135 άνθρωποι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ

Δεκάδες άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι και παραμένουν εκτός ΜΕΘ περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης κλινών ΜΕΘ αυτή την στιγμή 135 περιστατικά covid και non -covid χρειάζονται κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ

ΚΑΤ 49 στα 51 – κενά 2
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 14 στα 14
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 9 στα 9
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 16 στα 16
ΕΛΠΙΣ 6 στα 6
ΝΙΜΙΤΣ 6 στα 6
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 12 στα 12 και 4 διασωληνωμένοι στη ΜΑΦ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 58 στα 58
ΣΩΤΗΡΙΑ 76 στα 84 – κενά 8
ΘΡΙΑΣΙΟ 17 στα 17
ΑΤΤΙΚΟ 43 στα 43
ΤΖΑΝΕΙΟ 10 στα 10
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 12 στα 12

Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνωμένων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021,  ανακοίνωσε 3.465 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (67.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.516 ασθενείς

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -8.97%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Ο ΠΟΥ συνιστά τη συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών. Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνάντηση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

 

 

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτη Κατσίβελα, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021.

 

Στη διαδικτυακή συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο όχι μόνο τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών σε μεταγγίσεις αίματος, αλλά και την επιβεβλημένη ανάγκη για ανάπτυξη κουλτούρας συστηματικής εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας.

 

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναγνώρισαν το διαχρονικά σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Ε.ΚΕ.Α στη χάραξη πολιτικών υγείας και συγκεκριμένα στον τομέα της επάρκειας αίματος και επανέλαβαν την πάγια θέση ότι το υγειονομικό σύστημα οφείλει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων αίματος, όχι μόνο κατά περίπτωση και πυροσβεστικά, αλλά σε διαρθρωτικό επίπεδο στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού διασφάλισης την επάρκειας. Σε αυτή τη διαδικασία, το Ε.ΚΕ.Α. οφείλει να αναλάβει έναν αναβαθμισμένο, κεντρικό και συντονιστικό ρόλο. Παράλληλα, κρίνεται επιβεβλημένη η ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα θέτει στο επίκεντρο την αξία της εθελοντικής και όχι της ανταλλακτικής αιμοδοσίας, που συχνά κρατά δέσμιους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από μετάγγιση και υποχρεούνται να αναζητήσουν αιμοδότες στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον τους.

 

Με γνώμονα τις κοινές αξίες και αρχές που μοιράζεται με το Ε.ΚΕ.Α. και αφουγκραζόμενη τις αυξημένες ανάγκες για αίμα αλλά και τη μειώμενη προσφορά εν μέσω της πανδημίας, η Ένωση Ασθενών επιβεβαίωσε την προθυμία της συνομοσπονδίας να υποστηρίξει και να συνδράμει πολυδιάστατα στο έργο του Κέντρου, με γνώμονα τη διασφάλιση της πρόσβασης του κάθε πολίτη και του κάθε ασθενή στο αίμα όταν αυτό κρίνεται επιστημονικά επιβεβλημένο.

 

Από τη μεριά του ο κ. Κατσίβελας τόνισε πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη κουλτούρας αιμοδοσίας ήδη από το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τη μείωση του ποσοστού εθελοντικής αιμοδοσίας, λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Ε.ΚΕ.Α. τόσο διαχρονικά, όσο και κατά την τρέχουσα έκτακτη περίοδο, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη διασφάλιση της ασφάλειας του αίματος και των παραγώγων του, καθώς και τη βέλτιστη διαχείριση του.

 

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη βούληση αλλά και την αναγκαιότητα της συνεργασίας τους που θα συμβάλλει θετικά στην επίλυση χρόνιων προκλήσεων που συνοδεύουν την αιμοδοσία και τη διαχείριση αίματος στη χώρα.

 

Εμβόλιο Covaxin της Ινδίας: 81% αποτελεσματικό έναντι του Sars-Cov-2

Η Ινδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bharat Biotech ανακοίνωσε ότι το Covaxin® (BBV152), το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε και εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση στην Ινδία, αποδείχθηκε ότι ήταν περίπου 81% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 σε μια ενδιάμεση ανάλυση των κλινικών μελετών που συνεχίζουν να διεξάγονται.  Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για το εμβόλιο αυτό. Η ενδιάμεση ανάλυση αξιολόγησε δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που αφορούσε 25.800 άτομα ηλικίας 18-98 ετών, η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ινδία. Η δοκιμή περιλάμβανε 2.433 άτομα άνω των 60 και 4.500 άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν ήταν σε χαμηλά επίπεδα και ήταν ισορροπημένες μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το  Covaxin και αυτών που έλαβαν το  εικονικό φάρμακο.

