Ο στιγμιαίος καφές βελτιώνει τη λειτουργικότητα των αγγείων

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα,  που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη αρκετών βιβλιογραφικών αναφορών σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία, παραμένει άγνωστο ποια είναι η πραγματική επίδρασή του στην αγγειακή δομή και λειτουργία. Κυρίως γιατί δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δεδομένα αναφορικά με τις διαφορετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στην πίεση, δομή και λειτουργία των αγγείων ευρέως διαδεδομένοι στη χώρα μας τύποι καφέ, όπως ο στιγμιαίος καφές.

Προς την κατεύθυνση αυτή έλαβε τα τελευταία χρόνια χώρα μία πολύ σημαντική μελέτη στην Ελλάδα σε σχέση με την επίδραση του στιγμιαίου καφέ στην υγεία μας και πιο συγκεκριμένα στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από την Μονάδα Καρδιαγγειακής Πρόληψης & ¨Έρευνας, την Κλινική του Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κύριο Αθανάσιο Πρωτογέρου. Συμμετείχαν 1041 άτομα (άνδρες και γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, είτε υγιή με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (1 στους 2 είχε υπέρταση) είτε άτομα με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (με ή χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου), τα οποία είχαν συχνή καθημερινή μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ (κατά μέσο όρο περίπου 0,5 φλιτζάνι/ημέρα, με εύρος κατανάλωσης έως και 11 φλιτζάνια/ημέρα και πιο συχνή κατανάλωση στα 1-2 φλιτζάνια/ημέρα). Μελετήθηκαν 30 αρτηριακά σημεία με εργαστηριακούς δείκτες που καταγράφουν σκλήρυνση (γήρανση), υπερτροφία, αθηρωματικές πλάκες (δηλαδή σχεδόν το σύνολο των δυνητικών αρτηριακών βλαβών). Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής διατροφική αξιολόγηση από εξειδικευμένους επιστήμονες. Από τη διατροφική αξιολόγηση εκτιμήθηκαν η συνολική ενεργειακή πρόσληψη και η πρόσληψη μακροθρεπτικών και πληθώρας μικροθρεπτικών συστατικών. Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψαν πολύ σημαντικά δεδομένα σε σχέση με τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Όπως ο καθηγητής κύριος Πρωτογέρου επισημαίνει «από τα ευρήματα φάνηκε ότι συνολικά η καθημερινή κατά μέσο όρο 1-2 φλιτζάνια/ημέρα μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ είναι όχι μόνο ασφαλής για τα αγγεία μας αλλά έχει δυνητικά ευεργετική σχέση με την αρτηριακή λειτουργία και όχι επιβλαβή». Πιο συγκεκριμένα προέκυψε ότι σε υγιή άτομα (άνδρες και γυναίκες) με ηλικία κατά μέσο όρο τα 50 έτη, φαινομενικά υγιή με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και σε άτομα με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (με ή χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου), η καθημερινή, μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ:

 1. Σχετίζεται με πιο ελαστικές αρτηρίες, δηλαδή έχει πιθανή ευεργετική επίδραση στα αγγεία καθυστερώντας την αρτηριακή γήρανση (αρτηριοσκλήρυνση).
 2. Δεν σχετίζεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά με την αρτηριακή πίεση και μεταβολές σε ανακλώμενα κύματα πίεσης, δηλαδή έχει πιθανότατα ουδέτερη επίδραση στην αρτηριακή υπέρταση και είναι ασφαλής η κατανάλωση σε υπερτασικά άτομα – μέσα στο εύρος καθημερινή χρήσης του δείγματος μας.
 3. Δεν σχετίζεται ούτε αρνητικά ούτε θετικά με μεταβολές στο πάχος τοιχώματος της καρωτίδας (ΙΜΤ), δηλαδή έχει ουδέτερη επίδραση στην αγγειακή λειτουργία ως προς αυτή την αγγειακή παράμετρο (υπερτροφία – αθηρωμάτωση).

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης και από αυτά φαίνεται ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ σχετίζεται ευεργετικά με τις ελαστικές ιδιότητες της καρωτίδας και επέφερε σημαντικά οφέλη στη λειτουργικότητα των αγγείων. Το εύρημα αυτό έρχεται σε συμφωνία με τις διαθέσιμες επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης που συσχετίζουν την μακροχρόνια καθημερινή χρήση του καφέ με μεγαλύτερη επιβίωση.

 

 

 

Πηγή

Ε. Μπασδέκη, Χ. Τσιριμιάγκου, Α. Κυριαζοπούλου-Κοροβέση, Χ. Χαιριστανίδου, Α. Αργύρης, Κ. Καράτζη, Α. Πρωτογέρου,  Η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ συσχετίζεται με αυξημένη ελαστικότητα στην καρωτίδα σε άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment, Abstracts 9th Νational Congress of the Hellenic Atherosclerosis Society, December 3 – 5, 2020

Εμβολιασμός ασθενών με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΙΦΝΕ)

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας με ιδιαίτερη απογοήτευση βλέπει να μην γίνεται σωστή διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ που ανήκουν στην Ομάδα Α. Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Μαρτίου  ανακοινώθηκαν οι πίνακες της Ομάδας Α  και στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού για τους ασθενείς με τα νοσήματα που περιλαμβάνονται στον πίνακα, όπως αυτός δημοσιεύθηκε στο emvolio.gov.gr. Ήδη από την ανακοίνωση του πίνακα, o Σύλλογος εντόπισε προβλήματα όπως η απουσία κάποιων φαρμάκων της κατηγορίας των βιολογικών παραγόντων και το γνωστοποίησε στο Υπουργείο Υγείας. Επιπροσθέτως, με το άνοιγμα της πλατφόρμας αποκαλύφθηκε επίσης ότι δεν έχουν ανιχνευθεί αυτόματα ολόκληρες κατηγορίες ασθενών και συγκεκριμένα όσων λαμβάνουν φάρμακα με εγχύσεις σε Κρατικά Νοσοκομεία και άρα προμηθεύονται τα φάρμακο με διαφορετική διαδικασία από την κλασική συνταγογράφηση.

Στις 22 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση όσοι πολίτες θεωρούν ότι ανήκουν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα. Η δυνατότητα αυτή δε δόθηκε ωστόσο στις 31/3/2021, αλλά στις 6/4/2021, όπου και πάλι υπήρχαν πολλά τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα.  Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι μεγάλος αριθμός ασθενών να μην αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα από το σύστημα παρόλο που έχουν ήδη γίνει αιτήσεις από τους θεράποντες ιατρούς τους και αυτές έχουν εγκριθεί, αλλά οι ασθενείς που αφορούν δεν έχουν αυτοματοποιημένα ενταχθεί στο σύστημα.

Δυσμηνόρροια και νιφλουμικό οξύ

Το Niflamol, ως ένα καταξιωμένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο στην ελληνική αγορά, απέκτησε ακόμα μία νέα ένδειξη που αφορά στους πόνους περιόδου (δυσμηνόρροια). Το Niflamol, ενδείκνυται σε περιπτώσεις πόνου από φλεγμονή, όπως φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, ρινίτιδα, πονόδοντο, τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, θυλακίτιδα και τώρα πόνους περιόδου.

Το Niflamol που αποτελεί, εδώ και χρόνια, τον σύμμαχο για την αντιμετώπιση του πόνου σε εκατομμύρια ανθρώπους, έρχεται τώρα να βοηθήσει τις γυναίκες που ζουν δύσκολα την καθημερινότητά τους όταν έχουν πόνους περιόδου.  Είναι η γρήγορη και αποτελεσματική λύση που αναζητούμε κατά των πόνων της περιόδου, καθώς πρόκειται για ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που απορροφάται ταχέως και δρα σε όλα τα στάδια της φλεγμονής. Έτσι ανακουφίζει  από τους πόνους περιόδου, από την 1η κιόλας ημέρα.

