Χωρίς ορατά σημάδια ύφεσης καλπάζει το τρίτο κύμα της πανδημίας: 776 διασωληνωμένοι και 73 νεκροί

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.228, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 288.230 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 102 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.844 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.680 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 776 (64.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.825 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 595 (ημερήσια μεταβολή +13.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Νέα συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με το Child Mind Institute των Ηνωμένων Πολιτειών

Ένα φιλόδοξο νέο πενταετές έργο, που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ύψους $15 εκατομμυρίων, θα αξιοποιήσει τη δύναμη της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μεταφέροντας την κορυφαία διεθνή τεκμηρίωση σε θέματα παιδικής ψυχικής υγείας από το Child Mind Institute των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη εξιδεικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης καθώς και ενός σύγχρονου μοντέλου φροντίδας, αναβαθμίζοντας την πρόσβαση των παιδιών στην προστασία και την ενδυνάμωση που χρειάζονται. Η νέα δωρεά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, συνολικού ύψους άνω των $500 εκατομμυρίων, η οποία στόχο έχει να συμβάλλει στην ενίσχυση και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Συνδυαστικά, οι τρεις άξονες του προγράμματος θα προσφέρουν παροχές και υποδομές για την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόληψη, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι, ενισχύοντας το κρίσιμο έργο των επαγγελματιών υγείας και παιδικής προστασίας ανά τη χώρα μας.

«Κάθε παιδί, ανεξαιρέτως, αξίζει να έχει πρόσβαση σε άρτιες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας –συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας για την ψυχική υγεία – και το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς ένα νέο μοντέλο στην προσπάθεια ενίσχυσης της ψυχικής υγείας των νέων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Η βαθιά και διεθνώς αναγνωρισμένη εμπειρία του Child Mind Institute, την οποία θα μοιραστεί και θα αναπτύξει περαιτέρω σε συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα θεμέλιο μίας πιο συστηματικής, επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών, με τη νέα γενιά στο επίκεντρο».

Το πρόγραμμα θα παρέχει νέες ευκαιρίες για την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση επαγγελματιών παιδικής ψυχικής υγείας, καθώς και επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα παιδικής υγείας και προστασίας, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη, την προστασία και τη στήριξη παιδιών σε αυξημένο ρίσκο. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προβλέπεται η παροχή κλινικής εποπτείας από ειδικούς, καθώς και η δημιουργία συμβουλευτικής γραμμής για επαγγελματίες υγείας στα τρία νέα νοσοκομεία που σχεδιάζονται μέσω της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ στην Κομοτηνή, τη Σπάρτη και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος αναπτύσσεται ένα νέο Κέντρο Αναφοράς για τη συνολική ενίσχυση του συστήματος παιδικής ψυχικής υγείας, με στόχο την κλινική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών με αυξημένες και σύνθετες ανάγκες ψυχικής υγείας, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τη διαχείριση και υποστήριξη περίπλοκων περιστατικών καθώς και την ανάπτυξη δικτύων και συνεργασιών με νοσοκομεία και φορείς ψυχικής υγείας ανά ολόκληρη τη χώρα. Τέλος, το πρόγραμμα θα εστιάσει στην ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών εργαλείων και ψηφιακών μέσων τήλε-ψυχιατρικής, για κλινικούς και ερευνητικούς σκοπούς του τομέα.

Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει με συνέπεια το Child Mind Institute από την ίδρυσή του, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην παιδική ψυχική υγεία για περισσότερο από μία δεκαετία. Οι δωρεές του ΙΣΝ έχουν βοηθήσει τη σύσταση της ερευνητικής ομάδας του Child Mind Institute, την ανάπτυξη της μελέτης-ορόσημουHealthy Brain Network, την ανάπτυξη προγράμματος κατάρτισης σχετικά με το τραύμα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη Βαλτιμόρη, καθώς και την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ευεξίας σε σχολεία και εκπαιδευτικές κοινότητες της Νέας Υόρκης.

«Με θεμέλιο την πλούσια ιστορία και τη συνεργασία μας, έχουμε τώρα την απαράμιλλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες παιδικής ψυχικής υγείας στην Ελλάδα», δήλωσε ο συνιδρυτής και Πρόεδρος του Child Mind Institute, Δρ. Harold Koplewicz. «Συνδυάζοντας την οραματική ηγεσία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αποδεδειγμένη εμπειρία του Child Mind Institute, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα διεθνές μοντέλο φροντίδας που θα αλλάξει το τοπίο για τα παιδιά και τους εφήβους που αντιμετωπίζουν ζητήματα με την ψυχική τους υγεία στην Ελλάδα και αλλού».

Ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση όπως και στους υπόλοιπους πυλώνες της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, με πίστη στη δύναμη της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, το νέο αυτό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας της 2ης Απριλίου του 2021 μεταξύ του ΙΣΝ και του Υπουργείου Υγείας εκφράζει τη δέσμευση και των δύο μερών να εξασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί και θα προσαρμοστεί με βάση τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ψυχικής υγείας, τη μέγιστη δυνατή εμβέλεια και την αποτελεσματική συνεργασία με θεσμικούς φορείς. Επιπλέον, εξασφαλίζει ότι το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί και θα συνεχιστεί από το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την ολοκλήρωση της πενταετούς δωρεάς του ΙΣΝ.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο στην κατεύθυνση της  πρόληψης, της ενίσχυσης και περαιτέρω ανάπτυξης της παιδικής ψυχικής υγείας σε όλη την ελληνική επικράτεια, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές,  επενδύοντας στο μέλλον της χώρας μας. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, καθότι θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τη Δημόσια Υγεία ευρύτερα», δήλωσε η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Για την ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος, σε άμεση συνεργασία με το Child Mind Institute, θα συσταθεί στην Ελλάδα ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με επικεφαλής τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Αργύρη Στριγγάρη, διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στον τομέα, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

«Τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας προέρχονται από την παιδική ηλικία και ο αντίκτυπος των ψυχικών ασθενειών μπορεί να είναι καταστροφικός για τα άτομα που πλήττονται, τις οικογένειές τους και την κοινωνία στο σύνολό της. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στους εφήβους και η αυτοκτονία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον εφηβικό θάνατο», δήλωσε ο Δρ. Στριγγάρης. «Χτίζοντας πάνω στις υφιστάμενες υπηρεσίες και την σκληρή δουλειά των επαγγελματιών υγείας στη χώρα, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει πρότυπο για την επεκτάσιμη, υψηλής ποιότητας, τεκμηριωμένη παροχή φροντίδας. Θα το επιτύχουμε συν-αναπτύσσοντας νέες προσεγγίσεις με νέους από όλα τα υπόβαθρα, δημιουργώντας έτσι ένα καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον στο οποίο η ψυχική υγεία μπορεί να ανθίσει».

Εκτός από σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων, σχεδιασμένων από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, στη Σπάρτη, στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη. Μελλοντικά, το Κέντρο Αναφοράς για την Παιδική Ψυχική Υγεία προβλέπεται επιπρόσθετα να ενσωματωθεί στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, με την ολοκλήρωση και παράδοση του νοσοκομείου στο Ελληνικό Δημόσιο στα τέλη του 2025. Οι ασθενείς στα νέα νοσοκομεία της Σπάρτης και της Κομοτηνής θα επωφεληθούν, επίσης, από τις παροχές και τα εργαλεία του νέου προγράμματος ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

ΙΑΣΩ Παίδων: Υπερσύγχρονο σύστημα νευροπλοήγησης για νευροχειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά

 

Το ΙΑΣΩ Παίδων εντάσσει για την ολοκληρωμένη φροντίδα των παιδιών το σύστημα νευροπλοήγησης StealthStation S8 της Medtronic, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του Κεντρικού Νευρικού συστήματος, κεφαλής και σπονδυλικής στήλης, παρέχοντας μέγιστη ασφάλεια και διεγχειρητική ακρίβεια.

Ο νέος εξοπλισμός υποστηρίζει χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, για την διενέργεια εξειδικευμένων Νευροχειρουργικών, Ορθοπαιδικών, Ωτορινολαρριγγολογικών και Γναθοχειρουργικών επεμβάσεων. Το οπτικό και ηλεκτρομαγνητικό σύστημα πλοήγησης  που διαθέτει, το καθιστούν ιδανική επιλογή για τη διενέργεια ακόμα και των πιο λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιατρικούς ασθενείς.

Οι βασικές εφαρμογές στη Νευροχειρουργική είναι η αφαίρεση όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, οι βιοψίες και τοποθέτηση καθετήρων, καθώς και η λειτουργική νευροχειρουργική. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα εύκολης διασύνδεσης με εξωτερικές συσκευές (π.χ. σύστημα υπερήχων, αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο, μικροσκόπιο κ.λπ.) και επιτρέπει τον προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης και μετεγχειρητικής αρχειοθέτησης των δεδομένων. Η τρισδιάστατη (3D) και σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων του σώματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου μεγιστοποιεί την ακρίβεια εντοπισμού των βλαβών και την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.

Με το υπερσύγχρονο σύστημα νευροπλοήγησης μειώνεται:

  • Η διάρκεια της επέμβασης
  • Οι εγχειρητικές τομές
  • Ο χρόνος νοσηλείας
  • Η πιθανότητα επανεπέμβασης
  • Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία
  • Ο κίνδυνος για τον ασθενή

Ο καθηγητής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της ιατρικής κοινότητας στις θεμελιώδεις αρχές της Πρόληψης και της Υγείας Ακριβείας.

Ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης, ο καθηγητής Δερμιτζάκης θα έχει ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στη διενέργεια των Προληπτικών Γενετικών τεστ PRS (Polygenic Risk Scores) τα οποία αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής, καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να ελέγξουν μικρο-διαφορές στο DNA μας, οι οποίες αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Τα τεστ PRS μπορούν να προσφέρουν, βάσει του μοναδικού γονιδιακού προφίλ του κάθε ατόμου, εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης της Στεφανιαίας Νόσου, του Διαβήτη Τύπου ΙΙ, των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), της νόσου Alzheimer και τριών από τις συχνότερες μορφές καρκίνου (Μαστού, Προστάτη και Παχέος Εντέρου).

Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της λειτουργίας του καινούργιου  Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας το οποίο προσεγγίζει με νέα φιλοσοφία τον προληπτικό έλεγχο: Ο συμβατικός τρόπος προσέγγισης του προληπτικού ελέγχου δίνει τη θέση του στην «Υγεία Ακριβείας», τη Νέα εποχή της Πρόληψης. Σταθερό όραμα του Κέντρου αποτελεί η ουσιαστική πρόληψη των πιο διαδεδομένων χρόνιων ασθενειών, αλλά και η επίτευξη της βέλτιστης δυνατής υγείας και ποιότητας ζωής. Ο βασικότερος στόχος του Κέντρου για την επίτευξη του ευρύτερου οράματος είναι η χρήση της Γονιδιωματικής Ιατρικής για την προσαρμογή κι εξατομίκευση του Προληπτικού πλάνου, με βάση τη μοναδική βιολογία του κάθε ατόμου. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Δερμιτζάκη, θα ενισχυθεί η ευρύτερη δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα της Γονιδιωματικής Ιατρικής.

Ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης είναι Διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3),  και Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Είναι πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η έρευνα του επικεντρώνεται στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας και έχει υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Welcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Είναι επίσης αποδέκτης επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature, Science και Nature Genetics. Επισυνάπτεται αναλυτικότερο βιογραφικό του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Εμβόλια mRNA: Λιγότερο αποτελεσματικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα ανέμεναν το εμβόλιο Covid-19 με μεγάλη ελπίδα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι νοσούν πιο σοβαρά από κορονοϊό συγκριτικά με τον μέσο όρο. Ωστόσο, τα στοιχεία που είδαν πολύ πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τα εμβόλια Messenger RNA (Pfizer-BioNTech και Moderna) δεν αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικά στα άτομα με ανοσοκαταστολή. Σημειώνεται ότι το τμήμα αυτό του πληθυσμού δεν συμπεριλήφθηκε στις κλινικές δοκιμές για τα παραπάνω εμβόλια. Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, τον Μάρτιο του 2021, και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, από τον Δρ Dorry Segev, δείχνει τα εξής: Μόλις 17% των ανοσοκατασταλμένων ασθενών που έλαβαν μια πρώτη δόση εμβολίου mRNA εμφάνισαν  αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό είκοσι ημέρες μετά το εμβόλιο. Στην κλινική δοκιμή σε υγιή πληθυσμό, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 100%. Κατά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μόνο το 45% των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων εμφανίζουν τελικώς αντισώματα.

