Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Γυναίκα & καρκίνος… και μετά;»

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η ομάδα γυναικολογικού καρκίνου του Κ.Ε.Φ.Ι. Εριφύλη πραγματοποίησαν διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Γυναίκα & καρκίνος… και μετά;» τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021. Το webinar προβλήθηκε μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook και μέσω της αντίστοιχης σελίδας του STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αρχικά η κ. Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ. με μια εισήγηση για τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο. Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με οικογενειακό ιστορικό σε καρκίνο μαστού θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία από νεαρή ηλικία μαζί με τον γενικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ αντίστοιχα στενή παρακολούθηση θα πρέπει να έχουν γυναίκες που βάσει γονιδιακού ελέγχου κατατάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο ενδομητρίου ή ωοθηκών. O κ. Αγοραστός τόνισε επίσης τη θετική εξέλιξη του εμβολιασμού για τον ιό HPV χάρη στον οποίο μπορούν κορίτσια και αγόρια να προστατευτούν από πολλά είδη καρκίνου, καθώς και την καινοτομία του HPV test με το οποίο μπορεί να ελέγχεται η γυναίκα κάθε 5 χρόνια για να διαπιστωθεί αν είναι φορέας επικίνδυνου στελέχους του ιού HPV.

Ο Δρ. Δημήτρης Παπαθεοδώρου, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος στην Γυναικολογική Κλινική του Γ.Ο.Ν.Α. “Άγιος Σάββας”, ανέφερε ότι στους γυναικολογικούς καρκίνους, ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου και με το μέγεθος του όγκου, σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατή η συντηρητική αντιμετώπιση της κακοήθειας με συνεπακόλουθη διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας. Γενικά παρατηρείται ότι είναι πιο ασφαλής η ανοικτή χειρουργική προσέγγιση έναντι της λαπαροσκοπικής επέμβασης. Για συντηρητική αντιμετώπιση επιλέγονται συνήθως γυναίκες κάτω των 40, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία τεκνοποίησης. Ο γιατρός θα πρέπει να ερευνήσει όλα τα πιθανά σενάρια και να ενημερώσει πλήρως την ασθενή.

Ακολούθως κ. Αντώνης Χαρλαύτης, Χειρουργός Μαστού στο Γ.Α.Ο.Ν.Α. “Άγιος Σάββας” δήλωσε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος, και μάλιστα 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τακτικός έλεγχος ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση. Τα μέσα ελέγχου είναι η ψηλάφηση από ειδικό γιατρό, η μαστογραφία, ο υπέρηχος, η μαγνητική τομογραφία, ενώ ο κ. Χαρλαύτης τόνισε πως οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται σε εξειδικευμένα κέντρα μαστού. Για γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται σε ηλικία 35-40 ετών και μετά τα 40 θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως. Η πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντική γιατί συνεπάγεται μικρότερο χειρουργείο, λιγότερες παρενέργειες, διατήρηση μαστού, μη χορήγηση χημειοθεραπείας, αλλά σε περίπτωση διατήρησης του μαστού είναι απαραίτητη η ακτινοθεραπεία.

Ο Δρ. Γιώργος Μεταξάς, Χειρουργός Μαστού, στο ΓΝΜΑ «Έλενα Βενιζέλου», παρουσίασε τρόπους αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή, όπου υπάρχει η δυνατότητα να γίνει είτε με ένθεμα σιλικόνης είτε με αυτόλογο ιστό. Κύριες αντενδείξεις της ογκοπλαστικής χειρουργικής είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία, γιατί προκαλούν επιπλοκές. Υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα εξειδικευμένοι χειρουργοί που μπορούν να κάνουν πολύ ικανοποιητική αποκατάσταση.

Η κα Αδαμαντία Νικολαΐδου, Παθολόγος- Ογκολόγος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Β Ογκολογική Κλινική του «Μητέρα», αναφέρθηκε στις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Παραδοσιακά δινόταν χημειοθεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις. Σήμερα χάρη στους βιοδείκτες μπορούμε να ελέγξουμε ποια θεραπεία είναι πιο κατάλληλη για ποιαν ασθενή. Σε περιστατικά καρκίνου μαστού, ανάλογα με την περίπτωση, αν πρόκειται για γυναίκες υψηλού ή χαμηλού κινδύνου επιλέγεται την αντίστοιχη θεραπεία. Χάρη στον γονιδιακό έλεγχο των ιστών μπορούμε να διακρίνουμε ποιο κίνδυνο έχει η γυναίκα μοριακά και να δούμε αν είναι μεταστατικός ο καρκίνος και αν η γυναίκα θα ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. Σε περίπτωση που δεν ενδείκνυται η χημειοθεραπεία, την αποφεύγουμε γλιτώνοντας από ανεπιθύμητες ενέργειες και ακολουθείται ορμονοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει όφελος η χρήση ορμονοθεραπείας προεγχειρητικά. Ο καρκίνος των ωοθηκών αντιμετωπίζεται κυρίως με χειρουργείο και χημειοθεραπεία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υποτροπιάζει. Καθοριστικά είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων BRCA1 και 2, ενώ μπορεί να δοθεί και μετά τη θεραπεία  φαρμακευτική αγωγή για συντήρηση και καλύτερη εξέλιξη στα ποσοστά επιβίωσης.

Στη συνέχεια η κα Φλωρεντία Φωστήρα, Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια, άρχισε την παρουσίασή της λέγοντας ότι ο καρκίνος οφείλεται είτε σε γενετικές αλλαγές που έχουμε από τότε που γεννιόμαστε (κληρονομικός καρκίνος) είτε σε γενετικές αλλαγές επίκτητες που δημιουργούνται στη διάρκεια της ζωής μας. Οι εξετάσεις BRCA1 και BRCA2 εμφανίζουν τι κίνδυνο έχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο στη ζωή της. Χάρη σ’ αυτές τις εξετάσεις μπορούμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα παρακολούθησης, ταυτοποίηση ασθενών αλλά και υγιών ατόμων υψηλού κινδύνου, και επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα για στοχευμένη θεραπεία. Ταυτόχρονος έλεγχος πολλαπλών γονιδίων μπορεί να βοηθήσει στις στοχευμένες θεραπείες ώστε να λάβει ο ασθενής την ιδανική θεραπεία για τον ίδιο. Αυτό αποτελεί τεράστια εξέλιξη, καθώς παλιότερα όλοι οι ασθενείς λάμβαναν την ίδια θεραπεία και εκ των υστέρων γινόταν η κατηγοριοποίηση των ασθενών.

Ο κ. Γιώργος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος στο Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, ανέφερε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος, αλλά χάρη στην αύξηση του προληπτικού ελέγχου και τις εξελίξεις στον χώρο της θεραπείας η θνησιμότητα έχει μειωθεί πάρα πολύ, εν μέρει χάρη στη χρήση της ακτινοθεραπείας. Στα αρχικά στάδια του καρκίνου του μαστού το 80 % των περιπτώσεων έχουν να ωφεληθούν από την ακτινοθεραπεία, σε πιο προχωρημένα στάδια έχει να ωφεληθεί τουλάχιστον το 63% των περιπτώσεων. Οι νέες τεχνικές στην ακτινοθεραπεία μπορούν να επηρεάσουν πολύ θετικά τον ασθενή με ελαχιστοποίηση των παρενεργειών και πολύ μικρότερη τοξικότητα. Ο Γραμμικός Επιταχυντής Υψηλής Ενέργειας είναι το μηχάνημα που χρησιμοποιείται ώστε να χτυπήσει με υψηλή δόση ακτινοβολίας τον όγκο και να τον καταστρέψει. Ο κ. Πισσάκας τόνισε ότι πλέον και στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για ακτινοθεραπεία, που δεν υστερούν σε τίποτα από τα ιδιωτικά.

