Περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική περνάει στην επόμενη φάση για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως ανακοίνωσε  χθες το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε για την Αττική περίπου 550 επιπλέον κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, στις εφημερίες του ΕΣΥ μπαίνει και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ενώ σε αποκλειστικά COVID νοσοκομείο μετατρέπεται και το νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, δηλαδή, ο Ερυθρός Σταυρός. Αναλυτικότερα, στη διάθεση του ΕΣΥ τίθενται 300 ακόμη κλίνες από τον Όμιλο Hellenic HealthCare Group (HHG), 100 κρεβάτια από το Ιασώ, 50 από το Ιατρικό Αθηνών και 100 ΜΕΘ COVID, 60 από την Ευρωκλινική, 40 από τον Όμιλο Βιοϊατρική, καθώς και άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Το σύνολο των παραπάνω κλινών διατίθεται στο ΕΣΥ με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Παράλληλα, μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid  και το Σισμανόγλειο, θα ενισχυθεί με  10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας δια της ΙΦΕΤ Α.Ε. προμηθεύτηκε και παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ., και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι νοσηλευόμενοι με COVID ανέρχονται σε όλη τη χώρα σε 4.648, εκ των οποίων οι 1.000 έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα. Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι σήμερα 381, από 229 πριν από ένα μήνα, και οι απλές κλίνες Covid στην Αττική είναι σήμερα 2.961, από 1.600 πριν από ένα μήνα

Προειδοποίηση Κικίλια για επίταξη ιδιωτών γιατρών

Την έκκληση του υπουργείου Υγείας στους  ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι επιπλέον δομές, επανέλαβε στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τόνισε δε, ότι σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν 200 εθελοντές, σε 48 ώρες θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επίταξη των υπηρεσιών τους.

Εν τω μεταξύ, δεκαπέντε ακόμα γιατροί προστέθηκαν στη λίστα των μελών του ΙΣΑ που θα συνδράμουν το σύστημα υγείας ενάντια στην πανδημία. Πρόκειται για 9 παθολόγους, 3 αναισθησιολόγους και 3 πνευμονολόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΙΣΑ και του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι τώρα 45 ιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία. Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Κάνω έκκληση και προσωπικά στους συναδέλφους να συνδράμουν στον εθνικό σκοπό και να συμβάλλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά και έχει την ανάγκη μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση». Σημειώνεται ότι χθες ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και των εκπροσώπων των Επιστημονικών Ενώσεων όπου συζητήθηκαν οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με την πορεία της επιδημίας καθώς και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όπου δίνεται η μάχη με την πανδημία.

 

 

 

Ν. Παπαευσταθίου: Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του  πως το σύστημα θα αντέξει και θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση.

Ο κ. Παπαευσταθίου παρέθεσε στοιχεία που αφορούν στις διακομιδές ασθενών από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι την 1η Μαρτίου 2021. «Οι διακομιδές ασθενών είναι περίπου 61.000 με τις 100 από αυτές να είναι αεροδιακομιδές», σχολίασε και πρόσθεσε «Στις τελευταίες 17 ημέρες που υπάρχει έξαρση της πανδημίας και ζούμε τις πιο δύσκολες στιγμές, έχουμε 7.500 διακομιδές εν των οποίων οι 3.700 είναι στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

«Περισσότεροι από 200 ασθενείς με κορονοϊό διακομίζονται κάθε ημέρα με ασθενοφόρα στην Αττική. Όλες οι υπόλοιπες διακομιδές για τις άλλες παθήσεις φτάνουν περίπου τις 500 με 600. Αν το συνδυάσουμε με τις εισαγωγές στην Αττική που είναι περίπου 140 την ημέρα, καταλαβαίνουμε ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση», υπογράμμισε. Σχετικά με τις λίστες αναμονής τόσο σε περιστατικά Covid, όσο και σε non Covid, ο κ Παπαευσταθίου διευκρίνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία τους οφείλεται στη δυνατότητα που έχουν κάποιες ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν ή να μην αντιμετωπίσουν κάποιους ασθενείς αναλόγως με τις παθήσεις τους».

Στις 23 Μαρτίου το κορυφαίο συνέδριο αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας

Με τη συμμετοχή 25 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκπρόσωπων της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικών φορέων και διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ανοίγει διαδικτυακά στις 23 Μαρτίου, η αυλαία του μεγαλύτερου ετήσιου συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα. Το 6ο  κατά σειρά συνέδριο, με τίτλο «The role of HTA in the era of radical changes & disruptive innovation» διοργανώνεται από το Health Daily και τη Boussias Communications υπό την αιγίδα της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ, του PIF και του ΣΑΦΕΕ. Ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στη χώρα μας, το συνέδριο προσφέρει στους εμπλεκόμενους θεσμικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, την ευκαιρία να συζητήσουν σε βάθος τις στρατηγικές και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, με ριζικές αλλαγές στα θεραπευτικά πρότυπα, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας. Ειδικότερα, θα συζητηθούν καίρια θέματα σχετικά με την αξιολόγηση των ορφανών φαρμάκων, των νέων γονιδιακών/ κυτταρικών θεραπειών και της εξατομικευμένης θεραπείας, αλλά και με τα νέα μοντέλα χρηματοδότησης που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ),  Agata Jakoncic, Πρόεδρος Pharma Innovation Forum (PIF) και Γεώργιος Τσιακαλάκης, Διευθυντής Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Πρόεδρος της 9μελούς Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου είναι ο Πάνος Καναβός, Deputy Director, LSE Health, Department of Social Policy, LSE. Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ.

Εγγραφές και πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, στο σύνδεσμο: https://www.htaconference.gr/

 

Ελλάδα: Διπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και δια σωληνωμένους

Διπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα κορονοϊού και διασωληνωμένους ασθενείς κατέγραψε η χώρα μας χθες Τετάρτη 17 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν  3.465 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό ενώ τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν 63.654 .

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, 1.701 εντοπίζονται στην Αττική, 394 στη Θεσσαλονίκη, 130 στην Αχαΐα και 114 στη Λάρισα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Παράλληλα, αυξητικές τάσεις που σε κάποιες περιοχές της χώρας αγγίζουν και το 1.000% παρατηρούνται στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στην Περιφέρεια Αττικής, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, ενώ σχετική σταθεροποίηση είχε παρατηρηθεί, πάντα σε υψηλά επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μία ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +41% στη Λάρισα έως και +1.000% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι μεταβολές που παρατηρούνται στην Πάτρα (+3%) και στον Βόλο (-7%), όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένει ουσιαστικά σταθερή σε σχετικά υψηλά, όμως, επίπεδα.

 

ΗΠΑ: Γεννήθηκε το πρώτο βρέφος με αντισώματα στον κορονοϊό

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, γεννήθηκε το πρώτο βρέφος με αντισώματα κατά του κορονοϊού. Η μητέρα του βρέφους είναι υγειονομικός και της είχε χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου της MODERNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τον Ιανουάριο. Το κοριτσάκι που έφερε στη ζωή, μετά τις εξετάσεις που έκανε, βρέθηκε με αντισώματα IgG στο αίμα του. Σύμφωνα με την Guardian, oι γιατροί ανέφεραν ότι χάρη στα αντισώματα «υπάρχει πιθανότητα για προστασία και μείωση του κινδύνου λοίμωξης του μωρού μετά τον εμβολιασμό της μητέρας». Τόνισαν, ωστόσο, πως το θέμα χρειάζεται παραπάνω διερεύνηση για να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως τα νεογέννητα έχουν και σε ποιο βαθμό προστασία έναντι του κορονοϊού. Όπως τόνισαν, σταδιακά θα γεννηθούν πολλές χιλιάδες μωρά από εμβολιασμένες κατά του κορονοϊού μητέρες και γι’ αυτό χρειάζονται μελέτες που θα εστιάσουν στο κατά πόσο μεταφέρονται αντισώματα από τη μητέρα στο μωρό της. Σημειώνεται ότι ήδη κάποιες  φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν γυναίκες σε εγκυμοσύνη στις μελέτες των εμβολίων τους.

Μ. Δερμιτζάκης: Πολίτες και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους

Να ανασταλούν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και να μεταφερθούν όλες οι δραστηριότητες των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους αλλά πάντα με μάσκα, προτείνει με ανάρτησή του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, παρά  την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Δερμιτζάκη αναφέρει τα εξής: «Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω ή σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων, ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κ.λπ), ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα. Και φυσικά μάσκα παντού και πάντα! Δε βλέπω άλλη λύση».