Θριάσιο: Κατατέθηκε ερώτηση για τα προβλήματα με την παροχή οξυγόνου στο νοσοκομείο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν ο Α. Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και 22 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την δυσχερή θέση που έχει περιέλθει η βασική νοσοκομειακή μονάδα της Δυτ. Αττικής, το ΓΝ “Θριάσιο”. Στην ερώτηση τονίζεται η τραγική υποστελέχωση των κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου που έχουν επιφορτιστεί με την ανταπόκριση στα περιστατικά covid-19 (Παθολογικό-Πνευμονολογικό-ΜΕΘ) αλλά και τα προβλήματα υποδομών, με κύριο την οριακή παροχή οξυγόνου.
Στην ερώτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στις αρχές του μήνα το Σωματείο Εργαζομένων απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με COVID-19 που νοσηλεύονται στο Θριάσιο (τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 75 ), οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη λειτουργία του νοσοκομείου και σε εξάντληση το ανεπαρκές προσωπικό των τμημάτων «πρώτης γραμμής». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 2 παθολογικές  κλινικές  στελεχώνονται με 10 μόνο ειδικευμένους ιατρούς και η Πνευμονολογική κλινική έχει μόνο 6 (οι 2 επικουρικοί), ενώ, εκτός από τους ασθενείς COVID-19, νοσηλεύονται σε αυτές τις κλινικές  και δεκάδες άλλοι παθολογικοί  και πνευμονολογικοί  ασθενείς.

Ανάλογη υποστελέχωση παρατηρείται και στη ΜΕΘ –COVID 19. Για την ανάπτυξη νέων κλινών  ΜΕΘ μετακινήθηκαν 3 γιατροί από το Αναισθησιολογικό και 2 γιατροί από τη Γενική ΜΕΘ – η οποία προφανώς αποδυναμώθηκε-  καθώς και 2 γιατροί από τα Νοσοκομεία Τζάνειο και Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Το Σωματείο Εργαζομένων υπενθύμισε επίσης ότι δεν έχουν συσταθεί και προκηρυχθεί ούτε οι 5 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, για τις οποίες υπάρχει αίτημα του νοσοκομείου από 28/9/2020.

Πέραν των παραπάνω ζητημάτων, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) κοινοποίησε επιστολή προς τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ εκφράζοντας την αγωνία των μελών της  για την απουσία σχεδίου από την πλευρά των προϊστάμενων αρχών, παρά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις και τις υποβολές προτάσεων από την πλευρά των ιατρών της ΕΝΛ. Έχει ζητηθεί, μεταξύ άλλων, επανειλημμένα και τεκμηριωμένα εδώ και ένα χρόνο να απαλλαγεί η Πνευμονολογική Κλινική του Θριασίου από τα αμιγώς πνευμονολογικά περιστατικά, αλλά η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ εξακολουθεί να αγνοεί την πρόταση, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των υφιστάμενων Κλινικών και οδηγώντας σε εξουθένωση τους Παθολόγους και Πνευμονολόγους του Νοσοκομείου.

Τέλος, στις 11-3-2021 κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση και στο Υπουργείο Υγείας επείγουσα  έκκληση υπηρεσιακών στελεχών αναφορικά με την οριακή παροχή οξυγόνου στο Νοσοκομείο, η οποία αδυνατεί να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, θέτοντας σε διακινδύνευση την ασφαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου .

Ανακοίνωση από τη Διοίκηση του Θριασίου Νοσοκομείου

Σε συνέχεια του εγγράφου του Διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας, o Διοικητής στο Θριάσιο Νοσοκομείο ανέφερε ότι το νοσοκομειο έχει ήδη προβεί σε ενέργειες ενίσχυσης του δικτύου οξυγόνου, καθώς και σε εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση πτώσης της πίεσης. Πιο συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί η πίεση του κεντρικού δικτύου και έχει αυξηθεί η παροχή οξυγόνου στις Κλινικές που χρειάζεται.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Νοσοκομείο έχει προμηθευτεί μεγάλο αριθμό μεγάλων φορητών φιαλών που μπορούν να αυξάνουν την πίεση τοπικά, όπου ενδεχομένως θα υπάρξουν αυξημένες ανάγκες (Κλινικές Covid), ενώ ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί οι εργασίες ενίσχυσης του κεντρικού δικτύου.

Να σημειωθεί ότι η λύση με τις μεγάλες φορητές φιάλες που «κουμπώνουν» στο δίκτυο, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί. Πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας, το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο κάνει και θα συνεχίσει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να την εξασφαλίσει, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca λόγω παρενεργειών

Μετά τη Νορβηγία και τη Δανία, η Ιταλία είναι ακόμα μία χώρα της Ε.Ε. που αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, με αφορμή κάποιες «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».  Ανάμεσα σε αυτές, όπως μεταδίδει η La Stampa, είναι δύο περιπτώσεις θανάτου που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Σικελία. Πρόκειται για ένα 43χρονο αξιωματικό του Ναυτικού που πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του, και για ένα επιθεωρητή της αστυνομίας 50 ετών ο οποίος πέθανε από θρόμβωση, 18 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Ήδη για τον θάνατο του πρώτου η εισαγγελία στις Συρακούσες έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση της οικογενείας του και η αυτοψία αναμένεται τις επόμενες ώρες. Νωρίτερα χθες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου: «Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca. Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων».

Προηγήθηκε η σχετική ανακοίνωση της Δανίας, με τη δανική εθνική υγειονομική αρχή να κάνει γνωστό ότι η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν τη συγκεκριμένη παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Moderna: Ξεκίνησε η χορήγηση εμβολίων για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η Moderna ανακοίνωσε πως ξεκίνησε τη χορήγηση της πρώτης δόσης των υποψήφιων ενισχυτικών εμβολίων έναντι της COVID-19 στους εθελοντές που συμμετέχουν στην μελέτη αξιολόγησης με σκοπό να καλυφθεί και η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτοι συμμετέχοντες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση των τροποποιημένων εμβολίων της εταιρείας έναντι της COVID-19. Η μελέτη συμπεριλαμβάνει 60 εθελοντές που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο mRNA-1273 κατά την Φάση 2. Η μελέτη θα αξιολογήσει δυο ενισχυτικά υποψήφια εμβόλια σε διαφορετική δοσολογία έναντι της μετάλλαξης B.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για την αξιολόγηση της χορήγησης μιας δόσης 50 μg του ενισχυτικού mRNA-1273 εμβολίου σε εθελοντές της Φάση 2 της μελέτης.

Στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με το αρχικό εμβόλιο της Moderna παρήγαγε εξουδετερωτικούς τίτλους έναντι όλων των βασικών παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί, συμπεριλαμβανομένου του B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και του νοτιοαφρικανικού στελέχους B.1.351, που όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν κατά 6 φορές μειωμένοι.

 

Η σοβαρή λοίμωξη covid-19 συσχετίζεται με 4 προϋπάρχουσες παθήσεις

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο «Journal of the American Heart Association» περιγράφηκε ότι από το σύνολο των 906.849 συνολικών νοσηλειών στις ΗΠΑ μέχρι το Νοέμβριο του 2020, το 30% συσχετίστηκε με την παχυσαρκία, το 26% με αρτηριακή υπέρταση, το 21% με σακχαρώδη διαβήτη και το 12% με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα. Συνολικά το 63,5% των νοσηλευομένων είχαν μία τουλάχιστον από αυτές τις συννοσηρότητες, και κάποιες από αυτές τις νοσηλείες ίσως να μην ήταν απαραίτητες, αν οι ασθενείς δεν τις είχαν.

Υπολογίστηκε έτσι ότι μία μείωση κατά 10% στις καταστάσεις αυτές στο γενικό πληθυσμό, θα μείωνε κατά 11,1% τις νοσηλείες από COVID-19 λοίμωξη. Ο Πρύτανης του «School of Nutrition Science and Policy» στο TUFTS University of Boston, Dariush Mozaffarian, αναφέρει ότι είναι λυπηρό ένα χρόνο μετά την έναρξη μίας πανδημίας που έχει οδηγήσει σε εκατομμύρια θανάτους και δεκάδες εκατομμύρια νοσηλείες, να μην έχει αντιμετωπιστεί ένας από τους βασικούς παράγοντες πρόληψης βαρύτερης πρόγνωσης, ο τρόπος ζωής.

Το μοντέλο της στατιστικής ανάλυσης έδειξε ότι η ηλικία και η εθνικότητα συσχετίζονται με τις νοσηλείες με βάση τις συννοσηρότητες αυτές. Για παράδειγμα, το 8% των νοσηλειών στις ηλικίες κάτω των 50 αποδόθηκε στο σακχαρώδη διαβήτη, και το 29% αντίστοιχα στις ηλικίες άνω των 65.Η παχυσαρκία είχε αρνητική επίδραση σε όλες τις ηλικίες ως παράγοντας νοσηλείας. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η νοσηλεία από COVID-19 λοίμωξη που αποδόθηκε σε αυτές τις τέσσερις καταστάσεις ήταν συχνότερη στους Αφροαμερικανούς σε σχέση με τους λευκούς, ενώ στους Λατίνους συχνότερα έπαιζε ρόλο ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. Για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης σε άτομα άνω των 65 ετών, συσχετίστηκε με το 25% των νοσηλειών σε λευκούς, το 32% στους Αφροαμερικανούς, και το 34% στους Λατίνους.

Στους ενήλικες μεταξύ 18 και 49 ετών, και οι τέσσερις παθήσεις αυτές φάνηκαν να προκαλούν περίπου το 39% των νοσηλειών στους Λευκούς και το 50% στους Αφροαμερικανούς. Οι συγγραφείς αναφέρουν, ότι παρότι τα δεδομένα αυτά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αιτιατού πιστεύουν ότι υπάρχει τέτοια σχέση, καθώς ο ιός αυτός δεν είναι απλά ένας αναπνευστικός ιός, αλλά φαίνεται ότι προκαλεί γενικευμένη αγγειακή φλεγμονή, που συσχετίζεται με τις μεταβολικές αυτές παθήσεις, και συμπεραίνουν ότι αν δεν υπήρχαν η λοίμωξη θα ήταν λιγότερο σοβαρή. Τα δεδομένα αυτά είναι συμβατά με προϋπάρχουσες παρατηρήσεις ότι οι ηλικιωμένοι με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή και πνευμονική νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο για βαρύτερη λοίμωξη COVID-19.

Παρότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τον κίνδυνο, δυσκολεύονται πολύ να αλλάξουν τρόπο ζωής, και προγράμματα που έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους και την άσκηση δεν έχουν λειτουργήσει ως τώρα. Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής αποτελούν παράγοντα γενικότερης νοσηρότητας παγκοσμίως, αλλά και  στη λοίμωξη COVID-19, και έτσι  η προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με σωματική άσκηση και σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή και τη μεταβολική υγεία του ατόμου, προφυλάσσοντας από τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Υπ. Εργασίας: Δωρεάν rapid test σε επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι προχωρά στη χρηματοδότηση προγράμματος διενέργειας rapid tests σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων άνω των 20 υπαλλήλων θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης  αντιγόνου του κορονοϊού (rapid test) μέχρι και 2 φορές το μήνα, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

«Στόχος είναι να εντατικοποιηθούν τα τεστ σε επιχειρήσεις όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται συγχρωτισμός του προσωπικού και κατ’επέκταση αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι τη «Φόρμα Αίτησης Δωρεάν Ελέγχου για COVID-19» εισερχόμενοι στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα στη διεύθυνση https://ergasia.testing.gov.gr/  συμπληρώνοντας το ΑΦΜ τους. Θα γινεται επαλήθευση ότι είναι εργαζόμενοι σε επιχείρηση άνω των 20 υπαλλήλων, μέσω διασύνδεσης με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση επιτυχούς επαλήθευσης του ΑΦΜ του εργαζόμενου, θα εμφανίζεται αυτόματα και το ΑΦΜ του Εργοδότη.

 

Υποστήριξη έργου με τίτλο «εφαρμογή μεταρρύθμισης του Συστήματος Δημόσιας Υγείας»

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση της πρότασης με τίτλο «Εφαρμογή Μεταρρύθμισης του Συστήματος Δημόσιας Υγείας», η οποία υπεβλήθη από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Τεχνικής Υποστήριξης (TSI).

Η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιολόγησε περισσότερες από 700 προτάσεις από τα 27 Κράτη – Μέλη, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων υπερέβη κατά πολύ την ετήσια κατανομή των 114.000.000 ευρώ, που προορίζονταν για το Μηχανισμό Τεχνικής Υποστήριξης (TSI).

Όλες οι υποβληθείσες προτάσεις συμμετείχαν σε μια εξαιρετικά απαιτητική και ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής, την οποία συνέδραμαν συμβουλευτικά και άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εν λόγω παρέμβαση είναι υψηλής σπουδαιότητας για την Δημόσια Υγεία, η οποία δοκιμάζεται πολλαπλώς στην παρούσα χρονική περίοδο, αλλά και μεγάλης κρισιμότητας για την υποστήριξη της εφαρμογής του Νόμου 4675/2020 «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας» και ειδικότερα του 5ετούς προγράμματος «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ».