Όπως έχει αναφέρει η κα Χρύσα Πουρζιτάκη, Αναισθησιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ.: «Το Niflamol μειώνει τα επίπεδα των προσταγλαδινών που παράγονται από το σώμα και μειώνουν, με αυτό τον τρόπο, το άλγος της εμμηνόρροιας και μετατρέπουν της κράμπες σε λιγότερο σοβαρές. Σύμφωνα με ανασκόπηση της Cochrane, οι γυναίκες που λαμβάνουν ΜΣΑΦ θα επιτύχουν μέχρι και 53% μείωση των πόνων περιόδου, χωρίς να έχουν αναφερθεί σημαντικές ανεπιθύμητες δράσεις. Το Niflamol μείωσε την ένταση του πόνου στην πρώτη και την τρίτη ημέρα μετά την έναρξη της αγωγής και την επίπτωση του πόνου στις καθημερινές δραστηριότητες».

Το Niflamol διαθέτει υψηλό προφίλ ασφαλείας, δεδομένου ότι είναι παράγωγο της βιταμίνης Β3 (Νικοτινικό οξύ), και γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη νευρική λειτουργία και στην βελτίωση της αντίληψης του πόνου.

Ως γνωστόν, οι γυναίκες με δυσμηνόρροια αναγκάζονται να περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να καταλήξουν στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος πολλές φορές αντανακλά στη μέση και στην πρόσθια και έσω επιφάνεια των μηρών. Επιπλέον, μπορεί να σημειωθεί ναυτία, έμετος, εφιδρώσεις, πονοκέφαλος, διάρροια, ακόμη και αίσθημα λιποθυμίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόνοι της περιόδου είναι ήπιας έντασης και μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά παυσίπονα ή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν τα συνηθισμένα παυσίπονα δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα πιο ισχυρό  παυσίπονο. Είναι πιο πιθανό ο ιατρός να σας συστήσει την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, από την 1η κιόλας ημέρα της περιόδου.

5ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής Παίδων και Ενηλίκων Συγγενών Καρδιοπαθειών

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη το 5ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής Παίδων & Ενηλίκων Συγγενών Καρδιοπαθειών που διοργάνωσε η «Κλινική Παιδοκαρδιολογίας & Συγγενών Καρδιοπάθειών Ενηλίκων» σε συνεργασία με την «Καρδιοχειρουργική Κλινική Παίδων και Ενηλίκων Συγγενών Καρδιοπαθειών» του ΜΗΤΕΡΑ, το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Απριλίου 2021.

Φέτος, στην κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας του Covid-19, η διεξαγωγή του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε απευθείας μετάδοση, την οποία παρακολούθησε πλήθος επιστημόνων  που είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει διαδραστικά στις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των εκλεκτών και καταξιωμένων προσκεκλημένων ομιλητών.

Στο Συνέδριο συνολικά συμμετείχαν 64 διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνούς φήμης επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν τις νέες τεχνικές εμβρυϊκής απεικόνισης και εμβρυϊκών επεμβάσεων καρδιάς, την αντιμετώπιση της εγκύου με καρδιοπάθεια, καθώς και τις πρωτοποριακές νέες χειρουργικές και διακαθετηριακές τεχνικές.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμη οι νέες τεχνικές εξωσωματικής υποβοήθησης της κυκλοφορίας (ECMO), η νέα μέθοδος σύγκλεισης μεσοκολπικών ελλειμάτων φλεβώδους πόρου με καθετηριασμό, όπως και η αντικατάσταση πνευμονικής βαλβίδας διακαθετηριακά, ακόμα και σε περιπτώσεις παρελθούσας ενδοκαρδίτιδας.

Οι Διευθυντές των Κλινικών Παιδοκαρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής Συγγενών Καρδιοπαθειών Παιδιών και  Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ, Δρ. Αφροδίτη Τζίφα και  Δρ. Φώτιος Μητρόπουλος, σχολίασαν: «Το υψηλό επίπεδο του συνεδρίου αποτυπώνει τη σταθερή δέσμευση του ΜΗΤΕΡΑ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών εξελίξεων στο τομέα των συγγενών καρδιοπαθειών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γνώση και η εμπειρία που αποκομίζουμε και εφαρμόζουμε διαρκώς στην αντιμετώπιση των παθήσεων της καρδιάς αντικατοπτρίζεται στα άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα των ασθενών μας.»

 

Κάλυψη κενων θεσεων ιατρων στο Νοσοκομειο Τριπολης

Το Νοσοκομείο Τρίπολης, χωρίς να έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς, φιλοξενεί «μη διασωληνωμένα» περιστατικά Covid-19, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η κατάσταση έχει περιορίσει τις κανονικές λειτουργίες του nοσοκομείου, που εφημερεύει κάθε μέρα και εξυπηρετεί με 420 κλίνες τις ανάγκες, όχι μόνον των κατοίκων της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όμως η έλλειψη ή η ανεπαρκής στελέχωση με ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως πνευμονολόγου, παιδοχειρουργού, εντατικολόγου κ.α.  οδηγούν στην αδυναμία αντιμετώπισης όλων των  περιστατικών και κάλυψης των εφημεριών.  Έτσι περιστατικά παραπέμπονται η διακομίζονται αλλού. Εξάλλου, ιατροί που καλύπτουν σημαντικές ειδικότητες, όπως αυτές των καρδιολόγου, χειρουργού, πνευμονολόγου κλπ, βρίσκονται «ένα βήμα» πριν τη συνταξιοδότηση, με συνέπεια, αφενός τα κενά που υπάρχουν ή επίκεινται να είναι μεγάλα και αφετέρου το έλλειμμα εμπειρίας που θα προκληθεί να μην καλύπτεται, αν  οι αναγκαίες προσλήψεις ή αναπληρώσεις  δεν πραγματοποιηθούν τάχιστα. Μείζον πρόβλημα για το νοσοκομείο είναι η έλλειψη στοιχειωδώς ικανού αριθμού ακτινολόγων. Σήμερα υπηρετεί μόνον ένας ακτινολόγος, με συνέπεια η λειτουργία των νευροχειρουργικού,  ορθοπεδικού και άλλων τμημάτων να τίθεται εν αμφιβόλω, αφού, εκτός των άλλων, δεν μπορούν να προχωρήσουν χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω του ότι δεν υποστηρίζονται από εφημερεύοντα ακτινολόγο.

Άτομα με αυτισμό: Κατά προτεραιότητα εμβολιασμός κατά Covid-19

Ο αυτισμός ως χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, αφορά τουλάχιστον στο 1- 1,5% του πληθυσμού, διεθνώς και στην Ελλάδα. Τα άτομα με αναπηρία λόγω Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ). δυσκολεύονται ή αδυνατούν να εκφράσουν την ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων της λοίμωξης από Covid19, με συνέπεια την καθυστέρηση της έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης και εφαρμογής των μέτρων ιχνηλάτησης των επαφών και απομόνωσης, ώστε να περιορισθεί η διασπορά. Η απομόνωσή τους, όντας είτε από την επαφή τους με  κρούσμα είτε έχοντας την ιδιότητα του κρούσματος τα ίδια, είναι δυσχερής και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη. Το αντίστοιχο ισχύει και για τη διενέργεια της διαγνωστικής διαδικασίας. Επίσης η συνοσηρότητα σε συνδυασμό με τον συχνά υψηλό δείκτη μάζας σώματος των ατόμων με αναπηρία λόγω ΔΑΦ αποτελούν έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία τους. Αν και έχουν εμβολιαστεί τα άτομα με αναπηρία, που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και προχωρά ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ,  δυστυχώς μέχρι σήμερα τα άτομα με Δ.Α.Φ. δεν συγκαταλέγονται με σαφήνεια στις ευάλωτες ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό.

Παρότι δεν έχει επαρκώς τεκμηριωθεί η ευαλωτότητά τους ειδικά για τον Covid-19, από την άποψη αυξημένου κινδύνου για βαρειά νόσηση ή ανάγκης νοσηλείας ή διασωλήνωσης ή θανάτου, είναι γνωστό ότι τα άτομα με Δ.Α.Φ. έχουν προσδόκιμο επιβίωσης σημαντικά χαμηλότερο από το προσδόκιμο του πληθυσμού τυπικής ανάπτυξης. Το δεδομένο αυτό αποδίδεται κυρίως στη δυσκολία χρήσης και πρόσβασης στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, όσον αφορά στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή.

ΠΟΕΔΗΝ: Έως και μια εβδομάδα η αναμονή για ΜΕΘ

Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, με 847 ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, 78 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ καταγράφηκαν 1.607 νέες μολύνσεις από Covid-19. Σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.607. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.540 θάνατοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή-5.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 509 ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ, με τουλάχιστον 45 ασθενείς με Covid-19 να είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αναμονή για άδεια κλίνη σε ΜΕΘ κυμαίνεται από τρεις μέρες έως και μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδία για ασθενείς εκτός ΜΕΘ, στο Νοσοκομείο Νίκαιας νοσηλεύονται 10 άτομα, στο Νοσοκομείο Γεννηματάς νοσηλεύονται 9 άτομα με Covid-19 και 4 διασωληνωμένα γενικά περιστατικά εκτός ΜΕΘ, στο Αλεξάνδρα 9 ασθενείς σε λίστα αναμονής, στο Σισμανόγλείο 4, στον Ερυθρό Σταυρό 4, στο Τζάνειο 3, στο Ασκληπιείο Βούλας 2, στο Θριάσιο 2, στο Ιπποκράτειο 1 και στο Ελπίς 1.

 

 

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πόσα εμβόλια αναμένει η χώρα

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έκανε αναφορά στα εμβόλια που αναμένονται στη χώρα τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Pfizer, υπάρχει συμφωνία παράδοσης 2.150.000 δόσεων τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο. Παράλληλα, αναμένονται 354.000 και 308.000 δόσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα από τη Moderna. Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 300.000 τον Μάιο και 900.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ η AstraZeneca δεν έχει προχωρήσει σε επιβεβαίωση των παραδόσεων του επόμενου διμήνου. Όσον αφορά το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι φτάνει το 7,35%, ήτοι 777.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της J&J και επεσήμανε ότι έξι περιπτώσεις θρομβωτικών επεισοδίων σε σύνολο 6,8 εκατομμυρίων εμβολιασμών στις ΗΠΑ οδήγησαν στην αναστολή χορήγησής του στη χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεσήμανε ότι το εμβόλιο της έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα και είναι διαφορετικό ως προς το AstraZeneca. Όπως τόνισε, τα εμβόλια που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο είναι πιο ανθεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς διατηρούνται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, μεταφέρονται ευκολότερα και είναι μονοδοσικά. «Η προστασία ξεκινά 24 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και η αποτελεσματικότητά του μετά από 28 ημέρες σε ποσοστό πάνω από 80%. Μετά από 49 μέρες προστατεύει απολύτως τόσο από βαριά νόσηση, όσο και από θάνατο». Παράλληλα, συνέστησε υπομονή, καθώς την Τρίτη αναμένεται η γνωμοδότηση του ΕΜΑ, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, για το εμβόλιο της J&J.

Για το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι αρχικά η σύσταση ήταν απαγορευτική, ενώ στη συνέχεια η οδηγία αφορούσε τον εμβολιασμό υπό προϋποθέσεις, εάν η έγκυος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο. «Τα πρόσφατα στοιχεία, που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν, στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Αυτό άναψε το πράσινο φως για οδηγία και των βρετανικών Αρχών», υπογράμμισε.

 

119 φορείς συμμαχούν για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα

Εκατόν δέκα εννέα Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί, Ερευνητικοί και  Κοινωνικοί Φορείς, Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Ενώσεις και Σύλλογοι Καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα υποστηρίζουν το Ψήφισμα WHA73.2/11.4, 03/08/2020 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, με το οποίο αυτή υιοθετεί την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου. Μάλιστα, συνυπογράφουν Αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία όπως προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες και ρυθμίσεις για να εφαρμοσθεί η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Στρατηγική με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των 119 Φορέων κκ. Θ. Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Α. Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ι. Κυριόπουλος, Πρόεδρος της  Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Ι. Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και Κ. Σταματόπουλος, Υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής της Ακριβείας στην Ογκολογία, δήλωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία: «Απευθύνουμε Αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο αφύπνισης σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, να εναρμονιστεί η χώρα μας με την παγκόσμια στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε στα χέρια μας δύο πολύτιμα όπλα πρόληψης, το HPV εμβόλιο, που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το HPV testing για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου αυτής».

Σχετικά με τις δυνατότητες επίτευξης στην Ελλάδα των στόχων του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2030,  πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

 

 • Ο HPV-εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά με χαμηλή, μέχρι σήμερα, εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού-στόχου.
 • Δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας με σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για εφαρμογή εξετάσεων «υψηλής ακρίβειας» (HPV tests).
 • Είναι εμφανής η έλλειψη ικανού αριθμού εξειδικευμένων ογκολογικών κέντρων στην ελληνική περιφέρεια, που θα μπορούσαν να προσφέρουν την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα στις γυναίκες με (προ)καρκίνο τραχήλου.
 • Εναρμονισμένη με την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Κατά του Καρκίνου, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις ανάλογες δράσεις ώστε να επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι παρακάτω στόχοι:
 1. HPV-εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών <15 ετών και επέκταση του HPV-εμβολιασμού και στα αγόρια.
 2. Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με HPV testing, προς επίτευξη κάλυψης 70% στην ηλικιακή ομάδα-στόχο.
 3. Σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών.

 

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, είναι απαραίτητη η ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού από την ίδια την Πολιτεία σχετικά με τον HPV εμβολιασμό και το HPV testing.

 

Αναλυτικά οι φορείς που υπογράφουν είναι οι εξής:

 1. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος 2. Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης 3. Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 4. Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας 5. Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας 6. Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας 7. Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου 8. Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου 9. Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας 10. Ιατρικός Σύλλογος Σερρών 11.Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας 12. Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας 13. Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας 14. Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας 15. Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας 16. Ιατρικός Σύλλογος Δράμας 17. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος 18. Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης 19. Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας 20. Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας 21. Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας 22. Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV)  23. Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία 24. Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας 25. Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομικών & Πολιτικής Υγείας                26. Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία  27. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)  28. Ίδρυμα Παπαγεωργίου  29. Ίδρυμα Μποδοσάκη 30. Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ) 31. Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (ΙνΑΖΩ/ΕΜΠ) 32. Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) 33. Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) 34. Ελληνική Μαιευτική-Γυναικολογική Εταιρεία 35. Μαιευτική-Γυναικολογική Εταιρεία Θεσσαλονίκης 36. Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας 37. Ελληνική Εταιρεία Διατήρησης Αναπαραγωγής 38. Ελληνική Εταιρεία Γονιμότητας και Στειρότητας 39. Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής & Γυναικολογίας Β.Δ. Ελλάδας 40. Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας 41. Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής 42. Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής 43. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων 44. Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας 45. Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας 46. Ελληνική Εταιρεία Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος 47. Women for Oncology Hellas (W4O) 48. Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων 49. Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας 50. Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία 51. Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας 52. Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού 53. Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας 54. Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας 55. Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας 56. Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Στόματος 57. Ελληνική Εταιρεία Ιολογίας 58. Ελληνική Εταιρεία Γενικής & Οικογενειακής Ιατρικής – ΕΛΕΓΕΙΑ 59. Ελληνική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου 60. Ελληνικό  Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου       61. Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία 62. Ελληνική Εταιρεία  Παιδιατρικών Λοιμώξεων 63. Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας 64. Ελληνική Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής 65. Εταιρεία Φροντίδας Υγείας της Γυναίκας Ελλάδας 66. Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας 67. Ελληνική Εταιρείας Υπερήχων στην Ιατρική & Βιολογία 68. Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Διάγνωσης & Θεραπείας του Εμβρύου 69. Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος  70. Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» 71. Γερμανο-Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας  72. European Society for Gynaecological Endoscopy 73. European Menopause and Andropause Society               74. Mediterranean Association of Ultrasound in OΒGYN 75. Society of Research in Human Reproduction 76. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας 77. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης 78. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Ναυπλίου 79. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Ιωαννίνων 80. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Κομοτηνής 81. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Λάρισας 82. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Χανίων Κρήτης 83. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών Εφετείου Πατρών 84. Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) 85. Όμιλος Εθελοντών κατά του Kαρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ 86. “Ελληνική Συμμαχία για τον HPV” 87. Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ) 88. Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης 89. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου “ΣυνεχίΖΩ” 90. Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου 91. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης – Δύναμη Ψυχής 92. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ξάνθης “Παραμένοντας Ζωηροί” 93. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Δράμας 94. Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Νομού Καβάλας 95. Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών 96. Σύλλογος  Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας 97. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νιγρίτας και Επαρχίας Βισαλτίας 98. Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών 99. Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας 100. Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας 101. Σύλλογος Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων 102. Σύλλογος Καρκινοπαθών, Συγγενών και Φίλων “Στηρίζω-Ελπίζω” Γρεβενών 103. Σύλλογος Καρκινοπαθών Κοζάνης 104. Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας105. Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων “Μαζί για τη Ζωή” 106. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας 107. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας “Υποστηρίζω” 108. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λαμίας-Κεντρικής Ελλάδας 109. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Αργολίδας “Αλληλεγγύη” 110. Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-Ζω” 111. Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου “Ελπίζω” 112. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου 113. Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου 114. Σύλλογος Στήριξης Ασθενών με Νεοπλασματική Νόσο “Ευ Ζω με τον Καρκίνο” 115. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Καρκινάκι” 116. “Αντικαρκινική Ενημέρωση” 117. Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”       118. Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Ν. Θεσσαλονίκης 119. Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας ”Θετική Φωνή” – ”Checkpoint” Ιατρικής

 

Η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων

Θ. Αγοραστός                                                                                                                                                  Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV)

Ι. Κυριόπουλος                                                                                                                                           Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας

Α. Κωνσταντόπουλος                                                                                                                             Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Ι. Μπουκοβίνας                                                                                                                                         Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Κ. Σταματόπουλος                                                                                                                                       Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής της Ακριβείας στην Ογκολογία

Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Προάγει τη γνώση και ισχυροποιεί τον επαγγελματία φαρμακοποιό

Ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιμόρφωση των μελών του. Η αναζήτηση γνώσης και η απρόσκοπτη προσφορά της, αποτελεί βασικό μέλημα του ομίλου, για την ενδυνάμωση του επαγγελματία φαρμακοποιού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος έχει ήδη πραγματοποιήσει 6 webinars από την αρχή του έτους σε συνεργασία με τις εταιρείες Intermed, Bioderma, Uni-Pharma, Pharma Center και Frezyderm. Η τελευταία εκπαιδευτική ημερίδα, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 14/04/2021 με θέμα “Ο εμβολιασμός COVID και η τοποθέτηση του στο οικοσύστημα της υγείας”, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών προσκεκλημένων και απέσπασε θετικά σχόλια.

Οι εισηγητές, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥΥ και Ιωάννα Τσιλιγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ιατρικής Π. Κρήτης, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων με τις αξιόλογες και χρήσιμες παρουσιάσεις τους. Όλα τα σεμινάρια είναι διαθέσιμα για το σύνολο των μελών του ομίλου και τους βοηθούς τους και η παρακολούθησή τους μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε συσκευή -PC, laptop, tablet, smartphone. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης, on demand, όλων των webinars που έχουν διεξαχθεί, μέσω της πλατφόρμας της Ακαδημίας Green Pharmacy.

Η ποικιλία της θεματολογίας και το οπτικοακουστικό υλικό που φιλοξενούνται στο εξειδικευμένο αυτό ψηφιακό εργαλείο παρέχουν τη δυνατότητα στον επαγγελματία φαρμακοποιό να έχει την προσωπική του βιβλιοθήκη γνώσης. Η “Ακαδημία Green Pharmacy” αποτελεί ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης, ένα σημαντικό σύμβουλο καλών πρακτικών και ένα αξιόπιστο βοηθό ενημέρωσης προς το κοινό, σε ζητήματα στα οποία ο επαγγελματίας φαρμακοποιός καθημερινά καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο website του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ www.prosyfape.gr/akadimia-green-pharmacy