Σε πλήρη εξέλιξη το τρίτο κύμα της πανδημίας: 75 νεκροί – 749 σε ΜΕΘ – 3.445 νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.445, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 285.015 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.711 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.607 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.805 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 524( ημερήσια μεταβολή-0.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 517 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Άνοιγμα των σχολείων με δύο τέστ την εβδομάδα

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ειδικών αποφάσισε το άνοιγμα των Λυκείων, μετά από μια συνεδρίαση στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν έντονες  διαφωνίες από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και έξι ακόμα μέλη.  Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας, η οποία συμμετείχε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Η δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών, τακτικούς αερισμούς των χώρων. Παράλληλα, κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να κάνει self test δύο φορές την εβδομάδα, τα αρνητικά αποτελέσματα των οποίων είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση στο σχολείο. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.Το υπουργείο συστήνει τη διενέργεια των self tests στο σπίτι, το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Οι μαθητές θα συμπληρώνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα το αποτέλεσμα και θα το εκτυπώνουν, ειδάλλως θα χρησιμοποιείται χειρόγραφη δήλωση. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να μεταβαινει σε υγειονομικές δομές για δωρεάν επαναληπτικό τεστ. Σε περίπτωση που το επαναληπτικό τεστ βγει θετικό, τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε ο μαθητής θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης.

Οι διαφωνούντες με το άνοιγμα και των τριών τάξεων του λυκείου επισημαίνουν ότι πρόκειται για  μια κίνηση με μεγάλη επικινδυνότητα, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως είχε δηλώσει το πρωί στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές Λυκείων, η Ζέττα Μακρή επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση για αρνητικό self test, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα. Τέλος, για την παράταση της σχολικής χρονιάς ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.

 

Όμιλος Ευρωκλινικής: Αρθροπλαστική γόνατος με το ρομποτικό σύστημα ROSA

Η Ευρωκλινική Αθηνών αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας, προσφέρει, από 01/04/2021 και για τους επόμενους έξι (6) μήνες, τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος με το σύστημα ROSA® KNEE SYSTEM, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για όλους τους ιδιωτικά ασφαλισμένους.

Παράλληλα, στους ιδιώτες ασθενείς που κάνουν χρήση ΕΟΠΥΥ για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις, θα υπάρχει ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση.

Το νέο ρομποτικό σύστημα, ROSA® KNEE SYSTEM αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα αντιμετώπισης» των παθήσεων του γόνατος, αφού πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με ακρίβεια χιλιοστού, η οποία εμφανίζει πολλαπλά οφέλη για κάθε ασθενή. Αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για τον ορθοπεδικό χειρουργό, καθοδηγώντας τον σε όλα τα στάδια της επέμβασης μέσω υπολογιστή, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα άριστο αποτέλεσμα για τον ασθενή.

 

Ολοκληρωμένη σειρά σκευασμάτων ταδαλαφίλης απο την DEMO ABEE

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξής της, διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της στην Ιδιωτική αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της με νέες, από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες. Παράλληλα συνεχίζει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της και στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επιλέγοντας πάντα αποτελεσματικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας.

Στα πλαίσια αυτά, η DΕΜΟ ΑΒΕΕ με την κυκλοφορία του σκευάσματος ταδαλαφίλης 5mg ολοκλήρωσε τη σειρά των φαρμακευτικών σκευασμάτων της κατηγορίας, σε συνέχεια των σκευασμάτων ταδαλαφίλης 10mg & 20mg. Η ταδαλαφίλη αποτελεί μια ευρέως καθιερωμένη και καλώς τεκμηριωμένη δραστική ουσία σε θέματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Η DΕΜΟ ΑΒΕΕ ξεκίνησε αμέσως την επιστημονική ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας για το νέο της σκεύασμα, παράλληλα με την ενημέρωση και των φαρμακοποιών. Προτεραιότητα και δέσμευσή μας παραμένει πάντοτε ο ασθενής και ο σωστά επιστημονικά ενημερωμένος ιατρός και φαρμακοποιός.

Οδοντίατροι: Η κυβέρνηση να στηρίξει τώρα τους Επιστήμονες, για να αποφευχθεί νέο κύμα «μετανάστευσης»

Η ΕΟΟ μαζί με τους υπόλοιπους Επιστημονικούς φορείς απέστειλαν νέα επιστολή τόσο στον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη όσο και στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι Επιστημονικοί φορείς –μεταξύ των οποίων τα μέλη της ΕΟΟ-  ζητούν αλλαγές στην ΚΥΑ που προβλέπει τα κριτήρια και τους δικαιούχους Επιστήμονες που θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ.

Επιθυμούν αλλαγή του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος ώστε να ισχύει το ατομικό, καθώς τέτοιο κριτήριο δεν έχει τεθεί σε κανένα άλλο προνοιακό επίδομα μέχρι τώρα, και μάλιστα τη στιγμή που τα αποθεματικά διαθέσιμα προέρχονται από πόρους των ίδιων των Επιστημόνων, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση επίδομα 800 ευρώ στους νοσήσαντες από κορωνοϊό και 2.000 ευρώ στις οικογένειες των θανόντων επιστημόνων.

 «Η απόφαση να εκδοθεί νέα ΚΥΑ με την οποία διευρύνονται οι δικαιούχοι ιδίως μετά την απάλειψη του κριτηρίου μείωσης του τζίρου κατά 20% ως προϋπόθεση για τη λήψη του χορηγήματος των 400€ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τους Επιστημονικούς φορείς της χώρας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, «όλοι οι Επιστήμονες είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε από την πολιτεία μέτρα στήριξης για να σταθούμε στα πόδια μας. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει αφεθεί στην τύχη του».

Την ίδια ώρα τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καθώς και οι υπόλοιποι Επιστημονικοί φορείς, ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ενταχθούν όλοι οι Επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς αποκλεισμούς, είτε απασχολούν προσωπικό είτε δεν απασχολούν, στο μέτρο της ενίσχυσης που προωθείται υπέρ των πληττομένων κλάδων με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών».

Το Υπουργείο πρέπει να εντάξει στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» και τους Επιστήμονες που δεν απασχολούν προσωπικό, καθώς αφ’ ενός τούτο επιβάλλεται για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης, αφ’ ετέρου είναι αδιαμφισβήτητο ότι πάγιες δαπάνες έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν επαγγελματική έδρα, ανεξάρτητα από την απασχόληση ή μη προσωπικού.

Η στήριξη στους Επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν είναι η ενδεδειγμένη και υπολείπεται της ενίσχυσης που έλαβαν οι λοιποί πληττόμενοι κλάδοι, με αποτέλεσμα οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας να επιδρούν πλέον σωρευτικά και πολλαπλασιαστικά επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

«Η κυβέρνηση πρέπει σταθεί τώρα στο πλευρό των Επιστημόνων. Αν δεν στηρίξει τους Επιστήμονες, θα ακολουθήσει μετά την πανδημία ακόμη ένα κύμα «μετανάστευσης» νέων επιστημόνων και αυτό θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τη χώρα μας» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Ψυχική Υγεία: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, υπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Μνημόνιο Συνεργασίας & Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) για θέματα κοινού υγειονομικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Επιβεβαιώνεται η άριστη διυπουργική συνεργασία, η οποία επεκτείνεται περαιτέρω και στους τομείς της πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης και παροχής της απαραίτητης εκπαίδευσης, ώστε να διατηρείται υψηλός ο δείκτης καλής ψυχικής υγείας, μέσω της απαραίτητης ψυχολογικής υποστήριξης προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους.

Η νέα συνέργεια αποσκοπεί στην πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση στην εμφάνιση ψυχωτικών διαταραχών, καθώς και στην επιμόρφωση των ειδικών ψυχικής υγείας και του προσωπικού των Βρεφονηπιακών Σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τον αυτισμό, μέσω πιλοτικού προγράμματος.

Φαρμακεία: Χάος με τα self-tests

Νέο πρόβλημα έχει προκύψει με τα self-tests των φαρμακείων. Όπως κατήγγειλε σήμερα το πρωί στο Open TV ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, τα self tests που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες, δεν είναι self test, αλλά, rapid test και μάλιστα σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων κι όχι ατομικές συσκευασίες. «Περιμέναμε κιτς αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 κιτς. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα-ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές. Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγρές.

Το Health Daily επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι πρόκειται για ρινοφαρυγγικά radid test της εταιρείας Roche Diagnostics, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και ως self-tests, εάν γίνει λήψη μόνο ρινικού επιχρίσματος από τους ιδιώτες χρήστες. Σε αυτή την περίπτωση ο στυλεός δειγματοληψίας δεν πρέπει να εισάγεται στο βάθος του ρινικού πόρου, όπως συνηθίζεται στα rapid tests,, για να μην προκύψει τραυματισμός.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την έναρξη διάθεσης των self-test:

«Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test  για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test).  Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.  Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: “Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι  παραδόσεις των self tests. Οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν  ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

  • 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
  • 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
  • 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
  • 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα  για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
  • 25 πλακέτες  διεξαγωγής του self test

Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν  τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα  μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες.  Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών.

Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν  τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα.

Όπως πληροφορηθήκαμε  το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση  που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα.

Απαιτούμε από την   Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι   τα tests των επομένων διαγωνισμών   να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης  της πανδημίας .Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται  και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων.

 

COVID-19: Nέο αποτελεσματικό εμβόλιο χαμηλού κόστους

 

Ένα νέο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19, χαμηλού κόστους και εύκολο στην παραγωγή, έχει αρχίζει και δοκιμάζεται σε τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το εμβόλιο NDV-HXP-S

χρησιμοποιεί ένα νέο μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο αναμένεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορονοϊού, σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19.

Τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως της Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson, πρέπει να παραχθούν σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών. Αντίθετα, το νέο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο. Μάλιστα κάθε αυγό μπορεί να παράγει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Αν το νέο εμβόλιο NDV-HXP-S αποδειχθεί στις δοκιμές ασφαλές και αποτελεσματικό, οι παραγωγοί εμβολίων θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως, γεγονός πολύ σημαντικό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου προς το παρόν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί κυλούν πολύ αργά. Στο μέλλον πιθανώς θα μπορούν να παράγουν οι ίδιες το νέο εμβόλιο ή να το αποκτούν φθηνά από γειτονικές τους χώρες. Η πρώτη φάση των κλινικών του νέου εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και η τελική φάση μετά από μερικούς ακόμη μήνες. Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) έχουν αφήσει πολλές υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα του. Το συντονισμό για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου από Αμερικανούς επιστήμονες έχει το Κέντρο PATH για την Καινοτομία και την Πρόσβαση στα Εμβόλια, με χρηματοδοτική υποστήριξη από το κοινωφελές Ίδρυμα Γκέιτς. Ο εκπρόσωπος του Κέντρου δρ Μπρους Ίνις δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα παγκόσμιας κλάσης εμβόλιο».

Πάνω από 50 κρούσματα στο ΠΑΓΝΗ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, πλέον ξεπερνούν τα 50 και πλέον είναι άμεση η ανάγκη δρομολόγησης στοχευμένων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς είπε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1. «Έχουν ανιχνευτεί περισσότερα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αυτό οφείλεται και στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται. Πλέον τα κρούσματα ξεπερνούν τα 50. Έπρεπε να ληφθούν συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για να ελεγχθεί η διασπορά στα νοσηλευτικά ιδρύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστάκης.

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα, που θα έπρεπε όπως είπε, να έχουν ληφθεί από την πολιτεία από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Κατανοούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει 100% αποστείρωση των νοσοκομείων. Έπρεπε όμως να δρομολογηθεί η διενέργεια rapid test ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας, η υποχρέωση στα δωρεάν τεστ των συνοδών που κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα ασθενών και να μην επιφορτίζονται οι γιατροί των κλινικών με τη δειγματοληψία των συνοδών», τόνισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου.

Παράλληλα,  σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα 50 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργαζόμενους, συνοδούς και ασθενείς, που νοσηλεύονταν κυρίως στην Παθολογική, τη Νευρολογική και την Ογκολογική Κλινική. Το αίτημα επιστημόνων, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΓΕΣΥΝΗ και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων υγειονομικών για τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, των ΤΟΜΥ και των ΚΥ δεν έχει ικανοποιηθεί. Δεν εφαρμόζεται καν ακόμη η απόφαση του Υπουργού Υγείας (19/3) για «υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό των μονάδων υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί, αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επάρκεια σε rapid test.

Ηλίας Μόσιαλος για μαζικό εμβολιασμό στη Βρετανία

Για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ήδη έχει στη Βρετανία ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της COVID-19, με αξιοσημείωτα λιγότερες νοσηλείες και θανάτους, κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο καθηγητής  Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Ειδικότερα στην ανάρτησή του ο καθηγητής αναφέρει τα εξής: «Πολλοί έκριναν τη στρατηγική της Μεγάλης Βρετανίας αναφορικά με τους μαζικούς εμβολιασμούς. Τι διαφορά όμως έχουν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία; Μετά από ενδελεχείς αναλύσεις των φακέλων των αποτελεσμάτων των εμβολίων (που κατατέθηκαν για την εγκριση αδειοδότησης) από τους εμπειρογνώμονες των ρυθμιστικών αρχών, προχώρησαν σε αλλαγές στα προτεινόμενα εμβολιαστικά σχήματα των εταιρειών και υιοθέτησαν τη στρατηγική των μεγαλύτερων μεσοδιαστημάτων (μεταξύ των 2 δόσεων των εμβολίων). Πλέον έχει εμβολιαστεί το 95% των πολιτών 60 ετών και άνω και το 60% των ενηλίκων με μια δόση. Πού βρισκόμαστε σχεδόν 4 μήνες μετά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών; Στη Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με τα στοιχεία, την 1η Απριλίου, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ήταν 3.536, ενώ οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 583. Στις 4 Απριλίου δυστυχώς έχασαν τη μάχη με τον ιό 10 άνθρωποι. Εάν δούμε αυτά τα νούμερα τηρώντας την αναλογία στον πληθυσμό, αναλογικά στην Ελλάδα θα είχαμε 570 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 94 θα ήταν στις ΜΕΘ (σ.σ. χθες ήταν 759) και ίσως να είχαμε 1 – 2 θανάτους (σ.σ. χθες είχαμε 73). Στις 28 Μαρτίου, στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκαν 273 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σε αντιστοιχία, στην Ελλάδα θα είχαμε 44 εισαγωγές (σ.σ. χθες είχαμε 438). Είναι εμφανή λοιπόν τα αποτελέσματα των μαζικών εμβολιασμών. Θεωρώ πως μπορούμε να συμφωνήσουμε πως η στρατηγική της Μεγάλης Βρετανίας, να εμβολιαστουν κατά το δυνατόν περισσότεροι πολίτες με μία δόση, ήταν ορθή».