Εκτός από τα κλινικά δεδομένα, μια προκλινική μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ινδίας  υποδεικνύει ότι τα επαγόμενα από το Covaxin αντισώματα μπορούν να εξουδετερώσουν και παραλλαγές του ιού όπως τα στελέχη  του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλα στελέχη.

Το εμβόλιο Covaxin περιέχει απενεργοποιημένο ιό SARS-CoV-2, ο οποίος παράγεται σε ειδικά κύτταρα Vero. Είναι σταθερό σε θερμοκρασίες απλού ψυγείου και αποστέλλεται ως έτοιμο προς χρήση υγρό, γεγονός που επιτρέπει τη διανομή του χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα κανάλια εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων.

Η Bharat Biotech αναμένει να κοινοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα της δοκιμής καθώς διατίθενται επιπλέον δεδομένα. Προβλέπεται μια πρόσθετη ενδιάμεση ανάλυση όταν στην μελέτη φτάσουν  τις 87 οι περιπτώσεις και η τελική ανάλυση προγραμματίζεται στις  130 περιπτώσεις επιβεβαιωμένης COVID-19.

Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού στη Γαλλία

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) της  Γαλλίας, στο νοσοκομείο της κοινότητας Λανιόν στο νομό Κοτ-ντ’Αρμόρ της Βρετάνης, εντοπίστηκε ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.  Οι πρώτες αναλύσεις δε δείχνουν πως η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή θανατηφόρα, ωστόσο,  φαίνεται πως η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη από τα συμβατικά τεστ. Οι Γάλλοι επιστήμονες  τονίζουν ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με το νέο στέλεχος, εμφάνισαν συμπτώματα μόλυνσης, αλλά τα μοριακά τεστ PCR στα οποία υποβλήθηκαν βγήκαν αρνητικά.

Οι επιστήμονες κινητοποιήθηκαν μετά από την «επαναλαμβανόμενη αναντιστοιχία» ανάμεσα στα κλινικά συμπτώματα των ασθενών και τα αρνητικά «αποτελέσματα στις ρινοφαρυγγικές εξετάσεις». Το γεγονός ώθησε τις υγειονομικές αρχές να ξεκινήσουν μοριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Pasteur και αποκάλυψαν «μια νέα μετάλλαξη που φέρει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S αλλά και σε άλλες ιογενείς περιοχές”, διευκρίνισε το DGS σε ένα μήνυμα που απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας της χώρας. Επειδή η μετάλλαξη της Βρετάνης εντοπίστηκε πρόσφατα και δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη σημαντική μελέτη για τις επιπτώσεις της. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) της Γαλλίας διευκρινίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεξοδικές έρευνες για την εκτίμηση της μεταδοτικότητας, της σοβαρότητας «και του πιθανού κινδύνου ανοσολογικής διαφυγής αυτής της νέας παραλλαγής».

 

Και Φτάσαμε στην Επαγγελματική Εξουθένωση

 

Άρθρο της Ελισσάβετ Κάλμπαρη (MISCP), Health & Neuro Psychologist – Executive & HCP Trainer, Founder of Self Balance

 

 

Το τελευταία διάστημα όλο και περισσότερες συζητήσεις και μελέτες πραγματοποιούνται σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και την κόπωση που έχει επέλθει σε όλους, λόγω των συνθηκών της καθημερινότητάς μας.

 

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις όμως στον χώρο της  υγείας, είτε λόγω της υπεραυξημένης ανάγκης περίθαλψης περιστατικών, είτε λόγω της υπερπροσπάθειας άσκησης των καθηκόντων σε ένα σύστημα που αρχικά δυσκολεύτηκε να βρεί την ισορροποία του, φάνηκε να  οδηγεί πολλούς επαγγελματίες υγείας σε επαγγελματική εξουθένωση στις ημέρες μας.  Συνεχίζοντας ακούραστοι για ένα χρόνο τώρα να προσφέρουν τη βοήθειά τους (με όσα  σωματικά και ψυχικά αποθέματα τους έχουν μείνει), θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις συνέπειες αυτής της επιβάρυνσης την επόμενη ημέρα, τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύστημα υγείας.

 

Τα τελευταία χρόνια ο όρος ψυχική ανθεκτικότητα (resilience), έχει αρχίσει και εισαγάγεται και στο χώρο των επαγγελματιών υγείας με παρεμβάσεις που αναφέρονται τόσο σε ατομικό επίπεδο αυτοφροντίδας και υποστήριξης του επαγγελματία υγείας, όσο και σε  επίπεδο ευθύνης που φέρει η διοίκηση ενός νοσοκομείου ή μιας μονάδας.   Ψυχική ανθεκτικότητα σημαίνει να επανέρχομαι στην αρχική μου κατάσταση, να ανακάμπτω μετά από έντονη πίεση, και να απορροφώ την ενέργεια χωρίς παράπλευρες απώλειες.  Κάπως  όπως το καλάμι που δεν σπάει με τον δυνατό αέρα, λυγίζει και επανέρχεται στην πρότερή του κατάσταση.  Αυτήν την ευλυγισία – την ελαστικότητα- ως δεξιότητα είναι που εξετάζουμε και επιδιώκουμε να διαθέτουν οι επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που ζούμε όλοι σήμερα.

 

Όροι όπως “ανθεκτικότητα”,  “ενσυναίσθηση”,  “προσαρμοστικότητα”, “αποτελεσματική επικοινωνία” και “ενεργητική ακρόαση”, ή “διαχείριση χρόνου και συγκρούσεων“, “συναισθηματική νοημοσύνη”, είναι συχνοί όροι στους χώρους των επιχειρήσεων και των στελεχών.  Καθημερινά στελέχη εμψυχώνονται, προετοιμάζονται στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ηγηθούν στον κλάδο τους, να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους, να ανταποκριθούν στις καθημερινές προκλήσεις.  Το γεγονός λοιπόν ότι οι βασικές αυτές δεξιότητες ήταν ήδη μέρος της καθημερινής εκπαίδευσης στελεχών ακόμα και πριν την πανδημία, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες υγείας για τους οποίους τέτοια εκπαίδευση θεωρούνταν περιτή ή πολυτέλεια, πάντα με έκανε να αναρωτιέμαι.   Ίσως γιατί εσφαλμένα πιστεύουμε όλοι ότι όσο περισσότερο πόνο αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ένας επαγγελματίας υγείας τόσο πιο ανθεκτικός γίνεται.

 

Η εμπειρία μου αλλά και το ερευνητικό μου έργο τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και της υποστήριξης επαγγελματικών υγείας, ασθενών και στελεχών, δεν με αφήνει να διαχωρίσω τον επαγγελματία υγείας από ένα στέλεχος σε μία επιχείρηση.  Θα έλεγα ότι οι επαγγελματίες υγείας (περισσότερο και από στελέχη επιχειρήσεων, ακριβώς επειδή συναντρέφονται με τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη ζωή και επομένως με τα ανθρώπινα συναισθήματα) έχουν ανάγκη βοήθειας τόσο στη διαχείρηση του ίδιου τους του εαυτού, όσο και στη διαχείρηση των ασθενών τους.  Μία τέτοιου είδους προσέγγιση, δε, πρέπει να θεωρείται θεμέλιος λίθος στην αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης.  Η κρίση, μέσα από τις αυξημένες ώρες εργασίας, την “αναρχία” που επικράτησε σε όλα τα επίπεδα της εργασίας, την αβεβαιότητα για το αύριο και την έλλειψη χρόνου για να εκφραστούν συναισθήματα, οδήγησε πολλούς στην επαγγελματική εξουθένωση.  Ο όρος Burnout (επαγγελματική εξουθένωση) δεν αφορά μόνο στην επαγγελματική κόπωση αλλά και στην συναισθηματική εξάντληση (emotional exhaustion), στην αποπροσωποποίηση του ατόμου στο χώρο εργασίας  (depersonalization) και στο μειωμένο αίσθημα προσωπικής επίτευξης και δυσαρέσκειας (low personal accomplishment).   Δεδομένου ότι τελικά το συναίσθημα είναι ο μηχανισμός που μας καθορίζει, μας καθοδηγεί και ορίζει τη συμπεριφορά και τη σκέψη μας, είναι σημαντικό και οι επαγγελματίες υγείας να διαμορφώνουν αντίστοιχους μηχανισμούς ώς προς τη θωράκιση θετικών συναισθημάτων που απορρέουν από την προσφορά τους στον χώρο της υγείας, όπως είναι τα συναισθήματα ικανοποίησης, αποδοχής, αναγνώρισης και συμπαράστασης.

Ένα σύστημα υγείας που θα αναγνωρίζει το συναίσθημα του εργαζομένου, την προσφορά του και θα ενισχύει τόσο το περιβάλλον ώς προς την εργασιακή βελτίωση όσο και ως προς την συναισθηματική ενίσχυση αυτών, πάντα ξέρουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.  Ένας ικανοποιημένος  και ανθεκτικός επαγγελματίας υγείας θα μπορέσει να συνεργαστεί καλύτερα με τον ασθενή του, θα επικοινωνήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά, θα διαχειριστεί το χρόνο του στο νοσοκομείο και θα αντιμετωπίσει το καθημερινό άγχος με άλλα εφόδια.  Ένας εξουθενωμένος επαγγελματίας υγείας θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τον ασθενή του, θα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και τις γνώσεις του, θα αμελήσει όμως τη δική του υγεία και αυτό θα είναι η “αχίλλειος πτέρνα” για όλους μας όταν συμβεί!

 

 

 

Εκκενώνεται ο Ερυθρός Σταυρός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός εκκενώνεται από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, μετά από εντολή που δόθηκε να μετατραπεί σε νοσοκομείο για περιστατικά κορονοϊού. Tα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου με δεκάδες ασθενείς να βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ ενώ το ιατρικό προσωπικό έχει πλέον προχωρήσει και σε επιλογή ασθενών. Παράλληλα, ολοένα και αυξάνονται οι ασθενείς που διασωληνώνονται και παραμένουν εκτός ΜΕΘ.  Σύμφωνα με τους γιατρούς των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες ΜΕΘ, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ σε αναμονή άδειων κλινών που δεν υπάρχουν.

ος.

 

Πάνω από 120 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Την ασφυκτική πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ με ασθενείς διασωλημένους εκτός ΜΕΘ που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καταγγέλλει με ανάρτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. «120-125 συνάνθρωποι μας είναι διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες σε απλό κρεβάτι και αναγκαστικά δε λαμβάνουν την παρακολούθηση και υποστήριξη που απαιτεί η κατάσταση τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης ενώ προσθέτει ότι οι 70 εξ’αυτών είναι ασθενείς με κορονοϊό και η λίστα του ΕΚΑΒ για ασθενείς που αναζητούν κρεβάτι ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή εικοσιτέσσερις σελίδες. Ο κ. Πολάκης  ζητάει να ξεκινήσουν οι θεραπείες αντισωμάτων και να δημιουργηθεί «ομάδα κρούσης» γιατρών εντατικολόγων γαι να δώσει βοήθεια συγκεκριμένη και πρακτική στους γιατρούς που νοσηλεύουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαρτίου 1.533 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 666 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα. Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι που έφθασε τους 605 ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 και οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59.

Μ. Θεοδωρίδου: Σε όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί θρομβοεμβολικά επεισόδια

«Σε όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί θρομβοεμβολικά επεισόδια. Τώρα τα φώτα της δημοσιότητας και η επικέντρωση έχει γίνει στην AstraZeneca, αλλά αν κανείς δει λεπτομερώς τις ανεπιθύμητες ενέργειες και των άλλων εμβολίων, υπάρχουν και εκεί ανάλογα θρομβοεμβολικά επεισόδια», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη χώρα μας. Αναφερόμενη στην απόφαση της Επιτροπής να συνεχιστούν τα εμβόλια της Astra Zeneca στην Ελλάδα, τόνισε ότι λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή διερευνά, όλες τις περιπτώσεις και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιαζόμενων ατόμων, δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων απ’ ότι τα επεισόδια που συμβαίνουν στο γενικό πληθυσμό. Η εμφάνισή τους μπορεί να είναι μία χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση.

Η κ. Θεοδωρίδου μετέφερε ακριβώς τη διατύπωση στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: «Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO, καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19». Σχετικά με τη χρήση αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι αυτό είναι ένα λάθος και ότι οι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόληψη.

Μ. Δερμιτζάκης: Yπερβολή η αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Αstrazeneca

Για «φασαρία πολιτικής φύσεως» που δεν έχει να κάνει με το ίδιο το εμβόλιο, έκανε λόγο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στην ΕΡΤ για το ζήτημα που έχει ξεσπάσει σχετικά με  πιθανολογούμενες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Παράλληλα, χαρακτήρισε υπερβολική την κίνηση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου που έγινε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και πρότεινε στους πολίτες που έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό τις τελευταίες ημέρες να προχωρήσουν σε αυτόν χωρίς επιφυλάξεις και φόβο. Για τα μέτρα του lockdown που βρίσκονται σε ισχύ ο κ. Δερμιτζάκης, ανέφερε ότι δεν αποδίδουν καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να έχουν αυξητικές τάσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να δούμε μέχρι τον Απρίλιο 4.000 ή ακόμα και 5.000 κρούσματα. Τέλος ο καθηγητής πρότεινε ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς ώστε να διοχετευθεί αυτός ο συνωστισμός σε χώρους που θα λειτουργούν με κανόνες και θα ελέγχονται περισσότερο, αλλά και αυτό έχει το ρίσκο του, σημείωσε. Πάντως υπογράμμισε πως κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο.