Αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων στα νέα στελέχη του Sars-Cov-2

Τα νέα στελέχη του ιού  SARS-CoV-2 έχουν προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα για την πιθανή τους δυνατότητα να μπορούν να διαφύγουν από την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Αυτή είναι μία εύλογη ανησυχία, καθώς τα εμβόλια έχουν βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο αντιγόνο, αλλά ο ιός μεταβάλλεται συνεχώς, οπότε ένα στέλεχος είναι πιθανό κάποια στιγμή θα γίνει ανθεκτικό στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα όπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA. Σε μελέτες των εμβολίων Novavax, Janssen και AstraZeneca στη Νότια Αφρική έχει αποδειχθεί μειωμένη αποτελεσματικότητα τους ενάντια στο στέλεχος Β.1.351 που ενδημεί εκεί.

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση αναφέρθηκε η παρατήρηση ότι σε άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer η αδρανοποίηση του ιού ήταν μικρότερη κατά δύο τρίτα για το στέλεχος Β.1.351 σε σχέση με ένα από τα πρώτα στελέχη του ιού. Αντίστοιχα για το εμβόλιο της Moderna, μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση  ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων των συμμετεχόντων για το στέλεχος Β.1.351 ήταν 6 φορές μικρότερος σε σχέση με τον τίτλο για το πρώτο στέλεχος που εμφανίστηκε στη Wuhan. Ωστόσο, οι τίτλοι των αντισωμάτων αυτοί μπορεί να επαρκούν για να προφυλάξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ή τουλάχιστον από τη σοβαρή μορφή της. Η αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων είναι μεγάλη, και μέσω της ενεργοποίησης των Τ βοηθητικών κυττάρων και των Τ κυτταροτοξικών κυττάρων, εκτός των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Το επόμενο και δύσκολο βήμα στη διαχείριση της πανδημίας είναι το πότε θα επιστρατεύσουμε τα εμβόλια 2.0, δηλαδή τη δεύτερη γενιά εμβολίων. Το πρότυπο της γρίπης όπου τα επικρατούντα στελέχη του Νοτίου ημισφαιρίου καθορίζουν τα στελέχη που θα στοχεύσουν τα εμβόλια στο Βόρειο ημισφαίριο, δεν θα λειτουργήσει για τον SARS-CoV-2. Η πρόκληση έγκειται στο να υπάρξει η δυνατότητα ταυτόχρονα να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός με τα πρωτότυπα εμβόλια και ακολούθως να λάβει δόσεις ενίσχυσης για τα νεότερα στελέχη. Πως θα εφαρμοστεί αυτό, ποιο είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για να επιστρατευτεί αυτή η στρατηγική, ποιο στέλεχος του ιού θα επιλέξουμε και πόσο συχνά αλλάζει το στέλεχος αυτό, είναι τα επόμενα σοβαρά ερωτήματα που θα προβληματίσουν την επιστημονική κοινότητα τους ερχόμενους μήνες.

 

Υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας

Ένα ακόμα κομβικής σημασίας κοινωνικό ιατρείο, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, άνοιξε τις πόρτες του στο κεντρικό κτίριο του Κέντρου (Πειραιώς 35) για να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους εγγεγραμμένους ωφελούμενους του Κ.Υ.Α.Δ.Α., στον άστεγο και στον άπορο πληθυσμό της πόλης.  Πλήρως εξοπλισμένο με οδοντιατρική έδρα και οδοντιατρικό ακτινολογικό μηχάνημα, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο προσφέρει πλήρη οδοντοστοματολογικό έλεγχο και έχει ως αποστολή του την πρόληψη και τη θεραπεία των συχνότερων παθολογικών καταστάσεων του στόματος και της γναθοπροσωπικής χώρας. Οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού που δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα στοιχειώδη αγαθά είναι οι κύριες ομάδες που παραμελούν σοβαρά τη στοματική τους υγεία, αμελούν τις τακτικές προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, αναβάλλουν τις οδοντιατρικές θεραπείες τους (λόγω του υψηλού κόστους που αυτές έχουν) και αναζητούν υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης μόνο τη στιγμή του επείγοντος. Δυστυχώς, η κακή οικονομική κατάσταση συνδέεται με κακή οδοντική υγείας και η τελευταία, με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, ακόμη και ορισμένα είδη καρκίνου. Στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. μπορούν να πραγματοποιηθούν βασικές οδοντιατρικές, θεραπευτικές πράξεις, όπως: εμφράξεις και αντικαταστάσεις παλαιών εμφράξεων (σφραγίσματα), αποτρυγώσεις (καθαρισμοί),  διανοίξεις δοντιών για ενδοδοντική θεραπεία (απονευρώσεις), αντιμετώπιση οδονταλγιών και αποστημάτων, εξαγωγές δοντιών καθώς επίσης και υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής. Για πληροφορίες και ραντεβού, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία των Κοινωνικών Ιατρείων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στο τηλέφωνο 210-5246515.

 

Μ. Θεμιστοκλέους: Δυο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα από τον Απρίλιο

Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, συνεχίζονται απρόσκοπτα και με ταχείς ρυθμούς στη χώρα μας, όπως ενημέρωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, το ποσοστό των πολιτών που προσέρχονται για εμβολιασμό αγγίζει το 98% και έχουμε ξεπεράσει τους 1.464.000 εμβολιασμούς. Από την 1η Απριλίου, θα λειτουργήσουν δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα,στο κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου αντίστοιχα. Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, ο ΓΓ ΠΦΥ, είπε το επόμενο τρίμηνο η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού, ενώ στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών. Διευκρίνισε δε, ότι στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων γιατρός συμπληρώνει αίτηση στο emvolio.gov.gr για τον συγκεκριμένο ασθενή που με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Β. Κικίλιας: Στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο

«Είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο και δεν κατέρρευσε», δήλωσε μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.  Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  σημειώνοντας ότι θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη στήριξη των ασθενών. Είπε ότι θα είναι δύσκολη και η εβδομάδα που διανύουμε όσον αφορά τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις, ενώ σημάδια σταθεροποίησης περιμένουμε από την ερχόμενη βδομάδα. Σχετικά με το ιδιωτικό τομέα, τόνισε  «ότι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα», ενώ αναφερόμενος στην επίταξη των γιατρών είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μόνο 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ίδιου αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.  Πρόσθεσε δε, ότι «δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ».

 

Chiesi: Νέα οπτική ταυτότητα

Ο Όμιλος Chiesi αποκάλυψε την νέα του οπτική ταυτότητα που είναι εμπνευσμένη βαθύτατα από τους ασθενείς του, το πως βλέπουν την εταιρεία και πως ζουν με τα προϊόντα του ομίλου. Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί το πρώτο βήμα σε μία εξελικτική πορεία δημιουργίας μίας εταιρικής κουλτούρας, με ειλικρινή ενσυναίσθηση προς τους ασθενείς, σε απόλυτη ευθυγράμμιση  με τις υψηλότερες προδιαγραφές ηθικών προτύπων και αειφορίας, τα οποία ακολουθεί η Chiesi ως πιστοποιημένη B Corp επιχείρηση. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, ο Όμιλος Chiesi επιδίωξε μία πρωτοποριακή προσέγγιση, καθιερώνοντας έναν διάλογο με τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, ώστε να ακουστούν οι πραγματικές εμπειρίες από την καθημερινή διαχείριση της ασθένειάς τους. Η προσέγγιση μέσω της ενσυναίσθησης χτίζει τα υψηλά ηθικά πρότυπα που ο Όμιλος Chiesi ακολουθεί ως ο μεγαλύτερος φαρμακευτικός όμιλος παγκοσμίως με πιστοποίηση B Corp. Τα συμπεράσματα προσέδωσαν στον Όμιλο Chiesi μία μοναδική γνώση για το πως αντιλαμβάνονται οι ασθενείς την κατάστασή τους, δημιουργώντας μία συναισθηματική βάση, που οδήγησε στην ανάδειξη της νέας εταιρικής οπτικής ταυτότητας, μέσα από μία σειρά διεργασιών από εργαζομένους όλων των βαθμίδων, διαφορετικού υπόβαθρου και από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες.

«Η νέα εταιρική μας οπτική ταυτότητα – και ο τρόπος που επιλέξαμε να φτάσουμε σε αυτήν – αποτελούν την πρώτη δημόσια εκδήλωση της κουλτούρας μας, «πρώτα ο ασθενής», ως οικογενειακή και πιστοποιημένη B Corp επιχείρηση», δήλωσε ο Alberto Chiesi, Πρόεδρος του Ομίλου Chiesi.

