Β. Κοντοζαμάνης για μονοκλωνικά αντισώματα: Δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ

Ο Αναπληρωτής  Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση του Health Daily για τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων.  Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι το πρώτο κοκτέιλ αντισωμάτων που είχε καταθέσει φάκελο για έγκριση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου. Η θεραπεία REGN-COV2 δεν έχει λάβει επισήμως αδειοδότηση από τον ΕΜΑ, ωστόσο η νέα σύσταση ανοίγει το δρόμο για τη χρήση της σε όσες χώρες-μέλη της ΕΕ το επιθυμούν.

Για το λόγο αυτό και το Health Daily είχε ρωτήσει τον κ. Κοντοζαμάνη τι προτίθεται να πράξει η χώρα μας για το θέμα, για να λάβει την απάντηση ότι με την έγκριση του ΕΜΑ η Ελλάδα συμμετέχει σε μια κοινή παραγγελία που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα.  Φυσικά η παραγγελία αυτή εκκρεμεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και ο κ. Κοντοζαμάνης δεν έδωσε κάποια απάντηση για το πού βρίσκεται η όλη υπόθεση.

 

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Health Daily με τις απαντήσεις του Β. Κοντοζαμάνη στην ερώτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα:

https://healthdaily.gr/2021/03/16/monoklonika-antisomata-ypografetai-i-symfonia-me-e-e/

 

Κοντοζαμάνης: Επιστροφή στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων

Σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων θα ξεκινήσει να υλοποιεί από την επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας, καθώς το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως η κάμψη που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα τόσο στις εισαγωγές στις απλές κλίνες νοσηλείας, όσο και  στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ανακοίνωσε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Μαίου, το Νοσοκομείο “Θριάσιο” θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και σταματά η χρήση του ως νοσοκομείο Covid-19. Eπίσης, την Κυριακή 23 Μαίου θα είναι η τελευταία εφημερία που θα κάνει το Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” και θα ξεκινήσει επίσης η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου “Σισμανογλείου”. Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα από τα Νοσοκομεία “ΚΑΤ”, “Γεννηματάς” και “Αττικό” θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για την Covid σε περαστικά non Covid.

Άλμπερτ Μπουρλά: Πιστεύω ότι θα χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου

O Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής γνωστές μεταλλάξεις, εξήγησε ο επικεφαλής της Pfizer, ενώ τόνισε ότι τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα είναι ότι το εμβόλιο παρέχει κάλυψη για τουλάχιστον 6 μήνες.  «Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση -του υπάρχοντος εμβολίου- στους 9-12 μήνες,  αλλά και ότι κατά πάσα περίπτωση μετά την τρίτη δόση θα πάμε σε ετήσιους εμβολιασμούς».
Ο στόχος της Pfizer για φέτος είναι να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και τα 4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022, δηλαδή σχεδόν τις μισές από τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων που επαρκούν για τον εμβολιασμό του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού ετησίως. Υπολογίζεται ότι το σύνολο είναι 10 δισεκατομμύρια δόσεις.
Ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του covid-19, ενώ για την πολιτική τιμών των εμβολίων, τόνισε ότι στις χώρες που έχουν λιγότερο εισόδημα τα εμβόλια πωλούνται σε τιμή κόστους, έτσι ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά. Ακόμη και αν αρθούν οι πατέντες, το πρόβλημα είναι στην επάρκεια υλικών για την παραγωγή εμβολίων.  «Με την απελευθέρωση της πατέντας- που δεν το πιστεύω ότι θα συμβεί- μία φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί 2 με 3 χρόνια για να στήσει από το μηδέν υποδομή για την παραγωγή εμβολίων», τόνισε.

Για το νέο φάρμακο (χάπι) κατά του covid-19 που μελετά η Pfizer, o κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο.  Ωστόσο τόνισε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα: μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση και τη μεγαλύτερη αποτυχία», οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος των κλινικών ερευνών, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Η συνέπεια που επέδειξε η εταιρία του στις παραδόσεις εμβολίων ήταν «κάτι για το οποίο θεωρούμε τους εαυτούς μας -στην εταιρία- ευγνώμονες».

«Ο μόνος λόγος που έχουμε αυτή τη στιγμή εμβόλια, είναι επειδή έχουμε μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία.  Το μάθημα που πήραμε από αυτή τη πανδημία είναι ότι όσο δυνατή και χρήσιμη είναι η επιστήμη, άλλο τόσο απαραίτητος είναι ένας δυνατός και χρήσιμος ιδιωτικός τομέας», κατέληξε ο κ. Μπουρλά.

Ασφαλής η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας βρετανικής μελέτης η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 είναι ασφαλής αλλά αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών.

Η χορήγηση διαφορετικού εμβολίου κατά της COVID-19, στη δεύτερη δόση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, μετά τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων που συνδέθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca,  εξ’αιτίας των οποίων αρκετές χώρες διερευνούν αυτή την δυνατότητα. Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που ασχολείται με το ζήτημα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμιξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται. Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer.

 

 

 

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις μεταλλάξεις στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, η γονιδιωματική ανάλυση σε 212 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο από 9 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2021. Από τον έλεγχο των 212 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 198 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 7 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Εκ των 198 δειγμάτων με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος, τα 197 αφορούν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK  (Βρετανική) και 1 αφορά τη μετάλλαξη B.1.351/501Y.V2/South Africa (Νοτιοαφρικανική). Τα 7 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση αφορούν το στέλεχος B.1.1.318 (νιγηριανό).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μεταλλάξεων SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια συνολικά 11.811 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Από τα δείγματα αυτά, οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί είναι η βρετανική Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 66,91%, η νιγηριανή B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,02% και η νοτιοαφρικανική B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,63%.

ΕΟΦ: Απαγορεύεται η διάθεση όλων των τεστ covid-19 εκτός φαρμακείων

Ο ΕΟΦ με σημερινή Ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «Η διάθεση των τεστ covid-19 (rapid- self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία».

Επομένως καθίσταται σαφές ότι απαγορεύεται η διάθεση των τεστ covid από οποιοδήποτε άλλο κανάλι διανομής ή σημείο πώλησης , εκτός  των φαρμακείων.

ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: 3ωρη στάση εργασίας σήμερα

Σε 3ωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι νοσηλευτές σε όλη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) ΕΣΥ ενώ οι αγωνιστικές δράσεις τους θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

«Κάναμε υπομονή και υπερβήκαμε εαυτούς όλους τους μήνες της επιδημίας. Πλέον ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και όσα μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας ότι θα πράξει για το νοσηλευτικό προσωπικό» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ, Γιώργος Αβραμίδης, προσθέτοντας ότι οι νοσηλευτές «βράζουν» από αγανάκτηση και απογοήτευση για τις εξαγγελίες των αρμοδίων που έμειναν στα χαρτιά. Οι νοσηλευτές κάνουν λόγο για παγερή αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την ένταξη των Νοσηλευτών στα ΒΑΕ τη δημιουργία Κλάδου Νοσηλευτών στο ΕΣΥ, αλλά και τη μονιμοποίηση των ειδικευόμενων νοσηλευτών. Όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτές ΕΣΥ ανά 1.000 κατοίκους, την ώρα που η αναλογία στα δημόσια νοσοκομεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 8,2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Οι νοσηλευτές  ζητούν: Ένταξη των Νοσηλευτών στα ΒΑΕ., δημιουργία Κλάδου Νοσηλευτών του ΕΣΥ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικού προσωπικού και ΟΑΕΔ), μονιμοποίηση των ειδικευομένων Νοσηλευτών, χορήγηση ειδικών κινήτρων και ειδικών ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους Νοσηλευτές. «Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, δεν αποτελεί ημέρα γιορτής, αλλά Ημέρα Αγώνα για το Νοσηλευτικό Επάγγελμα, μέχρι να ικανοποιηθούν τα διαχρονικά αιτήματά μας», τονίζουν.

Πολιτική διαμάχη για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Σχολιάζοντας την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογράμμισε  ότι «επέμεινε λανθασμένα μόνο στο εμβόλιο και όχι στην φαρμακευτική προσέγγιση, με την εισαγωγή θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα», τα οποία όπως είπε θα μπορούσαν να έχουν σώσει ζωές. «Είμαστε χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και από τις χώρες με τις χειρότερες απώλειες ανά 100.000 πληθυσμού. Στους 1.000 συμπολίτες μας, ένας έχει χάσει τη ζωή του τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί» ανέφερε συγκεκριμένα. Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμα για συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη στο ζήτημα της καθυστέρησης των εμβολιασμών και για αδυναμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αντιληφθεί ότι η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία. Απαντώντας στη κριτική για τα μονοκλωνικά αντισώματα, το υπουργείο Υγείας προέβη σε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Μετά το ‘εμπόριο ελπίδας’ με ένα ‘εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί’, τις προφητείες για αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και το ‘ξεστοκάρισμα’ των εμβολίων, ο κ. Τσίπρας τώρα ανακάλυψε τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, που τάχα δεν χρησιμοποιούμε στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τον ενημερώνουμε ότι η θεραπεία αυτή δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες θεραπευτικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Για μία ακόμη φορά, τονίζουμε ότι η πανδημία δεν προσφέρεται ούτε για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, ούτε για αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα».

 

Karabinis Medical: Ανάμεσα στις 500 πιο Κερδοφόρες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Σε μια πολύ δύσκολη και απαιτητική περίοδο για τη χώρα λόγω της πανδημίας COVID-19, η KARABINIS MEDICAL αναδεικνύεται ως μία μεταξύ των 500 ελληνικών επιχειρήσεων με την υψηλότερη κερδοφορία για το 2019.  Η σημαντική αυτή διάκριση της KARABINIS MEDICAL οφείλεται στην άμεση αντίδραση της κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπου η εταιρεία συνέχισε απρόσκοπτα τις επενδύσεις της σε όλους τους τομείς, επέκταση της εμπορικής και διαφημιστικής τη εκστρατείας, επένδυση σε νέα προϊόντα κ.α.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας, που συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της, αποτελεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της, στο οποίο επενδύει συνεχώς. Επιπλέον, στην KARABINIS MEDICAL διατηρείται ένα εξειδικευμένο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με Key Opinion Leaders ιατρούς και καθηγητές, το οποίο αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα κάτω από παγκόσμιες πατέντες, όπως και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας, με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Επενδύοντας, λοιπόν, στην καινοτομία και σε όλες τις υπόλοιπες δομές που απαιτούνται, αξίζει να αναφερθεί ότι η KARABINIS MEDICAL έχει καταφέρει να διπλασιαστεί από το 2008 έως το 2019, και ακόμη και το 2020 συνεχίζει την ανάπτυξή της παρά την πανδημία, πετυχαίνοντας κύκλο εργασιών πάνω από 16 εκ.€. για το 2020.

O κ. Απόστολος Καραμπίνης, Founder & Entepreneur της KARABINIS MEDICAL, δήλωσε σχετικά: «Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, διασφαλίζουμε την άρτια και σωστή λειτουργία της εταιρείας μέσα από μια εξειδικευμένη οργανωτική δομή, ώστε όλοι οι πόροι να συντονίζονται σωστά για την επίτευξη των επιχειρησιακών μας σκοπών. Ταυτόχρονα, έχοντας και τον ρόλο του Entrepreneur έχω εφαρμόσει μια επιχειρηματική κατεύθυνση που βασίζεται στην καινοτομία, και μέσα από το άρτιο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης στοχεύουμε στην δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών απόλυτα χρηστικών για τον καταναλωτή, σεβόμενοι απόλυτα το όραμα και την φιλοσοφία της εταιρείας μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Σημειώνεται ότι η KARABINIS MEDICAL SA είναι παραγωγική, εισαγωγική και εξαγωγική εταιρεία ιατρικών αναλώσιμων προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, φυσικών προϊόντων περιποίησης και διαγνωστικών ιατρικών συσκευών που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας από το 1967. Η εταιρεία διανύοντας μια επιτυχημένη πορεία 53 κερδοφόρων ετών, η οποία επισφραγίζεται από σημαντικά επιτεύγματα στην ελληνική αγορά καθώς και στρατηγικές συνεργασίες, τα τελευταία χρόνια επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στη διεθνή αγορά υγείας.

Χωρίς δημόσια μαιευτική φροντίδα οι έγκυες οροθετικές

Το κρίσιμο ζήτημα της Δημόσιας μαιευτικής φροντίδας των εγκύων οροθετικών, θίγουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι στις 31 Μαρτίου 2021 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ με «εντέλλεσθε» εξανάγκασε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο και Διευθυντή της μοναδικής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης σε όλο το ΕΣΥ, να σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και να αναλάβει καθήκοντα από 1η Απριλίου στον Ε.Ο.Δ.Υ.

Είναι γνωστό ότι η Ειδική Διατομεακή Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης στο Γ.Ν. “Έλενα Βενιζέλου” αποτελεί τη μοναδική Μονάδα στην Ελλάδα η οποία παρέχει τις συγκεκριμένες υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες με σκοπό την μείωση των πιθανοτήτων να γεννηθεί οροθετικό νεογνό, καθώς η οροθετική έγκυος παρακολουθείται, λαμβάνει την ειδική αντιρετροϊκή αγωγή και γεννά με καισαρική τομή. Επισημαίνεται επίσης ότι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης λειτουργεί από το 2011, αρχικά άτυπα  και από το 2013 με επίσημη θεσμική υπόσταση, μετά  από συστηματικές προσπάθειες της ΣΤ΄ Μαιευτικής Κλινικής του «Έλενα Βενιζέλου», του Συνηγόρου του Πολίτη και των οργανώσεων για τα δικαιώματα των οροθετικών γυναικών. Η ανάκληση μετά από 10 χρόνια της απόσπασης του υπεύθυνου γιατρού, πρακτικά σημαίνει  κατάργηση της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης και ουσιαστικά απώλεια της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας του μεγαλύτερου δημόσιου Μαιευτηρίου στη φροντίδα οροθετικών εγκύων.

Ο υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της απόσπασης του μοναδικού ιατρού της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη στήριξη και αναβάθμιση του μεγαλύτερου δημόσιου μαιευτηρίου της χώρας και για την ενίσχυση του με εξειδικευμένο και μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό.