Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ για νέο νομοσχέδιο

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, μετά από Γενική Συνέλευση στις 2 και 5 Απριλίου αποφάσισε ομόφωνα να μη συμμετάσχει στον «προσχηματικό», όπως τον αποκαλεί διάλογο για το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τη λειτουργία του Οργανισμού, του οποίου το προσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση στις 31 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι μετά την ΠΝΠ του 2019, με την οποία αντικαταστάθηκε το εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ. του οργανισμού με άτομα διορισμένα από τον Υπουργό Υγείας, έρχεται «το σχέδιο κανονισμού που προετοιμάζει την οπισθοδρομική μετατροπή του ΚΕΘΕΑ σε αρτηριοσκληρωτικό γραφειοκρατικό οργανισμό». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, με νέο το σχέδιο κανονισμού,«όλα τα συλλογικά όργανα διοίκησης, σχεδιασμού και επικοινωνίας καταργούνται. Όλες οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο ελεγχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο από την Αθήνα θα ‘διοικεί’ όλη τη χώρα. Αυτό θα σχεδιάζει την πολιτική για τις εξαρτήσεις, θα τοποθετεί τους εργαζόμενους, θα επιλέγει τους προϊστάμενους των μονάδων, θα ελέγχει την αξιολόγηση του προσωπικού και θα είναι το ανώτατο όργανο πειθαρχικού ελέγχου (sic) των εργαζόμενων. Στο προσχέδιο νόμου που κατατίθεται προς ‘διαβούλευση’, τη θέση όλων των συλλογικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ καταλαμβάνει ένα Δ.Σ.-αυτοκράτορας που οικειοποιείται τα πάντα.

Η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ και η πολυδιαφημισμένη αναβάθμισή της από τον υπουργό Υγείας μετατρέπεται, από αποφασιστικό όργανο σύμφωνα με τον νόμο 4638/18.11.2019, σε όργανο που ‘αποφαίνεται’ και εγκρίνει, εκ των υστέρων, αυτά που το Δ.Σ. αποφασίζει να θέσει υπόψη της και μόνο. Η εκλεγμένη με δημοκρατικό τρόπο Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΕΘΕΑ μετατρέπεται στην ουσία σε πειθαρχικό όργανο στα χέρια της διοίκησης, η οποία ελέγχει και τις αλλαγές του Κώδικα Δεοντολογίας. Καταργούνται, διά νόμου, οι συλλογικές συμβάσεις στο ΚΕΘΕΑ. Το 1/3 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας αφορά πειθαρχικά μέτρα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου του οργανισμού διά του ελέγχου των εργαζομένων του. Απαλείφονται όλες οι διαδικασίες και τα όργανα ελέγχου της διοίκησης χωρίς να αντικαθίστανται από άλλα».

Self Test: 35 θετικά μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής

Για 35 θετικά κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές που διαγνώστηκαν με τη διαδικασία των self tests, έκανε λόγο μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανέφερε, από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο είχαν διατεθεί περίπου 380.000- 400. 000 self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής στην σχετική πλατφόρμα είχαν δηλώσει θετικοί περίπου 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Ο κ. Σκέρτσος εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία, τότε η διασπορά στα σχολεία θα ήταν δεδομένη από την πρώτη κιόλας ημέρα επαναλειτουργία των λυκείων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα είναι 1.718, σε σύνολο 28.887 τεστ. Από αυτά τρία εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 839 στην Αττική 186 είναι από τη Θεσσαλονίκη και 57 αφορούν την Αχαΐα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.885 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 780 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.859 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 460  Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 8,32% των θανάτων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μείωση 8,32% σημείωσαν οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις 8 πρώτες εβδομάδες του 2021 (4/1/2021- 28/2/2021) και ανήλθαν σε 20.538 σε σχέση με τους 22.402  θανάτους τις αντίστοιχες 8 εβδομάδες του 2020. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν την 8η εβδομάδα (22/2- 28/2/2021) με ποσοστό αύξησης 7,9%, ενώ οι λιγότεροι θάνατοι καταγράφηκαν την 5η εβδομάδα (1/2- 7/2/2021) με ποσοστό μείωσης 16,6%, την 2η (11/1- 17/1/2021) με ποσοστό μείωσης 14,9% και την 6η (8/2/2021- 14/2/2021) με ποσοστό μείωσης 13,8%.

Ανά ηλικιακή ομάδα παρατηρείται ότι οι θάνατοι ήταν λιγότεροι, σε απόλυτες τιμές, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 85 έως 89 ετών (626 θάνατοι), 80 έως 84 ετών (461) και 90 και άνω ετών (402), ενώ οι περισσότεροι ήταν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών (20 θάνατοι).

Από την κατά τόπο μόνιμης διαμονής των θανόντων, παρατηρείται ότι οι θάνατοι παρουσιάζουν αύξηση σε μία περιφέρεια και μείωση σε 12. Η αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρουσιάζεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας κατά 68 θανάτους και η μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια Αττικής κατά 815 θανάτους.

 

Γνωστοποίηση των στοιχείων των ιατρών — μελών των επιτροπών των ΚΕΠΑ

Διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Κων/νο Τσαγκαρόπουλο και την κ. Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παυλίνα Καρατσιώτου, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει ενόψει της «γνωστοποίησης» των στοιχείων των ιατρών — μελών των Επιτροπών των ΚΕΠΑ.

Από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη τονίστηκε πως η γνωστοποίηση αυτών των ονομάτων δεν είναι αναγκαία για την άσκηση του δικαιώματος κάθε πολίτη-ασθενή να προσφύγει στη δικαιοσύνη ή κάποιο άλλο δικαίωμα του. Επιπλέον η γνώση των ονομάτων των ιατρών δεν διασφαλίζει κάποιο συμφέρον του, καθώς ο ασθενής έχει δικαίωμα να προσφύγει έτσι κι αλλιώς στη δικαιοσύνη ή στη δευτεροβάθμια επιτροπή ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει ή όχι τα ονόματα των ιατρών. Σε τίποτα δεν εισφέρει η γνωστοποίηση των ονομάτων παρά μόνο αποτελεί ένα μοχλό πίεσης, ώστε ο ιατρός να πιέζεται για να βγάλει μια απόφαση προς όφελος του ασθενούς, ώστε να μην έχει εμπλοκή με τη δικαιοσύνη ή με τον ίδιο τον ασθενή. Το ζητούμενο είναι να ωφελούνται εκείνοι που πράγματι το δικαιούνται.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαγκαρόπουλος επεσήμανε ότι ο ΕΦΚΑ και η ΓΓΚΑ θα λάβουν την πρωτοβουλία για την με ρητή νομοθετική ρύθμιση απαλλαγή των ιατρών από κάθε ευθύνη, ως εκ της ιδιότητάς τους των ελεγκτών, ώστε απερίσπαστοι να αποφαίνονται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Αναγκαία η ψυχοσωματική προσέγγιση των ασθενών με χρόνια νοσήματα

Η αναγκαιότητα της ψυχοσωματικής προσέγγισης των ασθενών, τονίστηκε στο webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook. Η ψυχοσωματική, σύμφωνα με τον ορισμό, είναι η ολοκληρωμένη ανάλυση της προέλευσης και εξέλιξης μίας νόσου καθώς και της θεραπείας της, λαμβάνοντας υπόψη συγχρόνως τις ψυχολογικές και σωματικές επιρροές. Αυτή, αποτελεί ένα κομμάτι της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών με ρευματικά νοσήματα, καθώς έχει αποδειχθεί η αλληλεπίδραση της σωματικής και της ψυχικής υγείας στον άνθρωπο, ανέφερε η κα Στέλλα Αργυριάδου, MD, PhD, τέως Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Καβάλας.

Σε χρόνια νοσήματα -όπως τα ρευματικά- ο μεγάλος αριθμός των παραγόντων κινδύνου, οι παρενέργειες των μακροχρόνιων θεραπειών, το συναισθηματικό φορτίο που δημιουργείται εξαιτίας των συμπτωμάτων της νόσου, της απώλειας λειτουργικότητας ή και της ανικανότητας, επιβάλουν την ψυχοσωματική προσέγγιση. Άρα κατέληξε η κα Αργυριάδου, η ολιστική προσέγγιση περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, όπου χρειάζεται, ή / και αποφόρτιση με τη μέθοδο Balint.

Η σωματική δραστηριότητα και η σωματική άσκηση είναι ασφαλείς και ευεργετικές για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με ρευματικές νόσους. Η άσκηση συμβάλλει  στην πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση της κακής κατάστασης της υγείας που χαρακτηρίζει τις χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένων εκτός των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδους διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και των διαφόρων ρευματικών παθήσεων, βελτιώνοντας συγχρόνως την ψυχική υγεία και την ψυχολογική ευεξία αυτών των ασθενών τόνισε ο κος Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπλ. Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας-Φυσιολογίας της άσκησης στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

 

Για τουλάχιστον 9 μήνες διατηρούνται τα αντισώματα

Πρόσφατη μελέτη σε κατοίκους της περιοχής του Wuhan στην Κίνα, του επίκεντρου της πανδημίας COVID-19, έδειξε ότι άτομα που μολύνθηκαν με το νέο κορονοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του, διατήρησαν σταθερά τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 9 μηνών. Η εργασία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet και τα κύρια σημεία της  παρουσιάζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι:

Ακόμα και στο επίκεντρο της πανδημίας, την περιοχή του Wuhan με τα περισσότερα καταγραφέντα κρούσματα στον κόσμο (50.000 μέχρι τον Απρίλιο 2020), ο σταθμισμένος οροεπιπολασμός στον πληθυσμό ήταν πολύ χαμηλός (6,9%). Το ποσοστό αυτό απέχει μακράν από το επιδιωκόμενο για την επίτευξη «ανοσίας της κοινότητας», που έχει υπολογιστεί στο 60-70%.

Το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο, φθάνοντας το 80% στην περιοχή του Wuhan. Συνεπώς, πολλοί μολυνθέντες από τον SARS-CoV-2 εμφανίζουν τόσο ήπια συμπτώματα που δεν αξιολογούνται ως συμβατά με COVID-19.

Τα αντισώματα IgG και τα εξουδετερωτικά αντισώματα στους μολυνθέντες από τον SARS-CoV-2 διατηρούνται για τουλάχιστον 9 μήνες. Συνεπώς, υπάρχει παρατεταμένη προστασία των ατόμων που μολύνθηκαν με φυσική λοίμωξη αλλά και όσων εμβολιάζονται.

Η διατήρηση της ανοσίας για τουλάχιστον 9 μήνες είναι ανεξάρτητη από το φύλο, την ηλικία και την εμφάνιση ή όχι συμπτωμάτων της COVID-19.

Τελικά, από τη μελέτη αυτή διαφαίνεται σαφώς ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι απολύτως απαραίτητος για να επιτύχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο «ανοσία της κοινότητας», να προστατεύουμε τον πληθυσμό που κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη ή από επαναμόλυνση, και συνεπώς να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία

Η πανδημία COVID-19 φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την αντιμετώπιση ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλες επείγουσες καταστάσεις, όπως το Ισχαιμικό ΑΕΕ και το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα  διεθνούς, πολυκεντρικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke and Vascular Neurology. Στην εκπόνηση της εργασίας αυτής συμμετείχε ως συ-συγγραφέας ο Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ. Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιβγούλης και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Για την εν λόγω μελέτη, συγκεντρώθηκαν δεδομένα ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία από 140 εξειδικευμένα κέντρα, 37 χωρών, προερχόμενων και από τις 6 ηπείρους (Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική, Ασία, Ωκεανία). Καταγράφηκαν ο αριθμός εισαγωγών όλων των ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία, ο αριθμός των ασθενών με ανευρυσματικής αιτιολογίας υπαραχνοειδή αιμορραγία, καθώς και οι περιπτώσεις οξείας αντιμετώπισής τους με εμβολισμό και τοποθέτηση coils κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19. Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με την αντίστοιχη περίοδο ακριβώς πριν από την πανδημία (Δεκέμβριος 2019 έως Φεβρουάριος 2020), όπως επίσης και με την ίδια περίοδο κατά το προηγούμενο έτος (Μάρτιος – Μάιος 2019). Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της τάξης του 22.5% των εισαγωγών ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με την περίοδο ακριβώς πριν την έναρξη της πανδημίας. Παρομοίως, μειώθηκαν σημαντικά και οι εισαγωγές ασθενών με ανευρυσματικής αιτιολογίας υπαραχνοειδή αιμορραγία (μείωση κατά 24.9%), όπως επίσης και οι επεμβάσεις εμβολισμού στους ασθενείς αυτούς (μείωση κατά 11.5%). Μάλιστα, η επίπτωση φάνηκε να είναι μεγαλύτερη στον αριθμό εισαγωγών των ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία αλλά και στον αριθμό των επεμβάσεων, όσο περισσότερες ήταν οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19.

Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε όταν τα δεδομένα του αριθμού των ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκρίθηκαν με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (μείωση κατά 17.3%), εξαλείφοντας έτσι πιθανές εποχικές διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στον αριθμό των επεμβάσεων των ραγέντων ανευρυσμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι στα κέντρα με γενικά χαμηλότερο ποσοστό επεμβάσεων παρατηρήθηκε σχετική αύξηση των επεμβάσεων εμβολισμού με τοποθέτηση coils σε ραγέντα ανευρύσματα, πιθανότατα λόγω της προτίμησης της ενδοαγγειακής προσέγγισης ως λιγότερο παρεμβατικής σε σύγκριση με την ανοικτή νευροχειρουργική προσέγγιση, με στόχο να μειωθούν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και η παραμονή στο νοσοκομείο κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

 

Κούβα: Ανάπτυξη 5 υποψηφίων εμβολίων κατά της Covid-19

Η Κούβα, φαίνεται πως θα γίνει η μικρότερη χώρα στον κόσμο που θα αναπτύξει τα δικά της εμβόλια κατά της Covid-19 , δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή αναπτύσσει πέντε υποψήφια εμβόλια, με πιο προχωρημένο το Soberana-2  το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση 3 των κλινικών δοκιμών του. Το εμβόλιο αναπτύσσεται από την κρατική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioCubaFarma, με βοήθεια από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) της χώρας. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 44.000 Κουβανέζοι εθελοντές έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής του έως τώρα, ενώ άλλες 100.000 δόσεις του εμβολίου έχουν σταλεί στο Ιράν για δοκιμές και εκεί. Η κουβανική κυβέρνηση ελπίζει ότι αν το Soberana-2 αποδειχθεί αποτελεσματικό στις δοκιμές, θα μπορέσει να παράγει 100 εκατομμύρια δόσεις του έως το τέλος του 2021. Τα εμβόλια που θα πιθανώς θα περισσέψουν, θα πωληθούν σε συμμαχικές χώρες όπως η Βενεζουέλα. Ακόμη, η Κούβα εξετάζει την πιθανότητα να προσφέρει εμβολιασμό στους τουρίστες, προκειμένου να κερδίσει συνάλλαγμα με αυτό τον τρόπο. Τα κρούσματα Covid-19, αν και λιγότερα σχετικά με αρκετές άλλες χώρες, εμφανίζουν εσχάτως ανοδική τάση και στην Κούβα. Είναι πια γύρω στα 1.000 τη μέρα, 20 φορές περισσότερα από ό,τι στο τέλος του 2020. Εν μέρει η αύξηση τους αποδίδεται στις επισκέψεις Κουβανο-Αμερικανών από τις ΗΠΑ μετά το εκ νέου άνοιγμα των κουβανικών αεροδρομίων πέρυσι το Νοέμβριο.

Ακόμη πάντως κι αν κάποιο από τα κουβανικά εμβόλια αποδειχθεί αποτελεσματικό, η χώρα είναι απίθανο να βγάλει πολλά χρήματα από αυτό, σύμφωνα με τον Economist. Μέχρι σήμερα ούτε ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε στην Κούβα, δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε κάποια ανεπτυγμένη αγορά.

Παρά την πιθανότητα η Κούβα να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η ίδια έχει καθυστερήσει να εμβολιάσει τους δικούς της πολίτες. Οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων της θα πάρουν ακόμη μερικούς μήνες, αν και αναμένεται ότι περισσότεροι Κουβανοί θα κληθούν να εμβολιασθούν, προτού προκύψουν τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Παραμένει ακόμη ασαφές αν η παραγωγή των κουβανικών εμβολίων τελικά θα γίνει μόνο στην ίδια την Κούβα ή εν μέρει θα ανατεθεί σε κάποια άλλη χώρα, όπως στο Ιράν, στην Κίνα ή στην Ταϊλάνδη.

 

Επιστημονική Επιτροπή ΙΣΑ για εμβολιασμό κατά της covid-19

Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Εταιριών που συμμετείχαν σε σύσκεψη του της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, τα οφέλη από τον εμβολιασμό για τον Sars-CoV-2 υπερτερούν κατά πολύ των παρενεργειών. Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι ο κίνδυνος θρομβοεμβολικού επεισοδίου υφίσταται σε πολύ μικρό ποσοστό, σε όλα τα εμβόλια ωστόσο το όφελος για τον λήπτη είναι πιο σημαντικό. Για το γενικό πληθυσμό η πιθανότητα για θρομβοεμβολικό επεισόδιο είναι 135 φορές μεγαλύτερη από τη πιθανότητα να εμφανιστεί μετά τον εμβολιασμό για την Covid-19. Σημειώνεται ότι η δυνητική λήψη προφυλακτικής αγωγής δεν ενδείκνυται καθώς δεν έχει διαπιστωθεί όφελος ενώ αντίθετα υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει αιμορραγίες.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήθηκε επίσης το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και των σχολείων. Η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ εξέφρασε τον σκεπτικισμό της, για το άνοιγμα όλων των τάξεων του Λυκείου, πριν διαπιστωθεί κατά πόσο λειτουργούν τα self-test και εξοικειωθεί ο πολίτης με την εφαρμογή τους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι είναι απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, θα συνταχθούμε για τη σωστή εφαρμογή της και στη συνέχεια θα επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Αυτή την ώρα που επιχειρείται να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ η ατομική ευθύνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατοντάδες συνάνθρωποί μας δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους. Η δική μας απερισκεψία θα απειλήσει τους συνανθρώπους μας. Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας».

 

Γαλλία: Παράταση περιόδου μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA

Από τις 14 Απριλίου, η περίοδος ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση των εμβολίων τύπου mRNA κατά της Covid-19 στη Γαλλία γίνεται έξη βδομάδες από τις τέσσερις που ήταν μέχρι τώρα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα JDD. «Αυτό θα μας επιτρέψει να εμβολιάσουμε πιο γρήγορα χωρίς να μειώνεται η προστασία» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας. Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και στο ζήτημα που έχει προκύψει με το θρομβοεμβολικό σύνδρομο, είπε ότι θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ανθρώπους άνω των 55 ετών και όχι μόνο σε άτομα με σοβαρές προϋπάρχουσες παθήσεις.

Σημειώνεται ότι γίνονται προσπάθειες να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στη Γαλλία  καθώς ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων Covid-19 εξακολουθεί να είναι κατά μέσο όρο περίπου 40.000 ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα ξεπεράσει το όριο των 100.000 θανάτων την ερχόμενη εβδομάδα.