Η πανδημία Covid-19 έγινε αιτία σαρκοπενίας: Συστάσεις διατροφής & άσκησης

Γράφειο ο Ιωάννης Αρναούτης,  MSc, Ph.D Υπεύθυνος Bioiatriki+ Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Εργοφυσιολόγος διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Η πανδημία Covid-19 επέφερε νέες προκλήσεις για τα έθνη παγκοσμίως, με συνέπειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Πρωτοφανή μέτρα λήφθηκαν για την ανάσχεση του ιού (απαγορεύσεις μετακινήσεων, κλείσιμο αθλητικών χώρων και δραστηριοτήτων, εγκλεισμός στο σπίτι, τηλεργασία κ.α.), τα οποία οδήγησαν αναπόφευκτα σε παρατεταμένη διαμονή εντός του σπιτιού.

Ποτέ δεν ήταν πιο «εύκολο» να παραμείνει κάποιος σωματικά αδρανής! Επιπρόσθετα, οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές των περισσότερων ανθρώπων τη συγκεκριμένη περίοδο αύξησαν σημαντικά το ποσοστό  του σωματικού λίπους και, παράλληλα με την ταυτόχρονη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, οδήγησαν και σε σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας.

Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι, ως μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον ιό που καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμφανίζουν εντονότερα πλέον τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου της σαρκοπενίας.

Τι είναι η σαρκοπενία

Η σαρκοπενία είναι μία παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με μειωμένη μυϊκή δύναμη, αντοχή, αιμάτωση, καθώς και μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού των ενεργειακών συστατικών του σώματος, με ένα γενικότερο γρήγορο αίσθημα κόπωσης.

Μάλιστα, από την ηλικία των 40 ετών και πάνω, παρατηρείται παρατεταμένη απώλεια μυϊκής μάζας της τάξεως του 8-10% ανά δεκαετία έως τα 70 έτη, ποσοστό το οποίο σχεδόν διπλασιάζεται ανά δεκαετία μετά τα 70 έτη.

Τούτη η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργικότητα του ατόμου, επιδρώντας αρνητικά σε λειτουργίες όπως η ισορροπία και το βάδισμα και δυσχεραίνοντας σημαντικά τις καθημερινές ασχολίες. Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως η απώλεια της μυϊκής μάζας και πολύ περισσότερο η παράλληλη αύξηση του σπλαχνικού λίπους έχουν συσχετιστεί με πλήθος σοβαρών μεταβολικών παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι δυσλιπιδαιμίες, η χρόνια φλεγμονή (inflamaging), η οστεοπόρωση και άλλα.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος σαρκοπενίας

Για να μειωθούν οι πιθανότητες για εκδήλωση σαρκοπενίας πρέπει να υιοθετηθεί ένας υγιεινότερος τρόπος ζωής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και ιδιαίτερα οι ασκήσεις με βάρη συνδυαστικά με τη σωστή διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και την επιβράδυνση της σαρκοπενίας.

Όσον αφορά τις ασκήσεις αντιστάσεων, συστήνονται ασκήσεις στις οποίες το βάρος του σώματος χρησιμοποιείται ως αντίσταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι έλξεις, οι κάμψεις, οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, η σανίδα, το βαθύ κάθισμα και οι προβολές, πάντα με γνώμονα τις αρχές της εξατομίκευσης, της προοδευτικής έντασης και της σταδιακής αύξησης της επιβάρυνσης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ασκήσεων, συνοψίζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

 

Συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα
Σετ 2-3 σετ ανά άσκηση
Επαναλήψεις 7-9 επαναλήψεις ανά σετ
Ένταση 51-69% της Μίας Μέγιστης Επανάληψης
Διάρκεια κάθε επανάληψης > 6 δευτερόλεπτα
Ξεκούραση ~ 2 λεπτά μεταξύ των σετ

 

Διατροφή κατά σαρκοπενίας   

Η διατροφική αντιμετώπιση της σαρκοπενίας, πέρα από την υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου ενεργειακά ημερήσιου πλάνου, βασίζεται κυρίως στην επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών. Έτσι, ενώ για τον γενικό πληθυσμό η σύσταση είναι 0.8 γραμμάρια / κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, οι έρευνες για τα άτομα της 3ης ηλικίας συστήνουν μια πρόσληψη 1.2-1.5 γραμμάρια / κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για να προληφθεί η σαρκοπενία, με ομοιόμορφη κατανομή της πρωτεΐνης (σε ποσότητα περίπου 20 γρ/πρωτεϊνών ανά γεύμα) μεταξύ των κυρίων γευμάτων της ημέρας.