Είναι εν γένει γνωστό ότι ο εμβολιασμός είναι λιγότερο αποτελεσματικός στα άτομα με ανοσοκαταστολή, λόγω της εξασθενημένης ανοσολογικής άμυνας. Ωστόσο, υπήρχαν περισσότερες ελπίδες αναφορικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19, ακριβώς επειδή υπήρχαν τόσο θετικά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους, που εμφανίζουν γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη EPI-PHARE, που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ασφάλιση Υγείας, για άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα ή νεφρού, τα στοιχεία δημιουργούν ανησυχία: Ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω Covid-19 πολλαπλασιάζεται επί τρία και πέντε αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των θανάτων πολλαπλασιάζεται επί έξι και επτά αντίστοιχα.

Η αλλαγή στη στρατηγική εμβολίων για τη βελτίωση της κατάστασης είναι επείγον ζήτημα. Οι αντίστοιχες εθνικές  επιτροπές εμβολιασμού θα πρέπει να σχεδιάσουν μια σαφή στρατηγική που θα ακολουθήσουν σχετικά με τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, στρατηγική που πρέπει να περιλαμβάνει είτε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, είτε τον εμβολιασμό όλων των ατόμων γύρω από το ανοσοκατεσταλμένο άτομο.

Οι υπουργοί υγείας της ΕΕ δεν συμφώνησαν σε κοινή γραμμή σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν στη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη να συμφωνήσουν μια κοινή γραμμή σχετικά με τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca, παρά τις εκκλήσεις για συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών για τη λήψη του εμβολίου. Οι υπουργοί πραγματοποίησαν μια έκτακτη εικονική συνάντηση αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA),ο οποίος άλλαξε την οδηγία του σχετικά με το εμβόλιο, καθώς διαπίστωσε πιθανές σχέσεις με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, αν και είπε ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων. Οι υπουργοί παροτρύνθηκαν από την Πορτογαλία, πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, να αναζητήσουν κοινό έδαφος σχετικά με τη χρήση του εμβολίου, όμως οι υπουργοί δεν συμφώνησαν για κοινή θέση στη συνάντηση.

Οι χώρες της ΕΕ προτείνουν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη χρήση του εμβολίου, παρόλο που ο EMA δεν συνέστησε κανένα όριο, λόγω έλλειψης δεδομένων. Η Γερμανία έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας, και η επιτροπή εμβολίων της χώρας συνέστησε στα άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν κάνει μια πρώτη δόση να λάβουν διαφορετικό προϊόν για τη δεύτερη δόση τους. Η Γαλλία και το Βέλγιο δήλωσαν ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Στη Φινλανδία χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Η Ιταλία και η Ισπανία το πρότειναν αρχικά μόνο για άτομα κάτω των 55 ετών, επειδή θεωρούσαν τα δεδομένα δοκιμής για ηλικιωμένους ανεπαρκή.

Δρομοκαΐτειο: «Αποθήκη» ψυχικά ασθενών με κορονοϊό

Τις  καταγγελίες του Σωματείου εργαζομένων στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, της ΟΕΝΓΕ αλλά και των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου,  σχετικά με την ανεξέλεγκτη  διασπορά του κορονοϊού στο Δρομοκαΐτειο, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής Δυτική Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης. «Η Ψυχο-γηριατρική Κλινική του νοσοκομείου μετατράπηκε σε άτυπη κλινική Covid-19, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία της, χωρίς το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς γιατρούς, λοιπό προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρσένης.

Ο  αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή είπε ότι οι καταγγελίες δεν ευσταθούν και τα στοιχεία είναι αναληθή. Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη, ο κ. Αρσένης ανέφερε τα εξής: Ο κ. Κοντοζαμάνης αρνούμενος να δεχτεί την πραγματικότητα και να εξαιρέσει το νοσοκομείο από τις εφημερίες μέχρι να γίνει ο έλεγχος για την διασπορά του ιού στο νοσοκομείο, είπε ότι δεν το κάνει γιατί ενδιαφέρεται για την υγεία όλων των πολιτών και όχι μόνο των ασθενών με  COVID.  «Μας λέτε  ότι σας ενδιαφέρουν τα άλλα νοσήματα όταν έχετε μετατρέψει τις μονάδες εμφραγμάτων, εγκαυμάτων, καρδιοχειρουργικής σε covid-19 και όταν το 2020 είχαμε 6.000 περισσότερους θανάτους από νοσήματα εκτός COVID σε σχέση με το 2019. Σας καλούμε να αποδεχτείτε την πραγματικότητα και αλλάξετε πορεία» είπε κλείνοντας ο κ. Αρσένης.

