα δεδομένα του προγράμματος της 1ης Μαρτίου 2021 ξεπερνά το 70% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, ενώ σε έχει προχωρήσει σημαντικά και ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω. Επιπλέον, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη (χορήγηση και των 2 δόσεων) έχει ολοκληρωθεί στους οίκους ευγηρίας και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται μια  σημαντική καινοτομία του Εθνικού Πλάνου που είναι ο εμβολιασμός ατόμων που είναι κλινήρη, μέσω των Υπηρεσιών Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του ΟΚΥπΥ (Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας). Στόχος είναι να εμβολιαστούν όλοι όσοι βρίσκονται στο σπίτι και δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σημειώνεται ότι καμία άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόζει αυτή την τακτική. Μέχρι την 1η η Μαρτίου 2021, στην Κύπρο ολοκληρώθηκαν 82,564 εμβολιασμοί. Συνολικά ολοκληρώθηκε με δύο δόσεις ο εμβολιασμός 23,604 ατόμων, ενώ τον Μάρτιο η χώρα θα εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία εμβολιασμού.

 

Ειδικευόμενοι στο Τζάνειο: Να αρθεί η απόφαση για την περικοπή κατά 80% των χειρουργείων

Την έντονη αντίδρασή τους για την «απαράδεκτη» όπως την αποκαλούν απόφαση  να περικοπούν κατά 80% τα χειρουργεία, εκφράζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί στο νοσοκομείο Τζάνειο ζητώντας να αρθεί άμεσα. Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, από τη μία μέρα στην άλλη, αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων τμημάτων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή, με το νοσηλευτικό προσωπικό να μετακινείται πρόχειρα από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο, με τις διπλές βάρδιες να είναι ο κανόνας. Την ίδια ώρα –όπως σημειώνουν– «εξακολουθεί η εγκληματική μετατροπή του συστήματος Υγείας σε ‘μίας νόσου’ με το κλείσιμο εξωτερικών ιατρείων και τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά αδιάκοπα η μετατροπή του Τζανείου σε μονοθεματικό νοσοκομείο, χωρίς καμία πρόνοια για τα σοβαρά χειρουργεία της Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής». «Προφανώς καταδικάζονται σε αργό θάνατο διασωληνωμένοι στο θάλαμο ή να περιφέρονται από ΜΕΘ σε ΜΕΘ», υπογραμμίζουν επίσης στην ανακοίνωσή τους. Με βάση τα παραπάνω οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο, αποφασίζουν ότι οι ίδιοι δεν θέλουν να γίνουν «επικίνδυνοι» για τους ασθενείς τους, λόγω εξοντωτικών ωραρίων και γνωστοποιούν ότι κανένας δεν θα εκτελέσει εφημερίες άνω του πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα.

Παράλληλα διεκδικούν τον άμεσο διορισμό ειδικευόμενων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, την απεμπλοκή του προσωπικού του Νοσοκομείου από τον εμβολιασμό, να αρθεί η απόφαση για την περικοπή κατά 80% των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων, καθώς και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Ασφυξία στα νοσοκομεία της Αττικής

Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία της Αττικής λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ανέλυσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Η πίεση πλέον στο ΕΣΥ βρίσκεται όσον αφορά την Αττική, στο βαθύ κόκκινο» είπε χαρακτηριστικά και γι’ αυτό «θα πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης» το οποίο είχε σχεδιαστεί από την αρχή της πανδημίας και είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Νοέμβριο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, χθες προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο Νοσοκομείο  Ιπποκράτειο και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν 29 ακόμα ΜΕΘ-COVID στα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου: 12 ΜΕΘ-COVID στον Ευαγγελισμό, 10 ΜΕΘ-COVID στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο της Βούλας. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα ενσωματώσει Παθολογικές Κλινικές από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω Νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες Παθολογικές Κλινικές τους σε Κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό ιδιώτες ιατροί, και ήδη λίστα με 16 παθολόγους και πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές είναι στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ερρίκος Ντυνάν θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο. Το Ερρίκος Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., αντικαθιστώντας το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε Νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία, οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφεξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δεν θα μείνει αβοήθητος. Τα δυο Νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική και έχουν ήδη αξιοποιηθεί ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στην παρούσα φάση και το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.