Η λήψη τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λευκίνη όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά, θεωρείται σημαντική για τα άτομα αυτά, επειδή αυξάνουν τη σύνθεση των αναβολικών ουσιών. Ειδικά για το πρωινό το οποίο θεωρείται και το χαμηλότερο σε πρωτεΐνη γεύμα της ημέρας, συστήνεται η κατανάλωση χαμηλών θερμιδικά φαγητών πλούσιας όμως πρωτεϊνικής σύστασης, όπως το γιαούρτι, το αυγό, το τυρί cottage και άλλα.

Τέλος, η κατανάλωση συμπληρωμάτων όπως η κρεατίνη και η βιταμίνη D έχουν φανεί ότι επιδρούν θετικά στην υγεία των ατόμων με ήδη διαγνωσμένη σαρκοπενία. Η συμπληρωματική λήψη κρεατίνης αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με την κατάλληλη άσκηση, ενώ τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D αποδεδειγμένα σχετίζονται με βελτιωμένη νευρομυϊκή λειτουργία.

Για τον ιδανικό και εξατομικευμένο συνδυασμό των παραπάνω, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Bioiatriki +, το νέο Διατροφολογικό & Εργομετρικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Μέχρι το τέλος Μαΐου, προσφέρεται έκπτωση 10 ευρώ στην πρώτη συνεδρία διατροφής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Bioiatriki + Αθήνα: 210 6966282 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 20:00)

Email: [email protected]

Πηγές:

  • Richard Kirwan et al. Sarcopenia during COVID-19 lockdown restrictions: long-term health effects of short-term muscle loss. 2020.
  • Traylor DA, Gorissen SHM, Phillips SM. Perspective: protein requirements and optimal intakes in aging: are we ready to recommend more than the recommended daily allowance? Adv Nutr. 2018.

Ανδρέας Ξανθός: Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα άσκησης πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας

Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα άσκησης πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Το ΚΕΘΕΑ, ένας από τους σημαντικότερους κρίκους του εθνικού δικτύου κατά των εξαρτήσεων, αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από το φθινόπωρο του 2019 όταν η Κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, με ΠΝΠ, ανέτρεψε το «αυτοδιοίκητο» που ήταν ένα κομβικό στοιχείο της θεραπευτικής και κοινωνικής του ταυτότητας.  Στις κοινωνικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε τα πολιτικά κόμματα και τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ ότι θα το «εξυγιάνει» και θα το στηρίξει διατηρώντας τα όργανα διοίκησής του και σεβόμενος το θεραπευτικό του έργο.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού του που αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο, υπονομεύει σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εργαζομένων , των θεραπευτικών κοινοτήτων και της Γενικής Συνέλευσης.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, σε αυτή τη φάση να αποσαφηνίσει ο Υπουργός Υγείας τις προθέσεις του αναφορικά με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται  στο σχέδιο νόμου που κοινοποιήθηκε στους εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ, αλλά και την πολιτική του βούληση για την προοπτική αυτού του δημόσιου φορέα   με την καθολικά αναγνωρισμένη προσφορά στο πεδίο της απεξάρτησης.

Θεωρούμε ότι, για ζητήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών  αλλά και στη Δημόσια Υγεία εν γένει, είναι απαραίτητος ο ουσιαστικός κοινωνικός και πολιτικός διάλογος και, κυρίως, ο  συνολικότερος στρατηγικός σχεδιασμός για το χώρο των Εξαρτήσεων. Με επίκεντρο πάντα τον εξαρτημένο,  τις ανάγκες και την αξιοπρέπειά του.

Αξιολόγηση νέων φαρμάκων εντός 6-8 μηνών

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Κου Φιλίππου, Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγματευσης Τιμών Φαρμάκων και Προέδρου του ΕΟΦ και εκπροσώπων του PhRMA Innovation Forum (PIF) την 8η Μαρτίου 2021. Εκ μέρους του PIF στην τηλεδιάσκεψη παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ Έλενα Χουλιάρα, Άκης Αποστολίδης, Andreas Pollner, η Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων του PIF Μαριάντζελα Οικονομοπούλου και η Market Access Director της Abbvie, Πένυ Ρέτσα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε μια ανοικτή συζήτηση αναφορικά με τα πεπραγμένα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Το PIF, αφού αναγνώρισε το πολύ σημαντικό έργο της Επιτροπής και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, παρουσίασε τις προτάσεις του για τη βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης με απώτερο σκοπό την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.  Το PIF πρεσβεύει ότι μια αποτελεσματική διαδικασία διαπραγμάτευσης αναγνωρίζει την αξία των νέων προϊόντων και καταδεικνύει βιώσιμες και ανταποδοτικές επιλογές για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών, διασφαλίζοντας παράλληλα ζωτικό χρηματοδοτικό χώρο για την καινοτομία.

Oι προτάσεις του PIF έχουν ήδη κατατεθεί επίσημα στο Υπουργείο Υγείας και τις Αρμόδιες Επιτροπές, ενώ έγιναν στην πλειοψηφία τους αποδεκτές από τον Πρόεδρο του ΕΟΦ. Ο κ. Φιλίππου δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ έξι έως οχτώ μηνών από την κατάθεση του φακέλου εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, η κα Χουλιάρα τόνισε εκ μέρους του PIF ότι: «Η λειτουργία της Επιτροπής είναι μείζονος σημασίας για την αποζημίωση των νέων σκευασμάτων και την ενίσχυση της καινοτομίας προκειμένου τα καινοτόμα σκευάσματα να φτάνουν το συντομότερο δυνατόν στον Έλληνα ασθενή. Δεδομένου της προεξέχουσας θέσης του ΕΟΦ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ως φορείς στο σύστημα υγείας, η συμβολή του κ. Φιλίππου στην συνολική αξιολόγηση και υιοθέτηση των προτάσεων είναι πολύ σημαντική. Γι΄αυτόν τον λόγο, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι προτάσεις του PIF βρήκαν θετική ανταπόκριση από τον Κο Πρόεδρο».

 

Johnson & Johnson: Πόσες δόσεις αναμένει η Ελλάδα για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο

33.600 δόσεις θα λάβει στις 14 Απριλίου η χώρα μας από τη διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρώπη που ήδη άρχισε σήμερα, ενώ σε σύνολο Απριλίου θα παραδοθούν 70.000 δόσεις. Το Μάιο οι δόσεις που θα παραδοθούν στη χώρα  μας θα είναι περισσότερες από 300.000, ενώ τον Ιούνιο αναμένονται ακόμα περισσότερες δόσεις. Για το εμβόλιο αυτό, όπως δήλωσε σήμερα στην ενημέρωση των συντακτών ο Γ.Γ. Μάριος Θεμιστοκλέους, εξετάζεται η συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και ενδεχομένως και με φαρμακοποιούς για τη διενέργεια των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο μονοδοσικό εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών στη χώρα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Το Βέλγιο παρέλαβε σήμερα 36.000 δόσεις, ωστόσο, όπως αναφέρει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο γιατί χρειάστηκε να τακτοποιηθούν οι σχετικές διαδικαστικές λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν οι παραδόσεις τη Δευτέρα επίσης στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Δεν υπάρχουν άλλα αναλυτικά στοιχεία από την εταιρεία αναφορικά με τις προμήθειες για τον Απρίλιο και το πρώτο τρίμηνο συνολικά, αυτό που είναι γνωστό είναι η αρχική δέσμευση της εταιρείας να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις το 2021 στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Πιο αναλυτικά, ωστόσο, είναι τα στοιχεία του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει η δέσμευση από την εταιρεία για παράδοση 55 εκατ. δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου και άλλων 120 εκατ. δόσεων το τρίτο τρίμηνο στις χώρες της Ε.Ε.

Μείωση κατά 81% του κινδύνου μόλυνσης από Covid-19

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για ένα πειραματικό κοκτέιλ που έχει σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 μέσα σε νοικοκυριά όπου ένα άτομο έχει μολυνθεί από την ασθένεια, ανακοίνωσαν χθες οι παρασκευάστριες εταιρείες, Regeneron και Roche.

Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3, αξιολόγησαν τη συσχέτιση της χρήσης του casirivimab και του imdevimab σε νοικοκυριά όπου ένα άτομο έχει μολυνθεί, και πέτυχαν τον πρωταρχικό σκοπό τους και κύριους δευτερεύοντες στόχους, μειώνοντας κατά 81% τον συμπτωματικό κίνδυνο μόλυνσης των ασθενών που δεν είχαν μολυνθεί όταν ξεκίνησαν τις δοκιμές με χορήγηση υποδόριας ένεσης 1.200 μιλιγκράμ του σκευάσματος.

Τα άτομα που ανέπτυξαν συμπτώματα μόλυνσης από Covid-19 είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται σε μία εβδομάδα κατά μέσο όρο, έναντι τριών εβδομάδων για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο αναφέρει η Roche, σε δική της ξεχωριστή ανακοίνωση.

Οι κλινικές δοκιμές, που διεξήχθησαν από κοινού με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, είχαν σκοπό να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής σε ασθενείς που δεν είχαν μολυνθεί, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν αντισώματα ή συμπτώματα, και ζούσαν σε ένα νοικοκυριό ένα από τα μέλη του οποίου είχε διαγνωστεί θετικό στη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων ημερών. Στις δοκιμές συμμετείχαν 1.505 άτομα. Η Roche, υπ΄αριθμόν ένα στον κόσμο εταιρία ογκολογικών φαρμάκων, είχε επισφραγίσει τον Αύγουστο μια σύμπραξη με τη Regeneron για την ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή αυτής της διπλοθεραπείας. Οι δύο όμιλοι θα υποβάλουν τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών στις αρμόδιες αρχές.

Microsoft: Μπαίνει δυναμικά στον τομέα της υγείας

Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαγόρασε την εταιρεία AI Nuance έναντι 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει την διείσδυσή της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πρόκειται για μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας ομιλίας και με την εξαγορά αυτή ενισχύεται η στρατηγική καθετοποιημένου cloud για μεγάλους τομείς της οικονομίας, όπως της υγειονομικής περίθαλψης. Η συμφωνία προέκυψε ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας των δύο εταιρειών το 2019 για την αυτοματοποίηση κλινικών διοικητικών εργασιών, όπως η τεκμηρίωση.

«Αυτή η εξαγορά φέρνει την τεχνολογία μας απευθείας στον ιατρό και στον ασθενή, που είναι κεντρικοί πόλοι σε όλη την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Η εξαγορά θα επεκτείνει επίσης την ηγετική μας θέση στη διακλαδική βιομηχανία AI και στη βιομετρική ασφάλεια », δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella σε τηλεφωνική κλήση με εκπρόσωπο του πρακτορείου Reuters. Το Nuance, γνωστό για την πρωτοποριακή τεχνολογία ομιλίας του, βρίσκεται στη μέση μιας άνευ προηγουμένου στρατηγικής ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του CEO Mark Benjamin και έχει αποκτήσει ένα μοναδικό πλεονέκτημα στο μέτωπο της υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Microsoft μπορεί να ενσωματώσει περαιτέρω την τεχνολογία ομιλίας της Nuance σε όλο το καταναλωτικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα τα επόμενα χρόνια.

Με δραστηριότητες σε 28 χώρες, η εταιρεία με έδρα το Μπέρλινγκτον της Μασαχουσέτης, κατέγραψε έσοδα 1,5 δισ. δολαρίων στη χρήση 2020. Η εταιρεία δήλωσε ότι εξυπηρετεί το 77% των νοσοκομείων των ΗΠΑ, παρέχοντας έξυπνες λύσεις, όπως κλινική αναγνώριση ομιλίας, η ιατρική μεταγραφή και η ιατρική απεικόνιση.

ΙΣΝ: Ολοκλήρωση χώρων για την προσθήκη 145 νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ

H δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη διαμόρφωση χώρων για την προσθήκη 175 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της.

Όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έχουν ήδη παραδοθεί οι χώροι που φιλοξενούν 145 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία ΚΑΤ, ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», ΓΝ Παίδων Αγία Σοφία, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» ΕΕΣ, ΓΝ Πειραιά «Τζάνειο», ΓΝ Λέσβου «Βοστάνειο», ΓΝ Λαμίας, ΓΝ Θεσσαλονίκης «Γεννηματά», Γ.Ν Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», ΓΝ Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», ΓΝ «Άγιος Γεώργιος» Χανίων, ΓΝ «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως. Η δωρεά του ΙΣΝ για τη διαμόρφωση των νέων χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ, συνολικού ύψους €16.5 εκατομμυρίων, περιλαμβάνει επίσης πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης επί της εντατικής θεραπείας για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

O Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, είμαστε εδώ, και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας στηρίζουμε, το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην Υγεία».

Στη δική του δήλωση ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι το εν λόγω έργο «αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις υγειονομικές δομές της Ελλάδας, για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για τους συμπολίτες μας, κυρίως αυτούς που δε μπορούν, αυτούς που δεν έχουν».

 

Δ.Σ. ΚΕΘΕΑ για νέο κανονισμό λειτουργίας

Το Διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή τις αντιδράσεις για το νέο κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού και σχετικά δημοσιεύματα, προχώρησε σε ανακοίνωση τονίζοντας, ότι «η κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ‘τίτλους τέλους’, αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Οργανισμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, που σέβεται τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων που η Πολιτεία διαθέτει στο ΚΕΘΕΑ». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται επίσης μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα ούτε θεραπευτική κοινότητα. Αντιθέτως, τα προγράμματα αναμορφώνονται και ενισχύονται λειτουργικά και διαχειριστικά, με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο και για όσους έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες τους.

Οι όποιες αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, που προτείνονται στο Προσχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας, αποσκοπούν στην αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του Οργανισμού, με στόχο τη καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ο διοικητικός μηχανισμός ενισχύεται σε έμψυχο δυναμικό προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι επ’ ωφελεία του επιστημονικού έργου του ΚΕΘΕΑ.

Η Ομάδα Εργασίας θα επεξεργαστεί τις παρατηρήσεις που εστάλησαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και το κείμενο στο οποίο θα καταλήξει θα σταλεί προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ».

Κοζάνη: Μεταφορά ασθενών χωρίς covid σε ιδιωτικές κλινικές

Σε αποσυμφόρηση του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης για non covid περιστατικά και την μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κλινικής «Euromedica Ζωοδόχος Πηγή», προχωρά η διοίκηση του νοσοκομείου με την σύμφωνη γνώμη και της 3ης ΥΠΕ, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες για νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Την ίδια στιγμή η διοίκηση του νοσοκομείου με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Κοζάνης, προχωρούν στην εκκένωση της Ψυχιατρικής κλινικής και την μεταφορά των ασθενών της στις εγκαταστάσεις του Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου «Σπινάρη» ώστε τα 20 κρεβάτια που διαθέτει να μετατραπούν σε covid. Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των Ειδικών που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας, «η εσωτερική αναδιοργάνωση των κλινικών νοσοκομειακών μονάδων σε περιόδους πανδημίας είναι κάτι το αναμενόμενο» και ανάφερε ως παράδειγμα μεγάλα νοσοκομεία όπως της Αχαΐας που μετέτρεψαν τις περισσότερες κλινικές τους σε covid.

Επαναληπτική δόση εμβολίων για ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Έχει δρομολογηθεί ήδη ενισχυτική επαναληπτική δόση εμβολίων σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Βρετανία που έχουν φθάσει σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε ερώτηση του Health Daily, σχετικά με το χαμηλό βαθμό αποτελεσματικότητας των εμβολίων mRNA σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Στη χώρα μας δεν έχει δρομολογηθεί κάτι τέτοιο ακόμα, αλλά θα ακολουθήσει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, διευκρινίζοντας ότι η επαναληπτική δόση θα είναι είτε του ίδιου του εμβολίου ή εμβολίου που θα είναι προσαρμοσμένο και στις υπάρχουσες μεταλλάξεις. Σημείωσε ωστόσο, ότι και τα ποσοστά ανοσίας σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα που διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη μελέτη του Johns Hopkins (17% μετά την πρώτη δόση και 45% μετά τη δεύτερη), είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Για το ζήτημα της ανοσίας σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ειδικότερα σε αιματολογικούς ασθενείς, μίλησε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής αιματολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος. Όπως ανέφερε, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», είναι σε εξέλιξη μελέτη για το βαθμό ανοσίας μετά τον εμβολιασμό, που σε ηλικιωμένους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα αλλά και σε άλλους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες έχει δείξει χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού, κάτι που όπως είπε ήταν αναμενόμενο εξ’αιτίας των φαρμάκων που χορηγούνται σε αυτούς τους ασθενείς και που συμβαίνει και με άλλα εμβόλια όπως αυτό της γρίπης. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το τελικό συμπέρασμα θα βγει μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Η ανοσία στους υγειονομικούς μετά τον εμβολιασμό τους άγγιξε περίπου το 100%  (25-67 ετών), ενώ πολύ ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα και στην ηλιακή ομάδα άνω των 80 ετών με τις γυναίκες να υπερέχουν κατά τι σε σχέση με τους άνδρες.