ΗΠΑ: Έναρξη κλινικών δοκιμών νέου μονοκλωνικού αντισώματος

Tο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ υποστηρίζει μια κλινική δοκιμή που διερευνά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός μονοκλωνικού αντισώματος για τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή COVID και υποξαιμία (χαμηλό οξυγόνο στο αίμα). Η κλινική δοκιμή Φάσης 2, που ονομάζεται COVID-19 anti-CD14 Treatment Trial (CaTT) ξεκίνησε μόλις πρόσφατα.

Το μονοκλωνικό αυτό αντίσωμα που παρασκευάζεται στο εργαστήριο, ονομάζεται IC14, και συνδέεται με μια ανθρώπινη πρωτεΐνη, τη CD14, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού που κυκλοφορούν στο αίμα και στις εκκρίσεις των αεραγωγών, αλλά κυκλοφορεί επίσης και ως αυτόνομη πρωτεΐνη. Η σύνδεση του μονοκλωνικού αντισώματος με τη CD14 έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίησή της. Η CD14 βοηθά τα ανοσοκύτταρα να αναγνωρίσουν παθογόνα και τραυματισμένα ή νεκρά κύτταρα, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για κίνδυνο και προτρέποντάς το να ενεργοποιηθεί. Σε ασθενείς με COVID-19, μια καταιγίδα κυτταροκινών μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα επίπεδα φλεγμονής και βλάβη των ιστών στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο διευθυντής του NIAID,  Anthony S. Fauci, πιστεύει ότι με τον αποκλεισμό της πρωτεΐνης CD14 κατά τα πρώτα στάδια της αναπνευστικής νόσου COVID-19, το μονοκλωνικό αντίσωμα IC14 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει την επιβλαβή υπερβολική φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού στον SARS-CoV-2, περιορίζοντας έτσι τη σχετική βλάβη των ιστών και βελτιώνοντας την κλινική κατάσταση των ασθενών.

Στη μελέτη CaTT θα ενταχθούν 300-350 νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 (ηλικίας άνω των 18 ετών) στις ΗΠΑ. Οι εθελοντές συμμετέχοντες θα λάβουν μετά από τυχαιοποίηση είτε IC14 (ενδοφλέβια) είτε εικονικό φάρμακο (placebo)  για τέσσερις ημέρες. Η ομάδα μελέτης θα παρακολουθήσει τους συμμετέχοντες για 60 ημέρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται στις αρχές του 2022. Ο κύριος στόχος της μελέτης CaTT είναι να προσδιορίσει εάν η θεραπεία με IC14 μειώνει το χρόνο που χρειάζεται ώστε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 να ανακάμψουν ώστε να μην χρειάζονται πλέον νοσοκομειακή περίθαλψη. Δευτερεύοντες στόχοι της μελέτης είναι να προσδιοριστεί η ασφάλεια του IC14 και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση της σοβαρότητας της αναπνευστικής νόσου COVID-19. Εάν τα αποτελέσματα της μελέτης CaTT είναι πολλά υποσχόμενα, τότε το IC14 μπορεί να δοκιμαστεί σε μια μεγαλύτερη δοκιμή αποτελεσματικότητας Φάσης 3.

Προτεραιοποίηση εμβολιασμών κατά Sars-CoV-2 

Τα αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ σχετικά με την προτεραιοποίηση εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Πρόκειται για μια ανάλυση των αποτελεσμάτων δύο μεγάλων ανεξάρτητων διαδικτυακών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ σε ενήλικες 18 ετών και άνω μεταξύ 14 και 27 Σεπτεμβρίου 2020 (έρευνα Gallup) και μεταξύ 19 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 (έρευνα COVID Collaborative). Και στις δύο έρευνες οι ερωτηθέντες κατέταξαν τους υγειονομικούς υπαλλήλους (94% και 80%, αντίστοιχα) και τους ενήλικες με σοβαρά συμπαραμαρτούντα νοσήματα (79% και 73%, αντίστοιχα) στις πληθυσμιακές ομάδες με την πιο άμεση ανάγκη εμβολιασμού.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (74% και 85%, αντίστοιχα), ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, κατέταξε τους κατοίκους της μαύρης φυλής, της ισπανικής φυλής και τους ιθαγενείς σε υψηλή προτεραιότητα για εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2, καθώς αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία COVID-19 στις ΗΠΑ. Τέλος, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα COVID Collaborative, οι 4 σημαντικότεροι άξονες για την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού είναι η πρόληψη της διασποράς της COVID-19, η πρόληψη των θανάτων, η πρόληψη των μακροπρόθεσμων επιπλοκών και η προστασία των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή. Συμπερασματικά, η κοινή γνώμη συμφωνεί με την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 στους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή και στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς του ιού και σοβαρής νόσου COVID-19.

