Β. Κικίλιας: Στο τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-44

Στο τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-44, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται και οι ηλικίες 18-29 ετών, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις του εμβολίου για όποιον έχει κάνει την πρώτη δόση, για όποιον θέλει να κάνει τώρα το εμβόλιο, όπως και για όλα τα εμβόλια. Στο τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44, που είναι οι ηλικίες οι οποίες έχουν καταρχάς απομείνει, έτσι ώστε όποιος θέλει σε αυτές τις ηλικίες να εμβολιαστεί. Επίσης, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αρχές έως μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις τις οποίες θα μας κάνει τον Ιούνιο, θα εμβολιάζουμε και τους 18-29. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μέσα στον Ιούνιο καθολική δυνατότητα εμβολιασμού, για όλες τις ηλικίες, ενώ ήδη έχουν προαγοραστεί 30.000.000 εμβόλια. Από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 3.650.000 εμβολιασμοί. Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί 5.400.000 εμβολιασμοί. Θα έχουν εμβολιαστεί ήδη 3.520.000 πολίτες με μία δόση και 1.940.000 πολίτες πλήρως, ποσοστό 18%.Έχοντας τη δυνατότητα να κάνουμε τον Ιούνιο από 3,5 ως 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, πόσο πολύ αυξάνεται και η δυναμικότητα του συστήματος.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ο ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών. Έχει ήδη εγκριθεί αυτό στον Καναδά και ο ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία να το εγκρίνει μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Άρα, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε και τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Τέλος, μέσα στο μήνα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων ατόμων.

Απότομη πτώση των κρουσμάτων covid-19 αναμένει ο CDC τον Ιούλιο

Ο CDC (Center  for Disease Control and Prevention) αναμένει με μαθηματικά μοντέλα μια σημαντική πτώση των νέων κρουσμάτων COVID-19 έως τον Ιούλιο. Ωστόσο, αυτό το σενάριο μπορεί να μην τελεσφορήσει λόγω της καθυστέρησης του εμβολιασμού, της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης και της εμφάνισης νεότερων στελεχών. Τα δεδομένα υποστηρίζουν στις ΗΠΑ ότι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη θα σταθεροποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων, με αναμενόμενη πτώση τον Ιούλιο. Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και η εμφάνιση ανθεκτικότερων στελεχών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και να ανατρέψει τις ευοίωνες προσδοκίες αυτές. Στις ΗΠΑ ο ιός έχει προσβάλλει 32,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν σημειωθεί 578000 θάνατοι.

Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών νέων κρουσμάτων είναι 48000 ανά ημέρα, μείωση σε ποσοστό 12% σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, ο μέσος όρος των εισαγωγών σε νοσοκομείο ήταν στις 3900 εισαγωγές/ημέρα, πτώση έως 10%, και ο μέσος όρος των θανάτων 400 την ημέρα. Ωστόσο μία πτώση στην πρόθεση για εμβολιασμό παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των πολιτών, οπότε τέθηκε ως στόχος η ευκολότερη πρόσβαση στον εμβολιασμό, η αντιμετώπιση της διστακτικότητας των πολιτών ως προς την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς και ο εμβολιασμός σταδιακά παιδιών 12-15 ετών. Στην ερώτηση  αν και πότε η πανδημία θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η απάντηση είναι ασαφής, αλλά σίγουρα όλα κρίνονται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε αυτή την κομβική περίοδο.

 

Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί το Σάββατο στη Ελλάδα

Το Σάββατο 8/5/2021 στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 112.477 εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, σύμφωνα  από τα στοιχεία  που αναρτήθηκαν στο emvolio.gov.gr.  Οι 58.836 από αυτούς αφορούσαν εμβολιασμό πρώτης δόσης, ενώ οι 53.641 αφορούσαν εμβολιασμό δεύτερης δόσης. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 3.647.689 εμβολιασμοί στη χώρα. Οι 2.450.362 αφορούν χορήγηση πρώτης δόσης εμβολίου, ενώ 1.197.327 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δυο δόσεις. Παράλληλα μείωση καταγράφηκε και πάλι στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι  σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο. Ειδικότερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται πλέον σε 728 (737 χθες, 749 προχθές). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.428. Εξ’αυτών τα 712 εντοπίζονται στην Αττική , τα 150 στη Θεσσαλονίκη και τα 82 αφορούν την Αιτωλοακαρνανία. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 51 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.029 θάνατοι.

