Στέλλα Κυριακίδου: “Πρέπει να  αναγνωρίσουμε ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει αν δεν είναι ασφαλής μέχρι και ο τελευταίος πολίτης”

H Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε ότι η πανδημία τόνισε τις ανισότητες εντός της ΕΕ, και ανέδειξε τα κενά του συστήματος:  «Η πανδημία μας έδειξε σε ποια σημεία πρέπει να δώσει έμφαση η κοινωνία μας, ποια πράγματα πρέπει να βελτιώσουμε και πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί».

«Πρέπει να  αναγνωρίσουμε ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει αν δεν είναι ασφαλής μέχρι και ο τελευταίος πολίτης.  Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο ένα καλά συντονισμένο και αποφασιστικό σχέδιο δράσης, ώστε να βελτιώσει η ΕΕ την ετοιμότητά της σε τέτοιες κρίσεις.”

“Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί.  Με αυτή,  μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια.  Για εμάς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική», συμπλήρωσε η κα Κυριακίδου αναφέροντας επίσης ότι στην ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 16 δισεκ. δόσεις εμβολίων, ενώ το 38% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

 

«Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με τις BioNtech/Pfizer για την παράδοση άλλων 11.8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού στο επόμενο διάστημα».

Τέλος, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του προγράμματος ΗΕRA (Health Emergency Responsive Agency), ενώ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την αντιμετώπιση κρίσεων.

«Πρέπει να κοιτάμε γύρω μας με αισιοδοξία και να είμαστε φιλόδοξοι, γι’αυτό τώρα είναι η ώρα για υπευθυνότητα και δράση», είπε κλείνοντας την παρέμβασή της.

Το Πρόγραμμα της Ε.Ε για να νικήσει τον καρκίνο και η Ελληνική Πραγματικότητα

Στη συνέχεια η Επίτροπος κα Κυριακίδου συμμετείχε σε συζήτηση με τoν Αναπληρωτή Υπουργός Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Ογκολόγο και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Ιωάννη Μπουκοβίνα και την Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου, για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα αυτό.

Η κα. Κυριακίδου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο είναι καθοριστικής σημασίας. Αναλυτικότητα η Επίτροπος τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ σημείωσε ότι έως το έτος 2030, στόχος της ΕΕ είναι το 90% των αγοριών και κοριτσιών να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια πρόληψης καρκίνου.  Η κα. Κυριακίδου είπε ότι το 2022 θα ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Μητρώο Νεοπλασιών, ενώ παρότρυνε τις αρχές της Ελλάδος να ενεργοποιήσουν άμεσα ένα Εθνικό Μητρώο  Νεοπλασιών.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι μπορεί η πανδημία να επισκίασε την πολιτική για την Υγεία το τελευταίο χρόνο, ωστόσο κανένα ογκολογικό χειρουργείο δεν έχει αλλά και δεν πρόκειται να ανασταλεί, ενώ τόνισε την σημασία της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας της χώρας και της άυλης συνταγογράφησης.

«Το Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο είναι για εμάς μία πρόκληση, ανανεώνει τη δέσμευση για πρόληψη και θεραπεία από την ασθένεια αυτή, η οποία αποτελεί και ευρωπαϊκή δέσμευση. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του πενταετούς προγράμματος έγκαιρης πρόγνωσης.”

“Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών και η ενεργοποίηση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών.  Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα ογκολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα (που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων) αλλά και να βελτιώσουμε τις υποδομές στον τομέα της θεραπείας (ακτινοθεραπείες κλπ)”, συνέχισε. Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέο ογκολογικό νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μπουκοβίνας ξεκίνησε λέγοντας ότι είμαστε τυχεροί που “στο τιμόνι του τομέα Υγείας στην ΕΕ” είναι η κα. Κυριακίδου, η οποία ανέδειξε τον καρκίνο ως πρωτεύον ζήτημα.  Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα μίλησε για κατακερματισμό του συστήματος, που «δουλεύει αυτοματοποιημένα, χωρίς πυξίδα», τονίζοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ένας ογκολογικός χάρτης δράσεων, αλλά ούτε και ένα εθνικό αρχείο νεοπλασιών.

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι έτοιμο από το 2015 αλλά παραμένει αδρανές. Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, αλλά αφού προηγηθεί η κοστολόγηση της παρέμβασης αυτής. Πρέπει να υπάρξει επίσης ένας φορέας να χειρίζεται την πολυπληθή διασπάθιση ενεργειών στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου», συμπλήρωσε.

Η κα. Αποστολίδου είπε ότι η πανδημία άφησε τον καρκίνο έκθετο. Αναρωτήθηκε γιατί οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει κάτι για να ενεργοποιήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ενώ μιλούν «αορίστως για ασθενο-κεντρική πολιτική».

«Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία ακολουθώντας τα ήδη υπάρχοντα εγχειρίδια δράσης για κάθε χώρα-μέλος, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, που θα συνεργάζεται με το European Network of Cancer Registries.

Τέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει έναν υπηρεσιακό παράγοντα που να εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα στις Ευρωπαϊκές Δράσεις κατά του καρκίνου.

«Η “γυμνή φωτογραφία” που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει»

Οι Roche Hellas & Roche Diagnostics Hellas παρουσιάζουν την ανανεωμένη ιστοσελίδα www.forher.gr

Αθήνα, 10 Μαΐου 2021: Οι Roche Hellas και Roche Diagnostics Hellas ανανεώνουν την επιτυχημένη εκστρατεία  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “forHER”, με κεντρικό μήνυμα «Η “γυμνή φωτογραφία” που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει». Παράλληλα, παρουσιάζουν τη νέα μορφή της ομώνυμης ιστοσελίδας www.forher.gr, η οποία έχει εμπλουτιστεί, μεταξύ άλλων, με ενημερωτικό υλικό, όπως άρθρα, podcasts και άλλο ψηφιακό υλικό, σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και των τύπων καρκίνου που αφορούν στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου.

Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι ότι κάθε γυναίκα έχει φωτογραφίες που είναι μόνο δικές της και αποτελούν ό,τι πιο ακριβό, ιδιαίτερο και προσωπικό έχει. Οι “φωτογραφίες” που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει, είναι οι διαγνωστικές της εξετάσεις, οι οποίες απεικονίζουν το σώμα της και μπορούν να την προειδοποιήσουν αν κάτι απειλεί τη ζωή της και να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση.

Ο γυναικολογικός έλεγχος, μια μαστογραφία ή ένας υπέρηχος μπορούν να επιτύχουν πρώιμη διάγνωση καρκίνου. Η φετινή εκστρατεία “forHER” καλεί τη γυναίκα να μοιραστεί τη “γυμνή φωτογραφία” που πρέπει να έχει. Μια συμβολική υπενθύμιση να μην αναβάλει το ραντεβού με το γιατρό της και να ενημερωθεί για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει.

Στο ανανεωμένο site οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη νόσο, video γιατρών και ασθενών, καθώς και τα νέα podcasts της εκστρατείας. Μια σειρά συζητήσεων, στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τους ειδικούς να μιλούν για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του γυναικείου καρκίνου. Γιατί η γνώση, το θάρρος και η πίστη για τη νίκη είναι η καλύτερη στρατηγική σε κάθε μάχη.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem, υπογράμμισε ότι «Η επιτυχημένη υλοποίηση της εκστρατείας forHER τα τελευταία έξι χρόνια αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση της συνέπειας και της υπεύθυνης στάσης της Roche Hellas στο ζήτημα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου. Στεκόμαστε για ακόμη μια φορά με ελπίδα στο πλευρό κάθε γυναίκας, μεταφέροντας το μήνυμα ότι αυτή η “πολύτιμη φωτογραφία” μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η πρόληψη, οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι διαθέσιμες θεραπευτικής επιλογές θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.»

Ο Γενικός Διευθυντής της Roche Diagnostics Hellas Dr. Ulrich Schwörer, ανέφερε ότι «Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει προοδεύσει σημαντικά στη διαχείριση του καρκίνου της γυναίκας – από τις καινοτόμες διαγνωστικές εξετάσεις έως τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές – με αποτέλεσμα μεγαλύτερος αριθμός ασθενών να ζει περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην πρόληψη, όμως, και την έγκαιρη διάγνωση των νόσων αυτών, οι γυναίκες της ζωής μας θα είναι πάντα προτεραιότητά μας. Και αυτός είναι και ο στόχος της Roche Diagnostics μέσω αυτής της προσπάθειας: να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλες τις γυναίκες, με ένα σημαντικό μήνυμα, ότι αν φροντίζουν τον εαυτό τους και κάνουν τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, αποκτούν ένα μεγάλο προβάδισμα στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο».

Η εκστρατεία υλοποιείται υπό την Αιγίδα και με τη συνεργασία της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ), της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας Παθήσεων Μαστού (Ε.Γ.Ε.Π.Α.Μ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV),  το Σύλλογο Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών μαζί με την Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη»,  τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ καθώς και τους οργανισμούς Europa Donna Hellas και Women for Oncology (W4O).

Οι προγραμματισμένες δράσεις της εκστρατείας, οι οποίες θα είναι αποκλειστικά ψηφιακές με σεβασμό στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της νόσου COVID-19, περιλαμβάνουν επίσης την προσφορά βιωματικών ασκήσεων Mindfulness από την ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, Μυρτώ Λεγάκη. Όλοι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας www.forher.gr θα γνωρίσουν τη θεραπευτική πρακτική του mindfulness και θα ενημερωθούν για το πώς βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες καθώς και την πρόληψη για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.

 

Σχετικά με τη «forHER»

Η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «forHER» αποτελεί μια πρωτοβουλία της Roche – Κλάδος Φαρμάκου και Κλάδος Διαγνωστικών – και οι δράσεις της διοργανώνονται υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του καρκίνου. Αναγνωρίζοντας ότι η γνώση μπορεί να αποτελέσει πρωταρχικό όπλο στη μάχη κατά της νόσου, ξεκίνησε τις δράσεις της το 2015, ενημερώνοντας το κοινό για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο που αφορά στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα (καρκίνος των ωοθηκών, τραχήλου της μήτρας κ.α.). Στο πλαίσιο της εκστρατείας υλοποιούνται μία σειρά δράσεων, όπως ενημερωτικές ομιλίες ιατρών στο κοινό, δωρεάν εξετάσεις, δράσεις πολιτικής υγείας, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε ημερομηνίες-σταθμούς για τη γυναίκα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας.

Σχετικά με τη Roche

Η Roche αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία παγκοσμίως στον Κλάδο Φαρμάκων και Διαγνωστικών και εστιάζει στην προαγωγή της επιστήμης με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Ο συνδυασμός της δυναμικής των Κλάδων Φαρμάκου και Διαγνωστικών υπό την ίδια στέγη, έχουν καταστήσει τη Roche ηγέτιδα στην εξατομικευμένη θεραπεία – μια στρατηγική που έχει στόχο να προσφέρει σε κάθε ασθενή την κατάλληλη θεραπεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με ένα διευρυμένο φάσμα φαρμακευτικών θεραπειών στην ογκολογία, την ανοσολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, την οφθαλμολογία και τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η Roche κατέχει επίσης ηγετική θέση παγκοσμίως στα in vitro διαγνωστικά και την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη.

Από το έτος ίδρυσής της, το 1896, η Roche εξακολουθεί να αναζητά καλύτερους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας πολλών παθήσεων και να προσφέρει σημαντικό όφελος  στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Περισσότερα από τριάντα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από τη Roche συμπεριλαμβάνονται στον Πρότυπο Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μεταξύ αυτών πολύτιμα για τη ζωή αντιβιοτικά, ανθελονοσιακά και αντικαρκινικά φάρμακα. Επιπλέον, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, η Roche έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρείες στον Κλάδο του Φαρμάκου βάσει των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones.

Ο Όμιλος Roche, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και το 2020 απασχόλησε περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Το 2020, η Roche επένδυσε 12,2 δισ. ελβετικά φράγκα σε Έρευνα & Ανάπτυξη και σημείωσε πωλήσεις ύψους 58,3 δισ. ελβετικών φράγκων. Η Genentech στις Η.Π.Α., είναι στο σύνολό της, μέλος του Ομίλου της Roche. Η Roche κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της  Chugai Pharmaceutical, στην Ιαπωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.roche.com, www.roche.gr.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δημοσιεύει μία ευρεία τηλεοπτική και διαδικτυακή καμπάνια ευαισθητοποίησης των χρόνιων ασθενών και των πολιτών εν γένει για τον εμβολιασμό COVID-19.

Διαμέσου της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας επικοινωνεί το μήνυμα της εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό και την επιστήμη, ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο για να ξανακερδίσουμε την ζωή μας, την αγκαλιά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τις μικρές και μεγάλες χαρές της καθημερινότητας, τη σιγουριά για την υγεία μας.

Για την υλοποίηση του έργου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συνεργάστηκε με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και συμμετείχε στις συνεδριάσεις της. Σε κάθε στάδιο υλοποίησής του, τα μέλη της Επιτροπής υπέβαλλαν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους προκειμένου με την έγκρισή τους να διασφαλιστεί ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την εθνική στρατηγική και την επιστημονική τεκμηρίωση για τον εμβολιασμό.

Το σποτ θα προβληθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης και των 55 συλλόγων της σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η Ένωση θα απευθύνει πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και σε σειρά κοινωνικών και επιστημονικών εταίρων να συνδράμουν στη διάδοση του μηνύματος.

Το αφήγημα φέρει στο επίκεντρο έναν άνδρα μέσης ηλικίας που ζει με μία χρόνια ασθένεια, ο οποίος βρίσκεται στο δωμάτιο ενός εμβολιαστικού κέντρου. Μόλις η νοσηλεύτρια διενεργεί το εμβόλιο COVID-19, ο θεατής μεταφέρεται σε ένα αλληγορικό περιβάλλον όπου ο χρόνος τρέχει και εμφανίζονται στο βάθος η οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπά του. Με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και την ανοσία της κοινότητας, ο ήρωάς μας μπορεί και πάλι να τους αγγίξει, να τους αγκαλιάσει, μπορεί και πάλι να νιώθει ασφαλής για την υγεία του, χάρη στον εμβολιασμό.

Μπορείτε να βρείτε το spot στο κανάλι της ΕΑΕ στο Youtube εδώ

Στη σελίδα της ΕΑΕ www.greekpatient.gr εδώ

Στο προφίλ της Ένωσης στο Facebook εδώ .