Γαλλία: Σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα

Μερική επάνοδο στην κανονικότητα απολαμβάνουν από χθες οι Γάλλοι μετά από έξι μήνες περιορισμών, καθώς ξανάνοιξαν  μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα.

Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε εικόνες του Μακρόν και του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ να πίνουν καφέ στον υπαίθριο χώρο ενός καφέ , με το Μακρόν να δηλώνει: «Οι αριθμοί βρίσκονται στη σωστή πορεία». Υπενθυμίζεται ότι από το Μάρτιο του 2020 έχει καταγράψει σχεδόν 108.000 νεκρούς από την COVID-19, ωστόσο τις τελευταίες 4 βδομάδες οι νέες λοιμώξεις επιβραδύνονται συνεχώς και οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα μουσεία μπορούν και πάλι να υποδέχονται το κοινό –που θα φοράει μάσκα– με μέγιστα όρια χωρητικότητας.

Ωστόσο, ενώ οι Άγγλοι, για παράδειγμα, μπορούν πλέον από τη Δευτέρα να δειπνούν στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και να πηγαίνουν στις παμπ, στη γαλλία οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.

 

Eμβόλιο Αstrazeneca: Αποτελεσματική κατά των μεταλλάξεων μια τρίτη δόση

Ισχυρή αποτελεσματικότητα απέναντι σε οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος έδειξε μια τρίτη δόση του εμβολίου της  AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές στην εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 λειτουργεί καλά ως επαναληπτικό, καθώς φάνηκε στους συμμετέχοντες σε έρευνα ότι αυξάνει τα αντισώματα απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού. Το τελευταίο διάστημα, οι παρασκευαστές των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται να κάνει επαναληπτικά εμβόλια ή νέα εμβόλια για να αντιμετωπίσει τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία με μια τροποποιημένη εκδοχή των αδενοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ως μεταφορείς πληροφοριών στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο τρόπος που λειτουργούν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι αυτού του είδους τα εμβόλια ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους, αν ο εμβολιασμός χρειαστεί να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίζονται νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Τα εν λόγω αποτελέσματα καθησυχάζουν επίσης  τις ανησυχίες ότι τα εμβόλια με αδενοϊό δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορά.

Δεν είναι γνωστό που θα γίνει η επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας σύμφωνα με τους Financial Times.

Πέντε βήματα για την επείγουσα προώθηση της ισότητας στον εμβολιασμό κατά της Covid-19

Προκειμένου να έχουν παρασκευαστεί 11 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της  COVID-19 μέχρι τα τέλη τού 2021 (στοιχεία Airfinity), αριθμός επαρκής για τον πλήρη εμβολιασμό όλου τού ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη, οι παρασκευαστές καινοτόμων εμβολίων και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας δεσμεύονται να:

ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ, με:

Άμεση συνεργασία με κυβερνήσεις που έχουν σημαντικά εγχώρια αποθέματα δόσεων εμβολίων COVID-19 ώστε να μοιραστούν ένα σημαντικό ποσοστό των δόσεων τους μέσω τού χαμηλού και μεσαίου ανά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, μ’ έναν υπεύθυνο και έγκαιρο τρόπο, μέσω τού COVAX ή άλλων καθιερωμένων, αποτελεσματικών μηχανισμών.

Επέκταση κάθε προσπάθειας ώστε να διατεθούν οι επιπρόσθετες διαθέσιμες δόσεις εμβολίων COVID-19 που δεν είναι ρεζερβέ στις χαμηλού και μεσαίου ανά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, μέσω τού COVAX ή άλλων καθιερωμένων, αποτελεσματικών μηχανισμών.

Ανάληψη κάθε πρακτικής προσπάθειας για μεγιστοποίηση της παραγωγής των εμβολίων COVID-19, χωρίς να διακυβεύονται η ποιότητα ή η ασφάλεια.

Συνεργασία με κυβερνήσεις και μεμονωμένους προμηθευτές πρώτων υλών και συστατικών.

ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ, με: Εντοπισμό των εμπορικών φραγμών για κρίσιμες εισροές υλικών και υποστήριξη της προσπάθειας τού Συνασπισμού για Καινοτομίες Αντιμετώπισης Επιδημιών (CEPI) να δημιουργήσει μία ανεξάρτητη πλατφόρμα η οποία θα ήταν σε θέση να εντοπίζει και να καλύπτει τα κενά σε αυτές τις εισροές και να διευκολύνει το εθελοντικό συνταίριασμα για δυνατότητα γεμίσματος και τελικής παραγωγής (εμβολίων), μέσω της νεοϊδρυθείσας Ομάδας Κρούσης και Εφοδιαστικής Αλυσίδας τού COVAX

Έκκληση στις κυβερνήσεις, σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), να εξαλείψουν και κανονιστικό φραγμό στις εξαγωγές και να διευκολύνουν την διασυνοριακή προμήθεια βασικών πρώτων υλών και ουσιωδών υλικών παρασκευής εμβολίων, μαζί με την κατά προτεραιότητα ελεύθερη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, απαραίτητου για την κατασκευή εμβολίων COVID-19.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, με: Συνεργασία με κυβερνήσεις πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων COVID-19, ιδιαίτερα σε χαμηλού και μεσαίου ανά κεφαλήν εισοδήματος χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι έτοιμες και ικανές να αναπτύξουν διαθέσιμες δόσεις μέσα στον κύκλο ζωής τους.

ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, με: Κατά προτεραιότητα ανάπτυξη νέων εμβολίων COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και εμβολίων αποτελεσματικών εναντίον των ανησυχητικών μεταλλάξεων.

Προτροπή των κυβερνήσεων να εγγυηθούν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παθογόνα (πχ δείγματα και αλληλουχίες) οποιασδήποτε μετάλλαξης COVID-19 προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπειών.

 

Kατηγορίες: Προϊόντα και υπηρεσίες

Ετικέτες: κάπνισμα, πλατφόρμα, εκπαιδευτικοί, μαθητές

Φωτό: platform

IPSEN: Εθελοντική δράση προσφοράς από τους εργαζόμενους

Ο παγκόσμιος βιοφαρμακευτικός όμιλος Ipsen, διοργάνωσε και υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 15 Μαΐου, εθελοντική δράση  ανάπλασης του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ethelon». Στην δράση συμμετείχαν 25 εργαζόμενοι καθώς και 11 παιδιά από τις οικογένειές τους. Οι εργαζόμενοι της Ipsen μαζί με τα παιδιά τους έβαψαν την είσοδο του σχολείου (100 τ.μ.), φύτεψαν αρωματικά φυτά στα παρτέρια, και επίσης δημιούργησαν έναν λαχανόκηπο  στους χώρους του προαυλίου του σχολείου. Μετά το πέρας των εργασιών, η εταιρία δώρισε κάποια επιπλέον χρώματα στο σχολείο ώστε να βαφτούν και άλλοι χώροι που χρειάζονται φρεσκάρισμα. Σκοποί της δράσης ήταν η έμπρακτη υποστήριξη της εταιρίας στην βιοποικιλότητα, η προώθηση και ενθάρρυνση του υγιεινού τρόπου διατροφής, καθώς και η προσφορά στην κοινότητα μέσα από μία ενέργεια που θα ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους ώστε να αναλάβουν ακόμα πιο ενεργή δράση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιώργος Καρυστινός, Γενικός Διευθυντής της Ipsen Greece: «Στην Ipsen, η συνεισφορά μας στην κοινωνία αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το μέλλον αυτού του κόσμου: τα παιδιά και το περιβάλλον.  Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ότι αποτελεί ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε και να βελτιώσουμε το περιβάλλον μας, και είναι στο χέρι μας να δίνουμε έμπρακτα το καλό παράδειγμα στις νεότερες γενιές, ξεκινώντας από τις οικογένειές μας».

 

 

ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ-Webinar: «Σκελετικη Υγεια, Aσκηση, Διατροφη: Οι τελευταιες εξελιξεις!»

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 17/05/2021 το webinar «Σκελετική Υγεία, Άσκηση, Διατροφή: Οι τελευταίες εξελίξεις!» από το δίκτυο φαρμακείων Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, σε συνεργασία με το σύλλογο σκελετικής υγείας Πεταλούδα. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους σπουδαίους εισηγητές για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο πρώτος εισηγητής κος Ιωάννης Χιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός,Τραυματολόγος MSc, PhD, MD, ∆ιδάκτωρ ∆ημοκριτείου ΠανεπιστημίουΑν. ∆ιευθυντής Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου Υγεία) αναφέρθηκε στα αίτια του μυοσκελετικού άλγους, τις συχνότερες παθήσεις που προκύπτουν από αυτό και στην αντιμετώπισή του. Ακολούθησε ένα μισάωρο πρόγραμμα ασκήσεων από την κα Ιωάννα Δουρδούνη (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, KinisiFit), για τη σωστή στάση του σώματος. Τέλος το λόγο πήρε η κα Έφη Γρηγορίου (∆ιαιτολόγος- ∆ιατροφολόγος),η οποία ανέλυσε την αξία της ισορροπημένης διατροφής, τα προβλήματα που εμφανίζονται από την αύξηση βάρους καθώς και τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας. Το webinar έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό. Το video από την ημερίδα βρίσκεται  στα επίσημα social media του δικτύου Green Pharmacy, Facebook (https://www.facebook.com/greenpharmaciesgr) και Youtube (https://www.youtube.com/channel/UCCAJiWuNOHOzPEUmSp2cVgQ). Περισσότερα στο website του δικτύου GreenPharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ www.greenpharmacies.gr

 

Δυνατότητα κοινού ιατρείου για γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων

 Ο ΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί δικαιώθηκε το δίκαιο αίτημά του, να δοθεί δυνατότητα, σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων να διατηρούν κοινό ιατρείο. Μέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτή είχαν μόνο γιατροί της ίδιας ειδικότητας. Μετά από προσωπική παρέμβαση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη στον Υπουργό Υγείας Β.Κικίλια και στη σε συνέχεια επιστολών που είχε στείλει ο ΙΣΑ επί σειρά ετών, για το θέμα, συμπεριλήφθηκε η σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο και σήμερα δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση με έκδοση ΦΕΚ. Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, καθώς ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφουγκράστηκε την αγωνία του ιατρικού κόσμου και υλοποίησε ένα πάγιο αίτημα ΙΣΑ, την παροχή δυνατότητας κυρίως σε νέους ιατρούς να λειτουργούν με συναδέλφους τους άλλης ειδικότητας κοινό ιατρείο, δηλαδή σε κοινό χώρο, αλλά διαφορετικές ώρες, όταν από τις σχετικές διατάξεις δεν απαιτείται ειδικός ή ιδιαίτερος εξοπλισμός. Η ρύθμιση αυτή δίνει μια σημαντική οικονομική ανάσα στον ιατρικό κόσμο του ιδιωτικού τομέα που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα στην κρίση και ειδικά για στους νέους γιατρούς τους οποίους η πολιτεία οφείλει να στηρίξει».