Η κα Ιωάννα Τσιαούση, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, με τη σειρά της επεσήμανε ότι η πρόοδος στην ογκολογία και η μεγάλη αύξηση της επιβίωσης των ασθενών έχουν καταστήσει επιτακτική ανάγκη τη μελέτη της σεξουαλικής υγείας όσων επέζησαν του καρκίνου. Η διατήρηση της σεξουαλικής υγείας είναι από τα πιο απαραίτητα στοιχεία του σταδίου της ανάρρωσης, ενώ σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η σεξουαλικότητα συνεισφέρει σημαντικά στο αίσθημα πληρότητας της ζωής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στον σεξουαλικό τομέα είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η διαταραχή της σεξουαλικής διέγερσης, η δυσκολία στην επίτευξη οργασμού και η εκδήλωση πόνου κατά την επαφή. Οι καρκίνοι του μαστού, του τραχήλου και της ωοθήκης οδηγούν στα μεγαλύτερα σεξουαλικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται κυρίως σε ενδοκρινολογικά προβλήματα λόγω των θεραπειών, σε προβλήματα στο κυκλοφορικό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη και προσαρμογή του τρόπου ζωής των ασθενών στη νέα πραγματικότητα.

Η κ. Εύη Κυράνα, Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, Ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία, στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στις συνέπειες του καρκίνου στην ζωή του/της συντρόφου της ασθενούς. Με την αύξηση των υποχρεώσεων του/της συντρόφου που τις περισσότερες φορές είναι και ο βασικός φροντιστής, επιβαρύνεται ιδιαίτερα η ψυχική του υγεία. Όσο ισχυρότερη είναι η σύνδεση με τον ασθενή τόσο λιγότερη η κατάθλιψη και υπάρχει αλληλεπίδραση της ψυχικής υγείας του ενός σε εκείνην του άλλου. Σε πολλές περιπτώσεις εκτός από τη μείωση ή αναστολή της σεξουαλικής δραστηριότητας έχουμε και αναστολή οποιασδήποτε εγγύτητας μεταξύ του ζευγαριού. Μολαταύτα, η κα Κυράνα υπογράμμισε ότι οι ανάγκες και του ενός και του άλλου είναι το ίδιο σημαντικές και μπορεί να βρεθεί διαφορετικός τρόπος προσέγγισης αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και ευρηματικότητα, ενώ είναι απαραίτητη η επικοινωνία και η επανεκτίμηση της σημασίας της εγγύτητας.

Τέλος, δύο ασθενείς με καρκίνο μετέδωσαν στο κοινό τη δική τους οπτική επί του θέματος.

Η κα Μαρία Παπαγεωργίου, επικεφαλής της ομάδας γυναικολογικού καρκίνου Εριφύλη του Κ.Ε.Φ.Ι., επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης της γυναίκας για κάθε κομμάτι της πάθησής της από επαγγελματία υγείας της σωστής ειδικότητας και όχι απλά από έναν ογκολόγο.  Η κα Παπαγεωργίου τοποθετήθηκε επίσης ως προς την έλλειψη αντιμετώπισης της γυναίκας ολιστικά αλλά και την απουσία μιας γενικής ενημέρωσης από τους ειδικούς για την επόμενη ημέρα του καρκίνου, για το τι θα πρέπει να προσέξει η ασθενής σε όλους τους τομείς της υγείας της.

Η κα Δήμητρα Ερμείδου, ασθενής με καρκίνο και πρόεδρος της ΑΜΚΕ Eyes of Light, τόνισε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ντρέπονται να ρωτήσουν τον γιατρό τους για όλες τις απορίες τους.

Η ημερίδα έκλεισε με τις απαντήσεις των ιατρών στις απορίες του κοινού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών GlaxoSmithKlein, Roche Diagnostics και Roche Hellas.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη το Σάββατο 13 Μαρτίου στις 17:00 από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδας.

