Χ. Γώγος: Αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία μετά από 15 μέρες

Για εβδομαδιαία σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας έκανε λόγο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως ανέφερε, αυτή την στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση και η θετικότητα έχει πέσει. Ωστόσο υπογράμμισε  πως αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία θα υπάρξει μετά από 15 μέρες, και αναφερόμενος στο RT είπε ότι είναι γύρω στο 1 και σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1.  Εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3.833νέες λοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006  και τριψήφιο νούμερο στους ημερήσιους θανάτους που έφθασαν τους 104 χθες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9. 239 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Σύμφωνα με την ανάλυση των δειγμάτων του ΕΟΔΥ, με μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού βρέθηκαν εννέα στα δέκα δείγματα. Ειδικότερα, αναλύθηκαν 1.212 δείγματα, που αφορούσαν την περίοδο 3 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου. Βρέθηκαν 957 με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (950 βρετανική και 7 νοτιοαφρικανική) και  140 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Συνολικά έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια 7.954 δείγματα από εγχώρια κρούσματα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μεταλλάξεων SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Επί του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις εγχώριων δειγμάτων, οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί είναι η βρετανική (62,3%), η B.1.1.318 (Variant_E484K) με ποσοστό 3,9% και η νοτιοαφρικανική (0,8%).

 

Αρ. Πελώνη: Οριζόντιοι εμβολιασμοί και σε νησιά έως 10.000 κάτοικων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοίνωσε οριζόντιους εμβολιασμούς σε νησιά έως 10.000 κατοίκων, μια πρακτική που είχε ξεκινήσει σε νησιά των 5000 κατοίκων από τον Μάρτιο και αποσκοπεί στο να δώσει προς τους υποψήφιους τουρίστες την εικόνα ενός covid free ταξιδιωτικού προορισμού. Η κ. Πελώνη έκανε ακόμα λόγο για «μίνι πιλοτική εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού», που θα «αφορά επισκέπτες από κάποιες χώρες, είτε μέσω της επίδειξης πράσινου πιστοποιητικού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού τεστ pcr 72 ώρες πριν το ταξίδι. Οι επισκέπτες, που θα έλθουν στην χώρα μας – δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό – θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό, όπως, εξάλλου, ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες. Ήδη υπάρχουν ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, που υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς,. Το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται 14 Μαΐου βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

 

 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Εκστρατεία ενημέρωσης πολιτών για τη χάρτα δικαιωμάτων

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών στις 18 Απριλίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υλοποιεί μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων.

Διαμέσου του συνδέσμου https://bit.ly/3dkz4rO, οι χρήστες του Facebook μπορούν να εισάγουν ένα θεματικό πλαίσιο στη φωτογραφία του προφίλ τους με το hashtag #patients’rights, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τα δικαιώματα των ασθενών.  Ταυτόχρονα μπορούν να συμμετέχουν σε μία σύντομη έρευνα αναφορικά με περιστατικά παραβίασης των δικαιωμάτων τους στον σύνδεσμο https://www.surveymonkey.com/r/PatientsRights.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, και αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα δικαιώματα των ασθενών και των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Τα δικαιώματα αυτά αποτυπώνονται στη Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, όπως αυτή συντάχθηκε το 2002 κατόπιν πρωτοβουλίας του Δικτύου Ενεργών Πολιτών (Active Citizenship Network- ACN) μαζί με άλλες 12 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις. Η Χάρτα αποτελεί ένα κείμενο στο οποίο διακηρύσσονται δεκατέσσερα (14) δικαιώματα, που στο σύνολο τους έχουν ως στόχο να εγγυηθούν «ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» και να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται από τους εθνικούς φορείς υγείας στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας λειτουργεί την τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών “MAZI” 111 32, στην οποία, μεταξύ άλλων παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και συνηγορίας.

 

Συνεργασία πνευμονολόγων και φαρμακοποιών

«Αποφρακτικά νοσήματα αεραγωγών – Προσεγγίσεις» ήταν το θέμα του επιστημονικού  σεμιναρίου, μέσω διαδικτύου, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 επαγγελματίες υγείας. Το επιμορφωτικό σεμινάριο είχε ως στόχο την ενημέρωση και ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων των Πνευμονολόγων και Φαρμακοποιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων, όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα.  Αναφερόμενος στην διεξαγωγή του επιστημονικού σεμιναρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, τονίζει, «Με γνώμονα την εξωστρέφεια και την προώθηση της γνώσης σε θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι βαρύνουσας σημασίας. Οι Έλληνες Φαρμακοποιοί αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας, που με την επιστημονική τους κατάρτιση, σχέση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες, θα συνδράμουν αποφασιστικά στην ενημέρωση του κοινού για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και τον ρόλο του Πνευμονολόγου».

Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) από την πλευρά του τονίζει « «Η έναρξη της επίσημης συνεργασίας Πνευμονολόγων και Φαρμακοποιών έρχεται σε μία εποχή που έχει γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ανάγκη συμβολής όλων των επιστημόνων υγείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως αυτές του αναπνευστικού συστήματος».

Αmgen: Επτά προγράμματα υποστήριξης ασθενών το 2020

Η Amgen, με πίστη στο όραμα της για πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, υλοποίησε το 2020, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την υποστήριξη των ασθενών,  7 διαφορετικά ολοκληρωμένα «Προγράμματα Υποστήριξης Ασθενών»  στους τομείς της ογκολογίας, αιματολογίας, καρδιολογίας και φλεγμονωδών νοσημάτων σε συνεργασία με πιστοποιημένους εξιδεικευμένους συνεργάτες, τα οφέλη των οποίων μπορούν να απολαμβάνουν σήμερα στη χώρα μας περισσότεροι από 125.000 ασθενείς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι η ψυχολογική υποστήριξη, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, υπενθύμιση λήψης της θεραπείας, κατ’ οίκον εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών στον τρόπο χορήγησης της θεραπείας τους και η  συστηματική παράδοση φαρμάκων στο σπίτι. Παράλληλα, την προηγούμενη χρονιά πάνω από 900 ασθενείς συμμετείχαν στις περισσότερες από 30 διεθνείς κλινικές μελέτες, με πάνω από 600 συνεργαζόμενους επιστήμονες υγείας να απασχολούνται σε αυτές, αναδεικνύοντας στην πράξη την προσπάθεια της Amgen να υποστηρίξει συνολικότερα την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι άξονες της οποίας σχεδιάστηκαν με γνώμονα την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, η Amgen και οι εργαζόμενοί της το 2020 στήριξαν την τοπική κοινωνία μέσω δωρεών και  εθελοντικών προσφορών συμβάλλοντας ενεργά στην υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και προέβη σε δωρεές υγειονομικού υλικού για την καταπολέμηση της πανδημίας προς το Υπουργείο Υγείας και Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Ο Γιώργος Τουσίμης, Γενικός Διευθυντής Amgen Ελλάδος & Κύπρου, δήλωσε σχετικά: «Με βασική αρχή μας τη διασφάλιση των καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών προς το σύνολο των ασθενών, προτεραιότητα μας ήταν και το 2020 η φαρμακευτική καινοτομία να οδηγήσει τις εξελίξεις και να αποτελέσει την απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή πρόοδο της κοινωνίας μας».

 

ΠΟΕΔΗΝ για νοσοκομείο Πύργου

Επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του Πύργου καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος,  δημοσιοποιώντας ότι ένας 41χρονος που έχασε της ζωή του από κορονοϊό βρίσκεται εδώ και 15 ημέρες στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου. «Το Νοσοκομείο του ΠΥΡΓΟΥ που επισκεφθήκαμε σήμερα λειτουργεί με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς ειδικά κορονοιου. Υπάρχουν μόνο τρεις παθολόγοι γιατροί για την παθολογική κλινική 38 κλινών, ταυτόχρονα οι ίδιοι τρεις παθολόγοι εξυπηρετούν δύο κλινικές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοιου 17 κλινών η κάθε μία και μία υπόπτων κρουσμάτων 16 κλινών συν τα ΤΕΠ. Τρεις παθολόγοι για πέντε τμήματα. Κανένας πνευμονολόγος. Κανένας λοιμοξιολόγος. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι φοβούνται μην αρρωστήσουν. Πως οι τρείς παθολόγοι είναι δυνατόν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες; Μάλιστα οι δύο παραιτήθηκαν εξ αιτίας της κατάστασης και αναμένουν τα ΦΕΚ απόλυσης για να φύγουν από το νοσοκομείο. Θα μείνουν με ένα παθολόγο. Αναστατωμένη και φοβισμένη με αυτή τη κατάσταση η τοπική κοινωνία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Και καταλήγει :«Στις μονάδες εντατικής θεραπείας 7 κλινών κορονοιου και 5 κλινών γενικής ΜΕΘ δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος με βεβαίωση εντατικολόγος. Υπάρχει μοριακός αναλυτής αλλά γίνονται τεστ κορονοιου μόνο στα πολύ επείγοντα. Τα υπόλοιπα στέλνονται εκτός και καθυστερούν μία ημέρα τα αποτελέσματα με κίνδυνο διασποράς του ιού στο τμήμα υπόπτων. Πριν 15 ημέρες πέθανε από κορονοιο 41 χρονών παλικάρι. Είναι ακόμη στο Νεκροθάλαμο του νοσοκομείου. Δεν αποφασίσθηκε ακόμη η ιατροδικαστική εξέταση που ζητάει η οικογένεια».

 

 

Νομπελίστες και πρώην αρχηγοί κρατών υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων από την πνευματική ιδιοκτησία

Υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία, τάχθηκαν πάνω από 100 νομπελίστες και 60 πρώην αρχηγοί κρατών, απευθύνοντας έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ αυτής της διεκδίκησης.

Σαν αιτιολογία αυτής της εξαίρεσης, αναφέρουν τη θεαματική παραγωγική δυνατότητα των εμβολίων που θα επέτρεπε και τον ταχύτερο εμβολιασμό  των πολιτών σε φτωχότερες χώρες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν χρόνια προτού φθάσουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων σ’ αυτές, Όλα τα παραπάνω επισημαίνονται σε κοινή  επιστολή τους προς τον αμερικανό πρόεδρο η οποία κοινοποιήθηκε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην επιστολή απευθύνεται η έκκληση στον κ. Μπάιντεν να ταχθεί υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν η Νότια Αφρική και η Ινδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό και των θεραπειών για τη νόσο που προκαλεί, την COVID-19, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία. Στο κείμενο τονίζεται πως, με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής εμβολίων, οι περισσότερες φτωχές χώρες θα υποχρεωθούν να περιμένουν ως τουλάχιστον το 2024 προτού να είναι σε θέση να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει πως κανένας μας δεν είναι ασφαλής ωσότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς, και τώρα, ενόψει G7, παρουσιάζεται μια ασύγκριτη ευκαιρία να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν», επιχειρηματολόγησε ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Β. Κικίλιας: Πενταετές σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία με πάνω από 1 δισ. χρηματοδότηση

Για πρώτη φορά καταρτίζεται κοστολογημένο πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία, με χρηματοδότηση που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Βασίλης Κικιλίας, κατά την παρουσίαση του πενταετούς σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως τόνισε ο υπουργός: «Όταν μιλάμε για Δημόσια Υγεία μιλάμε για πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη και για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του Συστήματος Δημόσιας Υγείας. Η χρηματοδότηση από τέσσερα διαφορετικά ταμεία θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ: από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης. Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο θα έρθει να «πατήσει» πάνω στη χρηματοδότηση και να υλοποιήσει πολιτικές Υγείας στις οποίες νομίζω λίγο ως πολύ όλοι συμφωνούμε. Να θυμίσω ότι μέχρι πρότινος το 97%-98% της χρηματοδότησης των πολιτικών Υγείας ήταν αποκλειστικά στην περίθαλψη και πολύ μικρό κομμάτι ήταν αυτό για το οποίο υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στη Δημόσια Υγεία».

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει και ως παράδειγμα ανέφερε ότι υλοποιήθηκε και εφαρμόζεται επιτυχώς η μεταρρύθμιση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα με μετρήσιμα αποτελέσματα. «Θα δώσουμε τη δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί ο πληθυσμός μας, οι συμπολίτες μας για τους συμπεριφορικούς αυτούς κινδύνους που έρχονται να μπουν στη ζωή μας από το δυτικό τρόπο ζωής, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, την  υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την κακή διατροφή, τη μη άθληση. Όλους αυτούς τους παράγοντες, δηλαδή, οι οποίοι, δυστυχώς, λόγω του τρόπου ζωής μας είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και επιβαρύνουν την υγεία του μέσου Έλληνα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Τριψήφιος πλέον ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό: 104 οι αποβιώσαντες σήμερα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9. 239 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.925 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή-6.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.

Eurolife FFH: Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών μέχρι το 2023

Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν και να επεκτείνουν την κοινή τους δράση ενάντια στην υπογεννητικότητα μέχρι το 2023, ανακοίνωσαν η Eurolife FFH και η HOPEgenesis, κατά τη διάρκεια online εκδήλωσης, σε απευθείας σύνδεση από τα γραφεία της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι δύο οργανισμοί κάνουν ένα νέο μεγάλο βήμα στη συνεργασία τους, με τη Eurolife FFH να υιοθετεί συνολικά δέκα απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023), όπου οι γυναίκες κάτοικοι που θέλουν να γίνουν μητέρες, δεν έχουν εύκολη ή τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, κέντρα υγείας και μαιευτήρια. Παράλληλα με την υιοθεσία των περιοχών, η Eurolife FFH και η HOPEgenesis δεσμεύονται για τη δημιουργία αντίστοιχου αριθμού παιδικών σταθμών στις ίδιες περιοχές, με στόχο τα παιδιά που θα γεννηθούν να έχουν το δικό τους χώρο, όπου θα απασχολούνται δημιουργικά.