Ολοκλήρωση τοιχογραφίας για τα παιδιά με ρευματικά νοσήματα

Ολοκληρώθηκε η δημόσια τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, 18 Μαρτίου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες οργάνωσε και στήριξε τη δράση σε συνεργασία με την Urbanact που την υλοποίησε και τον street artist Life In Colour, που ήταν ο εμπνευστής και  δημιουργός του έργου.

Η τοιχογραφία βρίσκεται στη νότια πλευρά του μπλε κτηρίου του Ιπποκρατείου, είναι ορατή από την οδό Κωνσταντινουπόλεως και απεικονίζει ένα παιδικό χεράκι το οποίο ακουμπάει πάνω στο χέρι ενός ενήλικα. Κάποιες από τις αρθρώσεις του παιδικού χεριού εμφανίζονται  με έντονο κόκκινο χρώμα θέλοντας να περάσουν το μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο γύρω από τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα και την προσβολή των παιδιών από αυτά. Ο στόχος διττός: να “μεταφέρουμε”  με αυτό το τρυφερό άγγιγμα ένα τόσο σημαντικό μήνυμα, και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε αισθητικά το Νοσοκομείο, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο. Την Παρασκευή 19 Μαρτίου παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στη Διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης  η ολοκληρωμένη τοιχογραφία.

Νέα ιστοσελίδα του σωματείου «Καλυψώ»

Νέα, σύγχρονη, δυναμική  και λειτουργικά εύκολη στην πλοήγηση ιστοσελίδα δημιούργησε το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ, για σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση για την ψωρίαση, διευκόλυνση της επικοινωνίας  των ασθενών με το Σύλλογο και  παρουσίαση  των υπηρεσιών του Συλλόγου. Η δομή της νέας ιστοσελίδας περιλαμβάνει έξι βασικούς πυλώνες ενημέρωσης σε απλή γλώσσα, προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα του ΚΑΛΥΨΩ : «Οι πληροφορίες μεταδίδονται , η ψωρίαση όχι».

Στην πρώτη ενότητα, παρουσιάζονται  αναλυτικά η αποστολή και το όραμά  του ΚΑΛΥΨΩ, το Διοικητικό Συμβούλιο,  η Επιστημονική Επιτροπή, η ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης, και οι χορηγοί. Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη ψωρίαση  ενώ ακολουθούν οι ενότητες με τις δράσεις του Συλλόγου, τις Ανακοινώσεις, την εγγραφή νέων μελών  και την επικοινωνία με δυνατότητα εγγραφής στο newsletter του Συλλόγου. Μία νέα ενότητα με το τίτλο «Χρήσιμα» περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την ασθένεια καθώς και τις πιο συχνές ερωτήσεις με τις  απαντήσεις τους.

 

Ευρωπαϊκή διαδικτυακή έρευνα για τη χρήση ουσιών

Ξεκίνησε και στην Ελλάδα -όπως και σε 30 ακόμη χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής -η Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Έρευνα για τη Χρήση Ουσιών. Η έρευνα απευθύνεται στον ενήλικο πληθυσμό, αλλά αποκλειστικά σε όσους/όσες έχουν κάνει χρήση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών. Η έρευνα συντονίζεται πανευρωπαϊκά από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό EMCDDA, φορέα που ειδικεύεται στην ενημέρωση και την παροχή δεδομένων σε θέματα ψυχοδραστικών ουσιών στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο το σχεδιασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ψυχοδραστικές ουσίες και προγραμμάτων σχετικά με την πρόληψη και την αποτροπή της βλάβης από τη χρήση ουσιών. Διαδικτυακή, αλλά ανώνυμη, η έρευνα διενεργείται στη χώρα μας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), με έδρα το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ), φορείς με πολυετή εμπειρία στην εκπόνηση επιδημιολογικών ερευνών για τη χρήση ουσιών και γενικότερα συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία στον ελληνικό πληθυσμό. Όπως επισημαίνουν οι συντελεστές της έρευνας στο ΕΚΤΕΠΝ, «μεταξύ των πολλών άλλων πλεονεκτημάτων της, η έρευνα αυτή θα συμβάλει με τα ευρήματά της στην κάλυψη μίας ταχύτατα αυξανόμενης ανάγκης για την παραγωγή έγκυρων ερευνητικών δεδομένων και την παροχή επιστημονικής τεκμηρίωσης για συμπεριφορές –όπως είναι η χρήση ουσιών–οι οποίες ενθαρρύνονται από συνθήκες σαν και αυτές που δημιουργεί την πανδημία του SARS-CoV-2 στη χώρα μας».

