Απ. Βαλτάς: Πενταπλάσια η επισκεψιμότητα στα φαρμακεία με τα self τεστ

Τη θέση των φαρμακοποιών σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάθεση self test από τα φαρμακεία, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς  σε σημερινή συνέντευξη τύπου. Όπως τόνισε, το ΔΣ του ΠΦΣ είχε προτείνει τη διενέργεια rapid test από τα φαρμακεία με χρέωση του πολίτη και μέσω ειδικών διαδικασιών, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα self test είναι μια άλλη ιστορία, που η κυβέρνηση την ανήγγειλε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς, η οποία διαδικασία προαπαιτεί να έχουν λυθεί προηγουμένως συγκεκριμένα  προβλήματα. Ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι στην περίπτωση των    self tests η επισκεψιμότητα των φαρμακείων θα πενταπλασιαστεί, καθώς πρόκειται για διάθεση περίπου 40 εκατ τεστ τον μήνα,  όπως είπε, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διανομής τους ανάλογα με τη δυνατότητα του κάθε φαρμακείου, να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπορεί να σημειώνει ο φαρμακοποιός ποιος και πότε πήρε το κάθε τεστ, συνεννοήσεις με φαρμακαποθήκες, κ.ά. Τα τεστ αυτά θα είναι δωρεάν προς τους πολίτες τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, το ζήτημά μας δεν είναι η αμοιβή μας όπως ακούγεται αλλά πρέπει να έχουμε ενημέρωση και να έχουμε διασφαλίσει την ασφάλεια του πολίτη, δήλωσε. Μια συμβολική αμοιβή όπως και στην περίπτωση των εμβολίων θα έπρεπε να δοθεί είπε ο κ. Βαλτάς, αλλά δεν αυτό το ζήτημα μας, τόνισε.

 

Κορύφωση της επιδημίας ανά την υφήλιο- τι αναφέρει η διεθνής βιβλιογραφία

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό nature διερευνάται αν έχουμε φτάσει  την κορύφωση στην πανδημία του COVID-19 ανά την υφήλιο.

Καθώς o αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται παγκοσμίως και οι προσπάθειες μαζικού εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη, προκύπτει το ερώτημα αν έχει κορυφωθεί η πανδημία COVID-19; Παρότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, η πιθανότητα διαφυγής των μεταλλαγμένων στελεχών από την προϋπάρχουσα ανοσία προκαλεί βάσιμες ανησυχίες. Επιπλέον σε αρκετές περιοχές η ανοσία του πληθυσμού και η εμβολιαστική κάλυψη είναι  χαμηλή που συνεπάγεται  ότι οι πληθυσμοί είναι σε μεγάλο βαθμό ευάλωτοι.

Στις 11 Ιανουαρίου, καταγράφηκε το ρεκόρ των 740.000 νέων κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, ακολουθούμενο μετά από 2 εβδομάδες από το μέγιστο στον ημερήσιο αριθμό θανάτων (14.400). Μετά από αυτήν την κορύφωση, οι αριθμοί μειώνονται συνεχώς έως τις 20 Φεβρουαρίου, όταν καταγράφηκαν περίπου 360.000 κρούσματα και λιγότεροι από 9.500 θάνατοι.

Η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων συνέβη ως συνέπεια του αυξανόμενων εμβολιασμών παγκοσμίως. Από τις 16 Μαρτίου, σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19, ενώ έχουν χορηγηθεί συνολικά περίπου 390 εκατομμύρια δόσεις.

Κάποιοι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η πανδημία έχει ήδη κορυφωθεί. Παρότι νέα πανδημικά κύματα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων θα εμφανιστούν τοπικά, όμως, αναφορικά με τον κρούσματα και τους θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα, «το χειρότερο σενάριο αποτελεί παρελθόν», υποστηρίζει ο Δρ. Ramanan Laxminarayan.

Η μείωση στον αριθμό κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί. Αυτό το φαινόμενο είναι έντονο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Νέα Υόρκη, ή σε χώρες, όπως η Ινδία και το Μεξικό. «Αυτά τα μέρη έχουν ήδη ξεπεράσει την πιο επικίνδυνη φάση της πανδημίας».

Άλλες χώρες, όμως, όπου μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού εξακολουθούν να είναι επίνοσα, δηλαδή να μην έχουν αναπτύξει ανοσία, όπως για παράδειγμα, στην Κίνα, την Σιγκαπούρη και την Νότια Κορέα είναι πιθανό να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν τα μέτρα δημόσιας υγείας για τον έλεγχος μελλοντικής διασποράς του ιού.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν άγνωστα σημεία αναφορικά με την πανδημία, όπως η διάρκεια της ανοσίας έναντι επαναμόλυνσης, καθώς και το απρόβλεπτο της βιολογίας του ιού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται ελαφρώς και πάλι από τα τέλη Φεβρουαρίου και ο ημερήσιος αριθμός τους κυμαίνεται περίπου σε 438.000 περιστατικά.

Οι ερευνητές που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός κρουσμάτων δεν θα προσεγγίσει τον μέγιστο αριθμό του Ιανουαρίου, παραθέτουν τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικών μελετών από διαφορετικά μέρη του κόσμου που εκτιμούν την έκθεση του πληθυσμού στον ιό. Αυτές οι μελέτες αναδεικνύουν τα πραγματικά ποσοστά μόλυνσης του πληθυσμού.

Στην Ινδία, για παράδειγμα, σε μελέτη που διενεργήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου εκτιμήθηκε ότι το 22% των ατόμων ηλικίας άνω των 10 ετών, είχαν προσβληθεί με τον ιό. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει το 40% σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί και η Βομβάη. Ο Δρ. Murhekar θεωρεί ότι στην Ινδία πιθανότατα δεν θα παρατηρηθούν εκ’ νέου 100.000 κρούσματα όπως τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Σε άλλες περιοχές τα ποσοστά ανοσίας είναι χαμηλότερα από αυτά της Ινδίας. Σε μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet στις 8 Μαρτίου βρέθηκε ότι η Ινδία είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανοσίας (~20%) στο γενικό πληθυσμό. Αντίθετα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 7% για την Αμερική, 5% για την Ευρώπη και 2% για τα κράτη του Δυτικού-Ειρηνικού. Εάν στις περιοχές με χαμηλό επιπολασμό οι πληθυσμοί αυξήσουν την κινητικότητά τους όταν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα υπάρχει κίνδυνος αύξησης αντίστοιχα και της διασποράς του ιού.

Η ανάπτυξη μεταλλαγμένων στελεχών αποτελεί μια άλλη πηγή αβεβαιότητας. Η έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν συνέπεια της ταχείας εξάπλωσης της πιο μολυσματικών στελεχών της ομάδας B.1.1.7. Ο Δρ. Funk αναφέρει ότι Ευρωπαϊκές χώρες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ανάλογη έξαρση σαν αυτή που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους.

Παρόμοια συνέβη και στην Βραζιλία με το στέλεχος Ρ.1. και ειδικότερα στην πόλη Manaus, όπου υπήρχε μεγάλη έξαρση COVID-19 τον περασμένο Απρίλιο. Ερευνητές εκτιμούν ότι, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, έως και το 76% του πληθυσμού θα μπορούσε να είχε μολυνθεί, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση των κρουσμάτων εκείνη την περίοδο. Όμως, οι νοσηλείες λόγω COVID-19 άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά την περίοδο του Ιανουαρίου – υπερβαίνοντας τους αριθμούς που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Η αύξηση αυτή συνέπεσε με την ανίχνευση και την ταχεία εξάπλωση του P.1 στην πόλη. Οι περιπτώσεις συνέχισαν να αυξάνονται σε όλη τη Βραζιλία και η χώρα αποτελεί παράδειγμα μια δυσοίωνη πορείας για άλλα μέρη του πλανήτη

«Διεξάγουμε έναν διαρκή αγώνα ενάντια στο χρόνο», αναφέρει ο Δρ. Baker. «Μπορούμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγουμε τη μελλοντική κορύφωση από τα πιο μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη;»

H βιβλιογραφία ανασκοπήθηκε από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

COVID-19: Δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης σε όσους έχουν ήδη νοσήσει

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Τhe Lancet», υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος επανα-λοίμωξης μετά από προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 δεν είναι αμελητέος, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 65 ετών. Επομένως, ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός ακόμα και για τους πολίτες που έχουν ατομικό αναμνηστικό παρελθούσας λοίμωξης COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.