Έχοντας κάνει την αρχή από την Πάτμο, όπου ο αριθμός των γεννήσεων αυξήθηκε κατακόρυφα από την έναρξη του προγράμματος, η Eurolife FFH και η HOPEgenesis επεκτείνουν από φέτος τη δράση τους και στους Λειψούς, το Καστελόριζο, τα Άγραφα, την Ανάφη, το Κουφονήσι, τη Νίσυρο, την Τήλο, τη Χάλκη και την Κάσο.

Το νέο πρόγραμμα παρουσίασαν ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, και ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, Πρόεδρος & Ιδρυτής της HOPEgenesis. Με ομιλίες και δηλώσεις τους συμμετείχαν η Δρ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών & Ισότητας των Φύλων και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων, ο Δήμαρχος Λειψών,  Φώτης Μάγγος, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης και ο Αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος, εκπροσωπώντας τις τρεις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν φέτος παιδικοί σταθμοί.

Στόχος της ενέργειας είναι η ανατροπή της υπογεννητικότητας, δίνοντας ένα κίνητρο στις νέες οικογένειες, ώστε να πάρουν την απόφαση να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Με την υποστήριξη της Eurolife FFH, η HOPEgenesis θα προσφέρει σε όλες τις ωφελούμενες των παραπάνω περιοχών τακτική παρακολούθηση και υποστήριξη από γυναικολόγους κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, ιατρικές υπηρεσίες και ψυχολογική φροντίδα.

Η Πάτμος μετράει ήδη 40 γεννήσεις, ενώ αναμένονται άλλες 11 το επόμενο διάστημα. Τον Οκτώβριο του 2020, η Eurolife FFH και η HOPEgenesis εγκαινίασαν τον πρώτο και μοναδικό παιδικό σταθμό του νησιού, ο οποίος σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο Δήμαρχος Πάτμου και δύο ωφελούμενες του προγράμματος συμμετείχαν με δηλώσεις τους στην εκδήλωση, σημειώνοντας την αξία της δράσης για την τοπική κοινωνία του νησιού. Ο Ελευθέριος Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου, ανέφερε σχετικά ότι «η Eurolife FFH και η HOPEgenesis επενδύουν με τη δράση τους σε κοινωνικές αξίες και στηρίζουν την ακριτική Ελλάδα, λειτουργώντας με πραγματικό σχέδιο για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας. Όσα έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια στην Πάτμο, γεννούν ελπίδα για το μέλλον του νησιού μας».

Με αφορμή την ολοκλήρωση του παιδικού σταθμού στην Πάτμο, η Eurolife FFH σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας CSE, υλοποίησαν μελέτη για το κοινωνικό αποτύπωμα της κοινής δράσης της με τη HOPEgenesis για το διάστημα 2019-2020. Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του Social Return on Investment (SROI), ένα διεθνές πρότυπο για τη μέτρηση της αξίας που δημιουργεί στην κοινωνία ένα πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, υπολογίστηκε ότι για κάθε €1 που επενδύει η Eurolife FFH, δημιουργείται κοινωνική αξία ισοδύναμη με €3,80. Τα αποτελέσματα του SROI παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον Νίκο Αυλώνα, Πρόεδρο & Ιδρυτή του Κέντρου Αειφορίας CSE.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, ανέφερε ότι «θέλουμε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνουμε, ώστε να καταφέρνουν περισσότερα καθημερινά και να πετυχαίνουν το καλύτερο για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους. Η Eurolife FFH επενδύει με συνέπεια στην κοινωνική της υπευθυνότητα, γι’ αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν το αύριο για κάθε άνθρωπο. Η συνεργασία μας με τη HOPEgenesis είναι η απόδειξη της εταιρικής μας δέσμευσης και ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια σύμπραξη ανάμεσα σε μια ΜΚΟ, τους τοπικούς φορείς και μια ιδιωτική εταιρεία, μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα και να έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων».

Ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis, δήλωσε ότι «η Εurolife FFH από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την οργάνωσή μας και υποστήριξε έμπρακτα τον αγώνα μας για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στη χώρα μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία αυτή συνεχίζεται, επεκτείνεται σε πολλούς τομείς και στηρίζει ακόμα περισσότερες ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, εκεί δηλαδή που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη».