B. Κικίλιας: Κτηριακή, ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, περιηγήθηκε στις Κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου από τη Διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη και τους Διευθυντές των Κλινικών, συνομίλησε με ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, ειδικά τους τελευταίους 15 μήνες, διασφαλίζοντας την άρτια και υποδειγματική λειτουργία του Νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας. Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την κτηριακή, ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας, μέσω του RRF, επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής. Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας με το Δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο και το Δήμαρχο Μεσσήνης Γεώργιο Αθανασόπουλο. Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε τη σημαντική συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία με την Πολιτεία και την Υγειονομική Περιφέρεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Συνάντηση εργασίας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για θέματα που σχετίζονται με την εμβολιαστική εκστρατεία στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναγνώρισαν τα επιτεύγματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην πορεία για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, καθώς έχουν ήδη διενεργηθεί 1.743.000 ολοκληρωμένοι εμβολισμοί και 3.000.000 με μια δόση.

 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη άμεσης έναρξης του εμβολιασμού σε άτομα που βρίσκονται σε κατάκλιση, καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και οι Ρομά, αποσπώντας τη δέσμευση από τον κ. Θεμιστοκλέους ότι η διενέργειά του θα ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών. Ταυτόχρονα επισήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας της πολιτείας με την Ένωση, τους συλλόγους ασθενών και την κοινωνία των πολιτών για στοχευμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συγκεκριμένων ομάδων.

 

Επιπρόσθετα, τέθηκε το θέμα της ανάγκης αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης το προσεχές διάστημα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 70 ετών, όπου το ποσοστό παραμένει στο 65%.

 

Στα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 

  • Ενίσχυση των ενημερωτικών δράσεων, αλλά και θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Ε.Σ.Υ. όπου μόλις το 65% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση.
  • Περαιτέρω αξιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων όπως οι ιατρικοί σύλλογοι, τα πανεπιστήμια, οι επιστημονικές εταιρείες και η εκκλησία για την αύξηση της εμπιστοσύνης προς το εμβόλιο.
  • Θέσπιση ηπιότερων κοινωνικών περιορισμών για άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, ως ένα κίνητρο προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν.

Ο κ. Θεμιστοκλέους συνεχάρη επίσης την Ένωση για το τηλεοπτικό σποτ με σκοπό την ευαισθητοποίηση των χρόνιων ασθενών για τον εμβολιασμό, μία πρωτοβουλία που τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τέλος στην ανάπτυξη ενός διαύλου συστηματικής τροφοδότησης της Γενικής Γραμματείας με θέματα των αρμοδιοτήτων της που ανιχνεύονται από τη Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών 111 32 – ΜΑΖΙ, για την έγκαιρη επίλυσή τους.

 

Την Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσώπησαν ο Γ’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Καλαμίτσης, ο Διευθυντής Γιώργος Τσιακαλάκης και η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων Κωνσταντίνα Μπρούσα.

Ελλάδα: Στο 93% τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2, ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση σε 1.064 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 9 Απριλίου έως 9 Μαΐου. Η ανάλυση έδειξε μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού στο 93% των δειγμάτων με το βρετανικό στέλεχος του ιού να εμφανίζεται σε έξι από τις δέκα θετικές παραλλαγές. Από τον έλεγχο των 1.064 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 755 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 233 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI).

Εκ των 755 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 751 αφορούν το βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01) και 4 αφορούν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02), ενώ τα 233 δείγματα με στελέχη VUI αφορούν το νιγηριανό στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

 

Στ. Κυριακίδου: Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου έστειλε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του εμβολιασμού κατά της COVID-19, στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, το 40% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει ήδη μια δόση κάποιου από τα διατιθέμενα εμβόλια, ενώ το 17% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Πρόσθεσε δε ότι κάθε βδομάδα πραγματοποιούνται πάνω από 20 εκατ. εμβολιασμοί στη ΕΕ, αριθμός που θα αυξηθεί εφόσον συνεχίζονται κανονικά οι παραδόσεις των εμβολίων.

Εξέφρασε ωστόσο και την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τις μεταλλάξεις, ειδικά αυτές της Βραζιλίας και της Ινδίας. Επεσήμανε δε,  ότι η Επιτροπή υπέγραψε χθες το τρίτο συμβόλαιο με την Pfizer/Biontech για την αγορά επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν προσαρμοσμένα εμβόλια σε νέες παραλλαγές. Τέλος, ανέφερε η ΕΕ θα αναπτύξει και θα εγκρίνει ως τον Οκτώβριο τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες COVID-19.

 

Ισχυρή ανοσιακή απάντηση έναντι του Sars-Cov-2

Ο εμβολιασμός με διαφορετικά εμβόλια όπως αυτά των εταιρειών Oxford-AstraZeneca και Pfizer-BioNTech μπορεί να επάγει ισχυρή ανοσιακή απάντηση έναντι στον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη δοκιμή σε περισσότερα από 600 άτομα είναι τα πρώτα που αναδεικνύουν τα οφέλη του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων έναντι του κοροοϊού. Τα δεδομένα συνοψίζουν οι Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ξεκινώντας τον Απρίλιο, η ισπανική δοκιμή CombivacS περιέλαβε 663 άτομα που είχαν ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου της Oxford-AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιεί έναν αβλαβή «αδενοϊό» από χιμπατζή ως φορέα για τη μεταβίβαση στα κύτταρα του ξενιστή της πληροφορίας για την παραγωγή της πρωτεΐνης του SARS-CoV-2. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Η ομάδα ελέγχου 232 ατόμων δεν είχε λάβει την προηγούμενη «ενίσχυση».

Η δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA που χαρακτηρίζεται ως «ενισχυτής» βρέθηκε να αυξάνει σημαντικά την ανοσιακή απάντηση των συμμετεχόντων που είχαν ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου  Oxford-AstraZeneca. Μετά τη δεύτερη δόση, οι συμμετέχοντες άρχισαν να παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από ότι στο παρελθόν και αυτά τα αντισώματα ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν το SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές. Οι συμμετέχοντες που δεν έλαβαν δεύτερη δόση δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα επίπεδα αντισωμάτων.

Αυτό τα αποτελέσματα ήλπιζαν να δουν οι ερευνητές μετά το συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων, μια στρατηγική γνωστή ως ετερόλογη ενίσχυση (prime-boost), η οποία έχει εφαρμοσθεί και για εμβόλια άλλων ασθενειών, όπως ο Έμπολα. «Αυτές οι ανοσιακές αποκρίσεις φαίνονται πολλά υποσχόμενες και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της στρατηγικής ετερόλογης ενίσχυσης», αναφέρει ο Dan Barouch, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ιολογίας και Εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Ο Dr. Zhou Xing, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, αναφέρει ότι η ανοσιακή απάντηση μετά της ενίσχυσης με τη δεύτερη δόση είναι ακόμη ισχυρότερη από αυτή που επάγεται στα περισσότερα άτομα μετά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου Oxford-AstraZeneca. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές πώς αν τα επίπεδα ανοσίας είναι διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που αναπτύσσονται μετά από δύο δόσεις εμβολίων mRNA, τα οποία προκαλούν μια ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη αντισωμάτων μετά από τη δεύτερη δόση.

 

Εγκρίθηκε η άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19

Με συντριπτική πλειοψηφία (468 υπέρ, 63 κατά και 162 αποχές) εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ψήφισμα που εμπεριέχει την τροπολογία για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του COVID-19, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την συνυπογραφή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη, Κώστα Αρβανίτη, Πέτρο Κόκκαλη, Στέλιο Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά. Η τροπολογία της Αριστεράς στο εν λόγω ψήφισμα, που καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις πατέντες και να καταρτίσει μία σαφή και συνεκτική στρατηγική για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, εστιάζοντας στην εξασφάλιση ισότιμης, οικονομικά προσιτής και έγκαιρης πρόσβασης στον εμβολιασμό για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS.

Ακόμη, μέσω της τροπολογίας αυτής, οι Ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για προσωρινή άρση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, τον εξοπλισμό και τις θεραπευτικές αγωγές κατά της COVID-19. Απευθύνουν δε έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τα δεδομένα τους μέσω της δεξαμενής πρόσβασης στην τεχνολογία για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (C-TAP).

 

 

Όφελος της ριβαροξαμπάνης σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και ΣΔ2

Τα νεότερα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής που παρουσιάστηκαν στο 70ο  Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC.21) έδειξαν ότι ο από του στόματος αναστολέας του παράγοντα πήξης Xa, ριβαροξαμπάνη, συσχετίστηκε με μείωση της αγγειακής θνησιμότητας σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και συννοσηρότητα διαβήτη τύπου 2, με λιγότερες νοσηλείες που σχετίζονται με αιμορραγία έναντι της βαρφαρίνης. Τα δεδομένα συμβάλλουν στα ευρήματα από την κεντρική κλινική μελέτη ROCKET-AF.

Αυτά τα δεδομένα βασίζονται σε προηγούμενα αποτελέσματα από δύο αναλύσεις της ίδιας μελέτης (RIVA-DM), που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών (EHRA) τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι οποίες κατέδειξαν ότι η ριβαροξαμπάνη συσχετίστηκε με μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τα νεφρά και τα άκρα, των οφθαλμικών επιπλοκών (συμπεριλαμβανομένης της οφθαλμικής αιμορραγίας) και του θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη. Η μελέτη RIVA-DM ανέλυσε δεδομένα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας περίπου 116.000 ασθενών από τις ΗΠΑ για αρκετά χρόνια.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) διατρέχουν 49% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μη βαλβιδικής κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με άτομα χωρίς ΣΔ2. Επίσης, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή έχουν συνοδό νόσημα διαβήτη. ««Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η ριβαροξαμπάνη έχει ένα σταθερό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας κατά τη θεραπεία αυτών των ασθενών, επιβεβαιώνοντας την καταλληλόλητά της σε ασθενείς με αυτήν την πάθηση», δήλωσε ο Δρ Michael Devoy, Επικεφαλής Ιατρικών Υποθέσεων και Φαρμακοεπαγρύπνησης στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer.

 

Περίπου 1 εκατ. περισσότεροι θάνατοι στην Ευρώπη το 2020

Περίπου ένα εκατομμύριο παραπάνω θανάτους σε 29 χώρες υψηλού εισοδήματος μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατέδειξε έρευνα από επιστήμονες των πανεπιστημίων Οξφόρδης, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, Μόσχας και Μιλάνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Ναζρούλ Ισλάμ του Τμήματος Υγείας του πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal» (BMJ). Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, οι επιπλέον θάνατοι σχετίζονταν άμεσα αλλά και έμμεσα με την πανδημία Covid-19. Από τις 29 χώρες μόνο τρεις (Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Δανία) είχαν το 2020 λιγότερους θανάτους σε σχέση με τους αναμενόμενους. Οι πέντε χώρες με τους περισσότερους εκτιμώμενους υπερβάλλοντες θανάτους το 2020 ήταν οι ΗΠΑ (458.000), η Βρετανία (94.400), η Ιταλία (89.100), η Ισπανία (84.100) και η Πολωνία (60.100). Οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι αφορούσαν ανθρώπους άνω των 75 ετών, κυρίως άνδρες, ενώ οι θάνατοι σε παιδιά έως 15 ετών ήταν πέρυσι οι αναμενόμενοι με βάση τα ιστορικά στοιχεία ή και χαμηλότεροι σε μερικές χώρες. Σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία οι εκτιμώμενοι υπερβάλλοντες θάνατοι ήταν πάνω από 30% μεγαλύτεροι σε σχέση με τους επίσημους θανάτους από Covid-19. Στις περισσότερες χώρες οι επιπλέον θάνατοι ήταν περισσότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, με μερικές εξαιρέσεις (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Ειδικότερα για την Ελλάδα, η μελέτη κάνει μια μέση εκτίμηση ότι το 2020 υπήρξαν 7.700 έξτρα θάνατοι (από 7.000 έως 8.300) και πιο συγκεκριμένα 3.500 μεταξύ των ανδρών (3.000 έως 4.000) και 4.100 μεταξύ των γυναικών (3.600 έως 4.600).

Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ, με αντικείμενο τα 3 περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. Συγκεκριμένα, ένας 35χρονος, μια 44χρονη και μια 47χρονη γυναίκα είναι οι 3 ασθενείς στην Κρήτη που εμφάνισαν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε προσωρινό πόρισμα για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων όσον αφορά στην περίπτωση του 35χρονου αλλά και της 44χρονης γυναίκας που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ. Συνεχίζεται ωστόσο ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης και αναμένονται τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, οι επιστήμονες κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος. Ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετική σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας. Όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα.

Θεραπείες για την Αρτηριακή Υπέρταση και την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, τα συμπτώματα και τις κατάλληλες θεραπείες για την Αρτηριακή Υπέρταση και την  Καρδιακή Ανεπάρκεια, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. οι ομιλητές με στοχευμένες και εύληπτες ομιλίες για το ευρύ κοινό ανάδειξαν το γεγονός ότι η Αρτηριακή Υπέρταση και η Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελούν σύγχρονες «πανδημίες» και πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα για την αρτηριακή πίεση αναφέρθηκε ότι κακό κάνει όχι μόνο η υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και η πολλή χαμηλή ειδικά σε άτομα που είναι κάτω από 65 ετών. Σε περίπτωση που σε κάποιους ασθενείς δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση με τα φάρμακα, υπάρχει η πρόταση της επεμβατικής αντιμετώπισης και συγκεκριμένα της Απονεύρωσης του Νεφρού, όπου με μια ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο κάποιοι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να πάρουν φάρμακα και ρυθμίζουν με αυτόν τον τρόπο την αρτηριακή τους πίεση.

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι η «Πανδημία» του 21ου αιώνα, καθώς ευθύνεται για τις περισσότερες νοσηλείες ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, λόγω βέλτιστης αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, αλλά και η ένδεια μεταμοσχεύσεων καρδιάς, που αποτελεί την οριστική αντιμετώπιση της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας, ευθύνονται για την αύξηση του επιπολασμού της καρδιακής ανεπάρκειας παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια πολλές κατηγορίες φαρμάκων και επεμβατικών πράξεων έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου και έχουν οδηγήσει σε θεαματική βελτίωση τις επιβίωσης και των επανεισαγωγών. Η αγαστή συνεργασία ασθενούς-ιατρού-συγγενικού περιβάλλοντος θεωρείται ύψιστης σημασίας για την ομαλή πορεία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.