Κατά τη διάρκεια όλου του έτους πραγματοποιήθηκαν 10,6 εκατομμύρια δοκιμασίες PCR σε περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, που αποτελούν το 69% του πληθυσμού της Δανίας. Στην ανάλυση δεν συμπεριελήφθησαν όσοι πολίτες εμφάνισαν θετική δοκιμασία PCR για πρώτη φορά μεταξύ των δύο βασικών κυμάτων της COVID-19 καθώς και όσοι πέθαναν πριν το δεύτερο κύμα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος πριν τον Ιούνιο 2020 έγινε έλεγχος σε 533.381 πολίτες, από τους οποίους οι 11.727 (2,2%) είχαν θετική δοκιμασία PCR. Από αυτούς, οι 525.339 ήταν διαθέσιμοι για επαναληπτική εξέταση κατά το δεύτερο κύμα με ένα ποσοστό θετικότητας στο πρώτο κύμα της τάξης του 2.1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι 72 άτομα από αυτή την ομάδα των πολιτών (0.65%) εμφάνισαν εκ νέου θετική δοκιμασία PCR και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Δανία. Αντίθετα, 16.819 πολίτες εμφάνισαν θετική δοκιμασία PCR από τους 514.271 που είχαν αρνητική δοκιμασία PCR κατά το πρώτο κύμα (3.27%). Συνολικά, το ατομικό ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης COVID-19 προσέφερε προστασία έναντι στην επανα-λοίμωξη με SARS-CoV-2 κατά 80.5%. Στις υπο-αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο βαθμός προστασίας ήταν σαφώς υποδεέστερος (47.1%) μεταξύ των πολιτών ηλικίας 65 ετών και άνω.

Eπιτάσσονται 206 ιδιώτες γιατροί στην Aττική

Σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας προχώρησε στο μέτρο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας. Το μέτρο αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140: 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί. Στον Πειραιά οι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων είναι 370. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία. Η άρνηση παραλαβής του εγγράφου θα επιφέρει κυρώσεις.

 

Με αφορμή την επίταξη 206 ιδιωτών ιατρών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δηλώνει:

«Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

 

Δήλωση Α. Ξανθού για επίταξη γιατρών ιδιωτικού τομέα

Την ώρα που ο έλεγχος της πανδημίας έχει χαθεί τελείως και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του ΕΣΥ  για τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη γενναίας ενίσχυσής τους  με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) είναι πιο ηχηρή από ποτέ, η επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών είναι μονόδρομος. Με τραγική καθυστέρηση, στο «και πέντε», αλλά μονόδρομος. Γιατί το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 1 χρόνο  δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη  προετοιμασία του ΕΣΥ με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στις κρίσιμες κλινικές και τμήματα, ούτε κανένα σοβαρό σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία περιστατικών covid. Αντίθετα, η  κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν ότι ο ιδιωτικός  τομέας θα περιοριστεί στη φροντίδα μη covid ασθενών. Και τώρα που κατέρρευσε το αφήγημα των «χιλιάδων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού» και ο «βασιλιάς είναι γυμνός», τώρα που τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν να διακομίζουν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου  ασθενείς και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «ιατρικής πολέμου» στην εφημερία τους, τώρα το Υπουργείο Υγείας «τρέχει και δεν φτάνει». Και είναι τόσο αποτυχημένη και πανικόβλητη η διαχείριση της αιχμής του 3ου επιδημικού κύματος, που η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έρθει σε ρήξη ακόμα και με παραδοσιακά της ακροατήρια και κοινωνικούς  συμμάχους όπως οι ιδιώτες γιατροί και οι εκπροσωπήσεις τους.

Την ώρα αυτή η μόνη επιλογή είναι ένα σοβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιστρατεύσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας (δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, Ενόπλων Δυνάμεων). Αυτό που προέχει σήμερα είναι η μάχη για τη ζωή, η συστράτευση των πάντων για να μείνει όριο το ΕΣΥ και οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής», η με κάθε τρόπο διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Τώρα είναι η ώρα η υποχρεωτικότητας και της επίταξης όσων και όπου μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν. Και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση και προκλητικές ρυθμίσεις όπως ο διπλασιασμός του νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές.

