Η Novartis Hellas στηρίζει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Το πρόγραμμα Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη! είναι μια πρωτοβουλία  της Novartis Hellas, που ξεκίνησε το 2015 με στόχο την ολιστική υποστήριξη των γυναικών που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία έδωσε στο πρόγραμμα νέα, ψηφιακή μορφή,  ώστε να μη νιώσει καμία γυναίκα μόνη αλλά και να παραμείνει ασφαλής στις συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ξεπερνώντας τις 2700 εγγραφές, γυναίκες από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από το εξωτερικό, είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την δωρεάν παρακολούθηση σεμιναρίων, με βασικούς θεματικούς άξονες την τέχνη, την έκφραση και την αυτο-φροντίδα, διάρκειας δέκα εβδομάδων, φτάνοντας συνολικά τις 262 ώρες παρακολούθησης. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής».

Στον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, έμπειροι Ψυχοθεραπευτές και Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας καθοδήγησαν τις συμμετέχουσες μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν υπό την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Gestalt σε τομείς όπως: χοροκινητική-yoga therapy, εικαστική θεραπεία, θεραπεία Gestalt με χρήση μουσικής, θεραπεία Gestalt μέσω θεατρικής πρακτικής. Οι σεφ Βαγγέλης Δρίσκας και Πάνος Ιωαννίδης, οι διατροφολόγοι – διαιτολόγοι Ευάγγελος Ζουμπανέας και Βασίλης Κατσίλας καθώς και ο Παντελής Τουτουντζής, επίσημος Makeup Expert της L’Oréal Paris Greece  συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα παρέχοντας συμβουλές διατροφής, μαγειρικής και μακιγιάζ, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των συμμετεχουσών.

ΕΣΥ: Ασφιξία και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων

Ασφυξία επικρατεί πλέον και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ αφού οι εισαγωγές των ασθενών αυξάνονται καθημερινά, ενώ κατά 20% έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα και κατά 50% οι θάνατοι. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος στοιχεία από τη λίστα του ΕΚΑΒ, καταγγέλλει ότι 84 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τονίζοντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής έχει βγει εκτός ελέγχου. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση «να επιτάξει άμεσα ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, ώστε να νοσηλευτούν άμεσα όλοι όσοι χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του συστήματος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

 

Το εμβόλιο της Astrazeneca και στους άνω των 65 ετών

Μετά την προδημοσίευση τριών μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επιτρέπει και στη χώρα μας τη χορήγηση του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας και στους πολίτες άνω των 65 ετών. Τα παραπάνω δήλωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η πρώτη μελέτη που ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, και έδειξε ότι με τη χορήγηση μίας δόσεως του εμβολίου, και της AstraZeneca και της Pfizer, μετά από ένα διάστημα 28-35 ημερών, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% οι εισαγωγές από το εμβόλιο της AstraZeneca. Η δεύτερη μελέτη που είναι και η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό. Και σε αυτή την περίπτωση, έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και φάνηκε ότι με μία δόση εμβολίου, μειώνεται ο κίνδυνος και από τα δύο εμβόλια κατά 80%.  Σχετικά με την μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ακόμα, σύμφωνα με αναφορές των εργαζόμενων στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευθεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα ενώ πολλοί από τους ασθενείς που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι.

Στα μέσα Μαρτίου ανοίγει ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου

Στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 1.120.000 εμβολιασμοί, γεγονός που σημαίνει ότι ως χώρα έχουμε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,12%, ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Αναλυτικότερα, όπως διευκρίνισε, στην ηλικιακή κατηγορία 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 212.000 πολίτες,  ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57% σε σχέση με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Στην ηλικιακή κατηγορίας 80- 84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000 πολίτες και το ποσοστό ανέρχεται στο 58%.Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, 282.000 πολίτες και το ποσοστό ξεπερνάει το 75%. Στην ηλιακή ομάδα 60 – 64 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, 352.000 πολίτες, ποσοστό που ξεπερνάει ήδη το 50%. Σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες, είπε, ότι εντός του Μαρτίου θα ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ομάδες Α(πολύ υψηλού κινδύνου) και στη συνέχεια και για την κατηγορία Β (υψηλού κινδύνου). Επίσης εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι 64 ετών και άνω. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Σε λίγες εβδομάδες παραλαμβάνει η χώρα μας τις πρώτες 400.000 εμβόλια της Johnson and Johnson, και έτσι θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα

Κατέληξε βρέφος 37 ημερών στο Πιάδων «Αγία Σοφία»

Το νεότερο θύμα του κορονοϊού στην χώρα μας, είναι βρέφος 37 ημερών, το οποίο νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το αγοράκι νοσηλευόταν εδώ και μέρες διασωληνωμένο στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω πνευμονίας από COVID. Το βρέφος, το οποίο δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, εμφάνισε έντονα συμπτώματα λίγες μέρες μετά τη γέννησή του, ενώ είχε παρουσιάσει και αναπνευστικά προβλήματα. Αρχικά νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΓΝΠΑ «Η Αγία Σοφία» έως τις 18.02.2021, οπότε εμφάνισε αναπνευστική δυσχέρεια και διακομίσθηκε στη ΜΕΘ COVID του ΓΝΠ «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Παρά την κατάλληλη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή, παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση  και διασωληνώθηκε στις 19.02.2021. Το νεογνό κατέληξε στις 7/3 σε ηλικία 37 ημερών.

Το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο του βρέφους στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως έχει ζητηθεί από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών να διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή.