O Όμιλος KRKA έρχεται με θυγατρική του στην Ελλάδα

Θυγατρική στην Ελλάδα ιδρύει μια από τις σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες  της Σλοβενίας, η KRKA. Η θυγατρική έχει έδρα την Αθήνα και επωνυμία «KRKA Hellas Single Member LTD». Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην  ανάπτυξη και εμπορία γενόσημων φαρμάκων υψηλής ποιότητας, τα οποία παράγονται σύμφωνα με τα υψηλότερα ποιοτικά πρότυπα και με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας από δραστικές ουσίες που δεν προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στην Ελλάδα η ΚRΚΑ Hellas θα προωθεί στην Ελλάδα τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα της KRKA, d. d., Novo mesto και της TAD Pharma, που επίσης αποτελεί μέλος του Ομίλου KRKA. Ειδικότερα, για το 2021 το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της θα περιλαμβάνει προϊόντα για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας (στατίνες), για την υπέρταση και τις γαστροοισοφαγικές παθήσεις, προσφέροντας στους ασθενείς στην Ελλάδα γενόσημα φάρμακα υψηλής ποιότητας που ταυτόχρονα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι η πανδημία COVID-19 δοκιμάζει όλον τον κόσμο και δυσχεραίνει τις δραστηριότητες μάρκετινγκ και πωλήσεων, ο Όμιλος KRKA παραμένει δεσμευμένος στον στρατηγικό σκοπό της οργανικής ανάπτυξης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Εκτελεστικός Διευθυντής, Jože Colarič, «Προστατεύουμε τους υπαλλήλους μας, εξασφαλίζουμε αδιάλειπτη λειτουργία και παρέχουμε επαρκείς ποσότητες ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων στις αγορές ανά πάσα στιγμή. Έχουμε αποδείξει ότι, χάρη στην καθετοποιημένη παραγωγή μας, είμαστε ευέλικτοι και έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα στις ολοένα μεταβαλλόμενες και γεμάτες προκλήσεις συνθήκες». Στην εταιρεία σήμερα εργάζονται 13.000 άνθρωποι για την ανάπτυξη και  παραγωγή ποιοτικών, καινοτομικών φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία χαίρουν της εμπιστοσύνης περισσότερων από 50 εκατομμύριων ανθρώπων σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως.

Περίπου 350.000 ασθενείς από 27 χώρες έχουν μέχρι στιγμής λάβει μέρος σε περισσότερες από 150 κλινικές μελέτες των φαρμακευτικών προϊόντων της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Krka ιδρύθηκε το 1954 στη Σλοβενία. Η παραγωγή της σε δισκία/καψάκια μπορεί να φθάσει τα  17 δισεκ. τεμάχια ετησίως. Η Krka εμπορεύεται μεγάλο εύρος συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αφορούν κυρίως καρδιοαγγειακές  παθήσεις, γαστρομεταβολικά νοσήματα, νόσους του κεντρικού νευρικού συστήματος και ογκολογικές παθήσεις. Επίσης διαθέτει φάρμακα για μολυσματικές ασθένειες καθώς και άλλες παθήσεις, π.χ.  πνευμονολογικές, ουρολογικές, και θεραπεία πόνου. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν τη σημαντικότερη κατηγορία προϊόντων και αντιστοιχούν στο 85% των πωλήσεων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ομίλου Κrka.

 

Self Tests: Δεν θα διενεργούνται στα φαρμακεία

 

Μετά από επικοινωνία του προέδρου του ΠΦΣ Απόστολου Βαλτά με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, έγινε δεκτή η επιχειρηματολογία των φαρμακοποιιών να μην διενεργούνται τα self test στα φαρμακεία, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία.

Άρα, σε περίπτωση που αποφασιστεί η διάθεση των self test από τα Φαρμακεία η διενέργειά τους δεν θα γίνεται εντός τους από τους φαρμακοποιούς.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί γραπτή ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στην οποία τονιζόταν η κατηγορηματική άρνηση των φαρμακοποιών για τη διενέργεια των εν λόγω τεστ μέσα στα φαρμακεία. «Η κατηγορηματική θέση του ΠΦΣ είναι ότι συζητάμε κάτω από πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες των self test, με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων μας και ταυτόχρονα να αποφευχθούν υγειονομικοί κίνδυνοι για τους πολίτες και το προσωπικό  μας. Απαραίτητη όμως  προϋπόθεση  είναι να μην διενεργούνται τα self test στα φαρμακεία, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Ως φαρμακοποιοί είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τα φαρμακεία και έχουν την  ανάγκη της μέγιστης προστασίας. Επομένως οποιαδήποτε αναφορά περί διενέργειας των self test  με οποιαδήποτε  αποζημίωση μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους  και αποτελεί απαράβατο όρο για τη συμμετοχή μας στο εγχείρημα της διάθεσης των self test», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