 

 

 

 

 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μεγαλύτερη ειλικρίνεια στις εξαγωγές εμβολίων

Μεγαλύτερη ειλικρίνεια και αμοιβαιότητα στις εξαγωγές εμβολίων κατά της covid-19 ζήτησε η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων. «Ζητώ μεγαλύτερη ειλικρίνεια καθώς η Ευρώπη είναι μεταξύ των περιοχών που εξάγουν τα περισσότερα (εμβόλια κατά της covid-19) παγκοσμίως, όμως χρειάζεται και αμοιβαιότητα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τις εξαγωγές εμβολίων προς την Ε.Ε. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι το θέμα της αμοιβαιότητας και του μηχανισμού που χρειάζεται θα συζητηθεί με τις χώρες της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη. Ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξη ότι ο στόχος της Ευρώπης να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της κατά της covid-19 ως το τέλος του καλοκαιριού θα επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Αναφορικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, τόνισε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

 

Διασφάλιση εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που παραμένει από επιλογή ανεμβολίαστο, προς ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, καλεί το Υπουργείο Υγείας να δράσει άμεσα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το υγειονομικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «τέτοια περιστατικά προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες καθώς και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύστημα υγείας γενικότερα. Ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις εκτίθενται σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, καθώς δε γνωρίζουν αν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου που βρίσκονται  και έρχονται σε στενή επαφή είναι εμβολιασμένο κατά της COVID-19. Μια τέτοια, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, διάσταση έρχεται να προστεθεί στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της υγειονομικής αυτής κρίσης, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών να είναι υψηλότερος από ποτέ και την πίεση στις ΜΕΘ να είναι ασφυκτική.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπεραμύνεται πλήρως της αρχής ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν3418/2005). Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε πως τα εμβόλια αποτελούν την αδιαμφισβήτητη ασπίδα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η στάθμιση λοιπόν που καλείται το Υπουργείο Υγείας να κάνει βρίσκεται βήματα μπροστά από τις μέχρι σήμερα παραδοσιακές σταθμίσεις μεταξύ αντιτιθέμενων δικαιωμάτων και αγαθών. Για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός των υγειονομικών οφείλει να εξασφαλισθεί, ως διοικητική προϋπόθεση για την εργασία τους, στο μέτρο που έτσι προστατεύεται η υγεία χρόνιων ασθενών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων στην εθνική μάχη απέναντι στην πανδημία, με θάρρος, αυταπάρνηση και ενσυναίσθηση.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε πως όλοι έχουμε ακέραιη την προσωπική μας ευθύνη, καθώς βρισκόμαστε κι εμείς στην ίδια μάχη. Μόνο η πρόβλεψη για τακτικά rapid test στο ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ, δεν αποτελεί λύση αλλά αντίθετα διαιωνίζει στερεότυπα και ιδεοληψίες, οι οποίες δε βοηθάνε επουδενί στο στόχο που όλοι έχουμε θέσει Ας συνεχίσουμε λοιπόν να δείχνουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη, που πιστή στο καθήκον της μας έχει προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη εξαιτίας μιας μερίδας επαγγελματιών υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανταποκρισιμότητα του υγειονομικού συστήματος, αποφεύγοντας τον εμβολιασμό.

Πρωθυπουργός: Ύστατο όπλο η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα για να συνδράμουν το ΕΣΥ, είναι περί τους 55-75, γι’ αυτό και το Υπουργείο είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε επιστράτευση περίπου 150 γιατρών, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την προηγούμενη Τετάρτη. H σύσκεψη του κ. Κικίλια με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας το Σάββατο, για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς το ΕΣΥ χρειάζεται περίπου 200 επιπλέον γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων (παθολόγους, πνευμονολόγους αναισθησιολόγους και γενικούς γιατρούς). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι λίστες με τους επιπλέον 150 γιατρούς που θα επιστρατευθούν θα διαμορφωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε χθεσινή του συνέντευξή στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτιμάει πάντα την συνεργασία, ωστόσο αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη λύση της επίταξης θα το κάνει. «Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα,  ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης προέβη στην εξής δήλωση «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία».

Διχασμένοι οι ιατρικοί σύλλογοι για την επίταξη

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας σε σχέση με το πώς θα απαντήσουν στην απόφαση της κυβέρνησης να τους επιτάξει, καθώς τόσο οι θεσμικές όσο και οι άτυπες επαφές τους με το υπουργείο Υγείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στρέφεται κατά του υπουργού Υγείας, «χρεώνοντάς του» το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι οποίες θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης». Και προσθέτει: «Αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος». «Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται», τονίζει ο ΠΙΣ.

 

Οι προτάσεις του ΠΙΣ

 

  1. Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

 

  1. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.

 

  1. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.

 

  1. Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.

 

  1. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη – Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.

 

  1. Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ

 

  1. Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.

 

  1. ΑΜΕΣΗ σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ

 

  1. Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας.

 

 

Με Δελτίο Τύπου ΙΣΑ διαχωρίζει την θέση του από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) «είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ» .

 

Ηλίας Μόσιαλος για self test κορoνοϊού: Θετική εξέλιξη, αλλά απαιτείται προσοχή

Συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση δωρεάν self tests για τον κορονοϊό στους πολίτες, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι αυτό ήταν κάτι το οποίο ζητούσε η επιστημονική κοινότητα επί μήνες, ωστόσο ανέφερε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα. Το πρώτο αφορά την αξιοπιστία τους: Τα τεστ αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλοι αξιόπιστοι οργανισμοί. Ένα δεύτερο θέμα είναι η εγκυρότητα τους: Το ερώτημα εδώ είναι εάν τα τεστ δίνουν πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, και οδηγήσουν σε χαλαρότητα των μέτρων από όσους πάσχουν από κορονοϊό οι οποίοι θα νομίζουν ότι δεν πάσχουν. Για το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών τεστ, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία, αφού μετά το self test θα γίνεται επανάληψη με μοριακό τεστ. Ένα άλλο θέμα που επεσήμανε είναι ότι τα τεστ αυτά δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς. Επίσης, δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες. «Επομένως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο» συνόψισε ο καθηγητής,  επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι θεμιτό να γνωρίζουμε και τα όρια μην νομίζοντας ότι θα λυθούν τα προβλήματα με αυτό.

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί διάθεσης self test

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη διάθεση και διενέργεια self test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία που εξήγγειλε της Παρασκευή η κυβέρνηση, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και Κύπρος. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με τους εκπροσώπους του κλάδου για τα ζητήματα που προκύπτουν κατά την παραπάνω διαδικασία διάθεσης των τεστ στους πολίτες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν  και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους και ο ΠΦΣ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαρακτηρίζει «εξαιρετικής προχειρότητας» τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θεωρεί ότι δημιουργούν πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με μια σειρά θέματα, όπως: Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία (μέσω φαρμακαποθηκών ή μέσω ΙΦΕΤ;), εάν θα συνταγογραφούνται από γιατρούς, εάν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, πώς θα κοινοποιούνται στην Πολιτεία τα αποτελέσματα των τεστ κ.ά. Όπως αναφέρει ο ΦΣΑ: «Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με την κατάσταση των νοσοκομείων να βρίσκεται στο κόκκινο, θα περίμενε κανείς ότι τέτοια μέτρα όπως η ίδια διενέργεια  δωρεάν μαζικών τεστ, που ως μέτρο καταρχάς είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνεται με μια στοιχειώδη πρόβλεψη και οργάνωση και όχι να εξαγγέλλονται ως πυροτεχνήματα».

 

Διευκρινίσεις για τη διάθεση rapid tests από τα φαρμακεία, ζητούν και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

 

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία, μετά τις ανακοινώσεις για τη δωρεάν διάθεση rapid tests κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία, ζητά με ανακοίνωση του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

 

Ο φαρμακευτικός σύλλογος θέτει ερωτήματα που αφορούν τη διάθεση των rapid tests, όπως το είδος τους, τη διαδικασία προμήθειας και ανανέωσης τους όταν τελειώσουν, τις ποσότητες, τον τρόπο ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για τα θετικά δείγματα, την καταγραφή, την απόρριψη των υλικών, την πρόβλεψη για διασφάλιση της υγείας των φαρμακοποιών και των πολιτών που εξυπηρετούνται, κ.α. Χαρακτηρίζει την απόφαση «αιφνιδιαστική», αλλά δηλώνει την πρόθεση των φαρμακοποιών να σταθούν στο πλευρό της πολιτείας.

 

Ζητά, ωστόσο, από την πολιτεία «να καλέσει άμεσα τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να κατατεθούν προτάσεις, ώστε μέσα από τη συνεργασία να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας».