Καρκίνος του πνεύμονα: Σε μικρότερη ηλικία πρέπει να αρχίζουν οι προληπτικές εξετάσεις

Τον Μάρτιο η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. (USPST) εισήγαγε νέες κατευθυντήριες γραμμές που μείωσαν την ηλικία των ενηλίκων καπνιστών που πρέπει να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα από 55 σε 50 έτη. Επίσης μειώθηκαν και τα έτη καπνίσματος μετά τα οποία είναι απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις.

Οι νέες οδηγίες του USPST επιτρέπουν την συστηματική παρακολούθηση περισσοτέρων ατόμων για πιθανή ένδειξη καρκίνου του πνεύμονα, αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι αμεελούν  τις προληπτικές αυτές εξετάσεος, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις που διαγιγνώσκεται ο καρκίνος, να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική χαμηλής δόσης ακτινοβολίας είναι κρίσιμης σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, αυτό επιτρέπει στον ασθενή να έχει περισσότερες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης.

Παραίτηση μέλους επιτροπής του ΕΟΦ λόγω ενστάσεων για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής , με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την οποία ανάρτησε και στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ζητά την αντικατάσταση του διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η εν λόγω Επιτροπή «δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων». Παράλληλα, επισημαίνει ότι παρακολουθεί πάνω από 10 χιλιάδες ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και τονίζει ότι έχει προτείνει σε όλους εμβολιασμό με το διαθέσιμο κάθε φορά εμβόλιο, χωρίς να ξεχωρίζει κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια. Ωστόσο όπως αναφέρει «πρέπει να βγαίνουμε στην κοινωνία με θετικά και όχι αντιφατικά μηνύματα και να είμαστε διαφανείς και ειλικρινείς».

Αναλυτικά στην επιστολή του ο καθηγητής Παθολογίας -Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ κατηγορεί τα μέλη της Επιτροπής για εθελοδουλία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, «η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της AstraZeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο. Η συνήθης τακτική της ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται».

Επίσης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρεται στην επιστολή του και στην περίπτωση γυναίκας που έχασε την ζωή της λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Στην περίπτωση της θανούσης ασθενούς του Γ.Κ.Ν. Αθηνών η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική: Θυμίζω ότι η ασθενής την 7η ημέρα μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο AstraZeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την 9η ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ακολούθως δε θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη και τότε η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του εν λόγω άκρου. Η μετέπειτα νοσηλεία υπήρξε εργώδης και επιπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικά να πιθανολογηση συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible», ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη Εσείς ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο».

 

 

ΠΟΥ: Νέα έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού

Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξετάζουν την προέλευση του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, θα συμπληρώσουν μια αρχική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Αυτό δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Την περασμένη Τρίτη όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας κατήγγειλε πως οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορονοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Στην έκθεση που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ η οποία ερεύνησε για τέσσερις εβδομάδες στην Ουχάν και στη γύρω περιοχή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη». Ωστόσο, ο Γ.Γ. του ΠΟΥ ζήτησε επιπλέον έρευνες για την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν, που διαχειρίζεται και μελετά τους κορονοϊούς και βρίσκεται στην πόλη – επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, όπου εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο 2019 η νόσος για να διαδοθεί στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Κορονοϊός: Συνεχίζεται το αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.491, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 267.172 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.927 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.160 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.717 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 561 (ημερήσια μεταβολή +17.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Την Ευρωκλινική Αθηνών εμπιστεύτηκε o Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ για προληπτικό μοριακό έλεγχο COVID-19

 

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα με προληπτικό μοριακό έλεγχο COVID-19 στην Ευρωκλινική Αθηνών, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Ο κύριος Μπαχ προσήλθε στην Ευρωκλινική Αθηνών, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρο Καπράλο και υποβλήθηκε σε μοριακό έλεγχο COVID-19, κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, παρουσία του εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ευρωκλινικής.

Στόχος της επίσκεψης του κυρίου Μπαχ στην Ελλάδα, ήταν να τιμήσει τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας εγκαινίασε την ψηφιακή έκθεση με όλους τους σύγχρονους Ολυμπιονίκες στο κτήριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και παρέστη στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του ανανεωμένου φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της ΕΟΕ και Πρόεδρος του ΔΣ της Ευρωκλινικής Αθηνών, δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι, που το πρώτο ταξίδι του κυρίου Μπαχ μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία της ΔΟΕ, πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και που επέλεξε την Ευρωκλινική για τον προληπτικό του έλεγχο για COVID-19».