 

Επίκαιρη ερώτηση για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για διάθεση self- tests για τον κορονοϊό, από τα φαρμακεία, την οποία χαρακτηρίζουν «επιδημιολογικά αναποτελεσματική, αδιαφανή και σκανδαλώδη», υποβάλλουν προς τον υπουργό Υγείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος Ανδρέα Ξανθό. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ερωτάται: Ποιος επιστημονικός φορέας και με ποιά κριτήρια εισηγήθηκε τη μαζική διάθεση των self –tests σε αυτή τη φάση της υγειονομικής κρίσης και μάλιστα χωρίς να έχει διασφαλιστεί η συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών και των rapid tests από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης γιατί επιλέχθηκε η Πολιτική Προστασία και όχι ο ΕΟΔΥ ή το ΙΦΕΤ για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την προμήθεια τους και γιατί γίνεται ειδική αναφορά στην σχετική προκήρυξη σε λίστα εταιρειών που έχει συμπεριλάβει ο αρμόδιος κρατικός φορέας της Γερμανίας. Πως θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στην προμήθεια των self-test, τον έλεγχο της αξιοπιστίας και της ποιότητας των διαθέσιμων kit.

Τι προτίθεται να κάνει για την ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση τους και τη λειτουργία εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ.

Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τη συναίνεση και συνδρομή των φαρμακοποιών στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Πώς απαντά στα εύλογα επιστημονικά ερωτήματα και στις τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας και τέλος εάν

σκοπεύει, να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις προμήθειες και τις λοιπές δημόσιες δαπάνες την περίοδο της πανδημίας.

 

Εμβολιασμός: Οι επιστήμονες απαντούν

 

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει έγκριση τρία διαφορετικά εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2, των εταιρειών Pfizer, Moderna, και Johnson & Johnson, ενώ αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Έως τις 22 Μαρτίου το 17,4% των Αμερικανών πολιτών ήταν πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 32% είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση.  Σε διάφορα πρακτικά ερωτήματα τόσο από τους κλινικούς γιατρούς, όσο και από τους πολίτες, κλήθηκαν να απαντήσουν ειδικοί λοιμωξιολόγοι, όπως η Dr Deborah Cotton (Καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης), ο Dr Carlos del Rio (Καθηγητής Ιατρικής, Παγκόσμιας Υγείας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory), και ο Dr Paul Sax (Καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Harvard) στο φόρουμ του Annals of Internal Medicine στις 24 Μαρτίου. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τις απαντήσεις των ειδικών στα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν αντένδειξη να εμβολιαστούν;

Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν απόλυτη αντένδειξη για εμβολιασμό. Σε αυτούς ανήκουν όσοι έχουν ενεργό λοίμωξη  COVID-19  ή άλλη λοίμωξη. Επίσης,  όσοι έχουν γνωστή αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου mRNA, θα ήταν σωστότερο να λάβουν εμβόλιο διαφορετικής τεχνολογίας. Δεν συνίσταται προς το παρόν ο εμβολιασμός για όσους είναι κάτω των 16 ετών.

Ποιος θα πρέπει να προηγηθεί στον εμβολιασμό;

Στις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να προηγηθούν στον εμβολιασμό ανήκουν όσοι είναι επικίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρή νόσο όπως υπερήλικοι, παχύσαρκοι, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας λόγω του αυξημένου κίνδυνου έκθεσης.

Ποια είναι η σύσταση για τις έγκυες γυναίκες;

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη γονιμότητα των γυναικών, μία ανησυχία που προβληματίζει πολλές νέες γυναίκες, εμποδίζοντας τις να εμβολιαστούν. Η λοίμωξη COVID-19 είναι πιο σοβαρή  για τις έγκυες γυναίκες. Ο εμβολιασμός στο πρώτο τρίμηνο κύησης είναι λογικό να αποφεύγεται, αλλά στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης οι ειδικοί αναφέρουν ότι παρότι έγκυες γυναίκες δεν έχουν ενταχθεί στις κλινικές μελέτες, θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο του εμβολιασμού για να αποφύγουν τη σοβαρή λοίμωξη.

Αν κάποιος νοσήσει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, πρέπει να λάβει θεραπεία, ή τη δεύτερη δόση;

Δεν υπάρχει σαφής οδηγία για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα εμφανίσουν λοίμωξη COVID-19 μεταξύ των δύο δόσεων. Αν κάποιος εμφανίσει σοβαρότερη μορφή της νόσου τότε συνίσταται να λάβει θεραπεία με εγκεκριμένα φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, και όταν υφεθούν τα συμπτώματα να υποβληθεί κανονικά στη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Μειώνει ο εμβολιασμός τη μετάδοση του ιού;

Οι μελέτες των εμβολίων δεν σχεδιάστηκαν για να αποδείξουν τη μείωση της μετάδοσης του ιού, αλλά τη μείωση της σοβαρής νόσου COVID-19 που επιτυγχάνουν τα εμβόλια. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν τη νόσο, άρα κατ’ επέκταση και τη μετάδοση. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το ποσοστό μείωσης. Όμως όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο λιγότεροι ασθενούν, περιορίζοντας έτσι τη μετάδοση της νόσου.

Αν ναι, τότε γιατί πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης;

Τα δεδομένα για τη μείωση της μετάδοσης δεν είναι ακόμη ώριμα, και επίσης ο μαζικός εμβολιασμός απέχει ακόμα από το να αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό ώστε να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Θα χρειάζονται δόσεις ενίσχυσης μελλοντικά με το εμβόλιο, και με τι συχνότητα;

Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη μακροχρόνια προστασία των εμβολίων, ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης (booster), ίσως αν όχι ετησίως όπως της γρίπης, σε άλλοτε άλλα χρονικά διαστήματα, κυρίως αν επιθυμεί  να ταξιδέψει κάποιος σε περιοχές του πλανήτη που ενδημούν διαφορετικά στελέχη.

Μετριάζει τον ενθουσιασμό για το τέλος της πανδημίας με τα νέα εμβόλια η εμφάνιση νέων στελεχών;

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό πρέπει να συνοψίσουμε τι γνωρίζουμε για τα νέα στελέχη. Είναι γνωστό ότι το στέλεχος Β.1.1.7 (που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο), είναι αρκετά συχνό πλέον, είναι πιο μεταδοτικό και οδηγεί σε σοβαρότερη μορφή της νόσου, αλλά τα εμβόλια είναι αρκετά αποτελεσματικά απέναντι σε αυτό το στέλεχος. Το στέλεχος Β.1.351 (που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική), είναι σχετικά ανθεκτικό στα εμβόλια τουλάχιστον σε πειράματα στο εργαστήριο. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα του ιού εκτός από το στέλεχος αυτό καθαυτό, όπως το κλίμα, το περιβάλλον και η περίοδος του χρόνου. Για να αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στα νέα στελέχη θα πρέπει να γίνουν μελέτες με άτομα που έχουν εμβολιαστεί, γιατί η προστασία που παρέχεται αν και μικρότερη για κάποια στελέχη μπορεί να είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή νόσο και αυτό είναι αρκετό. Η ανησυχία που δημιουργούν τα νέα στελέχη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον εμβολιασμό, γιατί μειώνοντας τους ανθρώπους που νοσούν μειώνονται οι πιθανότητες να μεταλλαχθεί ο ιός.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας θα καταργηθεί στις δομές υγείας όταν ελεγχθεί η πανδημία COVID-19;

Η μαζική χρήση της μάσκας που επέβαλε η πανδημία αυτή έχει μειώσει δραματικά την επίπτωση των αναπνευστικών ιών, όπως η ινφλουέντσα, οι αδενοϊοί και οι ρινοϊοί. Οπότε είναι πιθανό να παραμείνει η χρήση της σε κάποιο βαθμό και μετά την πανδημία. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμη η σχετική τήρηση των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και ο επιμελής καθαρισμός των χεριών.

Ποιος είναι ο ρόλος των rapid-test;

Η μειωμένη ευαισθησία και ειδικότητα των τεστ αυτών σε σχέση με την PCR δημιουργεί προβληματισμό σε σχέση με τη χρήση τους σαν τεχνική screening. Ωστόσο ως φτηνή και γρήγορη τεχνική στους επόμενους μήνες όπου ένα μέρος του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και ένα μέρος όχι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο δημόσιας επιτήρησης της υγείας στα σχολεία ή στις επιχειρήσεις.

Εκτός από τη δεξαμεθαζόνη, υπάρχει άλλη πρόοδος στην ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον της λοίμωξης COVID-19;

Τα  δεδομένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως αυτό της εταιρείας Regeneron που χορηγείται υποδόρια, είναι υποσχόμενα, όταν δίνονται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης COVID-19 για να αποφευχθεί η πρόοδος της νόσου. Το molnupiravir είναι ένα αντιικό φάρμακο από του στόματος, που σε πέντε ημέρες μειώνει το ιικό φορτίο του ασθενούς. Η φλουβοξαμίνη  ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κατάθλιψης, έδειξε όφελος στην πιθανότητα κλινικής επιδείνωσης σε σοβαρότερη μορφή της νόσου, όταν συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο, πιθανά μέσω κάποιας αντιφλεγμονώδους δράσης του φαρμάκου. Η ρεμντεσιβίρη έχει αποδείξει κάποια δράση εναντίον του ιού. Η πιο αποτελεσματική λύση στην πανδημία όμως  είναι ο εμβολιασμός, μιας και οι θεραπείες δεν δίνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

 

Β. Κοντοζαμάνης για self test

«Στο καινούργιο μέτρο που προχωράει το Υπουργείο, προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού, τη διενέργεια  των self test από τους πολίτες, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες της κοινωνίας μας, που θέλουμε με ασφάλεια να επανεκκινήσουμε», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρινίζοντας ότι οι πολίτες

που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια θα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.

Επιπλέον προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Λειτουργικά προβλήματα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝ «Αλεξάνδρα», τονίζουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξανθό, μετά από την επίσκεψη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ εκεί και την αναλυτική ενημέρωση  από τους εργαζόμενους του.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ημα η αποδυνάμωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)  του Νοσοκομείου, καθώς οι έξι μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί που είχαν προσληφθεί έχουν αποδεκατιστεί κατά το ήμισυ, λόγω μετακίνησης  γιατρών σε άλλα τμήματα ή νοσοκομεία.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τις  ημέρες που το ΓΝ «Αλεξάνδρα» εφημερεύει μέχρι τις 2.30 μ.μ. για παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά σηκώνει όλο το βάρος  της εφημερίας στην Αθήνα, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, επισφάλειας και ταλαιπωρίας εργαζομένων και ασθενών.

Επιπλέον, είναι επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση των τεχνολόγων  του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, το οποίο αδυνατεί λόγω υποστελέχωσης να ανταπεξέλθει με επάρκεια στο φόρτο εργασίας  και στις τρεις βάρδιες.

Έχει λήξει η θητεία του Επιστημονικού Συμβουλίου και δεν έχει προβλεφθεί παράταση της νόμιμης λειτουργίας του μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών, και εξ’ αιτίας της παραπάνω εκκρεμότητας, έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα συνεργασίας της Διοίκησης με τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα του νοσοκομείου.

Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό το ΓΝ “Αλεξάνδρα” και ειδικότερα κρίσιμα  τμήματα όπως το  ΤΕΠ και το  Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και εάν  προτίθεται να επανεξετάσει το μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ.

 

Πώς επηρεάζεται η μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε πώς η μετάλλαξη D614G αλλάζει την πρωτεΐνη-ακίδα του  SARS-CoV-2 και έδειξε γιατί οι παραλλαγές του ιού που έχουν αυτή την μετάλλαξη μπορούν να εξαπλωθούν πιο γρήγορα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στον αρχικό κορονοϊό, οι πρωτεΐνες-ακίδες  θα προσδεθούν στον υποδοχέα ACE2 και μετά θα αλλάξουν δραματικά το σχήμα τους, αναδιπλούμενες. Όταν η ερευνητική ομάδα απεικόνισε τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη-ακίδα, διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη D614G σταθεροποιεί την πρωτεΐνη εμποδίζοντας την πρόωρη αλλαγή του σχήματος της. Αν και η μετάλλαξη κάνει επίσης τις πρωτεΐνες-ακίδες να δεσμεύονται ασθενέστερα στον υποδοχέα ACE2, το γεγονός ότι οι πρωτεΐνες είναι πιο σταθερές καθιστά τον ιό γενικά πιο μολυσματικό. Σαν παράδειγμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν θεωρητικά ο αρχικός ιός έχει 100 πρωτεΐνες-ακίδες στην επιφάνεια του, λόγω της αστάθειας του σχήματος της, μπορεί να έχει μόλις 50% από αυτές σε  λειτουργική κατάσταση, δηλαδή με δυνατότητα σύνδεσης με τον υποδοχέα. Στις παραλλαγές του ιού με την αλλαγή του αμινοξέος στην θέση 614, μπορεί να έχει π.χ. 90 % ακίδων που να είναι λειτουργικές, οπότε παρόλο που δεν δεσμεύεται τόσο ισχυρά, οι πιθανότητες μόλυνσης των κυττάρων είναι αυξημένες. Οι ερευνητές προτείνουν  ότι τα επανασχεδιασμένα εμβόλια θα πρέπει να ενσωματώνουν τον κώδικα για αυτήν την μεταλλαγμένη πρωτεΐνη-ακίδα.

 

Νεοπλάσματα στην κοιλιακή χώρα

O Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Νεοπλάσματα στην κοιλιακή χώρα»η οποία θα  πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, 17:00-19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, www.facebook.com/skkephi.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα νεοπλάσματα που εμφανίζονται στην κοιλιακή χώρα (στομάχι, παχύ έντερο, ορθό, νεφρό), με ιδιαίτερη έμφαση στον καρκίνο του παχέος εντέρου, που αποτελεί τον τρίτο συχνότερο σε εμφάνιση καρκίνο. Καταξιωμένοι ιατροί από τον χώρο της ογκολογίας και της χειρουργικής θα ενημερώσουν το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της διάγνωσης και της θεραπείας, ενώ θα υπάρχει ιδιαίτερη ενότητα για το μείζον ζήτημα της διατροφής, τόσο προληπτικά όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του chat  να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους ιατρούς, ώστε να απαντηθούν στο τέλος της εκδήλωσης.

Σύνδεσμος εκδήλωσης: https://fb.me/e/hgZnrrwC8

Εγγραφές: https://tinyurl.com/4aaawvf7

Βιοιατρική: Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης ούρων

Τα Κεντρικά Εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι από τα εργαστήρια παγκοσμίως και τα μόνα στην Ελλάδα που διαθέτουν πλέον το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης ούρων UN-Series της Sysmex, το οποίο επιλέχθηκε κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.

Πρόκειται για την πρώτη ρομποτική, αρθρωτή και πλήρως επεκτάσιμη πλατφόρμα ολιστικής διαχείρισης δειγμάτων ουρών η οποία συνδυάζει δυο διαφορετικές λειτουργίες: Γενική ανάλυση ούρων μέσω CMOS Signal Analysis Processing και Μικροσκοπική ανάλυση ούρων μέσω της κυτταρομετρίας ροής φθορισμού και μέσω της ψηφιακής ανάλυσης της απεικόνισης του δείγματος.

Ο συνδυασμός για πρώτη φορά των τριών διαφορετικών τεχνολογικών μεθόδων  σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα όχι μόνο αναβαθμίζει σημαντικά την ημερησία δυνατότητα επεξεργασίας δειγμάτων ούρων, αλλά προάγει περεταίρω την ευαισθησία και ακρίβεια των αναλύσεων και παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα στην διαλογή και τυποποίηση «δύσκολων» περιστατικών. Στα Κεντρικά Εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Αθήνα ο νέος αναλυτής επεξεργάζεται 1.200 δείγματα ημερησίως και ο αντίστοιχος στη Θεσσαλονίκη 500 δείγματα την ημέρα. «Η συνεργασία μας με την Sysmex για το νέο σύστημα ανάλυσης αποτελεί το πρώτο βήμα μια σειράς αναβαθμίσεων που δρομολογούμε για το Εργαστήριο, το οποίο φιλοδοξούμε να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς και ως ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Γεώργιος Ευ. Σπανός.

Αξιοσημείωτη υποχώρηση της θέσης της Ελλάδας στην διαχείριση της πανδημίας

Κατά 20 θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα αυτό το μήνα όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρακτορείου Bloomberg. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες και την 17η ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες ενώ τον προηγούμενο μήνα η χώρα μας ήταν 20η ανάμεσα στις 53 χώρες και 5η ανάμεσα στις 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη ίδια κατάταξη, τον μήνα Μάρτιο οι χώρες με τον μεγαλύτερο βαθμό ανθεκτικότητας απέναντι στην πανδημία είναι η Νέα Ζηλανδία (2 κρούσματα / 100.000,  5 θάνατοι σε ποσοστό ενός εκατ. ανθρώπων, 0.1% το ποσοστό των θετικών τεστ, 0.3% το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί), η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Ταϊβάν, και το Ισραήλ το οποίο σκαρφάλωσε εννέα θέσεις στην κατάταξη του Bloomberg.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ που ακολουθούν μετά το Ισραήλ , σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Bloomberg βελτιώθηκαν ραγδαία στην κατάταξη αυτού του μήνα. Τα κριτήρια του Bloomberg βασίζονται στις εξής παραμέτρους: Κρούσματα, θνησιμότητα, ποσοστό θετικότητας των τεστ, εμβολιασμοί, αυστηρότητα του lockdown, κινητικότητα, πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, ανταπόκριση του συστήματος υγείας και δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης.