Η L’oreal Paris επανασυστήνει τη ρετινόλη, το πιο δραστικό αντιγηραντικό συστατικό

 

H απάντηση για υγιή επιδερμίδα βρίσκεται στη ρετινόλη. Δεν είναι μόνο ένα μοναδικό συστατικό στην αντιγήρανση της επιδερμίδας, αλλά και η αγαπημένη επιλογή των δερματολόγων χάρη στην αποτελεσματικότητά της.

Γι’ αυτό το λόγο η L’Oréal Paris αισθάνεται υπερήφανη που παρουσιάζει μια νέας γενιάς ρετινόλη, η οποία ανατρέπει όλα τα δεδομένα στην περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου.

Τα ρετινοειδή είναι τα πιο δραστικά μόρια στη δερματολογία, χάρη στην ξεχωριστή ικανότητά τους να κινητοποιούν την αναγέννηση των κυττάρων της επιδερμίδας. Η ρετινόλη, γνωστή και ως βιταμίνη Α προσφέρει εμφανή αναγέννηση στην όψη και ποιότητα της επιδερμίδας, ενώ ειδικεύεται στην καταπολέμηση των ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης.

Ωστόσο, ενώ είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά, η ρετινόλη είναι επίσης εξαιρετικά ασταθής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί έως και 40% απώλεια της αποτελεσματικότητάς της πριν καν ανοιχθεί για χρήση.

Σχετικά με την παρασκευή της, η ρετινόλη απαιτεί υψηλά επίπεδα εξειδίκευσης και αυτή η γνώση συναντάται στην ομάδα των επιστημονικών εργαστηρίων της L’Oréal Paris.

Το L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum, 22 χρόνια μετά την κυκλοφορία της 1ης Νανοκάψουλας ρετινόλης  από τη L’Oréal, αποτελεί μια νέα καινοτομία «καθαρής» ρετινόλης σε μορφή serum.  Χάρη σε αυτό το serum, προσφέρεται 3Χ περισσότερη ρετινόλη στην επιδερμίδα, στην ιδανική δοσολογία. Απορροφάται άμεσα, χωρίς να αφήνει υπολείμματα στην επιδερμίδα και με αυτό τον τρόπο το Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum, επιτρέπει την συχνή χρήση της.

Η βέλτιστη παραγωγική διαδικασία που ακολουθείται, καθώς και η μοναδική σύνθεσή του που βασίζεται στη χρήση σταθεροποιητικών παραγόντων, εγγυόνται την αποφυγή της αποσταθεροποίησης της ρετινόλης. Έτσι επιτυγχάνεται μια συμπυκνωμένη ποσότητα καθαρής ρετινόλης σε κάθε χρήση, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Το αποτέλεσμα είναι η ισχυρή αντιρυτιδική της δράσης, ακόμα και στις βαθύτερες ρυτίδες, σε όλες τις ζώνες του προσώπου, κάτι που αποδεικνύεται από ανεξάρτητη κλινική μελέτη που διεξήχθη υπό την επίβλεψη δερματολόγου.

L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum

Το L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum ξεχωρίζει όχι μόνο γιατί είναι εμπλουτισμένο με την πιο ισχυρή μορφή ρετινόλης, αλλά και γιατί έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην επιδερμίδα 3 φορές πιο καθαρή ρετινόλη, σε σύγκριση με προϊόντα ρετινόλης παλαιότερων γενιών της ίδιας συγκέντρωσης. Επιπλέον, το συγκεκριμένο προϊόν ξεχωρίζει καθώς έχει επίσημη αναγνώριση από μια διεθνή επιτροπή δερματολόγων. Με γνώμονα την αμερόληπτη επιστημονική αυστηρότητα, η διεθνής επιτροπή δερματολόγων επικύρωσε το L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum, βάσει εκτενών ελέγχων των συστατικών του. Τέθηκαν υπό έλεγχο η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η ανοχή της ρετινόλης, σε συνδυασμό με διεξοδικές δοκιμές των πρωτοκόλλων και των αποτελεσμάτων του τελικού προϊόντος.

Με μια φόρμουλα καθαρής διείσδυσης χωρίς σιλικόνη και oil-free, το Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum απορροφάται άμεσα από την επιδερμίδα και προσφέρει την τέλεια ισορροπία της υπερ-συμπυκνωμένης καθαρής ρετινόλης (0,2% σε σχέση με την μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία από το E.U.C. του 0,3%) μαζί με τα φυσικής προέλευσης συστατικά. Το ενεργό υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη και τα ελαφρά έλαια μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της οποιασδήποτε παρενέργειας ή ερεθισμού στην επιδερμίδα που μπορεί να σχετίζεται με την χρήση ρετινόλης, όπως για παράδειγμα πιθανή ξηρότητα, και προσφέρουν στην επιδερμίδα ολοκληρωμένη αποτελεσματικότητα και εξαιρετική άνεση.

Συνεργασία ΕΕ – Π.Ο.Υ. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σε χθεσινή της ανάρτηση η Κομισιόν αναφέρει ότι η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έτσι ώστε να υπάρξει η διασφάλιση ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν να αναγνωριστούν τόσο στην ΕΕ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων. Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής: «Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε πρόταση για ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά. Αυτή η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή έχει αρνητικό τεστ. Θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων, ασφάλειας και απορρήτου.

Πρέπει να δημιουργηθούν βάσει των κατευθυντήριων γραμμών διαλειτουργικότητας και του κοινού συνόλου δεδομένων για τα αποτελέσματα των τεστ, για τα οποία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να προετοιμαστούν για τα πρακτικά ζητήματα της διάθεσης του πιστοποιητικού. Συνεργαζόμαστε επίσης με τον ΠΟΥ για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην ΕΕ μπορούν να αναγνωριστούν και αλλού στον κόσμο».

 

ΕΟΦ: Δεν αποσύρονται παρτίδες του εμβολίου της Astrazeneca στην Ελλάδα

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν προληπτικά παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca από την Ελλάδα, ούτε και από άλλες χώρες, καθώς, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία. Η αναστάτωση, σύμφωνα με το Reuters προκλήθηκε όταν πριν από δύο ημέρες στην Αυστρία, μία 49χρονη νοσηλεύτρια πέθανε μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και μία 35χρονη υπέστη πνευμονική εμβολή, αλλά σήμερα είναι καλά στην υγεία της. Και τα δύο περιστατικά οφείλονταν σε παθήσεις που αφορούν την πηκτικότητα του αίματος. Επειδή όμως και οι δύο γυναίκες έκαναν εμβόλιο από την ίδια παρτίδα (ABV5300) της AstraZeneca, η Αυστρία προχώρησε την Κυριακή προληπτικά σε απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας. Το ίδιο έκανε την Τρίτη και Λετονία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Πρακτορείου Ειδήσεων της Λετονίας (LETA), η Λετονία είχε παραλάβει 9.600 δόσεις της συγκεκριμένης παρτίδας και μόνο οι 1.190 από αυτές δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη. Οι υπόλοιπες χορηγήθηκαν χωρίς να καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας σε πολίτη. Το LETA αναφέρει ότι η παρτίδα με τις 1,6 εκατομμύριο δόσεις έχουν προωθηθεί σε 17 χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία.

 

Aυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Για την αυξανόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση του, μίλησε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο Νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, τότε βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες, σε κάθε εφημερία ουσιαστικά γεμίζει ένα Νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και παρέθεσε τα εξής στοιχεία: «Έχουμε ήδη 3.787 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται με COVID-19 σε όλη την Ελλάδα. Και ενώ ξεκινήσαμε το 2019 με 556 κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο, έχουμε καταφέρει, με τιτάνιες προσπάθειες όλων μας, να έχουμε φτάσει αισίως με τις 5 καινούριες κλίνες ΜΕΘ-COVID του Ιπποκρατείου, στις 1.404. Όμως, η Αττική πιέζεται. Να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε με 229 ΜΕΘ στην Αττική Covid πριν από ένα μήνα. Έχουμε φτάσει στις 362, είναι αύξηση 58% και ότι διαθέσιμες απλές κλίνες στην Αττική ήταν 1.600, είναι 2.680, αύξηση 67%. Η πληρότητά τους όμως φτάνει στα όρια της και η πίεση αυξάνεται». Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς είπε ότι η επόμενη ομάδα θα είναι η ομάδα Α’ Νοσημάτων Υψηλού Κινδύνου και θα γίνει τις επόμενες 10 ημέρες και θα ακολουθήσουν εντός Μαρτίου οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69. Ο κ. Κικίλιας κάλεσε ακόμα μια φορά τους ιδιώτες ιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση της Covid, να ενσωματωθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια η οποία γίνεται. Το ίδιο έκανε και από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης που παρευρέθηκε στην ενημέρωση, τονίζοντας ότι «και οι ιδιώτες γιατροί, σαν λειτουργοί, θα δώσουν το δικό τους ισχυρό παρών σε αυτό το κάλεσμα». Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.633 νέα κρούσματα COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 479 συμπολίτες μας, ενώ ακόμα 43 άτομα έφυγαν από τη ζωή.