Σχετικά με την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ:

Η Ευρωκλινική είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα διαγνωστικά, χειρουργικά και θεραπευτικά κέντρα της χώρας. Από την ίδρυσή της το 1998 διαδραματίζει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της ιδιωτικής υγείας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ασυναγώνιστη ποιοτικά φροντίδα υγείας και την ασθενοκεντρική εταιρική φιλοσοφία, που δίνει έμφαση στην προσωποποιημένη και εξατομικευμένη κλινική αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση των ασθενών.

Με 175 νοσηλευτικές κλίνες, 12 κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 8 χειρουργικές αίθουσες, 4 κλίνες στην Μονάδα Εμφραγμάτων, συνεργασία με 300 μόνιμους γιατρούς και 740 εξωτερικούς συνεργάτες, 500 άτομα μόνιμο διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τμήμα επειγόντων περιστατικών 24ωρης λειτουργίας και ασθενοφόρα σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, η Ευρωκλινική παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, απασχολώντας κορυφαίους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, με τον πλέον αξιόπιστο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στα ιατρικά της κέντρα και τις ειδικές μονάδες, εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και τεχνικές. Είναι πιστοποιημένη για την Ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή προδιαγραφή EN 15224: 2012 αλλά και για την ασφάλεια των γευμάτων που παρασκευάζονται, διακινούνται και διανέμονται εντός της κλινικής, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2013 ενώ πιστοποιήθηκε πρόσφατα με ISO 9001:2015.

Το Υπουργείο Υγείας έκανε πίσω στη διεξαγωγή rapid test από φαρμακεία

Τελικώς αποσύρθηκε η διάταξη για διεξαγωγή και καταγραφή αποτελεσμάτων rapid test στα φαρμακεία, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αλλά και τα ποικίλα προβλήματα που εγκυμονούσε η συγκεκριμένη διάταξη, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης τόνισε πάντως ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την πώληση των rapid test στα φαρμακεία και πρόσθεσε ότι μετά την αγορά των rapid test, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν το τεστ «στον γιατρό τους».

Αναφορικά με τα self-tests, απεσύρθη  η διάταξη που ανέφερε ότι ο κατασκευαστής θα μπορεί να κατέχει ειδική ή κατά παρέκκλιση έγκριση διάθεσης και έναρξης χρήσης τους στην αγορά από την αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, εφόσον το εν λόγω κράτος μέλος έχει θεσπίσει αντίστοιχες προδιαγραφές. Στην τελική διατύπωση προβλέπεται πως ο κατασκευαστής θα μπορεί να λάβει έγκριση και από τον ΕΟΦ «σύμφωνα με προδιαγραφές που θεσπίζει ο ίδιος (ΕΟΦ) ως αρμόδια αρχή εφόσον ο κατασκευαστής έχει έδρα στην ελληνική επικράτεια ή ο θέτων το προϊόν έχει λάβει τέτοια έγκριση». Τέλος, αποσύρεται πλήρως η υποχρέωση του ΕΟΦ να διατηρεί μητρώο self-tests με έγκριση κυκλοφορίας από αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών της ΕΕ, προβλέποντας μόνο την έγκριση διάθεσης και έναρξης χρήσης τους στην Ελλάδα.

 

ΝYT: 15 εκατομμύρια εμβόλια Johnson & Johnson καταστράφηκαν

Η διάθεση εμβολίων COVID-19 της Johnson & Johnson ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ, με μόλις 6,8 εκατομμύρια δόσεις να παραδίδονται σε πολιτείες τον πρώτο μήνα. Οι New York Times αποκάλυψαν τις παρασκηνιακές λεπτομέρειες σε ένα ατυχές περιστατικό που έλαβε χώρα στη διαδικασία παραγωγής. Οι εργαζόμενοι στο Emergent BioSolutions plant στη Βαλτιμόρη ανάμιξαν συστατικά εμβολίων πριν από εβδομάδες και κατέστρεψαν μια μεγάλη παρτίδα του εμβολίου που περιείχε περίπου 15 εκατομμύρια δόσεις, αναφέρουν οι Times. Το FDA ερευνά το λάθος, αλλά το επεισόδιο έχει οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή των μελλοντικών παραδόσεων εμβολίων J&J από το εργοστάσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε δήλωση, η J&J δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ομοσπονδιακές αρχές για την παράδοση 24 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τον Απρίλιο.

