Aνακοίνωση για την παραίτηση μέλους της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης

Απάντηση στην επιστολή παραίτησης του καθηγητή Παθολογίας -Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Γ. Βλαχογιαννόπουλου, στην οποία κατηγορεί την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ ότι «δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων», δίνει με ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως αναφέρει η επιστολή, ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει τα λεγόμενα στην επιστολή «διαστρέβλωση, η οποία θίγει βαθιά το κύρος, την ακεραιότητα, την υπόληψη και την αξιοπιστία της Ε.ΦΑΡ., της Ε.ΦΑΡ./ΟΕ και του ΕΟΦ συνολικά, υπονομεύοντας και ακυρώνοντας ένα πολύχρονο, κοπιαστικό, αθόρυβο, εθελοντικό και πολύ ουσιαστικό έργο».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι το περιστατικό θανάτου γυναίκας, το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή σχετίζεται με το εμβόλιο, «εξετάσθηκε από την ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. στις 09/3/21, αμέσως μόλις εστάλη η ΚΚ και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους θεράποντες ιατρούς. Στις 16/3/21 συνεκλήθη εκ νέου η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. σε κοινή συνεδρίαση με την ολομέλεια της Ε.ΦΑΡ. Κατόπιν διεξοδικής εξέτασης του συνόλου των διαθέσιμων κλινικών και εργαστηριακών στοιχείων του συγκεκριμένου περιστατικού, έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να αποκλείσει την αιτιολογική συσχέτιση του αναφερόμενου συμβάντος με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. κατέταξε το περιστατικό στον βαθμό «possible». Εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία, το περιστατικό θα επανεξετασθεί. Ο ΕΟΦ απέστειλε την αξιολόγηση αυτή στην ευρωπαϊκή βάση αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών, η οποία προηγήθηκε κατά 2 ημέρες της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για παρόμοια σπανιότατα περιστατικά θρομβώσεων με συνοδό θρομβοπενία (possible risk) του εμβολίου της Astra-Zeneca (AZ) (Ανακοίνωση ΕΜΑ στις 18/3/2021, η μετάφραση της οποίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ).

Στις 19/3/2021 o EMA μέσω της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) και κατόπιν εισηγήσεως της PRAC (στις διαδικασίες αυτές συμμετέχει θεσμικά και ο ΕΟΦ) ζήτησε την επικαιροποίηση των εγκεκριμένων στοιχείων του εμβολίου της Astra-Zeneca (AZ) και την αποστολή σχετικής ενημερωτικής επιστολής στους επαγγελματίες υγείας. Στις 19/3/2021 η ΑΖ, συμμορφούμενη, απέστειλε στον ΕΟΦ σχέδιο επιστολής «Απευθείας Επικοινωνίας με Επαγγελματίες Υγείας» (DHPC) σχετικά με το εμβόλιό της και το υπό εξέταση ζήτημα. Η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. επεξεργάστηκε και διόρθωσε κρίσιμα σημεία της επιστολής και συνέστησε αποστολή της επιστολής σε όλους ανεξαιρέτως τους Επαγγελματίες Υγείας, την εκτενή διανομή της οποίας ξεκίνησε η ΑΖ στις 24/3/21, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Επομένως, η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. αξιολόγησε το περιστατικό ως possible ήδη 2 ημέρες προ της τελικής αξιολόγησης του ΕΜΑ και 8 ημέρες προ της αποστολής της επιστολής της ΑΖ προς τους επαγγελματίες υγείας. Επίσης, τα δεδομένα της Ελλάδας για το συγκεκριμένο περιστατικό, αφού διαβιβάστηκαν στον ΕΜΑ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ελήφθησαν υπόψη στις σχετικές συνεδριάσεις του, με τις οποίες αποφασίστηκε η τροποποίηση των εγκεκριμένων στοιχείων του εμβολίου και η αποστολή σχετικής ενημερωτικής επιστολής προς τους επαγγελματίες υγείας για το ενδεχόμενο θρομβοπενίας και διαταραχών της πήξης, που εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

3.232 νέα κρούσματα, 755 διασωληνωμένοι, 70 θάνατοι

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.232, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 273.459 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Στην Αττική καταγράφηκαν την τελευταία ημέρα 1.525 νέα κρούσματα, τα περισσότερα στο κέντρο της Αθήνας (422). Αλλα 383 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.270 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.302 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (65.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.746 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή -20.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

 

Απουσία ενοποιημένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης COVID-19 στην Ευρώπη

Οι Εκδότες του σημαντικού περιοδικού Lancet συνέγραψαν προσφάτως ένα άρθρο σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις σχέσεις μεταξύ των κρατών (The Lancet 2021; 397 (10280):P1157). Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος συνοψίζει τα κύρια σημεία αυτού του άρθρου. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας COVID-19 ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλο που η επικέντρωση βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη, τα ίδια ζητήματα ως προς την πανδημία COVID-19 αντιμετωπίζουν και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Αυτή η περιοχή είναι ευρεία, με διαφορετικές πολιτικές και ιστορικές καταβολές και περιλαμβάνουν τόσο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες, όπως και μη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως κάποιες Βαλκανικές χώρες και η Ουκρανία. Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο κάποιες από αυτές τις χώρες κατάφεραν να διατηρούν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων COVID-19 κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας το 2020. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2021, 6 από τις 10 χώρες παγκοσμίως με τον υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους βρίσκονταν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία εγείρουν προβληματισμούς σχετικά με την υγεία του πληθυσμού στην περιοχή. Καθιστούν επίσης επείγον το ζήτημα της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης COVID-19 στην Ευρώπη. Ο τομέας της υγείας  θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενοποιητική δύναμη ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί των χωρών τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια πανδημία όπως η COVID-19 θα έχει σημαντικότερες επιπτώσεις στις χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας. Παρόλο που παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης την τελευταία 30ετία, το προσδόκιμο ζωής υπολείπεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Βουλγαρία ο μέσος όρος ζωής είναι 74.8 έτη συγκριτικά με τα 81 έτη στο σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ουκρανία τα 71.6 έτη. Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν σήμανε και την αντίστοιχη βελτίωση σε υγειονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα, η Εσθονία έχει επενδύσει στην ψηφιοποίηση αλλά ο μέσος όρος που βρίσκεται στο 5% του ΑΕΠ είναι ακόμα χαμηλότερος από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ο μέσος όρος των οποίων βρίσκεται στο 9,8%. Επιπλέον, η έλλειψη παρεμβάσεων δημόσιας υγείας σε θέματα όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το αλκοόλ στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, τα έχει καταστήσει μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα, αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με το 40% της συνολικής νοσηρότητας στη Ρουμανία. Επιπλέον, οι χαμηλοί μισθοί και οι υποβέλτιστες συνθήκες εργασίας σε αυτές τις χώρες οδηγούν σε ένδεια υγειονομικών υπαλλήλων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πολωνία, η οποία έχει τη χαμηλότερη αναλογία ιατρών προς ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα παρατηρείται περιθωριοποίηση μεγάλων κοινοτήτων και εθνικών μειονοτήτων, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμών. Και αυτό αποτελεί πραγματική πρόκληση για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας τους ερχόμενους μήνες.

Ωστόσο, υπάρχουν και αισιόδοξες ενδείξεις. Η Σερβία και η Ουγγαρία έχουν εμβολιάσει το 10-15% των πληθυσμών τους. Η Ρουμανία έχει δωρίσει εμβόλια στη Μολδαβία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να υποστηρίξει τα συστήματα υγείας σε Αρμενία, Αζερμπαιτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζονται στενά για να προμηθεύσουν όλες τις χώρες με τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ένα συνολικό σχέδιο στον τομέα της Υγείας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης ώστε να βελτιώσει την ικανότητα των χωρών της κεντρο-ανατολικής Ευρώπης να ανταποκρίνονται στις απειλές της δημόσιας υγείας. Η οικοδόμηση ανθεκτικών συστημάτων υγείας απαιτεί τη συνολική βελτίωση των συστημάτων υγείας, πέρα από κάθετα μέτρα σχετικά με αναδυόμενες λοιμώξεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που θα υποστηρίζει τα εθνικά συστήματα υγείας αλλά θα αναγνωρίζει ότι η υγεία είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Τα πρώτα σημαντικά βήματα περιλαμβάνουν την ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, καθώς και των φαρμακευτικών αλυσίδων παραγωγής και διανομής. Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη, με τη συνολική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, τη βελτίωση γενικών μέτρων δημόσιας υγείας και την ουσιαστική ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων κάθε χώρας. Το εγχείρημα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας απαιτεί την εμπέδωση ότι το υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης για την υγεία και η διασυνοριακή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών σε αυτό τον τομέα θα οδηγήσει σε αμοιβαία οφέλη τόσο για κάθε χώρα ξεχωριστά όσο και για το σύνολο της Ευρώπης.

Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς η πανδημία COVID-19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, και η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ισχυροποιηθεί και να θεμελιώσει ισχυρούς δεσμούς αντιμετώπισης απειλών δημόσιας υγείας.

 

Κορονοϊός: Από τις 7 Απριλίου στα φαρμακεία τα self test

Τα πρώτα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τις 7 Απριλίου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση των συντακτών. Σε πρώτη φάση τα self test θα διατεθούν πρωτίστως σε καθηγητές και εκπαιδευτικούς, ενώ στη συνέχεια θα διατεθούν στις ενεργές ηλικιακές ομάδες έως 67 ετών και τέλος στους 67 ετών και άνω. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα γίνεται δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) και στη συνέχεια θα εκδίδεται βεβαίωση για επαναληπτικό τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή. Για τους μαθητές, το self test θα διενεργείται 24-48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και στη συνέχεια το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα. Στη συνέχεια οι γονείς θα πρέπει να συμπληρώνουν σχετική βεβαίωση ώστε οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματά τους. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα πρέπει να γίνει μοριακό τεστ, το οποίο θα είναι δωρεάν μόνο σε δημόσιες δομές.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την προμήθεια 9,4 εκατομμύριων self test

Όπως είχε αναφέρει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την προμήθεια 9,4 εκατομμυρίων self tests από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν 109/2021 πράξη του Στ΄ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι πέντε συμβάσεις της ΓΓΠΠ είναι νόμιμες και η προμήθεια των self tests μπορεί να προχωρήσει. Το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνήλθε σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη, μέσω της υπηρεσιακής διαδικτυακής πλατφόρμας e-presence.gov.gr, στις 31 Μαρτίου 2021. Αντικείμενο του ελέγχου ήταν η διαδικασία ανάθεσης και των πέντε σχεδίων σύμβασης για την προμήθεια των 9,4 self test. Σύμφωνα με την απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των ελεγχομένων πέντε (5) σχεδίων σύμβασης για την προμήθεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη 9.400.000 ταχέων διαγνωστικών του κορονοϊού SARSCoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self-testing».

Επελαύνει ο ιός σε όλη τη χώρα: 753 σε ΜΕΘ, 72 νεκροί, 3.080 νέα κρούσματα

Στα ύψη και σήμερα βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει στα ύψη με 3.080, ενώ 72 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 270.230 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 101 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.003 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.232 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 753 (65.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.733 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +0.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 465 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Στην Αττική καταγράφηκαν 1.383 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, σε σύνολο 3.080, ενώ στη Θεσσαλονίκη 350. Τριψήφιος αριθμός περιπτώσεων καταγράφηκε στην Αχαΐα (131), ενώ σε Λάρισα και Κοζάνη καταγράφηκαν 94.

Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνίες για την παραγωγή του Sputnik V

Συμφωνίες με 10 χώρες και 20 παραγωγούς εμβολίων συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων στον κόσμο, υπέγραψε η Ρωσία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε 59 χώρες, ο πληθυσμός των οποίων υπερβαίνει το 1,5 δισ. κατοίκους, ενώ σε περισσότερες από 30 χώρες έχει ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός με το εμβόλιο Sputnik-V. Η Ινδία και η Νότια Κορέα παράγουν ήδη το ρωσικό εμβόλιο και τον Απρίλιο πολλές από τις φαρμακευτικές αυτές εταιρείες θα το παράγουν σε πλήρη ισχύ. Το RDIF είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι έχει συνάψει συμφωνίες με 20 φαρμακευτικές εταιρείες και περισσότερες από 10 χώρες μεταξύ των οποίων είναι η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Σερβία, η Ιταλία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν. Οι συμφωνίες μεταξύ του RDIF και των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, θα εξασφαλίσουν εντός του 2021 την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων εμβολίων για τον εμβολιασμό 700 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Επίσκεψη Υφυπουργού Υγείας στα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου

Τα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου επισκέφθηκε σήμερα  η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, όπου συναντήθηκε με την Διοικήτρια Μαρία Σαρίδη, τον αναπληρωτή Διοικητή Θεόδωρο Βασιλόπουλο, την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αλεξία Παπακωνσταντίνου και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και εκπροσώπους των εργαζομένων. Στην επίσκεψη ήταν παρών και ο βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Ανδριανός. Η Υφυπουργός Υγείας ενημερώθηκε αναλυτικά για τη λειτουργία των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας του Νομού Αργολίδας (Ψυχιατρική Κλινική, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα, Προστατευόμενα Διαμερίσματα), συνεχάρη τη Διοίκηση και το προσωπικό για το έργο τους, ενώ διαπίστωσε την πολύ ικανοποιητική πορεία των εμβολιασμών στο Νομό Αργολίδας.

 H κα Ράπτη δήλωσε: «Δρομολογείται η ενίσχυση του προσωπικού της Ψυχιατρικής Κλινικής και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό και η περαιτέρω ανάπτυξη των Κινητών Μονάδων, προκειμένου να αναπτυχθεί τόσο το κλινικό όσο και το κοινοτικό έργο των Δημόσιων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της Αργολίδας» Επιπλέον, η Υφυπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Κατσαρό και ενημερώθηκε για τα ζητήματα ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Πρωθυπουργός: Ζήτησε πολιτική συναίνεση για τη διαχείριση της πανδημίας

Πολιτική συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός απέδωσε την κατάσταση στις μεταλλάξεις και στην μεταδοτικότητα του ιού και στο «ξεστράτισμα των πολιτών», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στα Νοσοκομεία, τόνισε ότι «το ΕΣΥ άντεξε».

Απέδωσε την επιδείνωση της κατάστασης στην εξέλιξη της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας ότι παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του,  προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη. Εάν η χώρα μας βρισκόταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαν χαθεί ακόμα 8.000 άτομα. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στους εμβολιασμούς που μαζί με τα self test αποτελούν την σανίδα σωτηρίας εν όψει του δύσκολου καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις, ενώ στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης. Ανέφερε ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Αναφορικά με την ευθύνη των πολιτών τόνισε: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

Φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για 865 ασθενείς που έκαναν τακτικά θεραπεία με το φάρμακο infliximab, και παρατήρησαν φτωχή παραγωγή αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους με τη πρώτη δόση τόσο με το εμβόλιο της Pfizer, όσο και με της Astra Zeneca. Το infliximab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται κατά της  ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ελληνικής καταγωγής δρ Νικόλαος Καμπερίδης του Νοσοκομείου St. Marks του Λονδίνου, η ανοσολογική απόκριση των συμμετεχόντων στη μελέτη βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων. «Μέχρι να κάνουν αυτοί οι ασθενείς τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα πρέπει να θεωρούν ότι δεν είναι προστατευμένοι από τη λοίμωξη του SARS-CoV-2 και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και αυτοπροστασίας όπου χρειάζεται», δήλωσαν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι  στους ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο η χορήγηση της δεύτερης δόσης θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Πρόσθεσαν δε, ότι ένα μικρό ποσοστό αυτών των ατόμων δεν εμφανίζουν ούτε μετά τη δεύτερη δόση την αναγκαία ποσότητα αντισωμάτων.