ΕΙΝΑΠ: Επίταξη ιδιωτικών κλινικών στην Αττική για 4 εβδομάδες

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ),  ζητά την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στην Αττική για τέσσερις βδομάδες προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία και να καλυφθούν οι ανάγκες  τόσο για non covid όσο και για covid ασθενείς.

Ειδικότερα στην επιστολή τους οι γιατροί τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ζητάμε για ακόμη μία φορά και με κατεπείγουσες διαδικασίες την πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ covid δεν αποτελεί λύση.

Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί λύση αλλά είναι επικίνδυνη πρακτική να βαφτίζονται ΜΕΘ κλίνες που ΔΕΝ είναι ΜΕΘ (καρδιοχειρουργικές ανανήψεις, μονάδες εμφραγμάτων, χειρουργικές αίθουσες).

Επισημαίνουμε ότι η ανάγκη είναι τεράστια! Οι αναμονές είναι μεγάλες! Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους.

Οι γιατροί διασωληνώνουν τους ασθενείς όταν χρειάζεται με καθαρά ιατρικά κριτήρια χωρίς επιλογή. Αμέσως μετά τη διασωλήνωση καταχωρούν on line προς τους αρμοδίους αίτημα για διακομιδή του ασθενούς σε ΜΕΘ. Από εκεί και πέρα η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι θέμα των αρμοδίων και όχι των γιατρών».

Δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη λειτουργία φαρμακείων και e-shops  την Κυριακή το Σ/Ν

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το Νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε ρύθμιση στην λειτουργία φαρμακείων και e-shops  την Κυριακή, έδωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τα Προεδρεία των  Υγειονομικών Συλλόγων. Ο Υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι δεν αφορά τα φαρμακεία απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα τόσο του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολου Βαλτά, όσο και του Γενικού Γραμματέα, Σεραφείμ Ζήκα.

Στη συζήτηση ο Υπουργός Εργασίας και ο Διοικητής του ΕΦΚΑ διαβεβαίωσαν ότι το πολύ εντός δύο μηνών θα γίνεται ηλεκτρονικά και άμεσα η έκδοση των συντάξεων. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η συμβολή των Δευτεροβάθμιων Οργάνων

( ΠΦΣ, ΠΙΣ, ΕΟΟ) καθώς και των τοπικών Συλλόγων των Υγειονομικών για την ενημέρωση της νέας πλατφόρμας του ΕΦΚΑ  μέσω της οποίας θα γίνεται διασταύρωση και επαλήθευση των στοιχείων που απαιτούνται για την άμεση και ακριβή απονομή της σύνταξης.

Ο κ. Χατζηδάκης και κ. Χάλαρης τόνισαν ότι χθες εκκαθαρίστηκαν συντάξεις του Οκτωβρίου του 2020 ενώ ακριβώς ένα χρόνο πριν η καθυστέρηση στην εκκαθάριση έφτανε τα τέσσερα χρόνια. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας υπολειτουργίας των Περιφερειακών Παραρτημάτων του ΕΦΚΑ, όπως και τα προβλήματα που αφορούν στην εκκαθάριση των ατομικών ασφαλιστικών φακέλων των υγειονομικών του πρώην ΤΣΑΥ. Επίσης, τέθηκε εκ μέρους των συμμετεχόντων το θέμα των μειώσεων των συντάξεων των Υγειονομικών , το ύψος των οποίων δεν είναι αντίστοιχο των εισφορών που έχουν καταβάλει.

 

Δανία: Οριστική διακοπή χορήγησης του εμβολίου της Astrazeneca

Την οριστική διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, λόγω μιας ενδεχόμενης σύνδεσής του με σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις θρομβοεμβολών, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών  της Δανίας Σόρεν Μπρόστρουμ. «Τα αποτελέσματα ερευνών για τις σχετιζόμενες με το AstraZeneca θρομβοεμβολές “έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες”. Επιλέξαμε ως εκ τούτου να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ομάδες χωρίς το εμβόλιο αυτό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σόρεν Μπρόστρουμ. Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού της Δανίας μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές. Σημειώνεται ότι έως τις 4 Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), ή εγκεφαλικής θρόμβωσης, αφού είχαν χορηγηθεί 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

 

 

ΕΜΑ: Ανακοινώσεις για το εμβόλιο της J&J

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι προβλέπει να κάνει ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson  κατά της  COVID-19, προκειμένου να ερευνήσει όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που αναφέρθηκαν από τη χρήση του. «Ο ΕΜΑ ερευνά όλες τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και θα αποφασίσει εάν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια», τονίζοντας ωστόσο, ότι προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους. «Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει της άποψης ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την ονομασία Janssen), αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χορήγησή του. Το εμβόλιο αυτό ήταν το τέταρτο που έλαβε άδεια χρήσης στην Ευρώπη, τον περασμένο μήνα, μετά από εκείνα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Οξφόρδης.

Βρετανία: Επεκτείνεται η μελέτη για τους μικτούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19

Η «μελέτη Com-Cov» (Com-Cov study), που ξεκίνησε το Φεβρουάριο στη Βρετανία με στόχο, να εξεταστεί αν η λήψη της πρώτης δόσης ενός τύπου εμβολίου κατά της COVID-19 και μιας δεύτερης δόσης ενός άλλου εμβολίου προκαλεί αντίδραση ανοσίας τόσο καλή, όσο και η ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη χρήση δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου, επεκτείνεται για να συμπεριλάβει δόσεις εμβολίων της Moderna και της Novavax, όπως ανακοινώθηκε χθες από τους ερευνητές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Μάθιου Σνέιπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , στόχος είναι «να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά της COVID-19 που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία». Στη σχετική ενημέρωση για την επέκταση της μελέτης προκειμένου να συμπεριλάβει τα εμβόλια της Moderna και της Novavax κατά της COVID-19, o Σνέιπ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να στρατολογήσει ενήλικες άνω των 50 ετών που έχουν λάβει την πρώτη και «κύρια» εμβολιαστική δόση πριν από 8 ως 12 εβδομάδες.

Η Βρετανία, αλλά και άλλες αρκετές χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer κατά της COVID-19 στις εθνικές εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Αλλά οι αναφορές περιπτώσεων σπάνιων θρόμβων στο αίμα έχουν προτρέψει μερικές κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας- να ανακοινώσουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ή ότι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα διαφορετικό εμβόλιο.

 

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία

Ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, από τις 9:30 έως τις 17:30, με σημείο μετάδοσης την αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ», στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ταχύτατη διαδικασία μετάβασης προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ωθούμενη από τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και το γεγονός πως η πανδημία επιτάχυνε αυτές τις εξελίξεις στον χώρο της Υγείας, όπου η άμεση υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων επιβλήθηκε με δραματικό τρόπο, ευθύνη όλων όσων υπηρετούν αυτόν τον χώρο είναι η μετάβαση να γίνει ορθολογικά και παραγωγικά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρξει η ευκαιρία να «ψηλαφηθούν» οι ανάγκες όλων των τμημάτων της αγοράς και της κρατικής παρέμβασης, αλλά και να συζητηθούν προκλήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 5G και άλλες ψηφιακές δυνατότητες, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς και της πολιτικής ηγεσίας.

Στην έναρξή του, την προσφώνηση θα κάνει ο Δρ Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, διδάκτορας Φαρμακευτικής.

Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Για τη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου είναι απαραίτητη η εγγραφή, η οποία γίνεται με τη συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Φόρμας Εγγραφής, στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://digitalhealthforum.gr/

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα μέσω δίκαιων τιμών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας της Αργεντινής, διοργανώνει το Fair Pricing Forum 2021. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μεταξύ 13-15 και 20-22 Απριλίου 2021. Πρόκειται για το τρίτο φόρουμ που επικεντρώνεται στη βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και στα προϊόντα υγείας μέσω δίκαιων τιμών, μετά το εναρκτήριο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις Κάτω Χώρες το 2017 (10-11 Μαΐου) και το δεύτερο φόρουμ στη Νότια Αφρική το 2019 (11-13 Απριλίου). Το 2019, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε το ψήφισμα WHA 72.8 σχετικά με τη βελτίωση της διαφάνειας των αγορών φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων υγείας. Το ψήφισμα ζητά από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ άλλων, «να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη σύγκληση ανά διετία φόρουμ δίκαιης τιμολόγησης με τα κράτη μέλη και όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους για να συζητήσουν την προσιτή τιμή και τη διαφάνεια των τιμών και του κόστους που σχετίζονται με τα προϊόντα υγείας».

Το φόρουμ θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από τα κράτη μέλη και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς από την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό χώρο, τον ιδιωτικό τομέα υγείας και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για την επίτευξη των ακόλουθων τριών στόχων: 1.Ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ χωρών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, αναφορικά με τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας και της διαφάνειας των τιμών και του κόστους των προϊόντων υγείας.2. Προώθηση του διαλόγου αναφορικά με την τιμολόγηση και την Ε&Α φαρμακευτικών προϊόντων για την ενίσχυση της προσιτής τιμής, της διαφάνειας και της καινοτομίας και για την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για την υγεία. 3. Ενεργοποίηση επιπλέον υποστήριξης σε χώρες, για να επιτύχουν πιο προσιτή και πιο δίκαιη πρόσβαση σε φαρμακευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και μετά.

 

 

Ένταξη προδιαγραφών χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων Διαβήτη στον ΕΟΠΥΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη πως ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία, τίθενται, επιτέλους, οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν την πλέον επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή, το Διαβητικό Πόδι.

Το Διαβητικό Πόδι, η δεύτερη συχνότερη επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη μετά τις καρδιαγγειακές, καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης και αποκατάστασης, με στόχο την αποφυγή της έσχατης λύσης του ακρωτηριασμού των άκρων.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι ακρωτηριασμοί κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές πρόληψης!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έθεσε πρώτη, το 2004, με Πρόεδρο την αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου, το σοβαρό θέμα του Διαβητικού Ποδιού σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και έκτοτε, έως και σήμερα, άοκνα, ζητούσε από την Πολιτεία, με συνεχείς παρεμβάσεις της, να εστιάσει στην πρόληψη και να παρέχει σε όσους πάσχοντες είναι απαραίτητο, όλα τα ενδεδειγμένα και απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής επιπλοκής του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζοντας ανάλογες πολιτικές πρόληψης, μείωσαν σε υψηλό ποσοστό τους ακρωτηριασμούς, με λαμπρό παράδειγμα τη Γερμανία, όπου το ποσοστό ανήλθε στο 85%.

Μετά από προσπάθειες δύο, σχεδόν, δεκαετιών της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η Πολιτεία θέσπισε, επιτέλους, τις επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν επιπλοκή στα κάτω άκρα.

Οι προδιαγραφές αυτές ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο και η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων αποτελεί την πλέον σοβαρή ενέργεια από πλευράς κάθε Πολιτείας στους πάσχοντες για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επιπλοκής που έχει ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις πολύχρονες προσπάθειές της για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων είχε στο πλευρό της την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Μελέτης παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, που πρόσφεραν την υποστήριξη και τη συμπαράστασή τους στο χρόνιo αίτημά της.

 

Ξανθός : «μεγάλος ασθενής» η Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας

Ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε στις 13/04 στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη βουλευτών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία,  με θέμα τον αντίκτυπο της πανδημίας σε υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στην εισήγησή του ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η πανδημία αποτελεί μια μεγάλη διασυνοριακή υγειονομική απειλή που δοκιμάζει συστήματα υγείας, οικονομίες και κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για ριζικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και για διαμόρφωση κοινών στρατηγικών στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, του Φαρμάκου, της  ενδυνάμωσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους. Αποδείχθηκε όμως, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι η Ευρώπη ήταν ο «μεγάλος ασθενής» στην  διαχείριση αυτής της κρίσης, αφού, ενώ έκανε ένα σημαντικό βήμα που ήταν η κοινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές, στη συνέχεια δεν είχε την διορατικότητα και την πολιτική τόλμη να κάνει την κρίσιμη κίνηση : να δεσμεύσει τις «πατέντες», να πολλαπλασιάσει  την παραγωγική ισχύ των φαρμακοβιομηχανιών και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Ούτε καν μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει η Κομισιόν. Η στάση αυτή πυροδότησε τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» όπως είχε προειδοποιήσει ο ΠΟΥ και τις αποσχιστικές τάσεις πολλών χωρών από την κεντρική πρωτοβουλία της ΕΕ.   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μιλήσει ανοικτά για «ηθική αποτυχία» στους εμβολιασμούς και η Ευρώπη έχει μερίδιο ευθύνης σ’ αυτήν.

Αυτό που χρειαζόμαστε, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, πιο υγειονομικά ασφαλή, πιο κοινωνική, πιο αλληλέγγυα και κυρίως πιο αποτελεσματική Ευρώπη. Με επιτάχυνση των εγκρίσεων των νέων εμβολίων και φαρμάκων από τον ΕΜΑ, με κοινές διαπραγματεύσεις για κάθε νέο εμβόλιο και ισότιμη διανομή δόσεων στα κ-μ με πληθυσμιακά κριτήρια, με ενισχυμένο ευρωπαϊκό μηχανισμό φαρμακοεπαγρύπνησης και ενιαία στρατηγική  όταν εμφανίζονται προβλήματα, με κοινή  πολιτική για τα διαγνωστικά τεστ και την πιστοποίηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας τους, με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό βασισμένα κυρίως στο αρνητικό μοριακό τεστ.  Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η έγκαιρη και ισότιμη ανοσοποίηση και η   ποιοτική φροντίδα υγείας για τους ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου. Και μόνο έτσι δεν θα αποκτούν κοινωνική επιρροή οι εθνικιστικές  και αντιδραστικές φωνές που αντιστρατεύονται την προοπτική της επανίδρυσης της Ευρώπης.

 

 

 

 

Γιατί ο FDA αποφάσισε παύση στη χορήσηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ο FDA, λόγω αυξημένης επαγρύπνησης, συνιστά να «παγώσει» προσωρινά η χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson, όσο διερευνούνται έξι αναφερόμενες περιπτώσεις θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ. Ο CDC και ο FDA θα αναλύσουν τα στοιχεία των περιστατικών αυτών τις ερχόμενες μέρες. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος η σύσταση είναι για προσωρινή παύση του εμβολιασμού, ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης και να γνωρίζουν οι λειτουργοί υγείας αυτό το ενδεχόμενο και την πιθανή αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερου τύπου θρόμβωσης. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς εμφάνισαν σύγχρονα με τη θρόμβωση του φλεβώδους κόλπου του εγκεφάλου, και θρομβοπενία. Και τα έξι περιστατικά αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν 6 έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Λόγω της θρομβοπενίας η θεραπεία με ηπαρίνη θεωρείται επικίνδυνη και για αυτό οι επιστήμονες καλούνται να βρουν εναλλακτικές θεραπείες. Τα περιστατικά αυτά της θρόμβωσης ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί στις ΗΠΑ έως τις 12 Απριλίου 2021. Η σύσταση αυτή τη στιγμή για όσους έχουν λάβει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson είναι εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό, αν εμφανίσουν επίμονη κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, άλγος στα κάτω άκρα, ή δύσπνοια να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.