Μελέτη για τη θνητότητα των ασθενών με covid-19 στις ΗΠΑ

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA ανακοινώθηκαν τα δεδομένα μίας μελέτης ανασκόπησης της κατάληξης της νοσηλείας ενήλικων ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της πανδημίας. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος ανασκοπούν τα δεδομένα αυτά. Στη μελέτη αυτή αναλύθηκαν δεδομένα από πάνω από 650 ακαδημαϊκά κέντρα και περιελάμβανε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν κατά τους μήνες Μάρτιο έως Αύγουστο 2020. Ανάμεσα στους συνολικά 192.550 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν σε 555 διαφορετικά νοσοκομεία, το 52,5% ήταν άνδρες, και οι συχνότερες συννοσηρότητες των ασθενών ήταν η αρτηριακή υπέρταση (61,5%), ο σακχαρώδης διαβήτης (38,4%), και η παχυσαρκία (27,4%).

Ανάμεσα στους ασθενείς αυτούς, το 28,9% νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το 13,6% κατέληξε κατά τη νοσηλεία. Η θνητότητα συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη ηλικία, καθώς μόνο το 1,4% των ασθενών της ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών κατέληξε, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό για τους ασθενείς άνω των 80 ετών ήταν 26,6%. Από τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ κατέληξε το 27,8%. Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της θνητότητας με την πάροδο των μηνών καθώς το Μάρτιο κατέληξε το 22,1% των ασθενών, ενώ τον Αύγουστο μόλις το 6,5%. Παρά τους όποιους περιορισμούς της μελέτης, καθώς δεν ήταν διαθέσιμα τα είδη της θεραπείας, και τα εργαστηριακά και ακτινολογικά ευρήματα των ασθενών, η μελέτη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη σειρά νοσηλευόμενων ασθενών στις ΗΠΑ έως σήμερα, που επισημαίνει υποομάδες με μεγαλύτερη θνητότητα (με κριτήριο την ηλικία), και τη διαφορά της θνητότητας με την πάροδο του χρόνου σε 555 διαφορετικά νοσοκομεία.

 

Υψηλά αντισώματα στους υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης

Τα  αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, κατέδειξαν υψηλό τίτλο αντισωμάτων (550 – 80000 AU/ml) στο 100% των εμβολιασθέντων υγειονομικών μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA (Comirnaty, Pfizer/BioNtec). Στους εμβολιασθέντες χωρίς ιστορικό νόσησης ο τίτλος αντισωμάτων πολλαπλασιάστηκε μετά τη δεύτερη δόση. Όμως στους εμβολιασθέντες που είχαν ιστορικό νόσησης η δεύτερη δόση δεν αύξησε σημαντικά τους τίτλους αντισωμάτων. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζεται η αναγκαιότητα της έγκαιρης χορήγησης της δεύτερης δόσης σε όλες τις ηλικίες, όμως εγείρονται ερωτηματικά για την αναγκαιότητα χορήγησης δεύτερης δόσης σε άτομα με ιστορικό λοίμωξης. Οι μετρήσεις έγιναν σε 401 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών εκ των οποίων οι 59 είχαν ιστορικό νόσησης, 14 ημέρες μετά τη 2η  δόση του εμβολίου .Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης, η οποία είναι η πρώτη προδημοσιευμένη στη χώρα μας για μετρήσεις αντισωμάτων μετά την δεύτερη δόση σε τέτοιο μέγεθος δείγματος, που συμπεριελάμβανε σημαντικό αριθμό ατόμων με ιστορικό νόσησης, έδειξαν ότι: Στα 342 άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό νόσησης, ο τίτλος αντισωμάτων πολλαπλασιάστηκε μετά τη δεύτερη δόση. Εντυπωσιακότερη ήταν η αύξηση στις ηλικίες άνω των 50 στις οποίες, ενώ μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης παρατηρήθηκε σημαντικά μειωμένος τίτλος αντισωμάτων συγκριτικά με τον αντίστοιχο στις ηλικίες 20 έως 50, μετά τη δεύτερη δόση οι τίτλοι προσέγγισαν αυτούς των νεότερων ηλικιών.

