5 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο παγκοσμίως οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Kάθε χρόνο, 5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, αφού τα μη δραστήρια άτομα παρουσιάζουν 20-30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε νόσημα. Η φυσική δραστηριότητα αναφέρεται σε κάθε μορφή κίνησης που μπορεί να παραχθεί σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, κατά την ενασχόληση στο σπίτι, στην εργασία ή στον ελεύθερο χρόνο του ατόμου και διακρίνεται σε χαμηλής, μέτριας και υψηλής έντασης. Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα όταν αυτή είναι συστηματική (π.χ. βάδιση, ποδηλασία, ενασχόληση με αθλήματα) είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν την βελτίωση της κατάστασης του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, την βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης του ατόμου και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έχει ορίσει ελάχιστα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας με βάση την ηλικία, τουλάχιστον 1 στους 4 ενήλικες παγκοσμίως δεν τα τηρεί.

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ακόμα πιο έντονη μεταξύ των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καθώς η δύσπνοια, η μυϊκή αδυναμία και η κατάθλιψη περιορίζουν συχνά τον ασθενή στο σπίτι, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο κακής φυσικής κατάστασης, μειωμένης λειτουργικότητας και επίτασης των συμπτωμάτων του.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το τελευταίο έτος, η Πανδημία της COVID-19 και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού (lockdown) που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού, οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, με δυσμενείς βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ωστόσο η φυσική δραστηριότητα, ακόμα και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες είναι αναγκαία. Φυσικά, όταν αυτή συνδυάζεται με θεραπευτική άσκηση, δηλαδή με εξατομικευμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη σωματική δραστηριότητα, όπως αυτή που προσφέρει ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας στα πλαίσια της πνευμονικής αποκατάστασης, τα αποτελέσματα είναι πολλαπλάσια, με μείωση της συμπτωματολογίας και των παροξύνσεων της νόσου, ελάττωση των ημερών ασθένειας, ενίσχυση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης και τελικά βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης έχουν ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών. Δυστυχώς στην Ελλάδα λειτουργούν σε ορισμένα μόνο δημόσια ιδρύματα και δεν αποζημιώνονται, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμα σε περιορισμένο μόνο αριθμό ασθενών. Επομένως τώρα, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, η ενίσχυση αυτών των προγραμμάτων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

 

Παραμένουν σε υψηλό επίπεδο κρούσματα, διασωληνώσεις και θάνατοι

 

Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού καθώς σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου ανακοινώθηκαν 1866 νέα κρούσματα. Παράλληλα 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό ενώ 759 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.866, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.935 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22.06%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 493 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α)

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) προέκυψε μετά τις εκλογές της εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Απριλίου 2021 για την χρονική περίοδο 2021-2023.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ είναι:

Πρόεδρος: Αθανασία Παππά

Αντιπρόεδρος: Αικατερίνη Τσεκούρα

Γεν. Γραμματέας: Κωνσταντίνα Μάλλιου

Ειδ. Γραμματέας: Αικατερίνη Ρούστα

Ταμίας: Αικατερίνη Αντωνοπούλου

Μέλη: Ευαγγελία Οικονομούλα, Ανδρομάχη Σαλαμαλίκη

Αναπλ. Μέλος: Άρτεμις Μαργαρίτη

Συναγερμός στο Νοσοκομείο Γεννηματά

Θετικά κρούσματα κορονοϊού στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», εντοπίστηκαν χθες με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο κλινικές του, η μία εκ των οποίων είναι η νευροχειρουργική. Πρόκειται για σαράντα ένα (41) κρούσματα που αφορούν τόσο εμβολιασμένους και μη γιατρούς και νοσηλευτές όσο  και ασθενείς και συνοδούς τους. Κάποιοι από τους 15 υγειονομικούς που βρέθηκαν θετικοί είχαν εμβολιαστεί και ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήδη περάσει τη νόσο.  Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, έδειξε ότι η διασπορά προήλθε από συγγενή ασθενούς.

Με τη μετατροπή αρκετών χειρουργείων σε κλίνες ΜΕΘ,  τα χειρουργεία διεξάγονται πλέον με μεγάλη δυσκολία, ενώ οι πληροφορίες θέλουν το «Γ. Γεννηματάς» να είναι το τρίτο δημόσιο νοσοκομείο που θα γίνει αποκλειστικά COVID. Ωστόσο τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα δύο δημόσια νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε COVID, είναι  το Σισμανόγλειο και ο Ερυθρός Σταυρός.

Νέα μοριακή μεθοδολογία ανίχνευσης και ανάλυσης μεταλλάξεων SARS-CoV-2 σε λύματα και περιβαλλοντικά δείγματα

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω της συνεργασίας Ερευνητικών Μονάδων, έχει αναπτυχθεί νέα μοριακή μεθοδολογία ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς τεχνικών στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing/NGS). Η ομάδα επιστημόνων του ΕΚΠΑ αποτελείται από τους Καθηγητές Ανδρέα Σκορίλα (Επιστημονικό Υπεύθυνο), Νικόλαο Θωμαΐδη, Δημήτριο Γουργιώτη, Ιωάννη Τρουγκάκο, Νικόλαο Βούλγαρη (Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ) και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μαργαρίτη Αυγέρη.

Η συγκεκριμένη υπερευαίσθητη μεθοδολογία που μπορεί να εξάγει αποτελέσματα ακόμη και σε 50ml δείγματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο που πληθυσμού μιας πόλης. Επιπλέον, ανιχνεύει έγκαιρα νέες μεταλλάξεις και στελέχη που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ευκολότερη η γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών SARS-CoV-2 αλλά και άλλων ιών ή βακτηρίων δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση καθώς και τον ανασχεδιασμό των νέων εμβολίων και  φαρμακευτικών πρωτοκόλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατατεθεί από το ΕΚΠΑ και τους Ερευνητές αίτηση για χορήγηση Εθνικού και Διεθνούς Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (πατέντας), με ημερομηνία προτεραιότητας την 11/02/2021, ενώ βρίσκεται υπό κρίση, σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό υψηλής εμβέλειας, το σχετικό επιστημονικό άρθρο.

Με εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθοδολογίας έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής, τα οποία ελήφθησαν σε καθημερινή βάση κατά το διάστημα 01-26/02/2021. Τα συγκεκριμένα δείγματα υπεβλήθησαν σε έλεγχο ειδικών μεταλλάξεων – γενετικών δεικτών (genetic markers) του γονιδίου S (Spike) για τις παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (Variants οf Concern – VOC) και τις παραλλαγές υπό διερεύνηση (Variants οf Interest – VOI). Ελέγχθησαν συνολικά 35 ειδικές μεταλλάξεις.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ανέδειξαν την παρουσία ειδικών μεταλλάξεων (genetic markers) του στελέχους Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012/01) -γνωστό ως “Βρετανικό” στέλεχος-σε ποσοστό 96,8% επί του συνόλου των αλληλουχιών. Ταυτόχρονα, η μετάλλαξη S:A222V, η οποία είχε αρχικά ταυτοποιηθεί στο στέλεχος Β.1.177/Spain (Variant 20A.EU1) – γνωστό ως “Ισπανικό” στέλεχος – προσδιορίστηκε σε ποσοστό ~26%. Έτσι το “Ισπανικό” στέλεχος που επικρατούσε τον Νοέμβριο φαίνεται να  συνδυάζεται κατά ένα μικρό ποσοστό με το “βρετανικό” και σιγά σιγά να εξαλείφεται. Τέλος, μια σειρά νέων μεταλλάξεων εντοπίστηκαν και βρίσκονται υπό περαιτέρω διερεύνηση.

 

Φαρμακεία: Μειωμένες στο μισό οι πωλήσεις OTC

Μειωμένες κατά 49,6% εμφανίζονται οι πωλήσεις OTCs από τα φαρμακεία λιανικής, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 01/03-21/03, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (02/03-22/03) ως εξής:

  • Φάρμακα: -28,1% (-8,8 εκατομ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: -49,6% (-5,3 εκατομ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: -5,4% (-134,9 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: -14,8% (-38,9 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -10,3% (-147,5 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Νευρικού Συστήματος, μειώνεται κατά: -42,1% (-3 εκατομ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, τα Παυσίπονα/Αντιπυρετικά, μειώνονται κατά: -59,5% (-2,8 εκατομ. τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα προσωπικής υγιεινής, μειώνονται κατά: -54,2% (-365,8 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, μειώνονται κατά: -14,1% (-28,5 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, η κατηγορία των Διαγνωστικών Οργάνων μειώνεται κατά: -19,8% (-67 χιλ. τμχ.)

Σημειώνεται ότι τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Θεσσαλονίκη: Σχεδόν καθολική επικράτηση του βρετανικού στελέχους