ΠΟΕΔΗΝ: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει πως διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ από το περασμένο Σαββατοκύριακο σε νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα στο «Σισμανόγλειο», Κρατικό Νίκαιας, «Ερυθρός Σταυρός», «Αμαλία Φλέμιγκ» και «Γ. Γεννηματάς».

Μεταξύ των ασθενών είναι ένα βρέφος 5 ημερών, που νοσηλεύεται στο «Αγλαΐα Κυριακού» και περίπου 20 παιδιά του Δημοτικού στα τρία Παίδων της Αττικής και στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ, αυξήθηκαν κατά 27 οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων, φτάνοντας τους 506. Τα νέα κρούσματα ήταν 2.570, ενώ έχασαν τη ζωή τους  ακόμα 51 άνθρωποι. Από τα 2.570 νέα κρούσματα, τα 7 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 εκ των οποίων 51,6% άνδρες.

Παράλληλα, η γονιδιωματική ανάλυση από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης καταγράφει  εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα,  ενώ η παρουσία της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής παραμένει σχετικά περιορισμένη. Συγκεκριμένα, σε 400 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου και προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος  και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση B.1.1.318. Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων στην Αττική, που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18 Ιανουαρίου 202, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος.

 

 

Πανδημία: Τεράστιος ο αντίκτυπος στην υγεία των παιδιών

«Το παιδί είναι πρωτίστως παιδί, ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή, το φύλο, την ιθαγένεια ή το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, το καθεστώς διαμονής του ή το καθεστώς του ως μετανάστη» δήλωσε το Κοινοβούλιο χθες Πέμπτη σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 545 θετικές ψήφους, έναντι 24 αρνητικών και 119 αποχών. Το κείμενο υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει στα παιδιά η κρίση COVID-19, επιδεινώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο φτώχειας, επηρεάζοντας σοβαρά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσής τους σε βία και κακοποίηση.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει, όπως ανακοινώθηκε, νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αναλυτικότερα, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για κάθε παιδί, την πρόληψη φαινομένων πρόωρης εγκατάλειψης του συστήματος εκπαίδευσης και τη διασφάλιση ισότιμης ως προς το φύλο πρόσβασης στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς από την προσχολική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών Ρομά, των παιδιών με αναπηρίες και των παιδιών μεταναστών. «Η ψηφιακή εκπαίδευση δεν θα πρέπει ποτέ να αντικαθιστά μόνιμα τη δια ζώσης μάθηση», υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας επίσης να συμπεριληφθούν στα σχολικά προγράμματα κατάλληλες για την ηλικία πληροφορίες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η οποία έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας και του περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα ιδρύματα προστασίας έχουν καταστεί εξαιρετικά απρόσιτα. 23 κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει την οδηγία του 2011 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, γεγονός το οποίο οι ευρωβουλευτές θεωρούν απαράδεκτο.

 

H Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο covid-19 της Johnson & Johnson

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι της Covid-19 σημειώνει καθυστερήσεις, λόγω προβλημάτων εφοδιασμού στην αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας και πολύ πρόσφατα λόγω ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια για τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca, που οδήγησαν κάποιες χώρες στην προσωρινή διακοπή της χρήσης του. Ένα τέταρτο εμβόλιο βρίσκεται τώρα καθ’ οδόν, αν και δεν πρόκειται να διορθώσει αμέσως το έλλειμμα της προσφοράς. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκριναν χθες το εμβόλιο της J&J για χρήση σε χώρες-μέλη, καθιστώντας το εμβόλιο μια σημαντική επιλογή, καθώς πρόκειται για εμβόλιο μιας δόσης.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο στην παρούσα φάση, καθώς η J&J δήλωσε ότι αναμένει να ξεκινήσει ευρωπαϊκές παραδόσεις το δεύτερο 15θήμερο του Απριλίου. Εν τω μεταξύ, η J&J αυξάνει την εφοδιαστική αλυσίδα της στην ΕΕ, με στόχο να προσφέρει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις φέτος. Σε διεθνές επίπεδο, η εταιρεία πιέζει για παραγωγή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021. Η εταιρεία ενημέρωσε πρόσφατα αξιωματούχους της ΕΕ ότι «βρισκόταν υπό πίεση» για να παραδώσει προμήθεια 55 εκατομμυρίων δόσεων εντός του δευτέρου τριμήνου, για την οποία είχε δεσμευτεί, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters.