Σε φάση δοκιμών το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι τεχνικές δοκιμές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει στόχο να διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν ήδη στην Ιρλανδία, και συμμετέχουν σε αυτές 18 χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στόχος είναι να είναι τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου και να ενεργοποιηθεί στα τέλη του μήνα. Σε κάθε δοκιμή θα συμμετέχουν εκ περιτροπής δύο ή τρεις χώρες, ανέφερε χθες Τρίτη 11/5, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Μπαρ. «Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών» πρόσθεσε ο Μπαρ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα.

Το τελικό πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης  Ιουνίου.

Αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η  Πολιτεία  οφείλει να επικεντρωθεί πιο στοχευμένα στην εμβολιαστική κάλυψη κατά της COVID-19 των μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόλις το 63,1% των πολιτών άνω των 80 ετών και το 64,2% άνω των 70 ετών. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από 74%, ενώ σε πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία και η Μάλτα ξεπερνά το 90%.

Μία επιπρόσθετη ανησυχητική ένδειξη είναι ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών στην Ελλάδα που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση αυξήθηκε μόλις κατά τέσσερις μονάδες τον τελευταίο μήνα (από το 59,2% στις αρχές Απριλίου στο 63,1% στις αρχές Μαΐου).

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε μεγαλύτερες ηλικίες αποτυπώνεται και στα δεδομένα των θανάτων από COVID-19. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται κατά μέσο όρο ημερησίως 7 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους στην Ελλάδα. Κατά την ίδια περίοδο, ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθίνει συνεχώς κάτω των 6 και έχει πλέον αγγίξει τους 3,7.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία πάντοτε με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών να αναζητήσουμε συστηματικά και από κοινού τις ενδεδειγμένες πολιτικές για την αύξηση του ποσοστού ανοσίας στις πλέον ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σε επίπεδα τουλάχιστον άνω του 80%. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ένωση έχει ήδη προτείνει μία στρατηγική σε δύο κύριους πυλώνες:

  • Επιμονή στη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αξιοποιώντας τα ΜΜΕ, το υγειονομικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ιατρικούς συλλόγους, τις επιστημονικές εταιρείες και ασφαλώς τους συλλόγους ασθενών και εν γένει την κοινωνία των πολιτών.
  • Θέσπιση ηπιότερων κοινωνικών περιορισμών για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, ως ένα κίνητρο προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δηλώνει έτοιμη να συμμετέχει εποικοδομητικά στο σχετικό διάλογο και στην επικοινωνία και εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν.

 

Υποχώρηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μειωμένο βρέθηκε το ιικό φορτίου στα αστικά λύματα της χώρας μας την εβδομάδα 3 – 9 Μαΐου, σε σύγκριση με την εβδομάδα 26 Απριλίου – 2 Μαΐου. Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Λάρισα, με εύρος από -64% έως -82%. Οριακά πτωτικές ήταν οι μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-24%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-18%). Σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκε από -1% έως -5%.

Οριακά αυξητική τάση (+21%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στον Βόλο.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.197 νέες λοιμώξεις από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο σε σύνολο 85.570 τεστ. Από τα κρούσματα  1.356 εντοπίζονται στην Αττική, 343 στη Θεσσαλονίκη, 158 στην Αιτωλοακαρνανία και 110 στη Λάρισα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 732 συμπολίτες μας, ενώ καταγράφηκαν ακόμα 52 θάνατοι.

Χορήγηση μιας δόσης εμβολίου σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό

Τη χορήγηση μίας μόνο δόσης εμβολίου σε όσους πολίτες έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό, αποφάσισε η  Επιτροπή Εμβολιασμών. Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων η οποία σημειώνει ότι όσοι έχουν ασθενήσει και αναρρώσει έχουν αποκτήσει αντισώματα κατά του κορονοϊού και με μία δόση εμβολίου θα καλυφθούν πλήρως. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα  σε τι διάστημα από την ανάρρωση από τον κορονοϊό θα χορηγείται το εμβόλιο, ωστόσο σύμφωνα με τα δεδομένα, εντός δύο ή τριών μηνών υπάρχει καλή ανταπόκριση με μία δόση εμβολίου.

Σημειώνεται ότι ήδη 11 χώρες στην Ευρώπη εφαρμόζουν τη χορήγηση μίας δόσης εμβολίου σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από CoViD-και κάθε μία από αυτές, έχει καθορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού. Σε πρόσφατη τεχνική έκθεσή τους, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σημειώνουν πως απαιτείται η διαμόρφωση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, προκειμένου να καθοριστούν οι προϋποθέσεις και ο χρόνος χορήγησης. Οι χώρες που χορηγούν μία δόση εμβολίων, ενώ προβλέπονται δύο, είναι οι εξής: Αυστρία, Φινλανδία, Εσθονία, Γαλλία, Λετονία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία. Στην έκθεση του ECDC, αναφέρεται πως 13 χώρες προτείνουν πλήρη εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, 9 προτείνουν μία δόση, ενώ η Ισλανδία δεν συνιστά καμία δόση.

 

Καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον πλήρη εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου,  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.  «Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη σύσκεψη. Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί στα νησιά, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού. Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Mάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο εμβολιασμού για τα νησιά, τονίζοντας τα εξής: «Ο στόχος είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των νησιών της Ελλάδας, με εξαίρεση την Κρήτη, έως το τέλος του Ιουνίου. Ο σχεδιασμός για τα νησιά ξεκίνησε όταν ξεκινήσαμε γενικά την επιχείρηση Ελευθερία. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθολικό εμβολιασμό σε 32 νησιά, με αρκετά πολύ καλή συμμετοχή μέχρι στιγμής και ολοκληρώνουμε μέχρι 31/5 τον εμβολιασμό σε άλλα 36 νησιά. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό στα υπόλοιπα 19 νησιά τα οποία απομένουν για να ολοκληρώσουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας». Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας στην δική του τοποθέτηση σημείωσε τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, είναι διατεθειμένη τη μεγάλη προίκα που έχουμε, τη βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό, πάντα με κανόνες δημόσιας υγείας και ασφάλειας να τον ενισχύσει άμεσα μαζί με τη δυνατότητα και άλλων βαθμών ελευθερίας στις κοινωνίες και στα νησιά μας και φυσικά την οικονομία μας».  Τόνισε δε πως πρόκειται για «μία ομαδική συλλογική εθνική προσπάθεια, όπου υπάρχουν δυσκολίες επιμέρους θα τις λύσουμε, εδώ είμαστε, με πολύ καλή διάθεση και είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι ότι έτσι όπως τρέξαμε το πρόγραμμα Ελευθερία μέχρι σήμερα και αυτό το κομμάτι θα τρέξει πολύ καλά, πολύ επιτυχημένα και θα είναι μία μεγάλη διαφήμιση των νησιών σας και της χώρας προς το εξωτερικό».

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών – Νοσηλευτών

Μήνυμα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτριών – Νοσηλευτών απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) Dr. Αντώνιος Αυγερινός, αποτίοντας «φόρο» τιμής και ευγνωμοσύνης στο τεράστιο ανθρωπιστικό έργο – λειτούργημα της νοσηλεύτριας και του νοσηλευτή. Όπως αναφέρει στο μήνυμά του: “Νιώθω υπερήφανος ως Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, διότι η ιστορία του νοσηλευτικού επαγγέλματος στη χώρα μας είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ).

Ο Ε.Ε.Σ, όπως πάντα πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών, προβαίνει το 1911 στην ίδρυση Πρακτικής Σχολής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Νοσοκόμων , με την επωνυμία «Σχολή Νοσοκόμων Αδελφών του Ε.Ε.Σ», θέτοντας τα θεμέλια για ένα αξιοθαύμαστο νοσηλευτικό έργο.

Οι Ερυθροσταυρίτισες νοσοκόμες – νοσηλεύτριες, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές ανθρωπισμού, με επιστημονική κατάρτιση και τεράστια εμπειρία στέκονται αρωγοί του Ελληνικού κράτους στην μεγάλη διαχρονική του πορεία.

Επί δεκαετίες μέχρι και σήμερα, εργάζονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και αγάπη, συνδράμοντας στην αποτελεσματική επικουρία των υγειονομικών υπηρεσιών όλης της διευρυμένης ανθρωπιστικής αποστολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Συγχαίρω και χαιρετίζω, όλες τις νοσηλεύτριές μας, σε όλη την Επικράτεια, για τον εξαίρετο επαγγελματισμό, το ήθος και τις αξίες τους και σας διαβεβαιώνω ότι, ως Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει αναμμένη η φλόγα της Ερυθροσταυρίτισσας νοσηλεύτριας”, καταλήγει ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.