 

ΙΣΑ: Όχι στην παράταση των υπηρεσιών των εθελοντών ιδιωτών γιατρών

 

Να κληθούν εκ νέου εθελοντές

To ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με ομόφωνή απόφασή του, ζητά από το Υπουργείο Υγείας να μην παραταθεί η επίταξη των υπηρεσιών όσων ιδιωτών ιατρών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν και να κληθούν εκ νέου εθελοντές γιατροί για να στηρίξουν το σύστημα υγείας. Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι πολύ σημαντικό να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα, στην υγειονομική θωράκιση της χώρας και την αναχαίτηση της πανδημίας. Εκπρόσωποι των ιδιωτών ιατρών που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ του ΙΣΑ, εξέφρασαν την αγωνία τους και τόνισαν ότι οι γιατροί που έχουν επιστρατευτεί έχουν περιέλθει σε επαγγελματικό και προσωπικό αδιέξοδο ενώ η συμβολή τους στη στήριξη του νοσοκομειακού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λόγω έλλειψης εμπειρίας ενώ την ίδια ώρα αποδυναμώνεται σημαντικά η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Ο ΙΣΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, τις οποίες απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας, τις 22 Μαρτίου 2021.Μεταξύ των άλλων πρότεινε την άμεση τοποθέτηση στις δημόσιες δομές υγείας των γιατρών που έχουν προσληφθεί πριν ολοκληρωθεί η κρίση τους. Παράλληλα, ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ειδικότητες ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους. Τονίζει επίσης ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές ανάρμοστες συμπεριφορές απέναντι σε συμβασιούχους γιατρούς που έχουν κληθεί από την πολιτεία να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια.

Έκπτωτη κηρύχθηκε η εταιρεία Swiss Med

Με απόφαση που αναρτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Διαύγεια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε έκπτωτη την εταιρία που επρόκειτο να προμηθεύσει στο δημόσιο 3 εκατομμύρια self-tests. Ειδικότερα, στη σχετική απόφαση γίνεται γνωστό το αίτημα της εταιρείας για πάραταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης και η μη αποδοχή του από την Γενική Γραμματεία, με αποτέλεσμα η Swiss Med να κηρυχθεί έκπτωτη επειδή δεν παρέδωσε το είδος μέσα στο συμβατικό χρόνο.

Π.Ο.Υ.: Στο υψηλότερο επίπεδο ο αριθμός νέων λοιμώξεων  covid-19

Για διπλασιασμό των εβδομαδιαίων νέων κρουσμάτων του κορονοϊού  παγκοσμίως τις τελευταίες δύο βδομάδες, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας ότι οι αριθμοί πλησιάζουν το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Παπούα Νέα Γουινέα και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι «Τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς» ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω διασπορά της επιδημίας στην περιοχή. Πρόσθεσε δε, ότι είναι ζωτικής σημασίας η χώρα να λάβει περισσότερα εμβόλια κατά της covid-19 το συντομότερο δυνατό. Μέχρι στιγμής,

στην Παπούα Νέα Γουινέα έχουν αναφερθεί περισσότερα από 9.300 κρούσματα COVID-19 και 82 θάνατοι. «Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι αντίστοιχοι με αυτούς άλλων χωρών, η άνοδος είναι ραγδαία και ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας πολύ ευρύτερης επιδημίας», τόνισε ο Τέντρος.

Ο υπουργός Υγείας της Παπούας Νέας Γουινέας, Ζέλτα Ουόνγκ, δήλωσε ότι οι αρχές δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες να φορούν μάσκα, ενώ πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξη της ασθένειας, κάτι που θα περιπλέξει τις προσπάθειες εμβολιασμού.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι τρεις ιατρικές ομάδες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μετέβησαν στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Vscan Air™: Ασύρματος σαρωτής υπερήχων σε μέγεθος τσέπης

Η ικανότητα άμεσης και με ακρίβεια διάγνωσης μίας ασθένειας από τους επαγγελματίες υγείας, παραμένει κρίσιμη για την πλήρη ανάρρωση ενός ασθενούς, ειδικότερα εξαιτίας της Covid-19.  Ένα εργαλείο που βοηθά τις διαγνώσεις και τις γρηγορότερες κλινικές αποφάσεις των γιατρών είναι το Vscan Air™, ένας ασύρματος σαρωτής υπερήχων σε μέγεθος τσέπης, που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα από την GE Healthcare. Πρόκειται για μια έξυπνη συσκευή που επιτρέπει μια πιο εξατομικευμένη εξέταση και βελτιώνει τη λειτουργική και διαγνωστική αποδοτικότητα, τόσο εντός, όσο και εκτός του νοσοκομείου. Το Vscan Air™ ενισχύει την κινητικότητα των επαγγελματιών υγείας και, παρά το μικρό του μέγεθος, προσφέρει εικόνες υψηλής ποιότητας, που εύκολα συγκρίνονται με εκείνες ενός πλήρους μεγέθους σαρωτή υπερήχων. Επιτρέπει την εξέταση ενός ασθενούς οπουδήποτε αυτός βρίσκεται και οποιαδήποτε στιγμή – η απόφαση του γιατρού μπορεί να παρθεί δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να πραγματοποιήσουν σαρώσεις ολόκληρου του σώματος χρησιμοποιώντας δύο ανιχνευτές τοποθετημένους στα άκρα της συσκευής. Προσφέρει τη δυνατότητα εξέτασης οργάνων που βρίσκονται κοντά στο δέρμα, όπως ο θυροειδής, και όργανα πιο βαθιά στο σώμα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, που είναι εξαιρετικής σημασίας για τους ασθενείς με COVID-19. Οι ανιχνευτές συνδέονται με smartphone ή tablet μέσω Bluetooth, και οι εικόνες αποστέλλονται άμεσα στην εφαρμογή που είναι προεγκατεστημένη στη φορητή συσκευή, όπου και μπορούν να προβληθούν.  Η συσκευή έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να πραγματοποιούν σαρώσεις με το ένα χέρι και να περιηγούνται στην εφαρμογή με το άλλο, η οποία, χάρη στα συστήματα της DICOM® TLS 1.3, παρέχει την ασφαλή αποθήκευση και τον διαμοιρασμό των δεδομένων, και αυτόματα ανώνυμες εικόνες, ενώ τα προσωπικά στοιχεία του ασθενή παραμένουν στο δίκτυο του χρήστη – και όχι στο cloud.

Φαινόμενα κακοδιαχείρισης στον ΙΦΕΤ

Στις καταγγελίες που γίνονται, τους τελευταίους δύο μήνες, για φαινόμενα κακοδιοίκησης και σκανδαλώδεις πρακτικές στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 28 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες και εξηγήσεις για το πώς ένας χαμηλόβαθμος εργαζόμενος συνεργαζόμενης ιδιωτικής εταιρείας δύναται να αποκτήσει διευθυντικές υπερεξουσίες και να ασκεί αρμοδιότητες βάσει του οργανογράμματος του ΙΦΕΤ. Καλείται, επίσης, να απαντήσει για τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας ή του ΕΟΦ από την στιγμή που περιήλθαν σε γνώση τους οι έγγραφες καταγγελίες των εργαζομένων, καταθέτοντας μεταξύ άλλων το βιογραφικό και την σύμβαση εργασίας  του καταγγελλόμενου, καθώς και τη σύμβαση της συνεργαζόμενης εταιρείας με το ΙΦΕΤ. Τέλος, οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης, βάσει του υπάρχοντος οργανογράμματος και καταστατικού της «ΙΦΕΤ ΑΕ», την αξιοκρατία και τη νομιμότητα στη λειτουργία.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες του Σωματείο Εργαζομένων του ΙΦΕΤ, αφορούν την εκχώρηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ διευθυντικών υπερεξουσιών και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε πρόσωπο που δεν ανήκει στο προσωπικό του Ινστιτούτου, έναν εργαζόμενο  ιδιωτικής εταιρίας  που συνεργάζεται με το ΙΦΕΤ και το οποίο φέρεται έχει στενή  συγγενική σχέση με ιδιοκτήτη ιδιωτικής και ομοειδούς εταιρίας, αλλά να είναι και ο ίδιος μέτοχος. Επίσης, καταγγέλλεται ότι  έχει οριστεί μέλος του Δ. Σ. της «ΙΦΕΤ Α.Ε.» και  μέτοχος  άλλης ιδιωτικής εταιρίας. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, όλα αυτά τα φαινόμενα κακοδιοίκησης έχουν καταστεί γνωστά εδώ και καιρό στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Σε καταγγελία του, το Σωματείο  κάνει επίσης λόγο και για  άκρως προσβλητική  και επιλήψιμη συμπεριφορά του εν λόγω εξωτερικού συνεργάτη σε βάρος της διευθύντριας του οργανισμού. Για όλα τα παραπάνω υπήρξε σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της «ΙΦΕΤ ΑΕ», η οποία επεσήμαινε την ανάγκη απομάκρυνσης του εξωτερικού συνεργάτη, ωστόσο κάτι τέτοιο ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 313.444 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.265 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 837 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.936 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -7.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Ο αριθμός των θανόντων είναι 67 και η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΙΣΑ και Περιφέρεια Αττικής: 18.399 rapid test έχουν διενεργηθεί σε όλη την Αττική

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτη φάσης πριν από μια εβδομάδα, συνεχίζεται με τη δεύτερη φάση η τυχαιοποιημένη δειγματοληψία για επιδημιολογικούς σκοπούς του κορωνοϊού SARS-CοV-2 με την διαδικασία των Rapid test στην Περιφέρεια της Αττικής. Όπως και στην πρώτη φάση, έτσι και στη δεύτερη, τα εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, θα εστιάζουν σε πιο στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Τα test διεξάγονται στο πλαίσιο της Δράσης «Ιπποκράτης», η οποία υλοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ και  Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 09/04 έως και χθες 16/04 ανέρχονται στις 2.324.  Από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η Δράση, έως και σήμερα διενεργήθηκαν18.399 rapidtest σε περισσότερους από 31 Δήμους της Αττικής.

Tα θετικά περιστατικά που ανευρέθηκαν, επανεξετάστηκαν άμεσα και με μοριακή τεχνική. Η συγκεκριμένη διαδικασία διασφαλίζει το αποτέλεσμα και δίνει την δυνατότητα ενημέρωσης της Εθνικής Πλατφόρμας του μητρώου COVID της  HΔIKA, αλλά και εντοπισμού της περιοχής και της πληθυσμιακής ομάδας, από την οποία προέρχεται, η συγκεκριμένη λοίμωξη. Όλα τα αποτελέσματα καταγράφηκαν στην Εθνική Πλατφόρμα και ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της συνεργασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ.

Οι κινητές ομάδες από 9/4/21 έως και 16/4/21 για λήψεις RapidTests επισκέφτηκαν τις παρακάτω περιοχές: Βουλιαγμένη, Κάλαμος, Αθήνα, Μαρούσι, Άλιμος, Νέα Χαλκηδόνα, Αμπελόκηποι, Κηφισιά, Άγιοι Ανάργυροι, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Ελληνικό, Μελίσσια, Μαρκόπουλο, Ελευσίνα και Πειραιά.

Επιπλέον, μεταξύ των Δομών που πραγματοποιήθηκαν test, συμπεριλαμβάνονται και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ειδικά σχολεία. Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιούνται rapid test σε όλες τις Δομές της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους κατά τόπους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες.

Συντονιστής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ είναι ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, ενώ υπεύθυνη επικοινωνίας ΚΕΠΙΧ είναι η Χ. Γαλανοπούλου.

Με αφορμή την έναρξη της Β’ φάσης της Δράσης «Ιπποκράτης», ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε θερμά όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στη διενέργεια των ελέγχων, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν προκύψει χωρίς τη δική τους άοκνη προσπάθεια, η οποία πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση.

«Η κοινωνική προσφορά, η δυνατότητα της συνδυασμένης πληροφόρησης από το τηλεφωνικό μας κέντρο 1110, της κλινικής εξέτασης και της αξιολόγησης των εξεταζόμενων, αλλά και της ενημερωτικής υποστήριξης με ειδικά φυλλάδια, αποτέλεσαν και αποτελούν τις προτεραιότητές μας, αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ελέγχων rapid test  και η συνέχιση του δεύτερου σε ένα ευρύτατο φάσμα περιοχών σε όλη την Αττική, είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που πραγματοποιείται από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα από τα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ. Με την άοκνη προσπάθεια τους συμβάλουν στοχευμένα και μεθοδικά  στην αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το δίχτυ προστασίας των πολιτών, αξιοποιώντας το σημαντικό μας εργαλείο που λέγεται πρόληψη».

Αναστολή εμβολιασμών με Johnson & Johnson στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση «παγώνει» προσωρινά τους εμβολιασμούς με την εταιρεία Johnson & Johnson, αναμένοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο Mega. Ειδικότερα ανέφερε ότι τη Δευτέρα δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία των εμβολιασμών με τα εμβόλια της εν λόγω εταιρείας, παρά το γεγονός πως παρελήφθησαν οι πρώτες 36.000 δόσεις. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, αναμένουν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, που είχε αναφέρει ότι την προσεχή Τρίτη θα γνωστοποιήσει τις συστάσεις του για το συγκεκριμένο εμβόλιο, με αφορμή την πιθανότητα σύνδεσής του με εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες. Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά και στην περίπτωση του AstraZeneca, διευκρινίζοντας ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρχε «πρόβλημα λόγω διαφορετικών αποφάσεων στις χώρες της ΕΕ», σημειώνοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα είχαν «ξεκάθαρα φανερώσει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τους κινδύνους», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «μεγάλο ποσοστό πολιτών που είχαν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είχε προχωρήσει σε ακύρωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson έχει ανασταλεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, αναμένουν τα νεότερα συμπεράσματα του EMA ώστε να επαναδιαμορφώσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.