Ακραίες καταστάσεις βιώνει το ΕΣΥ

Για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν τα νοσοκομεία της Αττικής και ειδικότερα, ο «Ευαγγελισμός» μίλησε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος των Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Ηλίας Σιώρας. Όπως ανέφερε, εργαζόμενοι και ασθενείς βιώνουν στιγμές απελπισίας ενώ στη λίστα του ΕΚΑΒ, 125 ασθενείς  περιμένουν για θέση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. «Το ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς που μπαίνουν σε ΜΕΘ είναι 23%, ενώ για τους ασθενείς που χρειάζεται να μπουν και δεν μπαίνουν αγγίζει το 46%», τόνισε ο κ. Σιώρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθούν αυτές οι κλίνες και στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα, που όπως είπε πρέπει να επιστρατευτεί και μάλιστα με όρους δημοσίου.    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο θα βοηθήσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών στην παρούσα φάση,  ο κ. Σιώρας είπε ότι η εν λόγω λύση είναι προσωρινή και θα βοηθήσει ελάχιστα, ενώ αντίθετα η άμεση πρόσληψη των γιατρών που περιμένουν για να μπουν στο ΕΣΥ θα έλυνε το πρόβλημα και μακροπρόσθεσμα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ότι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 1707. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 69 συμπολίτες μας. Στους 681 οι διασωληνωμένοι. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (22/3) ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα 801 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Στην Αττική εντοπίστηκαν σήμερα 801 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς . Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκα συνολικά 14.074 τεστ εκ των οποίων 6.915 ήταν μοριακοί έλεγχοι και 7.159 rapid. Το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 12,1%.

Α. Ξανθός: Μόλις 250 κλίνες covid διέθεσε ο ιδιωτικός τομέας στην Αττική

Η πανδημία στη χώρα μας είναι στη χειρότερη στιγμή της, υπάρχει λειτουργική κατάρρευση  των δημόσιων νοσοκομείων και πλήρης αδυναμία τους να καλύψουν όλες τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας. Δήλωσε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την επίταξη του νοσοκομείου “Ερ. Ντυνάν” προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19. Ο κ. Ξανθός υπενθύμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αξιοποίηση του «Ε.Ντυνάν»  έγινε πριν από δύο μήνες και τόνισε ότι η περιορισμένη επιστράτευση του για μη covid περιστατικά δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει την εικόνα «ιατρικής πολέμου» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην εφημερία των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Απαντώντας ο κ. Κοντοζαμάνης παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι οριακή και τόνισε ότι στη μάχη έχει στρατευτεί  τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

Ανταπαντώντας, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν την περίοδο της κορύφωσης του επιδημικού κύματος ο ιδιωτικός τομέας που έχει χιλιάδες κρεβάτια στην Αττική να διαθέτει μόνο 250 για περιστατικά covid και τα στρατιωτικά νοσοκομεία ούτε ένα, αφήνοντας το ΕΣΥ να αποδιοργανώνεται και την επαγγελματική εξουθένωση   των υγειονομικών να διογκώνεται καθημερινά. Είναι προφανές, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους κλινικάρχες ότι δεν θα εμπλακούν ενεργά στην πανδημία. Γι’ αυτό  δεν τολμά να δείξει «πολιτική πυγμής» απέναντι τους και περιορίζεται μόνο στην καθυστερημένη επιστράτευση 200 ελευθεροεπαγγελματιών  γιατρών. Για το νοσοκομείο “Ερ. Ντυνάν” ο κ. Ξανθός είπε, ότι ακόμα και με την σημερινή ενσωμάτωση του στο σύστημα εφημερίας της Αττικής για τα non  covid περιστατικά, αναδείχθηκε η ανάγκη από-ιδιωτικοποίησης του και άμεσης επαναφοράς του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ειδικό καθεστώς.