 

Οδηγίες για τα οφέλη των εμβολιασμένων κατά της Covid-19

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ανέφερε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, φτιάχνουν κάποιες οδηγίες για τα οφέλη που θα έχουν όσοι έχουν εμβολιασθεί κατά της COVID-19, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν  τη  συμμετοχή τους σε δραστηριότητες όπως συναυλίες, γυμναστήρια κ.ά. Σύμφωνα με την ίδια, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάτι τέτοιο ίσως λειτουργήσει και σαν παρότρυνση σε όσους ακόμα είναι επιφυλακτικοί ως προς τον εμβολιασμό τους. Η καθηγήτρια τόνισε ότι  σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την αρχή του χρόνου οι ασθενείς οι οποίοι έχουν βαριά νόσηση νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή και χάνονται και έχουν εμβολιαστεί είναι κάτω από το 5% των ασθενών με βαριά νόσηση. «Από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά βλέπουμε να μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των ενηλίκων που ανήκουν στις ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί να χρειάζονται νοσηλεία», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, πρόσθεσε δε ότι τα παραπάνω στοιχεία του ΕΟΔΥ συμφωνούν απόλυτα και με τα δεδομένα του ECDC, από όλη την Ευρώπη. Για το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα είπε ότι εμφανίζει μία πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των γνωστών ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 20.000 ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες. Σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα εμφανίζει και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία με το μέσο όρο του εφταημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές τη μέρα.

 

 

«Partnering for Patients» : 1ο ψηφιακό συνέδριο για τη στρατηγική με επίκεντρο τον ασθενή

Η Boussias Communications και το Health Daily διοργανώνουν διαδικτυακά για πρώτη χρονιά το συνέδριο Partnering for Patients στις 28 Μαΐου 2021. Η θεματολογία του θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ανάγκης υιοθέτησης μιας Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του υγειονομικού χώρου και θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα πέρα από τη θεωρία, στην πράξη.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη ενώ σημαντικοί ομιλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου.

Η Θεματολογία θα επικεντρωθεί σε:

 • EU Planning and Strategy to Advance Patient Centricity
 • Patient Centricity as a National Priority
 • Empowered Patient Means Informed Patient – The Way to Achieve it
 • Involving Patients in Research
 • Ways to Overcome Barriers of Delayed Access
 • The Changing Patient Journey: How are we Keeping up?

Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον ευρωπαϊκό  σχεδιασμό για την προώθηση της Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής θα συζητηθούν κατά την πρώτη ενότητα του συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν οι:  Δημήτρης Αθανασίου, PDCO Member, European Medicines Agency – EURORDIS, Member of the Board of WDO, EPF and GPA, Dirk Van den Steen, Deputy Head of Unit in B1, DG SANTE Health Systems, Medical Products and Innovation, European Commission, Matteo Scarabelli, Patient Engagement Manager – HTA, EURORDIS, Juan García Burgos, Head of Public and Stakeholders Engagement Department, Stakeholders and Communication Division, European Medicines Agency (EMA).

 

Φαρμακεία: Αύξηση 19,2% στις πωλήσεις βιταμινών

Σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 29/03-25/04, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (30/03-26/04) ως εξής:

 • Φάρμακα: +2,9% (+894,6 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα OTC: +4,4% (+313,2 χιλ. τμχ.)
 • Καλλυντικά: +8,3% (+257,8 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα διατροφής: +17% (+44,3 χιλ. τμχ.)
 • Προϊόντα φροντίδας ασθενών: +50,6% (+695 χιλ. τμχ.)

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

 • Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Μυοσκελετικού Συστήματος, αυξάνεται κατά 19,7% (+312,4 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα OTC, οι Βιταμίνες, αυξάνονται κατά 19,2% (+171,7 χιλ. τμχ.)
 • Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα ομορφιάς, αυξάνονται κατά 34,7% (+206,8 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, αυξάνονται κατά 16,8% (+33,2 χιλ. τμχ.)
 • Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, τα Ιατρικά Χειρουργικά Βοηθήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι χειρουργικές μάσκες, αυξάνονται κατά 100,2% (+302 χιλ. τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι COVID-19

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19. Επιπρόσθετα, κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει από νωρίς την ανησυχία για το αν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δύο ιταλικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, καταδεικνύουν ότι η ανησυχία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αληθινή. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών.

Και οι δύο μελέτες αφορούν σε mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer) που έγινε σε υγειονομικούς υπαλλήλους, χωρίς άλλα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, στην Ιταλία. Η χρονολογική απόσταση των δύο δόσεων ήταν 21 ημέρες. Η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε 248 άτομα, των οποίων η ανοσολογική απάντηση αξιολογήθηκε 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Κατέδειξε ότι υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, BMI) σχετίζεται με ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο (BMI <25 vs >25 kg/m2, p<0.0001). Η δεύτερη μελέτη συμπεριέλαβε 86 άτομα, των οποίων η ανοσολογική απάντηση αξιολογήθηκε 1 με 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Δεν ανέδειξε διαφορές στην ανοσολογική απόκριση ανάλογα με το BMI, κατέδειξε όμως ότι τα άτομα με κεντρική παχυσαρκία (περίμετρο μέσης > 88 εκ. για γυναίκες και >102 εκ. για άντρες) παρουσίασαν ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Επιπρόσθετα, φάνηκε από τη μελέτη αυτή ότι το κάπνισμα και η υπέρταση συσχετίστηκαν με χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων, εύρημα που αναφέρεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία.

Οι παρατηρήσεις αυτές, αν και αρχικές, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εφόσον αποδειχθούν και από άλλες μεγαλύτερες μελέτες θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτικών υγείας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των πιθανών επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών. Ως τότε, μπορούμε να συμβουλεύουμε τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος.

 

 

EFPIA/ΣΦΕΕ: Η λύση δεν είναι η άρση της πατέντας, αλλά η αύξηση των συνεργασιών, η εξεύρεση πρώτων υλών και η εξασφάλιση της ποιότητας των εμβολίων

Σε απάντηση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει μια πρόταση για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19, η Γενική Διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll έκανε την εξής δήλωση. «Αυτή η κοντόφθαλμη και αναποτελεσματική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν θέτει σε κίνδυνο τη σκληρή πρόοδο που έχει γίνει στην καταπολέμηση αυτής της τρομερής ασθένειας. Ενώ συμφωνούμε απόλυτα με τον στόχο της προστασίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο μέσω των εμβολίων, η παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη νίκη του αγώνα που δίνουμε κατά του κορωνοϊού.»

Συνέχισε λέγοντας: «Η αύξηση της ικανότητας παροχής δόσεων στους πολίτες σε όλο τον κόσμο απαιτεί τις τεχνικές δεξιότητες και την τεχνογνωσία εκείνου που αναπτύσσει το φάρμακο να συγκεντρώσει και να συντονίσει όλους εκείνους τους οργανισμούς και τους φορείς που εμπλέκονται στην δημιουργία του. Δεν μπορείτε να επιτύχετε αυτήν την αύξηση της παραγωγής ζητώντας την παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ελπίζοντας ότι άγνωστα μέχρι τώρα εργοστάσια θα στραφούν στην περίπλοκη διαδικασία παρασκευής εμβολίων. Η παραίτηση από την πατέντα κινδυνεύει να απομακρύνει τις πρώτες ύλες και τις προμήθειες από τις ήδη καθιερωμένες και αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού σε λιγότερο αποδοτικούς χώρους παραγωγής, όπου η παραγωγικότητα και η ποιότητα μπορεί να αποτελούν πρόβλημα. Επίσης, ανοίγει την πόρτα σε πλαστά εμβόλια να εισέλθουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η επέκταση της ικανότητας παραγωγής είναι εφικτή μόνο μέσω εθελοντικών, συνεργασιών μεταξύ των καινοτόμων παραγωγών πίσω από κάθε εμβόλιο και των ειδικών συνεργατών παραγωγής.. Όλη μας η προσοχή πρέπει να επικεντρώνεται στην άρση των εμποδίων στις συνεργασίες, ενώ διασφαλίζουμε την ελεύθερη ροή των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο και την  συνέχιση της ερευνητικής προσπάθειας.»

Από την αρχή της κρίσης, η Ευρώπη αποτέλεσε ένα «μηχανοστάσιο» έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας πάνω στην καταπολέμηση της COVID19. Η λύση που δόθηκε και βασίζεται στην έρευνα μας έδωσε τα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μια απάντηση βασισμένη σε ένα πλαίσιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ενθάρρυνε τις καινοτόμες βιομηχανίες να εξερευνήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία αυτών των εργαλείων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Απριλίου 2021 ψήφισε κατά της άρσης των πατεντών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε σταθερή στην στήριξη της καινοτομίας ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η άρση των πατεντών θα καταργήσει οποιοδήποτε κίνητρο για τις εταιρείες να συνεχίσουν την έρευνα σε νέες εναλλακτικές, θεραπείες και εμβόλια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, θα αποτύχει να αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα παραγωγής εμβολίων COVID-19. Επιπλέον, η αφαίρεση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια COVID-19 θα αναιρούσε οποιαδήποτε καινοτόμα απάντηση σε μελλοντικές πανδημίες.

Ολοκληρώνοντας η Nathalie Moll είπε «Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να προασπίζεται την ιατρική καινοτομία ως τη μοναδική μόνιμη διαδρομή εξόδου από τη σκιά του κορωνοϊού, μέσα από την αντίθεσή της στην άρση των πατεντών. Ως παγκόσμιο HUB για την παρασκευή εμβολίων, η προσοχή μας πρέπει να παραμείνει στη δημιουργία συνεργασιών και στην επένδυση σε υποδομές για την αύξηση της ικανότητας κάλυψης των αναγκών των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.»

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σχολίασε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Φαρμακοβιομηχανία σημειώνει ότι η πρόταση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι μια λανθασμένη απάντηση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα. Η πραγματική πρόκληση για την ενίσχυση της παραγωγής είναι η ενίσχυση των συνεργασιών εντός του υπάρχοντος παραγωγικού δυναμικού, η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και η αντιμετώπιση των εμποδίων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και της έλλειψης πρώτων υλών. Παράλληλα πρέπει να δοθεί άμεση λύση για χώρες όπως η Ινδία, που η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει νέες συμφωνίες και συνεργασίες για να διασφαλίσουν τη μέγιστη παραγωγή εμβολίων, αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων που χορηγούνται στους πληθυσμούς.

Στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού και να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ανοσοποίηση του πληθυσμού το συντομότερο, ώστε να περιοριστεί η πανδημία COVID-19.»

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την προσωρινή άρση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων COVID-19 και να συμβάλουν στη διασφάλιση πρόσβασης στις αναγκαίες πρώτες ύλες.

 

H υποστήριξη της πρότασης άνω των 100 κρατών, ανάμεσά τους η Ινδία και η Νότια Αφρική, ανοίγει το δρόμο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προκειμένου να λάβει την απόφαση ενεργοποίησης των σχετικών διατάξεων της Συμφωνίας TRIPS. Πρόκειται για ένα πλέγμα διεθνών κανόνων σχετικά με την ύπαρξη, το πεδίο εφαρμογής και την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο μεταξύ άλλων προσδιορίζει τους όρους χορήγησης εθελοντικής και υποχρεωτικής άδειας.

 

Τη στιγμή που τα δυτικά κράτη εμβολιάζουν έναν πολίτη το δευτερόλεπτο τους τελευταίους δύο μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι τα διαθέσιμα εμβόλια του Προγράμματος COVAX θα παρέχουν εμβολιαστική κάλυψη στις φτωχότερες χώρες όπου θα διατεθούν μόλις για το 3% του πληθυσμού έως τα μέσα του έτους και για το 20% μέχρι το τέλος του 2021.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσωρινή άρση της πατέντας θα άρει ένα από τα εμπόδια για τη διασφάλιση της παγκόσμιας δίκαιης πρόσβασης, επιτρέποντας την αύξηση της παραγωγής των εμβολίων σε διάφορα μέρη του κόσμου και της διάθεσής τους σε ανεκτό κόστος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η διεθνής απόκριση έναντι της πανδημίας θα επιταχυνθεί με σκοπό την οριστική αντιμετώπιση αυτής της ιστορικής υγειονομικής κρίσης, αρκεί οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

 

Ωστόσο για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του, το μέτρο θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλες πρωτοβουλίες όπως η μεταφορά τεχνογνωσίας, η άρση των διακρατικών εμπορικών φραγμών, η συνεργασία για τη δίκαιη πρόσβαση σε πρώτες ύλες και η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στην πρόσφατη υγειονομική ιστορία. Στη δεκαετία του 1980, επετράπη στην Ινδία να παράγει το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β. Το κόστος του ήταν ένα δολάριο και σήμανε την έναρξη μίας παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού από τη UNICEF. Αντίστοιχα μία δεκαετία αργότερα, η Διακήρυξη της Ντόχα επέτρεψε στον αναπτυσσόμενο κόσμο να παράγει αντιρετροϊκά φάρμακα HIV που βρίσκονταν σε πατέντα, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών τους στη σωτήρια αυτή θεραπεία.

 

 

Στο 51% η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου NVX-CoV2373 (Novavax) έναντι της Νοτιοαφρικανικής παραλλαγής

Μεταξύ των υπό ανάπτυξη εμβολίων για την Covid-19 είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο νανοσωματιδίων έναντι του SARS-CoV-2 (NVX-CoV2373, Novavax). Το εμβόλιο παράγεται με τη διαμόλυνση κυττάρων σκώρου με ένα ιό που περιέχει την γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Τα διαμολυσμένα κύτταρα παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνεια τους, κατόπιν οι πρωτεΐνες-ακίδες εκχυλίζονται από τα κύτταρα, καθαρίζονται και «συναρμολογούνται» σε νανοσωματίδια πρωτεΐνης που αποτελούνται από τις ροζέτες των ακίδων.  Το εμβόλιο αυτό είχε αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και προκάλεσε μια ισχυρή ανοσολογική ειδική απόκριση τόσο  της κυτταρικής ανοσίας με την ενεργοποίηση CD4 + Τ-λεμφοκυττάρων αλλά και με την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε επίπεδα τέσσερις φορές υψηλότερα από το επίπεδα που βρίσκονται στον ορό αναρρωσάντων ασθενών μετά από  μέτρια έως σοβαρή Covid-19. Το εμβόλιο αυτό ονομάζεται NVX-CoV2373 και αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax.

Στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση του εμβολίου σε μελέτη που έγινε στην Νότιο Αφρική, σε περίοδο που η παραλλαγή του ιού  Β.1.351 (το λεγόμενο Νοτιοαφρικανικό στέλεχος) είχε κυριαρχήσει. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Η μελέτη ενέταξε εθελοντές από τις 17 Αυγούστου 2020, έως τις 25 Νοεμβρίου 2020, οι οποίοι τυχαία, και  σε αναλογία 1: 1 έλαβαν είτε δύο ενδομυϊκές δόσεις του εμβολίου  NVX-CoV2373 σε απόσταση 21 ημερών, είτε έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Συνολικά 4387 άτομα έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του NVX-CoV2373 ή εικονικού φαρμάκου (2199 έλαβαν εμβόλιο και 2188 εικονικό εμβόλιο) ενώ 4332 συμμετέχοντες έλαβαν και τις δύο ενέσεις. Η μέση ηλικία όλων των συμμετεχόντων ήταν 32 έτη και 4.2% των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα ήταν μεγαλύτεροι, μεταξύ των ηλικιών 65 και 84 ετών. Το 57% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και οι περισσότεροι ήταν Μαύροι Αφρικανοί (95.3%). Κατά την ένταξη στην μελέτη περίπου το 30% των συμμετεχόντων είχαν ευρήματα συμβατά με προηγούμενη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 καθώς είχαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων IgG έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού. Όσον αφορά  την ασφάλεια, η πιο συχνά αναφερόμενη τοπική ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης (σε 37% των συμμετεχόντων στην ομάδα εμβολίων και σε 15% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου), ενώ οι συχνότερες συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση και τη δεύτερη δόση ήταν πονοκέφαλος (20 έως 25%), μυϊκοί πόνοι (17 έως 20%) και κόπωση (12 έως 16%).

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα,  μεταξύ των 2684 συμμετεχόντων που ήταν οροαρνητικοί για προηγουμένη λοίμωξη Covid-19 κατά την ένταξη στην μελέτη,  παρατηρήθηκε συμπτωματική Covid-19 σε 15 άτομα στην ομάδα του εμβολίου και σε 29 άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, που αντιστοιχούν σε αποτελεσματικότητα του εμβολίου 49.4% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%, 6.1- 72.8). Όλες οι περιπτώσεις Covid-19 ήταν ήπιες έως μέτριας βαρύτητας, εκτός από μία σοβαρή περίπτωση στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν και HIV-αρνητικοί και οροαρνητικοί για προηγούμενη λοίμωξη Covid-19, παρατηρήθηκε συμπτωματική Covid-19 σε 11 άτομα στην ομάδα του εμβολίου και σε 27 άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, που αντιστοιχεί σε αποτελεσματικότητα του εμβολίου 60.1% ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν 52.2%  μεταξύ εκείνων που ήταν οροθετικοί για προηγούμενη λοίμωξη Covid-19.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν οροαρνητικοί για προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 κατά την ένταξη στην μελέτη, οι 44 περιπτώσεις συμπτωματικής Covid-19 εμφανίστηκαν μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 30 Δεκεμβρίου 2020, όταν στην Νότια Αφρική κυριαρχούσε απόλυτα η παραλλαγή του ιού Β.1.351 (η Νοτιοαφρικανική παραλλαγή). Στα δείγματα που αναλύθηκε ο γονότυπος του ιού,   η παραλλαγή Β.1.351 βρέθηκε σε 38/41 (93%), η οποία είναι παρόμοια με την επίπτωση της παραλλαγής στην Νότια Αφρική κατά την ίδια περίοδο. Έτσι σε μια post hoc ανάλυση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της παραλλαγής Β.1.351 ήταν 51% μεταξύ των αρνητικών στον HIV ατόμων (11 στην ομάδα εμβολίων και 22 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου) και 43% στο συνδυασμένο HIV-αρνητικό και HIV-θετικό πληθυσμό (14 συμμετέχοντες και 24 συμμετέχοντες, αντίστοιχα).

Είναι σημαντικό ότι η προηγούμενη λοίμωξη Covid-19, κατά τα πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νέας εκδήλωσης Covid-19 λόγω επακόλουθης μόλυνσης με την παραλλαγή Β.1.351,  καθώς τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ αυτών που είχαν στοιχεία προηγουμένη μόλυνσης και αυτών που δεν είχαν προηγουμένη μόλυνση και οι οποίο δεν έλαβαν εμβόλιο αλλά εικονικό φάρμακο, ήταν παρόμοια.