 

Τρία στοιχεία στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό. «Μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, νομίζω ότι θα υπάρξει σύγκλιση στην ανάγκη αυτού του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι ένα ευρωπαϊκό προϊόν», ανέφερε συγκεκριμένα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς σκιαγράφησε την πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου. «Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα προετοιμασίας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία αυτό το πιστοποιητικό. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να έχει τα εξής τρία: Να δείχνει κατά πόσο ο κάτοχός τους έχει εμβολιαστεί ή όχι, να δείχνει τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ, του PCR και να δείχνει το κατά πόσο έχει αντισώματα ή είναι τέως ασθενής», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός αυτός των τριών στοιχείων είναι επαρκής για να μπορεί κάποιος να ασκήσει την κινητικότητά του στην Ευρώπη, καθώς θα μπορεί να αποδείξει την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξουν ζητήματα διάκρισης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι δεν δικαιολογούνται οι κριτικές όσων λένε ότι αυτή είναι η κερκόπορτα των διακρίσεων ή της κατάχρησης των ελευθεριών μας, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρχει μόνο το στοιχείο του εμβολιασμού, θα υπάρχει και το στοιχείο του PCR και το στοιχείο των αντισωμάτων.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα «ΕU4health»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα «EU4Health» για την περίοδο 2021-2027, με στόχο να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας της ΕΕ για μελλοντικές απειλές κατά της υγείας και πανδημίες. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο με 631 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 34 αποχές. Το νέο πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» θα συμβάλει σε τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί σαφώς να προσφέρει προστιθέμενη αξία, συμπληρώνοντας τις πολιτικές των κρατών μελών. Στους κύριους στόχους του συγκαταλέγεται η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, με την καλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των χωρών. Άλλος στόχος του είναι να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα και τον οικονομικά προσιτό χαρακτήρα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και να διευκολύνει την πρόσβαση στα αγαθά αυτά. Το πρόγραμμα θα προετοιμάσει καλύτερα τα συστήματα υγείας, ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητά τους απέναντι σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όχι μόνο πιθανές μελλοντικές πανδημίες, αλλά και πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και οι ανισότητες σε θέματα υγείας. Το πρόγραμμα θα στηρίξει επίσης δράσεις σχετικά με την ηλεκτρονική υγεία και τη δημιουργία του ευρωπαϊκού «χώρου δεδομένων για την υγεία». Θα στηριχθούν επίσης η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, η βελτίωση της ψυχικής υγείας και η επιτάχυνση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Στη σύνοδο της ολομέλειας την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει το νέο πρόγραμμα στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη δημιουργία, σε επίπεδο ΕΕ, ενός αποθέματος βασικών ιατρικών εφοδίων και εξοπλισμού, το οποίο συμπληρώνει το έργο που επιτελείται στο πλαίσιο του rescEU, και ενός αποθέματος ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού που θα κινητοποιείται σε περίπτωση κρίσης στον τομέα της υγείας. Μετά την επίσημη έγκρισή του από το Συμβούλιο, ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της ημέρας δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Έκρηξη» στις εισαγωγές σε νοσοκομεία

Αριθμό ρεκόρ για το 2021 αποτελούν τα 3.215 κρούσματα που ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της επιδημίας, δηλαδή σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Αναλυτικότερα, χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.215 νέα κρούσματα, σε σύνολο 22.870 μοριακών και 37.168 rapid τεστ. Απ’ τα νέα κρούσματα τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ η Αττική σταθερά συγκεντρώνει τα περισσότερα, με 1.572.  Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς.  Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

 

Η πανδημία έχει επηρεάσει την κλινική έρευνα στην ογκολογία

Τα δεδομένα που δείχνουν σημαντική μείωση σε νέες κλινικές δοκιμές για φάρμακα κατά του καρκίνου και βιολογικές θεραπείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπογραμμίζουν περαιτέρω τον αντίκτυπο που έχει το COVID-19 στην έρευνα στον τομέα της ογκολογίας. Μια σύγκριση των κλινικών δοκιμών που ξεκίνησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το την βάση δεδομένων Medidata Enterprise Data Store διαπίστωσε αυτή τη δραματική μείωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης 40 μηνών, ξεκίνησαν 1440 κλινικές δοκιμές φάσης 1-4 στο πεδίο της ογκολογίας,   σε 91 χώρες. Από αυτές τις κλινικές δοκιμές, οι 1249 ξεκίνησαν τα χρόνια πριν από την πανδημία, αλλά μόλις 191 από τότε ξεκίνησε η πανδημία. Περαιτέρω υπολογισμοί, με  βάση αναλύσεις από μήνα σε μήνα έδειξαν 60% μείωση σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν  απο ερευνητές στις ΗΠΑ στο JAMA Network Open. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι το 29% των παρεμβατικών κλινικών σε παγκόσμιο επίπεδο που χρηματοδοτούνται από τη φαρμακευτική βιομηχανία και αφορούν ογκολογικά φάρμακα ή βιολογικούς παράγοντες βρίσκονται στην πλατφόρμα που χρησιμοποίησαν για την ανάλυση. Τα στοιχεία όμως εγείρουν ανησυχίες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο. Επίσης επισημαίνουν ότι έχει ήδη αναφερθεί ελάττωση στους ρυθμούς ένταξης  ασθενών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται μόνο οι νέες κλινικές δοκιμές αλλά και οι κλινικές δοκιμές που ήδη διεξάγονταν όταν ξεκίνησε η πανδημία.  Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση στην έναρξη νέων κλινικών δοκιμών, και τα αποτελέσματα της εργασίας συμβαδίζουν με άλλες εργασίες που δείχνουν μείωση κατά 50% στην ένταξης ασθενών στις κλινικές δοκιμές  κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Φαίνεται ότι η ένταξη ασθενών σε κλινικές δοκιμές έχει αρχίσει να ανακάμπτει καθώς τα κέντρα στα οποία διεξάγονται προσαρμόζονται σε νέους τρόπους εργασίας, ακόμη και όταν οι νέες περιπτώσεις COVID-19  έχουν αυξηθεί για άλλη μια φορά σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως αναφέρουν ερευνητές, αυτή η πανδημία θα τελειώσει αλλά ο καρκίνος θα είναι ακόμα εδώ. Η κλινική έρευνα έπρεπε να εστιαστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά θα πρέπει να επανέλθει στην έρευνα για τον καρκίνο το συντομότερο δυνατό.

 

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος (μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού), εν τούτοις ο «πραγματικός κίνδυνος» είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πράγματι, η πρώιμη διάγνωση με τη μαστογραφία και οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχουν ως ευεργετικό αποτέλεσμα να καταλήγουν από τη νόσο μόνο το 3% των γυναικών. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία δεκαετία έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των γυναικών θα καταλήξει από κάποιο καρδιαγγειακόνόσημα. Τα παραπάνω τονίστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, που διοργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με στόχο την ενημέρωση για κρίσιμα θέματα υγείας της γυναίκας. Εντυπωσιακό ήταν και το εύρημα που αναδείχτηκε από τις ομιλίες των γυναικών-επιστημόνων, ότι «γυναικεία νοσήματα και καταστάσεις», όπως είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η υποθαλαμική αμηνόρροια, οι επιπλοκές της κύησης, π.χ.η προεκλαμψία, η υπέρταση της κύησης, οι επανειλημμένες αποβολές, ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, οι εξάψεις που παρατηρούνται στην εμμηνόπαυση κ.ά., αποτελούν «καμπανάκι κινδύνου» για μελλοντική εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες, αλλά και για αντίστοιχη εμφάνιση προβλημάτων μελλοντικά στα παιδιά που κυοφορήθηκαν από τις μητέρες αυτές, όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σαφές ότι καθίσταται επιβεβλημένη η σωστή ενημέρωση, ώστε να μπορεί κάθε γυναίκα να αναγνωρίσει έγκαιρα ένα πρόβλημα, να απευθυνθεί γρήγορα στον ειδικό.