ΕΜΑ: Αύριο η απόφαση για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer

Την Παρασκευή 28 Μαΐου θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη χορήγηση του εμβολίου των  Pfizer/BioNTech σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Προς το παρόν το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί για χορήγηση σε όσους είναι άνω των 16 ετών, και εάν εγκριθεί  θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που θα λάβει το πράσινο φως του EMA για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ο EMA θα κοινοποιήσει τα «αποτελέσματα έκτακτης συνόδου της επιτροπής της φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (…) όσον αφορά τις παιδιατρικές ενδείξεις του εμβολίου Comirnaty», που είναι η εμπορική ονομασία του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν η Pfizer / BioNTech.

Η Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει την χρήση του εμβολίου για τους εφήβους 12-15 ετών.

Η επικεφαλής του EMA Έμερ Κουκ ανακοίνωσε στις αρχές του Μαΐου ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ, θα προβεί σε ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβλήθηκαν από τους παρασκευαστές των εμβολίων για την έγκρισή του για την ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης αναμένονταν αρχικά τον Ιούνιο.

Η ΕΕ ζητάει αποζημίωση για τις καθυστερήσεις της Astrazeneca

Κατά την έναρξη της εκδίκασης της διαφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εταιρείας AstraZeneca  σχετικά με τις ημερομηνίες παραδόσεων του εμβολίου που δεν τηρήθηκαν εκ μέρους της εταιρείας, δικηγόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από το δικαστήριο των Βρυξελλών να επιβάλει ένα τεράστιο πρόστιμο στην AstraZeneca για τις καθυστερήσεις της στις παραδόσεις εμβολίων με βάση την υπογεγραμμένη συμφωνία.

Ειδικότερα, η Ε.Ε. ζητά αποζημίωση 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης και για κάθε δόση, ως απόρροια της παραβίασης του συμβολαίου από πλευράς εταιρείας. Παράλληλα ζητάει επιπλέον πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε παραβίαση συμβολαίου που θα αποφασίσει το δικαστήριο.

«Δεν υπήρξε καμία κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου. Είναι σοκαριστικό να κατηγορούμαστε για απάτη», δήλωσε ο Χακίμ Μπουλαρμπά, ο δικηγόρος του αγγλοσουηδικού ομίλου, στο δικαστήριο των Βρυξελλών. Η AstraZeneca προβάλλει ως επιχείρημα τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εφοδιάσει τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός στην ΕΕ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου που πλήττονται από την πανδημία. Ο δικηγόρος διαβεβαίωσε πάντως ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση που έχει δώσει η εταιρεία να παραδώσει συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι η AstraZeneca θα κάνει τα πάντα «για να επιλυθούν τα προβλήματα». Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση αναμένεται να εκδοθεί μετά από αρκετές εβδομάδες.

Το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-34

«Με βάση τον προγραμματισμό μας, το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην  ηλικιακή ομάδα 30-34. Άρα, από το Σάββατο και οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή ομάδα 30-34 θα μπορούν να  κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Πρόσθεσε δε ότι 51.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα για τα ραντεβού που άνοιξαν χθες  για την ηλικιακή ομάδα 35-39. «Αναμένεται σήμερα να ξεπεράσουμε τα 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς» πρόσθεσε και είπε πως η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», πηγαίνουν πολύ καλά, «κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data». Επίσης, πρόσθεσε πως στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα με 17,62% είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς για το αν θα ξεκινήσει να γίνεται και το εμβόλιο της Pfizer στους νέους άνω των 16 ετών, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εγκριθεί η ένδειξη αυτή από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση και για τις νεαρές ηλικίες θα μπει και στο δικό μας σχεδιασμό».

Pharmacist Choice 2021: Pharmasept, ΟΦΕΤ και Anaplasis στις κορυφαίες διακρίσεις

Στην 1η του διοργάνωση, ο θεσμός Pharmacist Choice της BOUSSIAS ανέδειξε τις εταιρείες και τα προϊόντα Φαρμακείου που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο της αξιολόγησης από την Ειδική Επιτροπή και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην φαρμακευτική κοινότητα και εχθές έδωσαν το παρών στην Τελετή Βράβευσης και Φωτογράφισης, τηρώντας απόλυτα το υγειονομικό πρωτόκολλο για την Covid-19.
Σε μία χρονιά ιδιαίτερα απαιτητική για τον κλάδο του Φαρμακείου, κορυφαίες εταιρείες και διακεκριμένοι επιστήμονες, ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του νέου αυτού θεσμού και συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία του. Η Ειδική Επιτροπή, καθώς και μέλη της φαρμακευτικής κοινότητας ανά την Ελλάδα αξιολόγησαν τα προϊόντα, μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά και μέσω της πανελλαδικής έρευνας
που πραγματοποίησε η Global Link, επίσηµο µέλος του ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ.
Τον τίτλο Pharmacist Choice Company of the Year κατέκτησε η Pharmasept με αρκετές διακρίσεις, ενώ σημαντικούς τίτλους σε αρκετές κατηγορίες κατέκτησαν ο ΟΦΕΤ και η εταιρεία Anaplasis. Αναλυτικά τις διακρίσεις και τα προϊόντα που βραβεύθηκαν μπορείτε να δείτε στον πίνακα νικητών (www.pharmacistchoice.gr.gr).

Εμβολιασμός για τις γυναίκες Αναπαραγωγικής Ηλικίας: Συστάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας

  • Η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS-CoV-2:

 

  • H ΕΜΓΕ συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 όλων των εγκύων γυναικών και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κ.α.)
  • Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 των εγκύων γυναικών με συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης (όπως διαβήτη, καρδιολογικών και αναπνευστικών νοσημάτων και παχυσαρκίας κλπ. )
  • Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά την διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.
  • Αναφορικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, καθώς τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων.
  • H χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς έναντι SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων
  • Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν. Ο  θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι COVID-19 και ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό.
  • Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών  που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον , η βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
  • Δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια έναντι COVID-19, δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η δέκτης ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και τέλος δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.
  • Συστήνεται η ύπαρξη μεσοδιαστήματος 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού έναντι Covid-19 και των άλλων εμβολίων που πρέπει να χορηγούνται κατά την κύηση με βάση την Κατευθυντήρια Οδηγία της ΕΜΓΕ Νο 32 Ανοσοποίηση Στην Κύηση εκτός αν ο άμεσος εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος (πχ εμβολιασμός έναντι τετάνου μετά από τραύμα)

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 2021

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που έχει οριστεί η 30η Μαΐου, και στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασθένεια, διοργάνωσε σήμερα διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι μια μέρα ορόσημο για τους πάσχοντες και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον καθώς έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό για την πάθηση και τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, κα Βάσω Μαράκα, απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό, καλωσορίζοντας ομιλητές και συμμετέχοντες και στην συνέχεια τόνισε τις σημαντικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στην θεραπεία, την αποκατάσταση, την παρακολούθηση, την φροντίδα και την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων. Το θέμα της παγκόσμιας εκστρατείας για τα έτη 2020-2022 είναι MS Connections και η κα Μαράκα σημείωσε πως «Είναι σημαντικό για κάθε ασθενή να βρει τις δικές του «συνδέσεις». Το άτομο με ΠΣ πρέπει να έχει σχέσεις ειλικρινείς με τους οικείους του και να αισθάνεται εμπιστοσύνη πως θα σέβονται τις ανάγκες του. Μόνο η αμοιβαιότητα αποδοχής κι αγάπης μπορούν να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα πασχόντων και φροντιστών.»

Η πρόεδρος ευχαρίστησε την You Be Hero για την καλή συνεργασία και την «Σύνδεση» που επέφερε την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου στόχου crowdfunding της ΠΟΑμΣΚΠ. Περισσότερα στο  https://youbehero.com/gr/cause/panellinia-omospondia-atomon-me-sklirinsi-kata-plakas.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης  για την τιμητική παρουσία τους και τις εταιρείες Genesis Pharma και Roche Hellas για την ευγενική χορηγία τους.

 

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο  Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γ. Κωνσταντάτος και η  Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Αθηναίων Κ. Γκαγκάκη που δήλωσαν την στήριξή τους στο έργο της Ομοσπονδίας.

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης θα φωταγωγήσει το Δημαρχείο με πορτοκαλί χρώμα προκειμένου να συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Επιπλέον, η κ. Γκαγκάκη ανακοίνωσε πως ο Δήμος Αθηναίων, για δεύτερη χρονιά, θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης με την φωταγώγηση του σιντριβανιού της πλατείας Ομονοίας στις 30 Μαΐου.

Ο κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ, Δ/ντης Β’ Νευρολογικής Κλινικής, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροαναοσολογίας ανέφερε πως το θέμα “MS Connections” εκτός από τις  επικοινωνιακές «συνδέσεις» των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ) παραπέμπει και στις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών δομών του ιδίου του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στην ΠΣ οι οποίες αναδεικνύονται σε σημαντικό στοιχείο της υποκείμενης παθολογίας.

Όσον αφορά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση ο κ. Γρηγοριάδης επεσήμανε πως ο έλεγχος της ενεργότητας της νόσου και η αποφυγή υποτροπών έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τις τρέχουσες ανοσοτροποποιητικές και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.  Τα B-λεμφοκύτταρα και η μικρογλοία φαίνεται να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία της προοδευτικής εγκατάστασης της αναπηρίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι τεράστια θεραπευτική πρόκληση να βρεθούν εκείνες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα πετύχουν να δώσουν λύση στο θέμα της εσωτερικής επικοινωνίας των δομών του ΚΝΣ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Κωνσταντίνα Πετροπούλου MD , PhD  Συντονίστρια Διευθύντρια Β ́κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάσταση και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης  η οποία ανέφερε πως «Η αποκατάσταση περιλαμβάνει διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις στο σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων. Το  συνταγογραφούμενο πρόγραμμα Αποκατάστασης (το οποίο είναι εξατομικευμένο και πρέπει να ξεκινά πρώιμα), δίνει την δυνατότητα στην Ομάδα Αποκατάστασης (Ιατρός Αποκατάστασης, Νοσηλεύτρια, Διαιτολόγος, Φυσικοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής, Ψυχολόγος, Νευροψυχολόγος κ.α),  και πάντα σε συνεργασία με τον Νευρολόγο, να οδηγήσει το άτομο με ΠΣ σε λειτουργικότητα των συστημάτων του οργανισμού, σε κοινωνική και επαγγελματική  δραστηριότητα και σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του».

Τέλος, η κ. Μόιρα Τζίτζικα – PhDc, MSc, BTEC, EFT, ECPS, MSCS Ψυχολόγος, Ψυχ/τρια, Κλινική Σεξολόγος, Ειδική Σύμβουλος ΑμεΑ, Αντιπρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ, ανέφερε με αφορμή το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ότι «Οι άνθρωποι αποκόπτονται και απομονώνονται όταν δεν αισθάνονται πραγματικά ορατοί και κατανοητοί από τους άλλους, όταν δεν εισπράττουν εκτίμηση γι’ αυτό που είναι, όταν δεν αισθάνονται ασφάλεια και δεν απολαμβάνουν την αγάπη και την αποδοχή».

Η Ψυχική Yγεία στην 74η Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας

Όπως ενημερώνει η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία ΠΟΣΟΨΥ και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδος του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην ψυχική υγεία, Κατερίνα Νομίδου, στην Παγκόσμια Διάσκεψη θα συζητηθούν «Η ετοιμότητα και η ανταπόκριση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στην πανδημία του COVID-19”, καθώς και το «Επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης Ψυχικής Υγείας 2013-2030». Μεταξύ των προτάσεων  που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης 2013-2030 για την υλοποίηση του Στόχου1«Ενίσχυση αποτελεσματικής ηγεσίας και διακυβέρνησης στην ψυχική υγεία» περιλαμβάνονται:  Ανάπτυξη μιας Πολιτικής και ενός Πλάνου Ψυχικής Υγείας που είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθιέρωση μηχανισμών υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων που θα επιτρέπουν στα άτομα με ψυχικές διαταραχές να δηλώνουν εκ των προτέρων τις επιθυμίες και προτιμήσεις τους για την περίπτωση που θα βιώσουν κάποια κρίση. Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών κατ’οίκον και στην κοινότητα για τους οικογενειακούς φροντιστές παιδιών και ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές. Σχεδιασμός και παροχή υπηρεσιών από κοινού με άτομα με ψυχικές διαταραχές, τους οικογενειακούς φροντιστές τους και τις οργανώσεις τους. Βελτίωση και αύξηση της απασχόλησης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας ατόμων με ψυχικές διαταραχές.  Συμμετοχή των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειακών φροντιστών τους μέσω των οργανώσεών τους στην αξιολόγηση και παρακολούθηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, περιλαμβανομένων των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των μονάδων κοινωνικής πρόνοιας.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: 1 δισ. ευρώ για να αναπτυχθούν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική

Την αισιοδοξία της για επάρκεια εμβολίων έτσι ώστε μέχρι το τέλος του Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, στην ΕΕ έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη 400 εκατ. δόσεις εμβολίου, γεγονός που θα επιτρέψει τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. «Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου», δήλωσε. Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ετοιμότητα για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση πιθανών νέων μεταλλάξεων.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. Τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ, με εμβόλια, προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για να αναπτυχθούν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

Σύνοδος Κορυφής Βρυξελλών: Επιτάχυνση εμβολιασμού, επαγρύπνηση για νέες μεταλλάξεις

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, περιλαμβάνουν  επιτάχυνση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην ΕΕ, επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις και προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά το Πιστοποιητικό COVID. Αναλυτικότερα, οι 27 ηγέτες των χωρών μελών, συμφώνησαν ότι χρειάζονται προσπάθειες για τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επιτρέψει το άνοιγμα της οικονομίας, που προϋποθέτει την επιτάχυνση των εμβολιασμών ενώ τόνισαν την ανάγκη επαγρύπνησης για τις νέες μεταλλάξεις.  «Η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό», τονίζουν οι «27».

Τέλος, επισημαίνεται, ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του χρόνου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη.

Σε ό,τι αφορά το Πιστοποιητικό COVID, οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό COVID και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του. Επίσης, με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου. «Εξέφρασα την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid έγινε αποδεκτή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

Αύξηση ιδικού φορτίου σε Λάρισα και Bόλο

Σύμφωνα με το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 17 έως 23 Μαΐου καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση ιικού φορτίου, στα αστικά λύματα της Λάρισας και του Βόλου . Στην έκθεση του Οργανισμού επισημαίνεται πως παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 10 έως 16 Μαΐου, στις επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -78% στην Αλεξανδρούπολη έως -35% στη Θεσσαλονίκη. Στην Περιφέρεια Αττικής το ιικό φορτίο παρουσίασε μη σημαντική μεταβολή (-5%) παραμένοντας ουσιαστικά σταθερό.

Αύξηση των νέων λοιμώξεων στην επικράτεια, ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, τα  νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.433, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αγγίζει πλέον τους 556, από 563 την προηγούμενη μέρα. Το 62,1% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη, ενώ τo 84,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 194, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να είναι 251 ασθενείς. Τέλος άλλοι 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 11.872. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.