Ομοσπονδιακοί ερευνητές έχουν αποφανθεί ότι το επεισόδιο ήταν αποτέλεσμα “ανθρώπινου λάθους”, αναφέρει η NYT. Η J&J κινείται ήδη για να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στον κατασκευαστικό εταίρο της, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι έχει επιτύχει τον στόχο της να στείλει 20 εκατομμύρια δόσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι έχουν χορηγηθεί 6,8 εκατομμύρια δόσεις σε πολιτείες των ΗΠΑ και 3,3 εκατομμύρια δόσεις έχουν αποσταλεί.

Ι. Καλομενίδης: Πρέπει να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο  αποκατάστασης των ασθενών με covid

Για ανάγκη ύπαρξης οργανωμένου προγράμματος αποκατάστασης  των διασωληνωμένων ασθενών με COVID, όταν βγαίνουν από την εντατική, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Ιωάννης Καλομενίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε στον «Ευαγγελισμό», λειτουργεί ήδη ιατρείο παρακολούθησης ασθενών μετά τη νοσηλεία τους. Ωστόσο όπως είπε, υπάρχουν άνθρωποι που μετά από βαριά νοσηλεία με COVID, δεν είναι σε θέση να επισκεφθούν εξωτερικά ιατρεία, λόγω κινητικών, νευρολογικών και άλλων προβλημάτων που διαρκούν για αρκετό καιρό. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται οργανωμένα προγράμματα αποκατάστασης που μπορούν να τους προσφερθούν μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα. «Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, ενώ πολλοί από τους ασθενείς είναι ανασφάλιστοι, γι’αυτό το λόγο η Πολιτεία πρέπει να εκπονήσει άμεσα οργανωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης αυτών των ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα», είπε ο καθηγητής.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι η πίεση που δέχονται εξακολουθεί να είναι μεγάλη, και με τη διασπορά του ιού,  δεν είναι ακόμα ορατή η χρονική στιγμή που αυτή η πίεση θα αρχίσει να μειώνεται. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περισσότεροι νέοι άνθρωποι στα νοσοκομεία, κάτι που δεν έχει σχέση με αλλαγή συμπεριφοράς του ιού αλλά με τον τρόπο ζωής των νεότερων ανθρώπων που τους υποχρεώνει να έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές. Σημείωσε επίσης ότι η νοσηλεία των νεότερων ασθενών με COVID, κατά κανόνα κρατάει λιγότερο και είναι σχετικά προβλέψιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις.

 

Αυστηρό lockdown ενός μήνα στη Γαλλία

Πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Οι περιορισμοί θα ισχύσουν για τουλάχιστον έναν μήνα. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που παρέμεναν ανοιχτά, θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες. Σε όλη την επικράτεια θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 7 το βράδυ, ενώ θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, πλην όσων πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Σημειώνεται ότι ήδη ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εισαγωγή και χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μακρά τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης.

Έγκριση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής για το cenobamate

H Angelini Pharma ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας για το cenobamate για την πρόσθετη θεραπεία εστιακών επιληπτικών κρίσεων με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση σε ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς παρά το ιστορικό θεραπείας με τουλάχιστον δύο αντιεπιληπτικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Η άδεια κυκλοφορίας ΕΚ ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

«Το  cenobamate θα είναι μια ευπρόσδεκτη νέα θεραπευτική επιλογή στην Ευρώπη για ενήλικες που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ελέγξουν τις επιληπτικές κρίσεις εστιακής έναρξης με τις διαθέσιμες θεραπείες. Η ανθεκτική στη θεραπεία επιληψία έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και είμαστε υπερήφανοι που βοηθάμε στην αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας υγειονομικής πρόκλησης», δήλωσε ο Pierluigi Antonelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Angelini Pharma. «Η Angelini Pharma ανυπομονεί να φέρει το cenobamate σε ασθενείς σε όλη την Ευρώπη και θα συνεχίσει την προσπάθεια αντιμετώπισης των αναγκών των ασθενών με διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, μέσω του καινοτόμου χαρτοφυλακίου προϊόντων και της ανάπτυξης νέων».

«Αυτή η έγκριση σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων εστιακής έναρξης σε ενήλικες ασθενείς. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να έχουν μια νέα θεραπευτική επιλογή, διότι οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις που μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή τους», δήλωσε η Agnese Cattaneo, Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Angelini Pharma