Τα 59 άτομα με ιστορικό νόσησης εμφάνισαν, ήδη μετά την πρώτη δόση, πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, υψηλότερους και από αυτούς που εμφάνισαν τα άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο η δεύτερη δόση στους πρώην νοσήσαντες δεν αύξησε σημαντικά τους τίτλους αντισωμάτων.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τη δεύτερη δόση ήταν παροδικές, διάρκειας 1-3 ημερών (με ελάχιστες εξαιρέσεις που διήρκεσαν ως και 5 ημέρες) και ελαφρώς πιο έντονες από τις αντίστοιχες της πρώτης δόσης (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, πυρετική κίνηση 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου).

Συντονιστής της μελέτης ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Παπαζήσης σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».

Κορίνα Πατέλη-Bell: «Πλέον υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα»

Η ύπαρξη για πρώτη φορά μιας συνολικής μελέτης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε  ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αυτή του Economist Intelligence Unit, θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης καίρια ζητήματα αναφορικά με τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα και στη χώρα μας. Πλέον υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα.

Αυτό τονίζει η πρόεδρος του πρώτου μη κερδοσκοπικού φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, «FairLife- Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα», Κορίνα Πατέλη-Bell, η οποία συμμετείχε μαζί με την Αντιπρόεδρο, Εύη Χατζηανδρέου, στο διαδικτυακό συνέδριο του The Economist με θέμα «Η Ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο του πνεύμονα στη μετά-covid εποχή».

 

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε στις 2 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) παρουσιάστηκε η έκθεση του The Economist Intelligence Unit “Breathing in a New Era: a comparative analysis of lung cancer policies across Europe”. Θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική πρωτοβουλία της φαρμακοβιομηχανίας MSD να στηρίξει χορηγικά την μελέτη, χάρη στην οποία αυτό το σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

 

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, για την οποία υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ε.Ε., καθώς και στη σημασία της πρόσβασης όλων στις νέες θεραπείες. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι απόλυτη προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας  και οι επαγγελματίες υγείας, σε συνεργασία με τους –ιδιαίτερα ενεργούς– εκπροσώπους των ασθενών, θα συμβάλουν σε ένα αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο.

Η δημιουργία του FairLife LCC  έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στον χώρο της εκπροσώπησης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, ένα κενό που εντόπισε η μελέτη του Economist Intelligence Unit, τόνισε η πρόεδρος του FairLife LCC Κορίνα Πατέλη-Bell. Στο  VIDEO της ομιλίας της ανέφερε ότι καινοτόμα φάρμακα, ενώ βρίσκονται  σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών στο εξωτερικό, παραμένουν απροσπέλαστα για ασθενείς στην Ελλάδα. Ελάχιστες κλινικές μελέτες διενεργούνται στη χώρα μας, ενώ λόγω γραφειοκρατίας και νομοθετικού πλαισίου, αποκλείεται η εναλλακτική δυνατότητα πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα που μπορεί να είναι η μοναδική λύση για τους ασθενείς.

Αναφορικά με τους κύριους στόχους του FairLife LCC δήλωσε: “Με χαρά είδα ότι από τους κύριους στόχους που θέσαμε ως προτεραιότητες από την αρχή ήταν αντικείμενα της θεματολογίας της σημερινής ημερίδας – και σημεία που έχουν εντοπιστεί ότι χρήζουν άμεσης δράσης. Το πρώτο είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με την αξονική χαμηλής ακτινοβολίας σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο. Μια διαγνωστική εξέταση που –όπως συζητήθηκε– μπορεί να αυξήσει τη διάγνωση σε πρωιμότερα και όχι προχωρημένα στάδια καρκίνου του πνεύμονα και να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών. Ευελπιστούμε πως η αποζημίωση της συγκεκριμένης εξέτασης θα μπορέσει να μπει στον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του υπουργείου. Το δεύτερο αφορά την ανάλυση των βιοδεικτών στον καρκίνο του πνεύμονα. Η αξία των βιοδεικτών αναλύθηκε εκτενώς, από τους ειδικούς και είναι αδιαμφισβήτητη για το όφελος που έχουν για τους ασθενείς, προκειμένου να τους χορηγηθεί μια εξατομικευμένη θεραπεία. Το να χορηγούνται δωρεάν φάρμακα που να βασίζονται σε συγκεκριμένους βιοδείκτες, αλλά οι βιοδείκτες αυτοί να μην αποζημιώνονται δεν συμβαδίζει με κοινή λογική, περιορίζοντας αυτόματα τη χρήση τους σε όσους μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν”.

 

Η Εύη Χατζηανδρέου, ιατρός εξειδικευμένη στη δημόσια υγεία και αντιπρόεδρος του FairLife LCC, η οποία είχε μαζί με την Mary Bussell, επικεφαλή του Lung Cancer in Europe, τον συντονισμό πάνελ συζήτησης με θέμα: «Τhe role of stakeholders in ensuring a successful cancer control plan», τόνισε, μεταξύ άλλων ότι  τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην Ελλάδα σε σχέση με την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, δεν οφείλονται μόνον στην έλλειψη πόρων, αλλά κυρίως στην έλλειψη θεσμών και διαδικασιών, δηλαδή στην έλλειψη σωστής οργάνωσης της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα αρχής γενομένης από την έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και registries. Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό και την απογοήτευσή της που η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα κάποιο ίδρυμα παρηγορητικής–ανακουφιστικής φροντίδας (hospice) για τους ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου». (Δείτε το video της ομιλίας της κ. Χατζηανδρέου).

 

Covid-19: Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

Απαντήσεις σε ερωτήματα τόσο των κλινικών γιατρών όσο και των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια και την πανδημία COVID-19, επιχειρείται να δοθούν από ειδικούς σε πρόσφατο δημοσίευμα του JAMA. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.

Στην ερώτηση ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνει ο πληθυσμός η απάντηση είναι ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και όλοι οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα με όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι τα άτομα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, το CDC (Center for Disease Control and Prevention) ανακοίνωσε ότι 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τους επόμενους τρείς μήνες δεν χρειάζεται κάποιος να μπει σε καραντίνα μετά την έκθεση του σε θετικό κρούσμα. Παρότι είναι πιθανά ασφαλής η επαφή με κάποιον που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, και οι εμβολιασμένοι οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, ενώ οι συναθροίσεις πολλών ατόμων πρέπει να αποφεύγονται προς το παρόν.

Αναφορικά με το περιθώριο του κενού μεταξύ των δόσεων και την ανάμειξη των εμβολίων, CDC ανακοίνωσε ότι το περιθώριο μεταξύ των δύο δόσεων μπορεί να είναι το μέγιστο έως 6 εβδομάδες, καθώς το μεγάλο χρονικό κενό μεταξύ των δόσεων αφήνει τα άτομα με ανεπαρκή ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορεί δυνητικά να συμβάλλει στην εμφάνιση νέων στελεχών. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση ενός διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση από εκείνο που χορηγήθηκε στην πρώτη, ωστόσο δεν συνίσταται από το CDC εκτός από πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις. Επειδή ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων μπορεί να ενισχύει την ανοσία έναντι στον ιό, αυτή την περίοδο διενεργούνται κλινικές μελέτες που θα αποδείξουν τον ισχυρισμό αυτό.

 

ΗΛ. Μόσιαλος για παραλλαγές κορονοϊού και εμβόλια

 

Αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού, εμφανίζεται σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως τονίζει, τα δεδομένα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο συχνά αναφέρεται, και, συλλογικά, τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια θα είναι μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές.

Υπογραμμίζει ότι, ενώ διάφορες μελέτες εξετάζουν την πιθανότητα διαφυγής εξουδετέρωσης των παραλλαγών του ιού και ταυτόχρονα τα εμβόλια επανασχεδιάζονται, δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για το πως επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων COVID-19. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα και στην Ευρώπη, φαίνεται να προσφέρει σημαντική προστασία από σοβαρή νόσο λόγω λοίμωξης από τον κορονοϊό. Τα αποτελέσματα 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ήταν πολύ ενθαρρυντικά και για όσους συμμετείχαν και εκτέθηκαν στον ιό στη Νότιο Αφρική (όπου το εμβόλιο μείωσε την πιθανότητα για σοβαρή ή κρίσιμη λοίμωξη από Covid-19 κατά 81,7% και ήταν κατά 64% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά της νόσου με μέτριας έντασης συμπτώματα). Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι 28 ημέρες από τη χορήγηση του εμβολίου δεν πέθανε κανείς από αυτούς που κόλλησαν τον ιό, ούτε νοσηλεύθηκε. Αυτό ισχύει και για όσους είχαν κολλήσει την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής. Επίσης, η εταιρεία ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν επηρεάστηκε από τον υψηλό επιπολασμό της βραζιλιάνικης παραλλαγής. Τα δεδομένα από την ομάδα εμβολίων της Οξφόρδης-AstraZeneca δείχνουν ότι προστατεύει εξίσου από τη βρετανική παραλλαγή. Επίσης, θεωρήθηκε πως προσφέρει λιγότερη προστασία έναντι της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, ενώ επί του παρόντος δοκιμάζεται σε 100.000 υγειονομικούς στη Νότια Αφρική για να δουν αν αποτρέπει τη σοβαρή νόσο. Επιπλέον, προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει από την βραζιλιάνικη παραλλαγής. Σε δυο νέες εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύθηκαν, υπάρχουν αποτελέσματα για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Στην πρώτη που χρησιμοποιήθηκαν 20 δείγματα ορού από εμβολιασθέντες με το εμβόλιο της Pfizer, έγινε σύγκριση στην εξουδετέρωση του αρχικού στελέχους σε σχέση με τη βρετανική και την βραζιλιάνικη παραλλαγή και ήταν περίπου ισοδύναμες. Στην περίπτωση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής η εξουδετέρωση του ιού ήταν επίσης ισχυρή αλλά χαμηλότερη. «Τα καλά νέα είναι πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται συστηματικά και πως oι εταιρείες ανανεώνουν τα εμβόλια, έτσι ώστε να έχουμε εμβόλια που να αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές, εάν βέβαια χρειαστούν. Η Moderna έχει ήδη ετοιμάσει το νέο εμβόλιο, η AstraZeneca θα το έχει έτοιμο τον Οκτώβριο, ενώ η Pfizer θα χορηγήσει τρίτη δόση του υπάρχοντος εμβολίου σε εθελοντές, για να δούμε εάν έτσι ανταποκρίνονται καλύτερα, εάν κολλήσουν μία από τις νέες παραλλαγές του ιού», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος.

 

Νέο συμπλήρωμα διατροφής για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

 

Tο Eminotrol είναι ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής με 9 φυσικά δραστικά συστατικά (λυγαριά, black cohosh, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, βιταμίνη D3, μαγνήσιο, φασκόμηλο, πασιφλόρα και νυχτολούλουδο) για τον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων όλης της περιόδου της εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία. Oι γυναίκες μπαίνουν κατά μέσο όρο στην εμμηνόπαυση στα 51 τους χρόνια και συνεχίζουν να θεωρούνται νέες, καθώς έχουν ακόμα μπροστά τους τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής. Το Eminotrol απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που εισέρχονται στη φάση της περιόδου που σηματοδοτεί την μετάβαση στην εμμηνόπαυση και μετά από αυτήν.

Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται, έχουν πολλές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και συμπτώματα που επηρεάζουν πολύ την ποιότητα της ζωής της γυναίκας. Tο Eminotrol ελαχιστοποιεί το σύνολο των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και

βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των γυναικών. Είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans, δεν περιέχει λακτόζη, δεν περιέχει ζάχαρη και δεν περιέχει γλουτένη.

 

​Το Eminotrol απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που εισέρχονται στη φάση της περιόδου που σηματοδοτεί την μετάβαση στην εμμηνόπαυση και μετά από αυτήν.

Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται, έχουν πολλές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και συμπτώματα που επηρεάζουν πολύ την ποιότητα της ζωής της γυναίκας. Τα κυριότερα απο αυτά είναι:

 • Ακανόνιστη περίοδο
 • Εξάψεις
 • Νυχτερινή εφίδρωση
 • Κόπωση
 • Εναλλαγές διάθεσης
 • Προβλήματα στον ύπνο
 • Μειωμένη libido
 • Αύξηση βάρους
 • Επιβράδυνση μεταβολισμού
 • Αδύναμα μαλλιά / ξηρό δέρμα

 

Τα οφέλη του Eminotrol είναι σημαντικά:

 • Ελαχιστοποιεί το σύνολο των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
 • Βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των γυναικών.

 

Το Eminotrol είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans, δεν περιέχει λακτόζη, δεν περιέχει ζάχαρη και δεν περιέχει γλουτένη.