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Επιφυλάξεις για self-tests

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας  ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας από τον αν. υπουργό υγείας Β. Κοντοζαμάνη σε ευρεία σύσκεψη με τις υγειονομικές αρχές της βορείου Ελλάδος. Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Κοντοζαμάνη συζητήθηκε η κοινή προσπάθεια γιατρών του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα ώστε να αναχαιτισθεί κι αυτό το κύμα της πανδημίας, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Τέθηκαν θέματα που προκαλούν προβληματισμό, τόσο στους γιατρούς του ΕΣΥ όσο και σε ιδιώτες συναδέλφους τους, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «σχετικά με ανύπαρκτες ευθύνες που μπορεί να επιχειρηθεί να τους αποδοθούν εμπλέκοντας τους σε μακροχρόνιες νομικές περιπέτειες». Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας «θα πρέπει να υπάρξει  σαφής δέσμευση-ρύθμιση του υπουργείου υγείας για νομική συμπαράσταση και ενίσχυση όλων των γιατρών που εργάζονται υπό τις παρούσες συνθήκες κόπωσης και ασφυκτικής πίεσης».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, εξέφρασε την ανησυχία ιδιωτών συναδέλφων, σχετικά με τον κίνδυνο μη εξυπηρέτησης  συμβατικών υποχρεώσεών με ασφαλιστικές εταιρείες  ή ιδιωτικούς φορείς, στην περίπτωση που απασχοληθούν ως συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Προτείνουμε να υπάρχει ευελιξία στη συνεργασία τους ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς και στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις τους». Ακόμη ο κ. Νίτσας έθεσε για μία ακόμη φορά το θέμα της άμεσης αποκατάστασης των απολυμένων γιατρών του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Σε ότι αφορά την διαδικασία του self testing ο ΙΣΘ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την απόδοση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιφυλάξεις  που έχουν να κάνουν, αφενός με την ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες και ενδεχόμενες συνέπειες σε περίπτωση ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, αφετέρου με την πιστή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων που απαιτούνται στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να επαληθεύεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο.  Τέλος έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου υγείας, το ζήτημα της πλημμελούς εκπαίδευσης των ειδικευόμενων κατά της διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΙΣΘ οι οποίες έχουν αποσταλεί προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΙΣΘ Νίκο Νίτσα κι  όλους τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν – ο καθένας με τις δυνάμεις  του – προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπως έγινε κατά το 2ο κύμα της πανδημίας όπου κινητοποιήθηκαν εθελοντικά, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δεκάδες εξ αυτών (περισσότεροι από 250).

Συμφωνία της Αφρικανικής Ένωσης με την εταιρεία Janssen

Τα πρόσφατα δεδομένα σχετικά με ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση του εμβολιασμού εκατομμύρια κατοίκων της Αφρικής συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Η φαρμακευτική εταιρεία Janssen Pharmaceutica NV ήλθε σε συμφωνία με την Αφρικανική Εταιρεία Απόκτησης Εμβολίων (AVAT) ώστε να διαθέσει έως και 220 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσιακού εμβολίου της για την πρόληψη της COVID-19 σε 55 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης. Η παράδοση του εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η AVAT έχει την επιλογή να παραγγείλει επιπλέον 180 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή συνολικά 400 εκατομμύρια δόσεις έως το 2022. Βεβαίως, σημειώνεται ότι η  διαθεσιμότητα του υποψήφιου εμβολίου υπόκειται στην έγκρισή του από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών της Αφρικανικής Ένωσης.

Ένα από τα πρωταρχικά προβλήματα στην Αφρική είναι η εξάπλωση της παραλλαγής B1.351 του SARS-CoV-2 που δείχνει αυξημένη μεταδοτικότητα στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Tο εμβόλιο της Janssen έναντι της COVID-19, που χορηγείται σε μία δόση, οδήγησε σε μείωση των συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 κατά 67 τοις εκατό, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στη μελέτη φάσης ΙΙΙ ENSEMBLE. Σε αυτή τη μελέτη το στέλεχος Β1.351 ταυτοποιήθηκε ως η αιτία του 95% των περιπτώσεων COVID-19 στη Νότια Αφρική. Η έναρξη της προστασίας από το εμβόλιο παρατηρήθηκε ήδη από την 14η ημέρα μετά το εμβόλιο και διατηρήθηκε για τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο ήταν κατά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου σε όλες τις περιοχές που μελετήθηκαν και πρόσφερε προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19 σε χώρες με διαφορετικές παραλλαγές, ξεκινώντας 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής του εμβολίου, το νέο εμβόλιο της Janssen είναι συμβατό με τις κλασικές μεθόδους αποθήκευσης και οδούς διανομής εμβολίων στην Αφρική, επιτρέποντας την παράδοση σε απομακρυσμένες περιοχές. Το εμβόλιο εκτιμάται ότι παραμένει σταθερό για δύο χρόνια στους -25 έως -15 ° C, και έως τρεις μήνες σε κανονική ψύξη σε θερμοκρασίες 2 ° – 8 ° C. Αυτό επιτρέπει τη διανομή και αποθήκευση του εμβολίου χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά άλλων φαρμάκων και εμβολίων στις χώρες τις Αφρικής.

«Η πανδημία COVID-19 μας υπενθυμίζει ότι ζούμε σε ένα «πλανητικό χωριό» και οι αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων μεταξύ διαφορετικών χωρών είναι πολύ στενές. Ουσιαστικά, κανείς δεν πρόκειται να είναι ασφαλής έως ότου το σύνολο της ανθρωπότητας θωρακιστεί απέναντι στον ιό SARS-CoV-2. Συμφωνίες για τη διασφάλιση της πρόσβασης κοινωνικο-οικονομικά ασθενέστερων χωρών σε εμβόλια έναντι της COVID-19 συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτάχυνση της παγκόσμιας προόδου προς τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19», τονίζουν οι συγγραφείς του άρθρου.

 

Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής: Πρόεδρος η Έφη Βαγενά

 

Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για τον διορισμό της καθηγήτριας, Έφης Βαγενά, ως προέδρου της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Όλα τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ, που τοποθετήθηκε με το “παρών”) υποδέχθηκαν με θετική ψήφο την πρόταση του κ. Γετραπετρίτη, λόγω του πλούσιου βιογραφικού της και αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της κ. Βαγενά τα κατάλληλα προσόντα για την θέση. Ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμμετοχή της νέας προέδρου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την ιδιότητα της συμβούλου του τμήματος Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας Δεοντολογίας του οργανισμού, η θέση της ως μέλους της μόνιμης επιτροπής για την Ψηφιακή Κοινωνία, της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών καθώς και ως συμβούλου του ΟΟΣΑ.

Η αποστολή της Επιτροπής Βιοηθικής, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτόν το λόγο της έχουν αποδοθεί σημαντικά προνόμια, έτσι ώστε τα μέλη συλλογικά να μπορούν να παράγουν ένα έργο υψηλού επιπέδου, ποιοτικό, συμβουλευτικό, για να μπορέσει να γίνει παραγωγός δημοσίων πολιτικών σε θέματα τα οποία είναι σήμερα υψηλής αιχμής.  Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της, είναι η διατύπωση προτάσεων συνολικής πολιτικής και ενεργειών και κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με τα ζητήματα βιοηθικής και τεχνοηθικής, η διεθνής εκπροσώπηση όπου απαιτείται, οι πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων βιοηθικής και τεχνοηθικής, η συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η αξιολόγηση της ενσωμάτωσης του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου στην εσωτερική έννομη τάξη και κυρίως η υποβολή εκθέσεων και προς την Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε να καθίσταται κοινωνός και η Βουλή.

Η Έφη Βαγενά είναι καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το ETH Zurich, το οποίο είναι διάσημο για τα θέματα τα οποία άπτονται των ζητημάτων της ηθικής της τεχνολογίας και της ηθικής των κοινωνικών επιστημών. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της, ως κοινωνική ιστορικός με διδακτορικό στην Ιστορία της Ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει μεταδιδακτορικές σπουδές στην Βιοηθική και την Πολιτική Υγείας στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Η κυρία Βαγενά, είναι συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέντρο Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, εκλεγμένο μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας για τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του δικτύου εξατομικευμένης υγείας. Σήμερα, είναι συμπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα ηθικής και διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της υγείας.