3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΡευΜΑζήν: 10-14 Μαΐου 2021 διαδικτυακά

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν οργανώνει διαδικτυακά το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριό της την ερχόμενη εβδομάδα 10 – 14 Μάιου 2021. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τις ζωντανές μεταδόσεις των συνεδριών Δευτέρα έως Παρασκευή κάθε απόγευμα από τις 18.00-20.00 μ.μ., ενώ στο τέλος κάθε συνεδρίας θα υποβάλλονται μέσω chat ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.

 Το συνέδριο συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον της κοινότητας των ασθενών με ρευματικά νοσήματα αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα ειδικότερα εν μέσω πανδημίας. Φέτος, συμμετέχουν σημαντικοί εκλεκτοί επιστήμονες, οι οποίοι θα μεταφέρουν γνώσεις γύρω από τα ρευματικά νοσήματα αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις της θεραπευτικής αντιμετώπισης τους. Συγκεκριμένα, αναμένονται με ενδιαφέρον οι εισηγήσεις των κ.κ. Δ. Μπούμπα, Καθηγητή Παθολογίας Ρευματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δ/ντή Δ’ Παθολογικής Κλινικής «Αττικόν», Ερευνητή IIBEAA, Τζ. Πρατσίδου, Παιδιάτρου, Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής ΡευΜΑζήν, Προέδρου του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, Μ. Τραχανά, Παιδιάτρου, Καθηγήτριας Παιδιατρικής Ρευματολογίας Α.Π.Θ., Υπεύθυνης Παιδιατρικού Ανοσολογικού και Ρευματολογικού Κέντρου Αναφοράς, Α’ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», Θεσσαλονίκη, Δ. Καρόκη, Ρευματολόγου, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Κ. Μποκή, Ρευματολόγου, Διευθύντριας Ρευματολογικής Μονάδας «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο, Αθήνα, Α. Μπούνας, Ρευματολόγου, Υπεύθυνου Ρευματολογικού Τμήματος «Ολύμπιον θεραπευτήριο» Πάτρας και Α. Φανουριάκη, Ρευματολόγου-Επιμελητή Β’, Κλινική Ρευματολογίας, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνεδρίες με τη συμμετοχή ρευματολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων αρχίζοντας από την Δευτέρα 10/5 όπου όλη η συνεδρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Συστηματικό Ερυθυματώδη Λύκο, είναι αφιερωμένη στις τελευταίες εξελίξεις για την αντιμετώπιση του ΣΕΛ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Η διαχείριση του χρόνιου πόνου και της κόπωσης με την βοήθεια του ρευματολόγου αλλά και του ψυχολόγου, η εμπειρία από την πανδημία και η αξιοποίηση της για το μέλλον είναι κάποια από τα ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Τα κριτήρια επιλογής της θεραπείας, καθώς και η σχέση ασθενή-γιατρού από την οπτική τόσο των ιατρών όσο και των ασθενών θα παρουσιαστούν στην 4η συνεδρία βάσει των αποτελεσμάτων της πλέον πρόσφατης  έρευνας που πραγματοποίησε η ΡευΜΑζήν. Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την αναφορά στις πιο σύγχρονες εξελίξεις στην ρευματολογία, όπως είναι οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές, οι βιοδείκτες, καθώς και η εξατομικευμένη ιατρική.

Η εμπειρία και οι απόψεις των ασθενών δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τις συνεδρίες αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τον ασθενοκεντρικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας.

 

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του Συνεδρίου

§  Δευτέρα 10/5: Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ΣΕΛ στους ενήλικες και στα παιδιά 

§  Τρίτη 11/5: Χρόνιος Πόνος – Κόπωση -Καταβολή : Διαχείριση

§  Τετάρτη 12/5: Σχέση ασθενή γιατρού – κριτήρια επιλογής θεραπείας – πρώτη ελληνική καταγραφή

§  Πέμπτη 13/5: Τι μας δίδαξε η πανδημία 

§  Παρασκευή 14/04: Εξελίξεις στη θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων

Το συνέδριο θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του φορέα στο facebook & youtube: https://www.facebook.com/ReuMAzin  & https://www.youtube.com/channel/UCyXylQc6HUG0y6pYHx9zwxw

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ε.Ρ.Ε. – Ε.Π.Ε.Ρ.Ε. και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Επίσημοι Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρίες: AbbVie, ΒΙΑΝΕΞ, Genesis Pharma, Pfizer, ενώ χορηγός είναι η εταιρία GSK.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιάννης Χατζηκρυστάλλης

τηλ: 231-553-9175

email: [email protected]

 

Εμβόλια: Πόσο προστατεύουν από τις παραλλαγές του ιού

Οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί έδειξαν ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από τον SARS-CoV-2. Όμως, ένα επιτατικό ερώτημα αφορά το αν θα συνεχίσουν να προσφέρουν επαρκή προστασία απέναντι και σε άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού , καθώς αυξάνεται η συχνότητα των πιο μεταδοτικών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο θανατηφόρων παραλλαγών του  SARS-CoV-2. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) ανασκοπούν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Φυσικά απαιτούνται περισσότερες μελέτες και χρόνος για να έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, ωστόσο, νέα δεδομένα από το Ισραήλ μας δίνουν μια πρώτη εικόνα, τουλάχιστον για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, όσον  αφορά την προστασία που παρέχει, εκτός κλινικών δοκιμών, στο πεδίο της καθημερινότητας και της πραγματικής ζωής έναντι των πιο ανησυχητικών παραλλαγών του κορωνοϊού, δηλαδή της παραλλαγής Β.1.1.7 (η Βρετανική παραλλαγή) και την παραλλαγή Β.1.351 (της Νότιας Αφρικής). Τα ευρήματα είναι συνολικά ενθαρρυντικά  αν και έχουν αναφερθεί κάποιες λοιμώξεις με αυτές τις παραλλαγές σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Το Ισραήλ είναι η ιδανική χώρα για να αναζητηθούν δεδομένα σχετικά με  λοιμώξεις από τις παραλλαγές του ιού, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί . Μέχρι τον Μάρτιο, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού που ήταν υποψήφιο για εμβολιασμό είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech. Σε μια προηγούμενη μελέτη στο Ισραήλ, είχε φανεί ότι το εμβόλιο προσέφερε προστασία 94% έως 96% έναντι των λοιμώξης COVID   σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ποσοστό συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, σε εκείνη την μελέτη δεν υπήρχαν  αρκετά δεδομένα για μολύνσεις μετά τον εμβολιασμό με πρόσφατα αναδυόμενες παραλλαγές του ιού.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Έρευνας Clalit του Τελ Αβίβ, αναζήτησαν στοιχεία για λοιμώξεις με τον ιό SARS-CoV-2 σε αρκετές εκατοντάδες άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μια  δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech. Η ιδέα ήταν ότι εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι νέων παραλλαγών του ιού, τότε το ποσοστό των λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτές τις παραλλαγές θα πρέπει να είναι υψηλότερο σε εμβολιασμένους σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η παραλλαγή  B.1.1.7 (η Βρετανική παραλλαγή) ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ, με τη συχνότητά της να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Συγκριτικά, η παραλλαγή Β.1.351 ( η Νοτιοαφρικανική), ήταν σπάνια, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν στη μελέτη. Στην μελέτη αυτή δεν εντοπίστηκαν άλλες παραλλαγές του ιού που έχουν προκαλέσει ανησυχία σήμερα (όπως π.χ η Ινδική).

Συνολικά, οι ερευνητές αλληλούχησαν το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 από περισσότερα από 800 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από εμβολιασμένα άτομα, και αντιστοίχησαν τα αποτελέσματα με αυτά από μη εμβολιασμένα άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο και γεωγραφική τοποθεσία). Εντόπισαν περίπου 250 περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο μολύνθηκε με τον SARS-CoV-2 αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή σε περίοδο που είχε  μόνο μερική προστασία) ενώ  περίπου 150 άτομα μολύνθηκαν κάποια στιγμή μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Οι λοιμώξεις με την παραλλαγή Β.1.1.7 (Βρετανική παραλλαγή)  εμφανίστηκαν ελαφρώς συχνότερα σε άτομα μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα ενώ δεν βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά λοίμωξης με την παραλλαγή B.1.1.7 μια  εβδομάδα ή περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αντιθέτως, μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, η μόλυνση με την παραλλαγή  Β.1.351 (την Νοτιοαφρικάνική)  ήταν ελαφρώς πιο συχνή στα εμβολιασμένα άτομα. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα παραμένουν ευαίσθητα στην παραλλαγή B.1.1.7 μετά από μία δόση εμβολίου (αλλά όχι μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση). Επίσης, το εμβόλιο μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Β.1.351 σε σύγκριση με τον αρχικό ιό ή την παραλλαγή Β.1.1.7. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι παρατηρήθηκαν μόνο 11 λοιμώξεις με την παραλλαγή B.1.351: οι οκτώ από αυτές σε άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, και οι οκτώ εμφάνισαν θετικό τεστ 7-13 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης αλλά κανένας στη μελέτη δεν ήταν θετικός για αυτήν την παραλλαγή δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Πολλές ερωτήσεις παραμένουν ακόμα, σχετικά με το κατά πόσον τα εμβόλια μείωσαν τη διάρκεια και / ή τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ αυτά τα εμβόλια προσφέρουν μεγάλη  προστασία,  δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία έναντι όλων των στελεχών, και λοιμώξεις, ειδικά με ορισμένες παραλλαγές του ιού,  μπορούν να συμβούν. Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί με την μορφή προ-δημοσίευσης στο MedRxiv (δεν έχουν ακόμα ανασκοπηθεί από άλλους ειδικούς).

Σε μια πρόσφατη έκθεση στο New England Journal of Medicine, αναφέρονται τα δεδομένα από δύο πλήρως εμβολιασμένα ατόμα στη Νέα Υόρκη που είχαν βρέθηκαν θετικά για λοίμωξη COVID-19. Αν και οι δύο ασθενείς ανάρρωσαν γρήγορα στο σπίτι, τα γονιδιωματικά δεδομένα σε αυτές τις περιπτώσεις αποκάλυψαν πολλαπλές μεταλλάξεις στα δείγματα ιού και από τους δύο. Η ανάλυση έδειξε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και μια άλλη, η οποία εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη από το Νοέμβριο.

Τα ευρήματα αυτά από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης των παραλλαγών του SARSCoV-2   και της   αναγκαιότητας του πλήρους εμβολιασμού σε όλους. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα διαγνωστικά τεστ για την  COVID-19 θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό τώρα,  καθώς οι νέες παραλλαγές του ιού αυξάνονται σε συχνότητα.

 

 

Η AbbVie ανάμεσα στις 10 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα

Η AbbVie αναδεικνύεται από τον Οργανισμό Great Place to Work® Hellas, μία από τις 10 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, στην κατηγορία 50 – 250 εργαζομένων, στην Ελλάδα. Η φετινή έβδομη θέση, είναι η έβδομη συνεχής επιβράβευση από το Great Place to Work®, και αναδεικνύει τη σταθερή αφοσίωση της AbbVie στη δημιουργία και στη διατήρηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος το οποίο στηρίζεται διαχρονικά στο πνεύμα συνεργασίας, στον αμοιβαίο σεβασμό και στον ενθουσιασμό όλων των εργαζομένων.

Η αξιολόγηση των εταιρειών προκύπτει από τις απαντήσεις των εργαζομένων σ’ ένα μελετημένο ερωτηματολόγιο (Trust Index©) σχετικά με τα προγράμματα και τις πολιτικές της εταιρείας καθώς και τις απόψεις  των εργαζομένων σε καίρια πεδία όπως η αξιοπιστία, ο σεβασμός, η δικαιοσύνη, η υπερηφάνεια, η συντροφικότητα.

Η εταιρική κουλτούρα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την AbbVie ώστε όλοι οι εργαζόμενοι, σε όποιο επίπεδο της ιεραρχίας ή ευθύνης, να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της εταιρείας. Το κλίμα εμπιστοσύνης, αισιοδοξίας και εξωστρέφειας των ανθρώπων και οι αμετάβλητες σταθερές αξίες της AbbVie αποτελούν το κλειδί για την ανακάλυψη νέων, σύγχρονων τρόπων εργασίας, υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η AbbVie ενσωμάτωσε στον τρόπο εργασίας της όλα τα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, γεφυρώνοντας τη φυσική απόσταση και διευκολύνοντας την προσβασιμότητα των εργαζομένων από το σπίτι, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα της ομάδας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές στους χώρους των γραφείων και τηρήθηκαν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς όσοι εργαζόμενοι δούλευαν στο γραφείο.

Ο κ. Θωμάς Κούγκουλος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της AbbVie, σημειώνει ότι: «Είμαστε μία ομάδα, με έναν προορισμό, τον άνθρωπο και την καλύτερη ποιότητα ζωής του. Αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη αξία μας η οποία σε συνδυασμό με την καινοτόμο φιλοσοφία μάς έχουν χαρίσει, μέχρι σήμερα, πολλές επιτυχίες. Δεν σταματάμε όμως εδώ,  συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες γιατί η δύναμή μας ξεκινάει από τους ανθρώπους μας, τους οποίους στηρίζουμε με πάθος και οι οποίοι νιώθοντας σιγουριά σ’ ένα περιβάλλον ασφαλές και αισιόδοξο, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, για την υγεία όλων των ανθρώπων. Είμαστε περήφανοι που εργαζόμαστε στην AbbVie και απολαμβάνουμε ίσες ευκαιρίες, σεβασμό και προοπτικές εξέλιξης. Είμαστε περήφανοι γιατί η καινοτομία, η αφοσίωση και ο ενθουσιασμός στην εργασία μας συνεπάγεται μία καλύτερη ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο».

 

 

 

 

Αnakinra: Βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19

Η Sobi™ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης ανακοίνωσαν σήμερα θετικά συνοπτικά αποτελέσματα από τη Χορηγούμενη από τον Ερευνητή μελέτη SAVE-MORE, η οποία αξιολόγησε την επίδραση του anakinra σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19. Η πρώιμη και στοχευμένη χρήση του anakinra επί πλέον της τρέχουσας καθιερωμένης αγωγής σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κακή πρόγνωση απέτρεψε τον θάνατο ή την εξέλιξη σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ είχε, ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο χωρίς ενδείξεις λοίμωξης από COVID-19.

Η SAVE-MORE είναι μια μεγάλη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη σε περισσότερους από 600 νοσηλευόμενους ασθενείς, η οποία αναγνωρίζει ειδικά εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας μέσω της μέτρησης αυξημένων επιπέδων του suPAR (διαλυτή μορφή του υποδοχέα της ουροκινάσης πλασμινογόνου), ενός βιοδείκτη του πλάσματος που υποδηλώνει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει ήδη συσχετισθεί με κακή πρόγνωση σε αρκετές παθήσεις. Η μελέτη πραγματοποιείται υπό τη χορηγία του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης στην Ελλάδα και υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Ινστιτούτου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του, Καθηγητή κο Ευάγγελο Ι. Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη. Ο κος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance). Η Sobi σκοπεύει να υποβάλει αυτά τα αποτελέσματα προς συζήτηση με τις ρυθμιστικές αρχές με σκοπό την πιθανή εξασφάλιση έγκρισης.

Η ανάλυση του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου, της συγκριτικής διατακτικής Κλίμακας Κλινικής Εξέλιξης (CPS) 11 σημείων του ΠΟΥ, την ημέρα 28 κατέδειξε σημαντική βελτίωση σε ασθενείς που λάμβαναν καθιερωμένη αγωγή σε συνδυασμό με anakinra έναντι ασθενών που λάμβαναν καθιερωμένη αγωγή σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο (Λόγος σχετικών πιθανοτήτων 0,36, p<0,001). Σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των ασθενών που πέθαναν ή που εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, καθώς και αύξηση του αριθμού των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο χωρίς ενδείξεις λοίμωξης από COVID-19. Αυτές οι μεταβολές ήταν ήδη εμφανείς την ημέρα 14 (Λόγος σχετικών πιθανοτήτων 0,59, p= 0,001).

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί, ειδικά, έναν πληθυσμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα αποτελέσματα προσφέρουν ένα σημαντικό βήμα προς την αναζήτηση πρόσθετων θεραπευτικών επιλογών για την πρόληψη της εξέλιξης σε πιο κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Καθηγητής κος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης. «Εκφράζω τις πολλές ευχαριστίες μου προς τον μεγάλο αριθμό ασθενών και κλινικών ιατρών που έχουν συμβάλει στην προσπάθεια στην Ελλάδα και την Ιταλία».

«Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι το anakinra κατέδειξε σημαντικό όφελος επιπλέον της καθιερωμένης αγωγής όσον αφορά ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκβάσεων», δήλωσε ο Guido Oelkers, Διευθύνων Σύμβουλος της Sobi. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Καθηγητή κο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη και τους συνεργάτες του για τη διεξαγωγή μιας τόσο εντυπωσιακής εργασίας υπό απαιτητικές συνθήκες και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

«Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες όσον αφορά τη νόσο COVID-19, παρά τις πρόσφατες προόδους στη θεραπεία», δήλωσε ο Ravi Rao, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης και Chief Medical Officer της Sobi. «Αυτά τα σημαντικά δεδομένα παρουσιάζονται σε μια κρίσιμη στιγμή και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τον εν εξελίξει διάλογο με τον ΕΜΑ σε συνεργασία με τον Καθηγητή κο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη».

 

Δωρεά καρδιολογικού υπερηχογράφου από τη Euromedica στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Καλύμνου

Στη δωρεά ενός καρδιολογικού υπερηχογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Καλύμνου προχώρησε πρόσφατα ο όμιλος Euromedica, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο νησί. H δωρεά πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε ανταπόκριση σχετικών επιστολών του Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του ΓΜ ΚΥ Καλύμνου,     καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου. Πρόκειται για καρδιολογικό υπερ ηχογράφο της εταιρίας GE, μοντέλο Vivid 7 PRO με ηχοβόλο κεφαλή ο οποίος προέρχεται από το διαγνωστικό κέντρο της Euromedica στο Γαλάτσι Αττικής.

Ο υπερηχογράφος θα συνδράμει το έργο τoυ Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Καλύμνου στη μάχη που δίνει καθημερινά για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων του νησιού ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα συγκυρία με την πανδημία Covid 19. Το μηχάνημα θα αντικαταστήσει τον παλαιό υπερηχογράφο της μονάδας στην Κάλυμνο.

Ο όμιλος Euromedica ο οποίος λειτουργεί με τη στήριξη του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Farallon είναι από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στη χώρα με κλινικές και ευρύ δίκτυο διαγνωστικών κέντρων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Φαρμακεία: Μειωμένες οι πωλήσεις καρδιολογικών φαρμάκων

Σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 29/03-18/04, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (30/03-19/04) ως εξής:

  • Φάρμακα: -2,2% (-550,6 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα OTC: +0,9% (+49,7 χιλ. τμχ.)
  • Καλλυντικά: +5,2% (+127 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα διατροφής: +13,6% (+27,5 χιλ. τμχ.)
  • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +47,8% (+493,7 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

  • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Καρδιολογικού Συστήματος, μειώνεται κατά 10,5% (-675,4 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα OTC, οι Βιταμίνες, αυξάνονται κατά 12,9% (+93,4 χιλ. τμχ.)
  • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα ομορφιάς, αυξάνονται κατά 34,3% (+157,9 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, αυξάνονται κατά 12,3% (+18,9 χιλ. τμχ.)
  • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, τα Ιατρικά Χειρουργικά Βοηθήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι χειρουργικές μάσκες, αυξάνονται κατά 131,6% (+254,9 χιλ. τμχ.)

 

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε ασφαλέστερες και λιγότερο δαπανηρές κλινικές μελέτες

“H εποχή, που τα δεδομένα υγείας παράγονται μόνο εντός των δομών υγείας έχει περάσει. Οι περισσότεροι από εμάς παράγουμε συνεχώς μετρήσιμα δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία μας, είτε σκόπιμα (π.χ. μέσω των monitors φυσικής κατάστασης και του τρόπου ζωής) είτε πιο παθητικά (για παράδειγμα μέσω των αναζητήσεων στο διαδίκτυο), επεσήμανε  στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία” που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) η κα. Ε. Κοράκη, Πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των CROs) και Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της CORONIS Research.

Άρα, σε ένα ρητορικό ερώτημα, όπως τόνισε η ίδια, πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα δεδομένα για το υγειονομικό σύστημα, καθώς και για τα άτομα που επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους, η απάντηση είναι ότι όσο σημαντικά και αν είναι αυτά τα δεδομένα θα ήταν άχρηστα αν δεν υπήρχαν οι καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν την προηγμένη επεξεργασία τους και τη μετατροπή τους σε στοιχεία, ικανά να συμβάλλουν στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Αναμφίβολα, κατά την ίδια, η περισσότερο διαδεδομένη τεχνολογία είναι τα wearables, που φοριούνται στο σώμα και μπορούν να «αισθανθούν» το άτομο που τα φορά ή ακόμα και το περιβάλλον του. Παρά την ολοένα αυξανόμενη χρηστική αξία των wearables, αυτό που τους δίνει ζωή και ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία είναι το Internet of Things (ΙoΤ), δηλαδή η συνδεσιμότητα των συσκευών με διάφορες εφαρμογές μέσω των οποίων οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση  στα δεδομένα.

Είναι γεγονός, όπως τόνισε η κ. Κοράκη, ότι τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον και η πρόσβαση των φαρμακευτικών εταιρειών σε αυξανόμενες ποσότητες επιστημονικών και ερευνητικών δεδομένων από διάφορες πηγές, γνωστά ως δεδομένα πραγματικού κόσμου (Real World Data, RWD), έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πηγές των RWD αποτελούν οι φάκελοι των ασθενών, τα αρχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, οι ιατρικές απεικονίσεις, οι φορητές συσκευές, οι εφαρμογές υγείας, ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι γίνεται όμως όταν τα RWD αποτελούν ταυτοχρόνως και Big Data αναρωτήθηκε η κα. Κοράκη; Σε αυτή την περίπτωση, αποσαφήνισε ότι το «ξεκλείδωμα» μεγάλου όγκου RWD μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση προγνωστικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI) και άλλων τεχνολογιών. H χρήση αυτών, μπορεί όχι μόνο να επιταχύνει την κατανόηση των ασθενειών και τον εντοπισμό των κατάλληλων ασθενών για τη διεξαγωγή των κλινικών πρωτοκόλλων, αλλά επιτρέπει ουσιαστικά να εξαχθούν μοτίβα πληροφοριών και να βελτιωθεί σημαντικά ο σχεδιασμός των κλινικών δοκιμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών τεχνολογιών, που συνεργάζονται για να επιτρέψουν στις μηχανές να αναγνωρίζουν, να κατανοούν, να ενεργούν και να μαθαίνουν με ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης. Η κα. Κοράκη υπογράμμισε, ότι οι δύο βασικότερες και περισσότερο διαδεδομένες τεχνικές του AI είναι το Machine Learning και το Natural Language Processing.

Σύμφωνα με την επεξήγησή της, η μηχανική εκμάθηση (ML) είναι ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί αλγόριθμους και στατιστικά μοντέλα, με σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα στους υπολογιστές να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες μέσα από την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Από την άλλη, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing ή NLP όπως συνήθως λέγεται), επιτρέπει  σε έναν υπολογιστή να “κατανοήσει” το περιεχόμενο εγγράφων και ομιλίας με βάση τα συμφραζόμενα. Η τεχνολογία μπορεί στη συνέχεια να εξαγάγει, να οργανώσει και να κατηγοριοποιήσει με ακρίβεια τις πληροφορίες που παρέχονται.

Μολονότι, όπως τόνισε η κα. Κοράκη, τα Robotic Process Automations (RCA) ανήκουν στην ίδια επιστήμη με το Artificial Intelligence, δεν πρέπει να συγχέονται. Τα εργαλεία RCA μπορούν να επεξεργαστούν και να ερμηνεύσουν μη δομημένα δεδομένα, συμβάλλοντας έτσι σε σημαντικές προγνωστικές αναλύσεις.

Όλες οι τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν, υπογράμμισε στην ομιλία της η κα. Κοράκη, επιτελούν ένα σημαντικό έργο, επιτρέπουν την ενοποίηση των δεδομένων από τα διάφορα συστήματα σε μια κοινή πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων, η οποία δίνει real time metrics και insights, διευκολύνοντας έτσι τη συνεχή προσαρμογή των παραμέτρων σε μια κλινική μελέτη αλλά και τη λήψη προληπτικών αποφάσεων. Κάτι, που επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό προκλήσεων ή σφαλμάτων, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία μιας κλινικής δοκιμής.

Μολονότι, όπως ανέφερε, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ακόμα ευρέως εφαρμόσιμη σε κλινικές δοκιμές, έχει τη δυνατότητα ωστόσο να μεταμορφώσει την κλινική ανάπτυξη νέων θεραπειών. Οι εφαρμογές της μάλιστα, θα οδηγήσουν σε ταχύτερες, ασφαλέστερες και σημαντικά λιγότερο δαπανηρές κλινικές μελέτες, επεσήμανε η ίδια.

Όσο μακρινά και αν ακούγονται κάποια από αυτά, υπάρχουν ήδη αρκετά παραδείγματα εταιρειών γύρω μας, που δείχνουν ότι οι λύσεις αυτές ήδη δοκιμάζονται. Μερικά από αυτά, κατά την κα. Κοράκη είναι ότι:

Η Novartis μαζί με την Quantum Black, γνωστή εταιρεία συλλογής δεδομένων στους αγώνες της Formula 1, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της για να αναλύουν τα δεδομένα 550 κλινικών μελετών που διενεργούσε σε εκείνο το χρονικό σημείο η Novartis, με σκοπό να προβλέψουν πιθανά προβλήματα στην εκτέλεση μελλοντικών κλινικών μελετών, πριν αυτά ακόμα προκύψουν.

Η Abbvie σε συνεργασία με τη Philips, χρησιμοποίησαν το Actigraphy ρολόι της Philips σε κλινική έρευνα, με σκοπό να μετρούν την ποιότητα του ύπνου καθώς και τα «περιστατικά» κνησμού των συμμετεχόντων στη μελέτη, σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα.

Η αδερφή εταιρεία της Google, Verily, κατέληξε σε συνεργασία με τις Pfizer, Sanofi, Novartis, Otsuka, καθώς και δύο πανεπιστήμια (Duke και Stanford) ώστε με τη χρήση της πλατφόρμας της Verily να καθορίσουν το baseline ανθρώπινης υγείας μέσα από τη συλλογή δεδομένων από 10.000 συμμετέχοντες σε 4 χρόνια.

Η Janssen σε συνεργασία με την Apple, πραγματοποίησε κλινική μελέτη χρησιμοποιώντας το apple watch με σκοπό να βελτιώσει την πρόωρη διάγνωση και τα αποτελέσματα της κολπικής μαρμαρυγής, ενώ η μητρική Johnson & Johnson έκανε μια εντελώς virtual μελέτη για να δει αν το apple watch σε συνδυασμό με ένα iphone application θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ισχαιμικού επεισοδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2020, το clinicaltrials.gov  έδειχνε πως περίπου  ~460 μελέτες με wearables ήταν υπό εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με κάποια έρευνα της Intel εκτιμάται πως περίπου το 70% των κλινικών μελετών θα ενσωματώσουν κάποιο wearable μέχρι το 2025.

Σίγουρα, αναγνώρισε η πρόεδρος της HACRO κα. Κοράκη, υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι την καθολική υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Όμως, η προηγούμενη χρονιά απέδειξε πως με τα κατάλληλα κίνητρα μπορούν και θα γίνουν τεράστια βήματα σε πολύ σύντομο χρόνο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος HACRO, Τ: 210 8778000 Κ: 6978182548, E: president@hacro.gr

Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους

Σε μια πρόσφατη  δημοσίευση από ιατρικές ενώσεις των ΗΠΑ (American Heart Association / American Stroke Association/ Stroke Council Leadership) δίνεται καθοδήγηση όσον αφορά μερικές από τις σπάνιες θρομβωτικές επιπλοκές που σχετίζονται με την λοίμωξη COVID-19 καθώς και τα εμβόλια κατά του ιού. Η έκθεση αυτή κυκλοφόρησε στις 29 Απριλίου  μετά την απόφαση της περασμένης Παρασκευής από το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την άρση της “παύση” τη χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson (Janssen) και την συνέχιση του εμβολιασμού. Η απόφαση για προσωρινή  «παύση» είχε ληφθεί  μετά από αναφορές που έδειχναν  πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και της εμφάνισης θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου (cerebral venous sinus thrombosis – CVST) και του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας (thrombosis-thrombocytopenia syndrome – TTS, όπου εμφανίζονται θρομβώσεις αλλά ταυτόχρονα με χαμηλά αιμοπετάλια). Τα δύο αυτά σύνδρομα  (το CVST και το TTS) είναι παρόμοια με αυτά που αναφέρθηκαν  στην Ευρώπη και τον Καναδά σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca για την COVID-19. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις οδηγίες.

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτές οι επιπλοκές  είναι πολύ σπάνιες ενώ ο  κίνδυνος εμφάνισης CVST λόγω μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2 και εκδήλωση COVID-19 είναι 8 έως 10 φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο CVST μετά τη λήψη εμβολίου έναντι της COVID-19. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι το κοινό μπορεί να καθησυχάσει από την έρευνα των αρμόδιων αρχών (CDC και FDA) και αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης CVST μετά από ένα εμβόλιο COVID-19 είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επίσης παροτρύνουν όλους τους ενήλικες να λάβουν οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID -19.  Στην έκθεση επίσης γίνεται συζήτηση για  τα  σημεία και συμπτώματα των συνδρόμων CVST και TTS, καθώς και για την ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από εμβόλια (VITT).

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν μια βάση δεδομένων από 59 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και 81 εκατομμύρια ασθενείς, από τους οποίους το 98% ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ περίπου 514.000 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2021, οι 20 επίσης διαγνώστηκαν με CVST. Αναφέρουν επίσης ότι δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου μεστά από  182 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων  mRNA.  Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα περιστατικά συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας και ανοσολογικής αρχής θρομβωτικής θρομβοπενίας που προκαλείται από εμβόλια (TTS και VITT) εμφανίστηκαν έως και 2.5  εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου της J&J στις Ηνωμένες Πολιτείες και έως 3.5  εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη.  Μια έκθεση στις 23 Απριλίου από το CDC και τον FDA σημειώνει ότι από σχεδόν 7 εκατομμύρια ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο της J&J, οι οργανισμοί διερεύνησαν μόνο 15 αναφερόμενες περιπτώσεις συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας (TTS). Μια έκθεση της 7ης Απριλίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σημειώνει ότι σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώθηκαν  62 κρούσματα θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου (CVST).

Αν και η ανάπτυξη  CVST είναι πολύ σπάνια ανεπιθύμητη  ενέργεια, οι συγγραφείς συνιστούν ότι σε οποιονδήποτε ασθενή εμφανίζεται με υποψία θρόμβωσης, θα πρέπει να διαλευκανθεί εάν έλαβε εμβόλιο έναντι της COVID τις προηγούμενες εβδομάδες. Επίσης, για όσους έλαβαν πρόσφατα εμβόλιο για COVID-19, η θρόμβωση ή η υποψία θρόμβωσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιπηκτικά που δεν περιέχουν οποιαδήποτε μορφή ηπαρίνης (κλασσική μη κλασματοποιημένη ή ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους).

Όσον αφορά την διαχείριση τέτοιων περιστατικών  τα εξής:

  • Συνιστάται η απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία ή με υπολογιστική τομογραφία με απεικόνιση των φλεβών με την χρήση σκιαγραφικών για την ακριβή ανίχνευση και διάγνωση θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου (CVST).
  • Οι εξετάσεις αίματος πρέπει να περιλαμβάνουν επιπλέον των συνήθων εκτιμήσεων τον αριθμό των αιμοπεταλίων και εξέταση του περιφερικού επιχρίσματος, χρόνους πήξης, επίπεδα ινωδογόνου, επίπεδα D-dimer και ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4).
  • Όλοι οι ασθενείς με υποψία CVST λόγω εμβολίου COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτικά σε θεραπευτικές δόσεις. Τα αντιπηκτικά δεν θα πρέπει να περιέχουν ηπαρίνη ή προϊόντα ηπαρίνης σε καμία δόση.
  • Οι δόσεις της αντιπηκτικής θεραπείας ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι εξαιρετικά χαμηλός (<20.000 / mm3) ή εάν υπάρχει χαμηλό ινωδογόνο.
  • Τα αντιπηκτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου ακόμη και αν υπάρχει δευτερογενής αιμορραγία στον εγκέφαλο, προκειμένου να αποφευχθεί η προοδευτική θρόμβωση και να ελεγχθεί η αιμορραγία. Σε σοβαρά ασθενείς, προτιμώνται οι παρεντερικοί παράγοντες με μικρό χρόνο ημιζωής.
  • Η μετάγγιση αιμοπεταλίων πρέπει να αποφεύγεται.
  • Μόλις ο αριθμός των αιμοπεταλίων επανέλθει στο φυσιολογικό, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν πλέον ένα από του στόματος αντιπηκτικό, εάν δεν υπάρχουν άλλες αντενδείξεις.

Οι συννοσηρότητες που ενδέχεται να προδιαθέτουν στο CVST μετά τον εμβολιασμό είναι άγνωστες. Παρόλο που η παρουσία αντισωμάτων έναντι του PF4 έχει επιβεβαιωθεί σε περιπτώσεις CVST που σχετίζεται με εμβολιασμό, ο πραγματικός επιπολασμός και ο κίνδυνος από την παρουσία τέτοιων αντισωμάτων για την εκδήλωση αυτής της παρενέργειας είναι άγνωστοι.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν πλήρη ανάρρωση.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η  American Heart Association / American Stroke Association προτρέπει όλους να λάβουν εμβόλιο για την COVID-19 το συντομότερο δυνατό, ενώ υποστηρίζουν ότι  τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τους πολύ μικρούς, σπάνιους κινδύνους και ότι οι κίνδυνοι του εμβολιασμού είναι επίσης πολύ μικρότεροι από τον κίνδυνο της COVID-19 και τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειές του.

Διανομή self tests: Τι ισχύει για την εβδομάδα 10-16/5

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5 υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται:
– Από αύριο Τετάρτη 5/5 έως Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.
Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.
– Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τον επόμενο μήνα η απόφαση του ΕΜΑ για εμβολιασμό σε εφήβους 12-15 ετών

Εντός Ιουνίου θα γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου της Pfizer τις ηλικίες 12-15 ετών. Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι άρχισε να αξιολογεί μια αίτηση για επέκταση της χρήσης του εμβολίου, ώστε να συμπεριλάβει νέους ηλικίας 12 έως 15 ετών. Η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του EMA (CHMP) θα πραγματοποιήσει μια ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υπέβαλε η εταιρεία που εμπορεύεται το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων μιας μεγάλης εν εξελίξει κλινικής μελέτης με τη συμμετοχή εφήβων από 12 ετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συστήσει την επέκταση. Η γνώμη της επιτροπής θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει μια τελική νομικά δεσμευτική απόφαση που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Ο EMA θα επικοινωνήσει για το αποτέλεσμα της αξιολόγησής του, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο, εκτός εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες».