Ιουλία Τσέτη: Νέο παραγωγικό μοντέλο

Τη δική της πρόταση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία συνδέεται με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με άξονες την αυτοδυναμία της παραγωγής πρώτων υλών, την επαρκή χρηματοδότηση της έρευνας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, κατέθεσε η CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος του Global Compact Network Hellas, Ιουλία Τσέτη, στο 6ο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στη δήλωσή της η κ. Τσέτη αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η post pandemic day, απαιτεί αμφιδέξιους Ηγέτες με ενσυναίσθηση, ευαισθησία, γνώσεις, νηφαλιότητα και λογική σκέψη. Ηγέτες που εμπνέουν και μετουσιώνουν τους στόχους και τους αριθμούς σε πράξη και ευημερία. Το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας παγκοσμίως, πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας- εκατομμύρια εκ των οποίων χάθηκαν την τελευταία χρονιά-  και η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με βασικό άξονα τη βιομηχανική παραγωγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη βίωση αυτής της κρίσης, είναι η αυτοδυναμία της παραγωγής, πρώτων υλών και τελικών προϊόντων τροφίμων και φαρμάκων.

Έτσι, η απάντηση της υγειονομικής κρίσης για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, είναι η επαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων μορίων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων, η σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία».

 

Τουλάχιστον 6 μήνες διαρκεί η ανοσία των Τ-λεμφοκυττάρων μετά τη μόλυνση από κορονοϊό

Την ανοσία που οφείλεται  στο ρόλο των  Τ-κυττάρων μετά από μόλυνση από τον κορονοϊό, διερεύνησε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology. Τα βασικά δεδομένα της δημοσιεύσης συνοψίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, Αντώνης Κολοκούρης, Ευάγγελος Τέρπος  και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) καθώς και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Φαρμακευτικής Χημείας, Βαγγέλης Μαχαίρας. Η μελέτη περιέλαβε 100 εθελοντές στους οποίους,  6 μήνες μετά την μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 προσδιορίστηκε o φαινότυπος και o αριθμός των εξειδικευμένων Τ-κυττάρων. Τα επίπεδα των αντισωμάτων εναντίον της πρωτεϊνης spike είχαν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Μελετήθηκαν οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων σε κυτοκίνες (μέθοδος ELISpot) και δόθηκε έμφαση στα  CD4+ T-κύττταρα τα οποία προκαλούν  την ισχυρή απόκριση της κυτοκίνης ιντερλευκίνης (IL)-2 που σχετίζεται με το βαθμό ανοσίας. Oι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων ήταν 50% υψηλότερες σε δότες που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 και είχαν συμπτώματα, υποδεικνύοντας την ύπαρξη ανοσίας από τα Τ-κύτταρα.

Επίσης, μελετήθηκε η συσχέτιση απόκρισης των Τ-κυττάρων με τα επίπεδα των αντίστοιχων αντισωμάτων. Συγκεκριμένα συσχετίστηκε το επίπεδο των Τ-κυττάρων τα οποία ανταποκρίνονται στην πρωτεϊνη spike και το επίπεδο των  Τ-κυττάρων τα οποία ανταποκρίνονται στις νουκλεοπρωτεΐνες/μεμβρανικές πρωτεΐνες του ιού. Βρέθηκαν πάντα υψηλά τα επίπεδα Τ-κυττάρων εξειδικευμένων στην νουκλεοπρωτεΐνη του ιού τα οποία μαζί με τα αντισώματα τα οποία είναι εξιδεικευμένα στην νουκλεοπρωτεΐνη αποτελούν απόκριση του ανοσοποιητικού για αυτή την πρωτεΐνη του ιού. Δεν παρατηρήθαν όμως τέτοια υψηλά επίπεδα Τ-κυττάρων που συνδυάζονται με τα αντισώματα που παράγονται από την πρωτεϊνη spike. Συμπερασματικά, τα δεδομένα αυτά  δείχνουν πως η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν ειδικά CD4+ T-κύττταρα έναντι στον SARS-CoV-2 η παραγωγή των οποίων δεν προέρχεται από απόκριση στην πρωτεϊνη spike. Αυτή η ειδική ανοσία από τα Τ-κύτταρα διατηρείται τουλάχιστον 6 μήνες μετά την μόλυνση και πρέπει να μελετηθεί στη συνέχεια διότι δίνει στους επιστήμονες την ιδέα ανάπτυξης εμβολίων που να προκαλούν διαρκή ανοσία.

 

Σε 44 χώρες έχει εντοπιστεί η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η παραλλαγή του SARS-CoV-2 η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Η παραλλαγή B.1.617, στην οποία εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό της σε άλλες πέντε χώρες».

Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η παραλλαγή αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα». Θεωρείται ένας από τους λόγους – πάντως όχι ο μόνος – που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα. Είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.

 

Μέσω ΚΕΠ η έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την έκδοση του Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που πραγματοποιήθηκε η τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://emvolio.gov.gr/ (με τη χρήση κωδικών Taxisnet).

Διεύθυνση κλινικής διακυβέρνησης για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο του ΟΔΙΠΥ Δάφνη Καϊτελίδου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Βασίλη Μπαλάνη, σχετικά με τις τρέχουσες παρεμβάσεις του ΟΔΙΠΥ στο χώρο των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της πρόληψης και του ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής.

Η διοίκηση του ΟΔΙΠΥ παρουσίασε την σημαντική πρόοδο του 5-ετούς Προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων που υλοποιεί ο ΟΔΙΠΥ μέσω του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε 12 Νοσοκομεία της χώρας.

Πρόκειται για καινοτόμο, συντονισμένη προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Με αφορμή τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για τον έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, το Υπουργείο Υγείας προωθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, διάταξη νόμου με την οποία συστήνεται στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Διεύθυνση Κλινικής Διακυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον Διοικητή του Νοσοκομείου και αποτελείται από τα τμήματα:

  1. Ελέγχου Ποιότητας και Κλινικού Ελέγχου,
  2. Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης,
  3. Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και
  4. Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.

Α. Σκέρτσος Η άρση των περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα

Η πρόσφατη άρση των περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα και η πίεση στα νοσοκομεία άρχισε να αμβλύνεται δήλωσε στην ενημέρωση του Υπουργείου  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άρης Σκέρτσος, παραθέτοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς επισήμανε ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου COVID δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει, ενώ οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί. Για τα self tests ανέφερε ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση της διασποράς του κορονοιού, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες ενώ περίπου 11.000 πολίτες έχουν δηλώσει στην κατάλληλη πλατφόρμα ότι βρέθηκαν θετικοί.  Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Επιπλέον από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.