Φαρμακεία: 15μερο μειωμένων πωλήσεων

Αναιμικές ήταν οι πωλήσεις των περισσοτέρων προϊόντων που διακινούνται από τα φαρμακεία λιανικής για την περίοδο 26/04-09/05 σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data. Ειδικότερα, την περίοδο 26/04-09/05, οι κύριες προϊοντικές κατηγορίες που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκαν σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (27/04-10/05) ως εξής:

·       Φάρμακα: -13,6% (-2,1 εκατομ. τμχ.)

·       Προϊόντα OTC: -2,5% (-82,6 χιλ. τμχ.)

·       Καλλυντικά: -8,1% (-140,9 χιλ. τμχ.)

·       Προϊόντα διατροφής: +3,1% (+4,3 χιλ. τμχ.)

·       Προϊόντα φροντίδας ασθενών: -21,7% (-269,7 χιλ. τμχ.)

           

Ενδεικτικά, κάποιες από τις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με το 2020 είναι:

·       Στα Φάρμακα, η κατηγορία του Νευρικού Συστήματος, μειώνεται κατά:-13,1% (-376,4 χιλ. τμχ.)

·       Στα Προϊόντα OTC, η κατηγορία Φροντίδα Δέρματος, μειώνεται κατά:-16,9% (-64,8 χιλ. τμχ.)

·       Στα Καλλυντικά, τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, μειώνονται κατά: -45,7% (-181,7 χιλ. τμχ.)

·       Στα Προϊόντα διατροφής, οι Παιδικές Τροφές, αυξάνονται κατά: +11,5% (+11,5 χιλ. τμχ.)

·       Στα Προϊόντα Φροντίδας ασθενών, τα Ιατρικά Χειρουργικά Βοηθήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι χειρουργικές μάσκες, μειώνονται κατά: -57,2% (-368,5 χιλ. τμχ.)

Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από 2000+ φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 διατηρούν υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων 8 μήνες μετά τη λοίμωξη

Η παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 στον ορό ασθενών μετά από λοίμωξη COVID-19 έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη διάρκεια της αντισωματικής απάντησης που παρέχουν τα εμβόλια.

Δεδομένα από την Ελλάδα για τη διάρκεια της παρουσίας αντισωμάτων έναντι το SARS-CoV-2, μετά 8 μήνες από τη φυσική λοίμωξη, έγιναν προσφάτως δεκτά για δημοσίευση στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογίας European Journal of Internal Medicine (https://www.ejinme.com/article/S0953-6205(21)00161-8/pdf). Σε αυτή την πρωτοποριακή μελέτη, εξετάσθηκαν 148 άτομα που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη COVID-19, το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως Ιούλιο του 2020. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης από SARS-CoV-2 με PCR και στη συνέχεια δυο αρνητικά αποτελέσματα PCR για SARS-CoV-2, με μεσοδιάστημα 7 ημερών. Συντονιστές της μελέτης είναι οι Καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Μελέτιος Α. Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και οι Καθηγητές Γεώργιος Παυλάκης που είναι Διευθυντής στο Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο National Cancer Institute (NCI) των ΗΠΑ και και Barbara Felber, Δντρια στο Τμήμα Μελέτης της Βιολογίας των Ανθρώπινων Ρετροϊών στο National Cancer Institute (NCI) των ΗΠΑ.

Τη στιγμή της διάγνωσης της COVID-19, οι 91 (61,5%) ασθενείς ήταν συμπτωματικοί αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 57 (38,5%) νοσηλεύθηκαν σε Ελληνικά νοσοκομεία. Ελήφθησαν τρια δείγματα αίματος για μέτρηση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2. Το πρώτο δείγμα σε διάστημα 2 μηνών μετά την ημέρα των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου, το δεύτερο μετά 6 μήνες και το τρίτο μετά 8 μήνες από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Μετρήθηκαν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (Spike, S), έναντι του υποδοχέα με τον οποίο ο ιός εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και βρίσκεται στο άκρο της πρωτεΐνης ακίδας (Spike Receptor Binding Domain, S-RBD), έναντι της νουκλεοκαψιδικής πρωτεΐνης (Nucleocapsid, N) και έναντι του τμήματος της τελευταίας που συνδέεtαι με το RNA του ιού (Nucleocapsid RNA Binding Domain, N-RBD). Ταυτόχρονα μετρήθηκαν στα παραπάνω χρονικά διαστήματα και εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού με τη χρήση ψευδοϊού.

Αντισώματα έναντι του SARSCoV-2 ανιχνεύθηκαν σε όλα τα άτομα που μετείχαν στη μελέτη, στην έναρξη αυτής. Έξι και 8 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης, τα αντισώματα παρουσίαζαν μια διφασική καμπύλη μείωσης (σημαντική μείωση μεταξύ 2 και 6 μηνών και πολύ μικρότερη μεταξύ 6 και 8 μηνών). Ωστόσο, 8 μήνες μετά τη λοίμωξη, όλοι οι μετέχοντες συνέχιζαν να έχουν αντισώματα έναντι των πρωτεϊνών S και S-RBD, ενώ και το 95% των συμμετεχόντων είχε και αντισώματα έναντι των Ν και Ν-RBD. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση και παρέμειναν θετικά στο 75% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού σε σχέση με αυτούς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, σε όλα τα χρονικά διαστήματα της μελέτης. Η παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων σχετίστηκε ισχυρά με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιϊκού αντιγόνου S-RBD.

Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μας δείχνει ότι τα φυσικά αντισώματα διατηρούνται για 8 μήνες μετά τη νόσηση στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών μετά COVID-19. Επειδή τα εμβόλια παράγουν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, μεγαλύτερους από αυτούς της φυσικής νόσησης, θεωρούμε ότι η αντισωματική ανοσία που παρέχουν θα διαρκεί για τουλάχιστον ίσο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη αυτή έγινε εφικτή με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων από διάφορα ελληνικά κέντρα καθώς και από το NCI των ΗΠΑ. Ειδικότερα η συλλογή των δειγμάτων για τη μελέτη των αντισωμάτων και η εργαστηριακή τους ανίχνευση έγινε στα παρακάτω κέντρα (με τους αντίστοιχους ερευνητές):

  1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Ε. Κορομπόκη, Ι. Χαριτάκη, Θ. Σεργεντάνης, Ι. Ντάνασης-Σταθόπουλος, Τ. Μπαγκρατούνη και Μ.Α. Δημόπουλος)
  2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» (Μ. Πολίτου)
  3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Μπουχλά, Σ. Παπαγεωργίου και Σ. Τσιόδρας)
  4. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Μ. Παγώνη, Χ. Γιατρά και Α. Κοτανίδου)
  5. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή και Δ. Μοσχανδρέου)
  6. Τμήμα Ρετροϊών NCI ΗΠΑ (K. Felber, Δ. Στέλλας, M. Rosati, D. Donohue, Σ. Καραλιώτα, J. Bear, X. Hu και Γ. Παυλάκης)

 

ΕMA: Σύσταση για μη χορήγηση δεύτερης δόσης του εμβολίου της Astrazeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προέβη σε σύσταση σχετικά με μη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca σε όποιους είχαν παρουσιάσει θρομβοεμβολικά επεισόδια, μετά η χορήγηση της πρώτης δόσης. Οι συστάσεις για επαγγελματίες υγείας δόθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει επανεξέτασης για σπάνιους, αλλά σοβαρούς θρόμβους που συνδέονται πιθανόν με τον εμβολιασμό μετά τη λήψη τόσο του εμβολίου της  AstraZeneca όσο και του εμβολίου της Johnson & Johnson. Ο EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρόμβων στην κοιλιά και στον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έχει συστήσει οι ετικέτες των δύο εμβολίων να φέρουν μια προειδοποίηση για τα θέματα των θρόμβων, αλλά εξακολουθεί να θεωρεί πως τα συνολικά οφέλη υπερτερούν οιωνδήποτε κινδύνων. Ο Οργανισμός σημειώνει ότι οι πλέον πρόσφατες συστάσεις θα προστεθούν στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου, ενώ προτρέπει τους πολίτες να προσέχουν για οποιεσδήποτε ενδείξεις θρόμβων ή χαμηλών αιμοπεταλίων μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Ελλάδα: Πτωτική πορεία κατά 5% στο επιδημιολογικό φορτίο

Το επιδημιολογικό φορτίο της COVID-19 στην Ελλάδα, την τελευταία βδομάδα εμφανίζει μια ύφεση που υπολογίζεται περίπου στο 5%, ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες είναι ότι ενώ από τα μέσα Απριλίου και τουλάχιστον για 3 εβδομάδες συνεχώς είχαμε σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, δηλαδή από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός της μείωσης των νέων κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται. Τα παραπάνω δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου. Σημείωσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική, όπου η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει μια σταθεροποίηση σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν ακόμα η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία. Παράλληλα, παρατηρείται μία μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου το 31% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στους 3, αφορούσε σε νέους 20 έως 40 ετών. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης και στο όφελος των αυτοδιαγνωστικών, στη μείωση της διασποράς του ιού μέσα στα σπίτια, αλλά και στους εργασιακούς χώρους σημειώνοντας ότι μόλις το 0,2% βγαίνουν θετικά, που στην πλειοψηφία τους επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια με επανεξέταση σε δομές υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, επί συνόλου περίπου 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά σε μονάδες υγείας, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός και κάτω από 4%.

Νοσοκομεία: Παραμένει ο περιορισμός της λειτουργίας των χειρουργείων έως 80%

Στην επαναφορά  των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην κανονικές του λειτουργίες αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, την Παρασκευή 21/5 ήταν η πρώτη μέρα κανονικής εφημερίας του Θριασίου Νοσοκομείου. Χθες Κυριακή, ξεκίνησε σταδιακά και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, γιατί σταμάτησε η εφημερία του Ερρίκος Ντυνάν. Άρα σε ό,τι αφορά το Σισμανόγλειο θα δοθούν και οι κλίνες non Covid. Κάποιες κλίνες ΜΕΘ που είχαν χρησιμοποιηθεί για περιστατικά Covid, θα αποδεσμευτούν και θα ξεκινήσουν και τα χειρουργεία. Σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου, θα δοθούν κάποιες κλίνες για περιστατικά non Covid στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι ώστε και ο Ερυθρός, το Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, να ξεκινήσουν την κανονική τους λειτουργία. «Εκτιμούμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και η επαναφορά του Νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα, θα δοθούν 22 επιπλέον κλίνες, εντατικής θεραπείας, που ήταν σε χρήση για COVID-19, σε non Covid περιστατικά. Παράλληλα, και το νοσοκομείο Παμμακάριστος θα ξεκινήσει να επιστρέφει στην κανονικότητα. «Ελπίζουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου όλα να έχουν επιστρέψει», είπε. Σχετικά με τη διεξαγωγή χειρουργείων, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «παραμένει ο περιορισμός έως 80%, αλλά τα χειρουργεία προγραμματίζονται πλέον και διεξάγονται με βάση τις λίστες αναμονής και δεν αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά όπως γινόταν στη διάρκεια της πανδημίας».

Self-tests υποχρεωτικά από σήμερα και στον ιδιωτικό τομέα

Υποχρεωτικά είναι από σήμερα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα, θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δύο self-tests, ένα για την παρούσα εβδομάδα και ένα για την επόμενη, ενώ το υπουργείο συστήνει τα τεστ να γίνονται στις αρχές κάθε εβδομάδας. Θα υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης – για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής – για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. Οι έλεγχοι κατά τεκμήριο θα λαμβάνουν χώρα στο τέλος της εβδομάδας. «Θα μπαίνει κανείς στην πλατφόρμα του gov.gr, στο self-testing. gov.gr και μετά όταν κάνει τη δήλωση κάποιος, παραπέμπεται αυτόματα στην Εργάνη οπού και δηλώνει το αποτέλεσμα, είτε θετικό είτε αρνητικό. Το ίδιο ισχύει για το δημόσιο και για τους ελευθέρους επαγγελματίες» τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.