Επιδείνωση παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης με δεδομένα που δείχνουν  αυξητική τάση στις μετρήσεις συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα και σχεδόν καθολική επικράτηση του βρετανικού στελέχους στα κρούσματα. Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις στα λύματα,  από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Τετάρτης 31/03 και της Πέμπτης 01/04 είναι αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/03 και της Τρίτης 30/03.    Αυξημένη κατά 64% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/3 και Πέμπτης 25/3. «Η συνολική εικόνα από τις υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα, την επικράτηση σημαντικά πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της πόλης δείχνει πλέον ότι πλησιάζουμε σε επίπεδα συναγερμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. Παράλληλα, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πόλη έχει επικρατήσει το βρετανικό, πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, σε ποσοστό της τάξης του 90% των δειγματοληπτικών αναλύσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Β. Παπαευαγγέλου: Aργεί η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας μίλησε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου τονίζοντας ότι η αποσυμφόρησή τους αργεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι στην Αττική για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών με 450 περίπου εισαγωγές την ημέρα. Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού 5.200 ασθενείς και ενώ παρατηρείται μία σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, αυξητική είναι η τάση στα Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η 3η και η 4η ΥΠΕ, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς. «Είναι σαφές ότι η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που θα ακολουθήσει τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες αργότερα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Ως θετική ένδειξη χαρακτήρισε το γεγονός της σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 75 ετών λόγω του εμβολιασμού. «Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι, εκτός από τη σημαντική μείωση του ποσοστού διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας άνω των 75 ετών, σήμερα και πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες δέκα ημέρες, είναι πια ξεκάθαρη και η μείωση των ασθενών ηλικίας 60-64 ετών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, έναν μόλις μήνα μετά την έναρξη εμβολιαστικής κάλυψης της ηλικιακής αυτής ομάδας», τόνισε η καθηγήτρια.

ΙΦΕΤ: Ρήγμα διοίκησης-εργαζομένων

Οι πρόσφατες καταγγελίες  των εργαζομένων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ) που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτέλεσαν μία δυσάρεστη έκπληξη για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Μονομέτοχη Ανώνυμη Εταιρεία «ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε.» διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών  της χώρας σε φάρμακα μοναδικά και απαραίτητα που εισάγονται, κατόπιν εντολής του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), από τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και γιατί η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε. έχει μία πολύ καλή πορεία, τόσο όσο αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα, αλλά και το κύρος που έχει αποκτήσει, μέσω της δραστηριότητας της αυτής, ανάμεσα στους επαγγελματίες της υγείας και τους ασθενείς. Στο διεθνές συνέδριο μάλιστα που η «Bousias Conferences» διοργάνωσε πολύ πρόσφατα, και είχε ως θέμα τις σπάνιες παθήσεις και την πρόσβαση των ασθενών στα ορφανά φάρμακα, η εταιρεία είχε καθοριστική συμμετοχή και αποδοχή από τους συνέδρους, με την παρουσία των δύο κορυφαίων στελεχών της, του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου Ιωάννη Σωτηρίου και του Προέδρου της ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε., και πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Πανταζή.

Είναι απορίας άξιο και γεννά ερωτήματα, για το πώς η νέα διοίκηση κατόρθωσε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (3 μηνών περίπου) να δημιουργήσει ένα τόσο ισχυρό ρήγμα (ελπίζουμε όχι αγεφύρωτο χάσμα) ανάμεσα σε αυτή και τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί, όταν μάλιστα η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε. έχει συμβάλλει αποτελεσματικά και στην προσπάθεια της Πολιτείας για προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στον αγώνα της χώρας ενάντια στην πανδημία από τον COVID-19, και έχει δεχθεί επανειλημμένα τα εύσημα από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Οι καταγγελίες που κάνουν οι εργαζόμενοι του οργανισμού θέτουν σίγουρα πολλά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις, αφού εγείρουν εύλογους προβληματισμούς για τους λόγους που δημιούργησαν αυτή την «αναταραχή», η οποία ώθησε τους εργαζόμενους να οδηγηθούν σε δύο συνεχιζόμενες στάσεις εργασίας.  Οι κατηγορίες για καταπάτηση των διαδικασιών της εταιρείας, «πλήρη απαξίωση όλων των εργαζομένων της ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε.», και «κατάργηση οργανογράμματος και οποιασδήποτε μορφής ιεραρχίας» από την νέα διοίκηση, μέσα σε χρονικό διάστημα 3 μηνών, εάν ευσταθούν, δεν δικαιολογούνται από καμία «επιχειρησιακή λογική» ή ανάγκη, ιδιαίτερα για μια εταιρεία, που όπως προαναφέραμε, έχει προσφέρει έργο με πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.

Ευχόμαστε η «διένεξη» αυτή να είναι μια απλή «προσωπική» παρεξήγηση, «πάνω στον φόρτο της δουλειάς», που διογκώθηκε λόγω «παραλείψεων» της Διοίκησης της εταιρείας και μη λήψης άμεσων μέτρων από αυτή, που θα είχαν βοηθήσει αποτελεσματικά να μη οδηγηθούν τα δύο μέρη σε σύγκρουση.

Koρονοϊός: 78 νέοι θάνατοι, 749 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1955.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Απριλίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.955, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 275.414 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.313 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.380 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.761 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +25.17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 496 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως
103 έτη).