ΣΦΕΕ: Ανάπτυξη κουλτούρας εθνικής καινοτομίας, με αύξηση κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) συμμετείχε, τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, για 6η συνεχόμενη χρονιά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Στο πάνελ «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment», με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρία Ραγκούση, τον Πρόεδρο της Biogen, Δρ. Στέλιο Παπαδόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AbbVie, κ. Πασχάλη Αποστολίδη, τον Αντιπρόεδρο της Βιανέξ, κ. Κωνσταντίνο Παναγούλια και τον Γενικό Διευθυντή της Boehringer Ingelheim Ελλάδος, κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, τονίστηκε η σημασία που έχει η φαρμακευτική παραγωγή και η καινοτομία στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η ύπαρξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να μπορούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο επενδυτικό clawback τόνισε ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσει η Κυβέρνηση και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία με την φαρμακοβιομηχανία και με το Ταμείο Ανάκαμψης, για να υπάρξει ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό clawback δεν αποτελεί φοροαπαλλαγή γι’ αυτό και δεν τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για κίνητρο που μειώνει το επιπλέον βάρος που βάζει το κράτος, γιατί το clawback είναι ένα επιπλέον βάρος στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι της επιστροφής δαπάνης προς τον ΕΟΠΥΥ. Στην ουσία αφαιρεί ένα κομμάτι από αυτό το επιπλέον βάρος που βάζει η Πολιτεία, με αντάλλαγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, φέροντας ως ένα πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα αυτού του επενδυτικού εργαλείου την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση του επενδυτικού clawback είναι σημαντικό κίνητρο για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Έκανε εκτενή αναφορά στα διδάγματα που πήραμε αρχικά από την οικονομική κρίση και, στη συνέχεια, από την υγειονομική με την πανδημία του COVID-19 τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η ανάγκη για την αποτελεσματική χρήση των δημοσίων πόρων, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη δημιουργία ψηφιακών/απομακρυσμένων συστημάτων. Αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που δημιουργεί ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας περί τα €6.7δις (για το 2019), δηλαδή 3.6% του ΑΕΠ. Σε όρους απασχόλησης, ο φαρμακευτικός κλάδος εξασφαλίζει 135.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 3.9% της συνολικής απασχόλησης, με την πλειονότητα αυτών να είναι υψηλής ειδίκευσης, ενώ παράλληλα συνεισφέρει ετησίως στην Εθνική Οικονομία περίπου €2δις σε φόρους και κοινωνικές εισφορές. Έτσι, ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος αλλά και η Πολιτεία την επόμενη ημέρα του COVID-19, καθώς και την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και να επικρατήσει στην χώρα μας «εθνική νοοτροπία καινοτομίας». «Στη χώρα μας πρέπει να αναπτύξουμε μια κουλτούρα εθνικής καινοτομίας, να αυξήσουμε τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση του συστήματος ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και πιο προβλέψιμο. Αυτός είναι κεντρικός άξονας για τις επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία.», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Πρόεδρος της BIOGEN, Στέλιος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά την πρόταση της αμερικάνικης κυβέρνησης για προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων για τον COVID-19, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εμβόλια αυτά, αλλά και τα θέματα διαφύλαξης της ασφάλειας που υπάρχουν στην παραγωγή των εμβολίων. Τόνισε, επίσης, ότι ήδη για τα επόμενα τρία χρόνια η πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται είναι διασφαλισμένη από τις μεγάλες εταιρείες μέσω συμβολαίων. Η πρόταση αυτήν των ΗΠΑ, έχει περισσότερη πολιτική χροιά και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τους επόμενους μήνες θα ατονήσει. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υψηλών τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και της πρόσβασης των ασθενών.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie, Πασχάλης Αποστολίδης, αναφέρθηκε στη συμβολή των Κλινικών Μελετών στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, τονίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία μετατροπής της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών αλλά και την προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη ως απαραίτητο πυλώνα αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι αν θέλουμε η χώρα μας από ουραγός στην Κλινική Έρευνα στην ΕΕ να ανέβει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους €500εκ. Παράλληλα, τόνισε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών δοκιμών και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως μία σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Pfizer, Ζαχαρία Ραγκούσης, αναφέρθηκε στο επίτευγμα των εμβολιασμών, με 1,2 δις εμβολιασμούς παγκοσμίως, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα της διαδικασίας παραγωγής εμβολίων όχι μόνο ως προς την προμήθεια των πρώτων υλών, αλλά και ως προς τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει η καινοτομία Εθνική Στρατηγική προκειμένου η χώρα μας να αυξήσει τις επιδόσεις της στο Ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer-Ingelheim, Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής, ώστε να επιστρέψει η παραγωγή σε Ευρωπαϊκό έδαφος, λέγοντας πως ήδη 6 μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει κοινό κείμενο ζητώντας συντονισμένες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπογράμμισε ότι η επίδραση που έχει ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία καταδεικνύει την ανάγκη να προστατευτεί και να ενισχυθεί η παραγωγή μέσα από παροχή κινήτρων. Στη συνέχεια, τόνισε την προϋπόθεση ύπαρξης διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την δημιουργία ενός High-Level Forum όπου θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας, αναφέρθηκε στην στροφή πολλών ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην καινοτομία, καθώς και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Τρία βήματα υπάρχουν για να ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: η αναμόρφωση του clawback, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, καθώς η αδειοδότηση των ευρωπαϊκών προϊόντων είναι πολύ πιο δύσκολη και η στροφή στην βιοτεχνολογία μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών-ξένων επιχειρήσεων.

Αναφορικά στη συζήτηση που γίνεται για την άρση των πατεντών στα εμβόλια COVID-19 τόσο ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές συμφώνησαν ότι η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ουσιαστική και χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα για εμβόλια, ενώ οποιαδήποτε κατάργησή της δεν συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας.

 

Μ. Θεοδωρίδου: Υπό έρευνα το φαινόμενο «mix and match» των εμβολίων

Στο εμβόλιο της Astra Zeneca και για το πόσο είναι ασφαλές να προχωράμε και στη δεύτερη δόση αναφέρθηκε  η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του Υπουργείου.  «Ένα από τα άλλα ερωτήματα που περιμέναμε να απαντηθούν είναι κατά πόσο είναι ασφαλές να προχωρούμε στην Β´ δόση του εμβολίου της Astra Zeneca και η μόνη χώρα που θα μπορούσε να μας δώσει αυτά τα στοιχεία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου η οποία είπε ότι «Φάνηκε λοιπόν ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζει να γίνεται εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν σοβαρή επιπλοκή μετά την πρώτη δόση».

Σχετικά με  το ζήτημα μιας εναλλακτικής δεύτερης δόσης, το φαινόμενο «mix and match», όπως το αποκάλεσε η κ. Θεοδωρίδου, δηλαδή την χορήγηση της δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο από το πρώτο είπε  ότι αυτό είναι υπό μελέτη και τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως τόνισε «μέχρι να υπάρξουν πάλι τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι ο συνδυασμός αυτός, δεν μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και εξασφαλίζει την ασφάλειά του, συστήνεται και η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο».

Δεν παρατείνεται η επίταξη των ιδιωτών γιατρών

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας Β.Κικίλια, σχετικά με το ζήτημα της επιστράτευσης των ιδιωτών ιατρών.

Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του ΙΣΑ ότι θα πραγματοποιηθούν όσα έχουν συζητηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις και δεν πρόκειται να παραταθεί η επίταξη των υπηρεσιών όσων ιδιωτών ιατρών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν. Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των ιδιωτών ιατρών στην αναχαίτηση της πανδημίας και τόνισε ότι κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα, στην υγειονομική θωράκιση της χώρας και την αναχαίτηση της πανδημίας.

 

Β. Κοντοζαμάνης: Κυβερνητική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του καρκίνου

Η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας την πρώτη ημέρα των εργασιών του 6ου  Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ανέφερε ότι, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ελήφθησαν όλα τα μέτρα που βοηθούσαν τους ογκολογικούς ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες στην αναζήτηση και την λήψη της αναγκαίας φροντίδας, ενώ τόνισε ότι «η προσαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης στα δεδομένα της χώρας μας είναι μια πρόκληση και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Σχετικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης  για την πρόληψη κινδύνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχουν καταρτίσει, εξειδικεύσει και εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση του φιλόδοξου πενταετούς προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εμβληματικές πρωτοβουλίες και πολλαπλές υποστηρικτικές δράσεις, που διαρθρώνονται γύρω από τέσσερις βασικούς τομείς, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπευτική αγωγή και την ανακουφιστική φροντίδα. Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. «Η καινοτομία του προγράμματος αυτού αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου που θα υποστηρίζει τη διατομεακή λήψη αποφάσεων (multi disciplibary decision support teams), την υποστήριξη του σχεδιασμού της αγωγής και θεραπείας του ασθενή, τη χορήγηση τη θεραπείας και θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία αυτό-αξιολόγησης  της κατάστασης υγείας, την παροχή φροντίδας κατ΄ οίκον και παροχής ανακουφιστικής φροντίδας».

Β. Κικίλιας: Νομοσχέδιο για τη στελέχωση των απομακρυσμένων δομών υγείας

Για επικείμενο νομοσχέδιο που προβλέπει και δίνει λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης των απομακρυσμένων  δομών υγείας της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην παρέμβασή του στο 6ο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Έρχεται νομοσχέδιο που προβλέπει και δίνει λύση σε ένα καίριο, πολύ σημαντικό πρόβλημα δεκαετιών που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, στελεχώνοντας μέχρι και την τελευταία δομή υγείας σε κάθε νησί ή παραμεθόρια περιοχή», δήλωσε. Τόνισε δε ότι οι κομβικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας συνεχίστηκαν και μέσα στην πανδημία, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο 5ετές Εθνικό σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, χρηματοδότηση του οποίου θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης.  Αναφέρθηκε επίσης  στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα δίκτυα Υγείας. Επίσης  στην on line διασύνδεση των νοσοκομείων και στη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, στην ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων με το πρόγραμμα «Νοσοκομεία 2020» και τη δωρεά των Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλων, για την ανακαίνιση χώρων υγιεινής και την τοποθέτηση νέων κλινοσκεπασμάτων. «Τα έργα αυτά που έχουν δρομολογηθεί, όπως και οι πολιτικές που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας,  εκ των οποίων οι 16 μήνες ήταν μήνες πανδημίας», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

 

Υπέρ του πράσινου πιστοποιητικού Ελλάδα και Ισπανία

Στη σημασία της γρήγορης έκδοσης πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 6ου  Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το θέμα αυτό ως πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Ισπανία, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές βασίζονται στον τουρισμό. «Στόχος του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το να λέμε στις χώρες τι πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε  και στο άρθρο που είχε συντάξει πριν από έναν χρόνο για τη χαλάρωση των πατεντών. «Όλοι συμφωνήσαμε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για την πρόσβαση όλων στα εμβόλια. Έχουμε στην ΕΕ δωρίσει εμβόλια στον covax, επιτρέπουμε τις εξαγωγές, κάτι που δεν κάνουν οι ΗΠΑ», τόνισε, ενώ είπε επιπλέον ότι η απόφαση να αγοραστούν στο πλαίσιο της ΕΕ εμβόλια και ενισχυτικά εμβολίων είναι μια πραγματική απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε: «Είναι σημαντικό να έχουμε συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό τον Ιούνιο για να διασφαλίσουμε την κινητικότητα στην ΕΕ», αφού όπως είπε στόχος είναι να έχουν οι Ευρωπαϊκές χώρες κοινή στάση έναντι των τρίτων χωρών όταν, για παράδειγμα, εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος του ιού.

Ο ίδιος πρόσθεσε και ότι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα της κρίσης αυτής ήταν ότι φάνηκε η ανάγκη να ενισχυθούν τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ισπανία.